Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη για την ολοκλήρωση του δρόμου Βόριζα- Νίδα - Ανώγεια - Σίσες.

Την ολοκλήρωση του δρόμου Βόριζα- Νίδα - Ανώγεια – Σίσες ζητά με παρέμβαση του στην κυβέρνηση ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης  Κεφαλογιάννης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης  του προς τους Υπουργούς  Yποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ Ολοκλήρωση οδού : Βόριζα- Νίδα - Ανώγεια - Σίσες.

Α). Στα Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α της Β Ο Υ Λ Η Σ  την Τετάρτη 11 Μαΐου 1994 διαβάζουμε:

"32. Στην με αριθμό 1903/12-4-94 ερώτηση δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 20421/5-5-94 έγγραφο από τον

Υπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της 1903/94 ερώτησης που  κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ. κ. Σ. Κόρακα και Γ. Αραβανή και αναφέρεται στη χρηματοδότηση έργων στον παραπάνω Δήμο, σας πληροφορούμε, σ’ ό,τι αφορά την αρμοδιότητά μας, τα ακόλουθα:

 2."Αποπεράτωση κατασκευαζόμενου οδικού άξονα Σίσες - Ανώγεια - Νίδα - Βόριζα" είχε ανατεθεί χρόνια κατ’ αρχήν στην 7η ΜΟΜΑ πριν από 10 χρόνια και τώρα στην 2η ΔΕΚΕ. Είναι ο οδικός άξονας, που έχει προταθεί στο Περιφερειακό Σκέλος του πακέτου ΝΤΕΛΟΡ.

Ο Υφυπουργός Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ"

Β). ΣΗΜΕΡΑ, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ 39 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΥΤΟΥ.

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται από γενιές Κρητών για να δώσει μια αποφασιστική ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής  συνδέοντας τη Μεσαρά Ηρακλείου με τα Ανώγεια Ρεθύμνης και τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, μια από τις ωραιότερες περιοχές της Χώρας.

Ως κώλυμα ολοκλήρωσης του έργου σε μήκος περίπου 1,5 χλμ προβάλλεται το γεγονός ότι διέρχεται από περιοχή NATURA 2000 με κωδικό GR 4330005 όπου περιλαμβάνονται προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας.

Ο  Νόμος 3937/2011 – ΦΕΚ/Α 60/31.03.2011 «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας κλπ"  δίνει τη δυνατότητα αποχαρακτηρισμού η τροποποίησης μιας περιοχής NATURA εφ όσον δεν αποτελεί περιοχή απόλυτης προστασίας σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, δεδομένου ότι  οι περιοχές NATURA προσδιορίζονται κάθε φορά από το κράτος μέλος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία . Με το νόμο 4164/2013 η Κτηματολόγιο ΑΕ είναι αρμόδια για την πιστοποίηση της θέσης κάθε ακινήτου εντός ή εκτός περιοχής Natura 2000, εκδίδοντας τα σχετικά πιστοποιητικά.  Επίσης, αναλαμβάνει την ψηφιακή ενημέρωση και τήρηση των ορίων των περιοχών των χερσαίων προστατευόμενων περιοχών και των τύπων οικοτόπων σε εθνικό επίπεδο.

Κατόπιν αυτών ερωτασθε εάν προτίθεσθε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης να προχωρήσετε στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από όπου διέρχεται η οδός του θέματος, αφού ληφθούν υπόψη και οι εισηγήσεις του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης (απόφαση 144/2011) και υπό την προϋπόθεση ότι:

1.Δεν πρέπει να γίνει αλλοίωση των ιδιαίτερων μορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής

2.Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική προστασία της έκτασης, που θα διευκολυνθεί με τη διάνοιξη της νέας οδού και αντιπυρικών ζωνών, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση πυροφυλακιου και θηροφυλακιου

3. Η οδός θα προσαρμόσει στην αισθητική του τοπίου, με τη συλλογή, καθαρισμό και απομάκρυνση πάσης φύσεως άχρηστων υλικών μετά την απομάκρυνση της καθώς και με τη φύτευση των πρανών

Aνθρωπιά μετά μουσικής στο Ρέθυμνο

Μια εξαιρετική εικόνα εκτυλίχθηκε την Παρασκευή το πρωί στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Ρεθύμνης. 55 νεαροί Ισπανοί μουσικοί , μέλη της οργανωμένης συμφωνικής ορχήστρας  Vinculos από τη Siera Ισπανίας , έπαιξαν μουσική και εκτέλεσαν θεατρικά δρώμενα ενεργοποιώντας και τους ασθενείς του κέντρου. Οι εικόνες ανθρωπιάς ήταν φορτωμένες  συγκίνηση αλλά και χαρά.

Το προσωπικό και οι γονείς των παιδιών ασθενών του κέντρου είχαν  προετοιμάσει υποδοχή για τους νεαρούς μουσικούς και οι ίδιοι οι ασθενείς αποκατάστασης είχαν ετοιμάσει κεράσματα για τους καλλιτέχνες καλεσμένους τους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Βάσω Μπαμιάκη, υπεύθυνη του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ : ‘Αυτή η επίσκεψη πραγματικά μας δίνει τόνωση και μας κάνει να πιστεύουμε ότι αξίζει να επιμένουμε για να βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους. Οφείλουμε να αγκαλιάζουμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους ζεσταίνουμε την καρδιά τους και την ψυχή τους, διότι είναι άτομα όπως εμείς’

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών για τη συμφωνική ορχήστρα που έχει οργανώσει το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου, το οποίο έχει και την ευθύνη της φιλοξενίας έχει ως εξής:

Σάββατο 24/8  12.30 Δημοτική  Φιλαρμονική Ρεθύμνου

18:00 Πρινές

Κυριακή 25/8  21.00   Πλατεία  Άγνωστου Στρατιώτη

Δευτέρα 26/8    ΚΑΠΗ Ρεθύμνου

Η κεντρική συναυλία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 25 Αυγούστου στις 21:00 στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη με τη συμμετοχή των γνωστών καλλιτεχνών Ross Daly,Μιχάλη Σταυρακάκη και Γιάννη Πετράκη.

http://rethemnosnews.gr/

Δωρεάν γάμοι και βαφτίσεις για απόρους

Πρόσκληση σε όσα ζευγάρια έχουν προγραμματίσει το γάμο τους κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διοργανώσουν το... πατροπαράδοτο Κρητικό γλέντι, απευθύνει το δίκτυο αλληλεγγύης «Εδώ Μετόχι». 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης και να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση που επιθυμούν.

Παράλληλα, το «Εδώ Μετόχι», αναλαμβάνει να βαφτίσει παιδιά άπορων οικογενειών, καλύπτωντας τα έξοδα που απαιτούνται.

Ωστόσο, οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες του «Εδώ Μετόχι» δεν σταματούν εδώ, καθώς στις εγκαταστάσεις του προσφέρεται φιλοξενία σε όσους γιατρούς, από κάθε γωνιά του κόσμου θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά την περίοδο των διακοπών τους.

Επιπλέον γίνεται προσπάθεια για παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από δάνειο, ενώ έχει δημιουργήσει τράπεζα αίματος, όπου, όποιος επιθυμεί, μπορεί να δίνει αίμα στην κινητή ομάδα αιμοληψίας του ΠΑΓΝΗ.

Ο εμπνευστής και υπεύθυνος των προγραμμάτων αλληλεγγύης της οργάνωσης, κύριος Μιχάλης Λουδιανός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καλούμε λοιπόν όλους τους απανταχού πατριώτες.

Επιστήμονες και μη, γυναίκες και άνδρες, όλες τις κοινωνικές ομάδες, μικρούς και μεγάλους να συνδράμουν με τον εθελοντισμό τους, ακόμα και με τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους. Να στηρίξουμε ίσως την τελευταία ελπίδα των φτωχών».

Το "Εδώ Μετόχι" βρίσκεται στο 2 χλμ. Γαζίου-Τυλίσσου, περιοχή Σκαφιδαρά Γαζίου στη θέση Καμίνι, στο Ηράκλειο.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. Wind 69090390043, Vodafone6948358158, Cosmote 6987049169.

Η Μ. Σουλτάτου και ο Γ. Λιδάκης στις 27 Αυγούστου στο κηποθέατρο

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Κηποθέατρο Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ την Τρίτη 27 Αυγούστου 2013, και ώρα 21:30. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Κηποθέατρο Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ την Τρίτη 27 Αυγούστου 2013, και ώρα 21:30.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2013, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Μαρίας Σουλτάτου σε συνοδεία του Γιάννη Λιδάκη και της ορχήστρας του. Η Μαρία Σουλτάτου παρουσιάζει μία ξεχωριστή μουσική παράσταση, αφιερωμένη στις καλύτερες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.

Ένα μουσικό ταξίδι ψυχής γεμάτο ποικιλία, εναλλαγές και χρώματα, με τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία αλλά και τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει από ένα ευρύ ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει όχι μόνο τους μεγάλους συνθέτες, σύγχρονους και παλαιότερους, αλλά και μία επιλογή από σπουδαία έντεχνα, κλασσικά λαϊκά, ρεμπέτικα παραδοσιακά Κρητικά, επίσης τραγούδια από τις χαμένες πατρίδες (σμυρναίικα τραγούδια), καθώς και μια αναφορά σε τέσσερεις αγαπημένες γυναικείες φωνές της Ανατολής.

Με τη συνοδεία ενός σπουδαίου καλλιτέχνη του Γιάννη Λιδάκη και της ορχήστρας του - το ταξίδι - από το σήμερα στο χθες αποκτά ξεχωριστό ήχο, με την πείρα, τη δεξιοτεχνία και τη δύναμη, δύο σπουδαίων καλλιτεχνών.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Κηποθέατρο Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ την Τρίτη 27 Αυγούστου 2013, και ώρα 21:30.
Γενική Είσοδος: 10 ΕΥΡΩ

Σ'αγαπάω αλλά ... αύριο στο Κηποθέατρο

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2013», θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση της ξεκαρδιστικής κωμωδίας «ΣΆΓΑΠΑΩ , ΑΛΛΑ...» των ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ σε σκηνοθεσία ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΑΡΗ.

 Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» την ΣΑΒΒΑΤΟ 24ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013, και ώρα 21:30. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» το ΣΑΒΒΑΤΟ 24ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013, και ώρα 21:30.

Μπορεί μια «τρίχα» crystal Color μελί ... να οδηγήσει ένα ζευγάρι στο διαζύγιο; Υπάρχει έρωτας μετά το γάμο; Σέξ «μετά ...δανείων και καρτών»; Η ζήλια ή το ποδόσφαιρο ” σκοτώνουν” τον έρωτα; Μια αντιπαροχή μπορεί να «σπάσει» μια κουμπαριά; Ή μήπως τελικά η ΑΓΑΠΗ όλα τα νικά; Εμείς ρωτάμε, εσείς απαντάτε.. Η ιδιαίτερα επιτυχημένη καλλιτεχνικά παράσταση του Γιώργου Βάλαρη,  «Σ’αγαπαω , αλλά...» με τους Αλέξανδρο Σταύρου, Μαριάννα Τουμασάτου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και Ιωσηφ Μαρινάκη, αφού απέσπασε την αγάπη του κοινού και κριτικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αμερική, Καναδά και Κύπρο για 2 συνεχόμενες σεζόν, συνεχίζει την επιτυχημένη περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα από το ΜΑΙΟ σε όλη την Ελλάδα!!!
Το «Σ ́αγαπάω αλλά...» είναι μια ξεκαρδιστική, επίκαιρη, διαδραστική «ζευγαρο- κωμωδία» με θέμα το γάμο, το διαζύγιο και κατ ́επέκταση τις σύγχρονες σχέσεις των ζευγαριών όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή μετά κρίσης...Νεοελληνική πραγματικότητα, με έντονη δράση, χιούμορ, συγκίνηση, τρυφερότητα και κυρίως πολλές ανατροπές!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΡΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Σκηνικά: ΛΙΑ ΑΣΒΕΣΤΑ
Κοστούμια: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΥ∆Η
Μουσική-ηχητική επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΡΑΜΟΣ
Φωτισμοί: ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Χορογραφίες: YIOTA KARIOTIS
Βοηθός σκηνοθέτη: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΤΖΑΗΛΙΑ
Φωτογραφίες: ΘΩΜΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙ∆ΗΣ
Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης):
ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΥ,
ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΙΩΣΗΦ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» το ΣΑΒΒΑΤΟ 24ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013, και ώρα 21:30.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟ∆ΟΣ: 16 ΕΥΡΩ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ-ΑΝΕΡΓΩΝ/ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΝΩ
ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ:12 ΕΥΡΩ


Κρήτη: Οι γυναίκες βάζουν... κάτω τους άντρες και στους 4 νομούς!

Οι γυναίκες αποδεικνύονται το... ισχυρό φύλο στη Κρήτη και επίσημα πλέον.Σύμφωνα με τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με βάση την τελευταία απογραφή του 2011 το 50,5% του πληθυσμού στη Κρήτη, ήτοι 314.400, είναι γένους θηλυκού, έναντι του 49,5 ήτοι 308.665 που είναι άντρες.

Στο Ηράκλειο μαλιστα που ανήκει στις 10 πόλεις της Ελλάδας, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, οι γυναίκες "βάζουν" κάτω τους άντρες σε ποσοστό 2,2% αφού το 51,1% είναι γυναίκες έναντι του 48,9

Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι ο Νομός Λασιθίου συγκαταλέγεται στις 10 περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη μέση ηλικία ενώ ο Νομός Ρεθύμνου, στον αντίποδα, έχει τη μικρότερη μέση ηλικία.

Τα μακροβούτια του Επίτιμου στο Μαράθι

Ακούραστος ο Επίτιμος επισκέφθηκε πριν μερικές ημέρες την αγαπημένη του παραλία το Μαράθι στην Κρήτη και ξανοίχτηκε με μακροβούτια στα καταγάλανα νερά του.

Ο Μητσοτάκης ξεκουράζεται αυτό τον καιρό στην Κρήτη και δεν χάνει ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με συντοπίτες του, όπως έκανε άλλωστε και στο Μαράθι.

Ούτε υποψήφιος να ήταν...! Δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Μιλούσε σε όποιον τον πλησίαζε και άκουγε προσεκτικά ακόμη και τα αιτήματα του λουόμενων.

Δωδεκαθεϊστές βεβήλωσαν ορθόδοξο ναό στην Κρήτη

Οι βέβηλοι έγραψαν στον τοίχο: Όταν καίγατε αρχαίους ναούς ήταν καλά; Ιουδαιοχριστιανοί. Στο κέντρο του ναού οι αστυνομικοί βρήκαν στάχτες.


Μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα βρέθηκαν σήμερα το πρωί οι πιστοί στο μικρό ναό στην περιοχή της Λυγαριάς στο Ηράκλειο. Άγνωστοι δράστες διέρρηξαν το εκκλησάκι και βεβήλωσαν το εσωτερικό του ναού.

Σύμφωνα με το prismanews, στο σημείο έσπευσαν άνδρες του αστυνομικού τμήματος περιφέρειας για να ερευνήσουν το περιστατικό που έχει σοκάρει τους κατοίκους της περιοχής καθώς οι δράστες έγραψαν με σπρέι μηνύματα θρησκευτικού περιεχομένου, αντιχριστιανικά, με άγνωστους αποδέκτες.

Σε ένα από αυτά οι βέβηλοι έγραψαν : Όταν καίγατε αρχαίους ναούς ήταν καλά; Ιουδαιοχριστιανοί. Στο κέντρο του ναού οι αστυνομικοί βρήκαν στάχτες.

"Πρωταθλητής" το ελαιόλαδο στις εξαγωγές από τα Χανιά!

• Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.


Το ελαιόλαδο βρίσκεται στην πρώτη θέση των εξαγώγιμων προϊόντων από τα Χανιά, ενώ ανοδική πορεία καταγράφει την περίοδο 2010-2012 συνολικά ο κλάδος των τροφίμων και ποτών. Πέρυσι στα νωπά κηπευτικά οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο συγκριτικά με το 2010, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση σημείωσαν αντίστοιχα οι εξαγωγές μη αλκοολούχων ποτών και θαλασσινών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, η αξία των εξαγωγών από 26.180.137 ευρώ εκτινάχθηκε το 2011 σε 84.906.512 ευρώ για να πέσουν το 2012 σε 68.218.210 ευρώ.

Στον κλάδο τροφίμων και ποτών η αξία των εξαγωγών από τα 20.903.035 ευρώ πριν από 3 χρόνια, ανήλθε σε 21.716.377 ευρώ το 2011 για να φτάσει στα 28.311.679 ευρώ πέρυσι.

Το ελαιόλαδο κατέχει την πρώτη θέση, με σημαντική διαφορά ανάμεσα στα εξαγώγιμα προϊόντα των Χανίων. Συγκεκριμένα η αξία των εξαγωγών ελαιολάδου του Νομού Χανίων διαμορφώθηκε από τα 13.541.376 ευρώ το 2010, σε 14.967.140 το 2011 και 16.819.702 το 2012. Σε ό,τι αφορά τις χώρες εξαγωγής του Χανιώτικου ελαιολάδου την πρώτη θέση κατέχει η Ιταλία, ενώ άλλες σημαντικές αγορές είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Αξιοσημείωτη άνοδο κατέγραψαν τα τελευταία χρόνια και οι χανιώτικες εξαγωγές ψαριών και θαλασσινών καθώς η αξία τους από τα 1.548.024 ευρώ το 2010 εκτινάχθηκε σε 3.329.770 το 2012. Κυριότερες χώρες εισαγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος.

Την ίδια περίοδο, αύξηση καταγράφηκε και στις εξαγωγές νωπών κηπευτικών με την αξία τους να μειώνεται αρχικά από 1.676.626 ευρώ το 2010 σε 1.574.092 ευρώ το 2011, αλλά να σημειώνει σημαντική άνοδο πέρυσι φτάνοντας τα 2.671.784 ευρώ. Σε ό,τι αφορά δε τις κυριότερες αγορές που καταλήγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα αυτές είναι η Αυστρία, η Ιταλία και η Βουλγαρία.

Θετικό πρόσημο είχαν τα τελευταία τρία χρόνια και οι εξαγωγές μη αλκοολούχων ποτών (νερά, αναψυκτικά και χυμοί) από τα Χανιά παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες τους είναι περιορισμένες. Η αξία των συγκεκριμένων εξαγωγών από 120.660 ευρώ το 2010 αυξήθηκε σε 329.908 ευρώ το 2011 για να φτάσει τα 341.752 ευρώ το 2012. Κυριότερες ξένες αγορές για τα χανιώτικα μη αλκοολούχα ποτά αναδεικνύονται οι ΗΠΑ, η Λιβύη και η Βουλγαρία.

Αντίθετα με τα παραπάνω προϊόντα στα φρούτα καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών την περίοδο 2010-2012. Ειδικότερα, η αξία των εξαγωγών φρούτων από τα Χανιά από 3.160.376 ευρώ το 2010 μειώθηκε σε 1.190.377 ευρώ το 2011, για να πέσει στα 1.859.700 ευρώ το 2012. Για χανιώτικα φρούτα κύριες χώρες εξαγωγής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.

Βίντεο: Ο Σάκης Ρουβάς τραγουδά μαντινάδες σε κρητικό γλέντι

Δουλειά και διασκέδαση....


Μια μαντινάδα τραγούδησε το βράδυ της Πέμπτης ο γνωστός τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς στην εκδήλωση της Ομάδας της Δόξας Παχιανών, σε κρητικό γλέντι με πρωταγωνιστή τον Νίκο Ζωιδάκη.

Από νωρίς είχε κλειστεί το τραπέζι για την παρέα του τραγουδιστή, ο οποίος μετά την θεατρική Παράσταση «Βάκχες» στην Αν. Τάφρο στα Χανιά, πήγε στην εκδήλωση, συνοδευόμενος από συντελεστές και φίλους αλλά και δύο σωματοφύλακες.

Η παρέα ήταν κεφάτη σε όλη την διάρκεια και ο Σάκης Ρουβάς χάρισε αυτόγραφα αλλά και φιλιά στις μικρές θαυμάστριές του.

Ο Νίκος Ζωιδάκης από την πλευρά του ξεσήκωσε με τις μαντινάδες του, ενώ ο Σάκης Ρουβάς κάθε λίγη ώρα σήκωνε το ποτήρι του και χαιρετούσε τον φίλο του που διασκέδαζε τον κόσμο.

Ένας ντάκος για το βιβλίο Γκίνες

Παρασκευάζεται στα Χανιά και θα έχει το σχήμα της Κρήτης


Ένα γιγαντιαίο ντάκο παρασκευάζει στα Χανιά ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ρόδο», με τη φιλοδοξία να γραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Η παρουσίασή του θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα, στο Άλσος των Αγίων Αποστόλων, στο πλαίσιο διήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον σύλλογο.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για το μεγαλύτερο παξιμάδι στον κόσμο το οποίο θα έχει το σχήμα της Κρήτης και έχει διαστάσεις 1,80 Χ 8 μέτρα.

Κατά την παρασκευή του, που διαρκεί συνολικά τέσσερις ημέρες, θα χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια όσες είναι και οι περιφερειακές ενότητες του νησιού και κάθε κομμάτι θα έχει διάσταση 1,80 Χ 2 μέτρα. Στη συνέχεια θα ψηθεί και θα ενωθεί.

Για την παρασκευή του ντάκου- γίγα χρησιμοποιούνται αλεύρι ολικής αλέσεως, κριθάρι, προζύμι, ελαιόλαδο και αλάτι, ενώ μόνο το ζυμάρι θα ζυγίζει 160 κιλά.



Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Το Ρόδο» Νίκος Μαθιουδάκης, παράλληλα με την Παρασκευή του ντάκου- γίγα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και διαγωνισμός ψησίματος στην παρασιά (φωτιά) με παραδοσιακές κρητικές συνταγές, ενώ τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν και παραδοσιακά συγκροτήματα από τα Χανιά.

«Είναι ένα διήμερο αφιερωμένο στην κρητική διατροφή. Προσπάθειά μας είναι να την γνωρίσουν κυρίως οι νέοι, να προβάλουμε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, όπως ο ντάκος και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία» δήλωσε.

Ο ντάκος είναι παραδοσιακό έδεσμα της Κρήτης. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο με νερό ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ' τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μηζύθρα σε σβώλους. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους θαμώνες σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Ένταση στα Τοπόλια για το κλείσιμο του δρόμου

Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα στον δρόμο των Τοπολίων, το κλείσιμο του οποίου αποφασίστηκε απο την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων μετά από εισήγηση της Αντιπεριφέρειας λόγω επικινδυνότητας, μετά το ατύχημα με την πτώση βράχου σε αυτοκίνητο και με αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό μιας 34χρονης γυναίκας.

Περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου τοποθετήθηκε το πλέγμα για το κλείσιμο του δρόμου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση.

Στο σημείο υπήρχε και μια διμοιρία αστυνομικών δυνάμεων.

Κάποια στιγμή, τρία - τέσσερα άτομα από τους συγκεντρωμένους ξήλωσαν την πρόχειρη - φτιαγμένη από σιδερένιο πλέγμα - πόρτα που είχε τοποθετηθεί και την πέταξαν σε παρακείμενο γκρεμό.

Στην συνέχεια και χωρίς να πραγματοποιηθεί επέμβαση της αστυνομίας, τα πνεύματα ηρέμησαν, και οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν, ενώ τοποθετήθηκε και πάλι η πόρτα.

Παράλληλα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος εκείνων που ξήλωσαν το πλέγμα, οι οποίοι κατηγορούνται για διακεκριμένες φθορές και απείθεια.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις αρμοδίων στο Flashnews.gr, "όσοι αντιδρούν πρέπει να κατανοήσουν ότι η απόφαση για το κλείσιμο του επικίνδυνου δρόμου είναι δεδομένη και ο δρόμος θα τεθεί και πάλι σε κυκλοφορία μόνο όταν ολοκληρωθούν τα έργα αντιστήριξης των πρανών".

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για το κλείσιμο του δρόμου ισχύει μέχρι τα τέλη του επόμενου Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται και η ολοκλήρωση των έργων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...