Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ο Καζαντζάκης και ο «Αγιος Φραγκίσκος του καιρού μας»

Η διευθύντρια του Οίκου Σβάιτσερ, Jenny Litzelmann,
ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Ηρακλής Αστεριάδης, ο Στέλιος Ματζαπετάκης και ο Ζαν Κλοντ
Σβέντεμαν, πρόεδρος του Συλλόγου Αλσατία-Κρήτη

Συνέντευξη με τον ΣΤΕΛΙΟ ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗ

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πρωτογνωρίστηκαν στο Γκούνσμπαχ της Αλσατίας, στις 11 Αυγούστου του 1955, στο μέρος όπου γεννήθηκε ο θεολόγος, γιατρός και ανθρωπιστής Αλμπερτ Σβάιτσερ (1875-1965) και συνδέθηκαν με στενή φιλία.

 Στη σχετική εγγραφή στην αυτοβιογραφική «Αναφορά στον Γκρέκο», ο Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957) γράφει: «Καλοπροαίρετη από τη μοίρα στάθηκε η στιγμή, κι οι καρδιές μας άνοιξαν· ως η νύχτα έμεινα μαζί του, και μιλούσαμε για το Χριστό, για τον Ομηρο, την Αφρική, για τους λεπρούς και για τον Μπαχ. Κατά το δειλινό, κινήσαμε για την εκκλησούλα του χωριού. Να μη μιλούμε πια, μου 'πε στο δρόμο, και το τραχύ πρόσωπό του είχε περεχυθεί με βαθιά συγκίνηση. Πήγαινε να παίξει Μπαχ. Κάθισε στο αρμόνιο· ετούτη θαρρώ στάθηκε από τις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου». Ο Σβάιτσερ ήταν από τους τελευταίους φίλους που τον επισκέφθηκαν στο Φράιμπουργκ, λίγο πριν από τον θάνατό του. Πριν από λίγες ημέρες, στο Γκούνσμπαχ, αδελφοποιήθηκαν τα Μουσεία Καζαντζάκη και Σβάιτσερ. Ο Στέλιος Ματζαπετάκης, πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης, μιλά για το θέμα αυτό.

- Τους ένωνε εκτίμηση και αλληλοσεβασμός;

«Ηταν κι οι δύο εξαιρετικά καλλιεργημένοι, λιτοί, θα τολμούσα να πω ασκητές, άνθρωποι της προσφοράς κι έκαναν πράξη αυτά που δίδαξαν. Στο πρόσωπο του Σβάιτσερ ο Καζαντζάκης έβλεπε τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, γι' αυτό και του αφιέρωσε το βιβλίο "Ο φτωχούλης του Θεού" με τη φράση: "στον Αγιο Φραγκίσκο του καιρού μας". Είμαι σίγουρος ότι, τουλάχιστον για τον Καζαντζάκη με την κρητική κουλτούρα, η επιθυμία του θα ήταν να γίνουν αδελφοποιτοί. Αυτό όμως που δεν έγινε εν ζωή είχαμε την ικανοποίηση να δούμε να πραγματοποιείται μετά θάνατον έστω με τα μουσεία τους».

- Πώς υλοποιήθηκε;

«Η ιδέα ξεκίνησε από παλιά και ήταν πρωτοβουλία δύο καλών και δραστήριων φίλων μας: του Γιώργου Στασινάκη, προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και του Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν, προέδρου του Συλλόγου Αλσατία -Κρήτη, με πάνω από 1.000 μέλη που λατρεύουν την Κρήτη. Από εκεί και μετά τα μουσεία συνεργάστηκαν το τελευταίο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να καταστεί δυνατή η υπογραφή της χάρτας συμφωνίας».

- Του χρόνου στη Μυρτιά;

«Βεβαίως. Μείναμε σύμφωνοι ότι θα γίνουν αντίστοιχες τελετές τον επόμενο Οκτώβρη στη Μυρτιά, το πατρογονικό χωριό του Καζαντζάκη, όπου και η έδρα του Μουσείου, με ομιλίες και εκδηλώσεις τις οποίες θα παρακολουθήσουν εκτός από Ελληνες και αρκετοί Αλσατοί φίλοι μας, πραγματοποιώντας μια μεγάλη εκδρομή "στα βήματα του Καζαντζάκη", όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Σβέντεμαν, ο οποίος θα αναλάβει, και πάλι, το βάρος της διοργάνωσης από πλευράς Αλσατίας».

- Εχετε αδελφοποιηθεί και με άλλα τέσσερα μουσεία;

«Ναι, το Μουσείο Juan Ramon Jimenez, στο Moguer της Ισπανίας, του Paul Valery, στην πόλη Sete της Γαλλίας, του Buhoslav Martinu, στην Poliska της Τσεχίας και του Lu Xun στο Shaoxing της Κίνας».

- Τι ετοιμάζετε;

«Αύριο θα συνδιοργανώσουμε με τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων ημερίδα με θέμα "Η παρουσία της Κρήτης στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη", στην έδρα του Μουσείου. Στο τυπογραφείο βρίσκεται ήδη ο τόμος με τις επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη προς τον Γιάννη Αγγελάκη, θα λειτουργήσουμε το νέο πωλητήριο και αναψυκτήριο του Μουσείου, δίπλα στη Μόνιμη Εκθεση. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του Θεατρικού Αρχείου του Γιώργου Ανεμογιάννη».

Στην Αθήνα οι καζανάρηδες της Κρήτης

Βλέποντας τον κλάδο τους να συρρικνώνεται δραματικά οι καζανάρηδες ζητούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης άδειας απόσταξηςΒλέποντας τον κλάδο τους να συρρικνώνεται δραματικά οι καζανάρηδες ζητούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης άδειας απόσταξης

Στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα οι καζανάρηδες της Κρήτης προκειμένου να συναντηθούν με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων ΕσόδωνΧάρη Θεοχάρη καταθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ζητώντας λύση. Βλέποντας τον κλάδο τους να συρρικνώνεται δραματικά - μόνο στο Ηράκλειο ενώ υπάρχουν 1200 άδειες τα τελευταία χρόνια λειτουργούν 350 με 400 καζάνια - οι καζανάρηδες ζητούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης άδειας απόσταξης ενώ βάζουν στο τραπέζι και άλλα διαδικαστικά θέματα. Οι ίδιοι όπως τονίζουν επιζητούν τη νομιμότητα τονίζοντας πως δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα πρόστιμα.

Χτες συνεργαίσα με τον κ. Θεοχάρη είχε ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης στον οποίο έθεσε τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του παραδοσιακού προϊόντος της Κρήτης, της Τσικουδιάς, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους ''καζαναριδες'' της Κρήτης.

Ειχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Κεφαλογιάννη με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποίων Τσικουδιάς Ηρακλείου Στάθη Φραγκιαδάκη ο οποίος του μετέφερε τα προβλήματα και την αγωνία των συναδέλφων του.prismanews.gr

Σύσκεψη γονέων Δήμου Ηρακλείου

Το ΔΣ της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση και καλεί τα ΔΣ των συλλόγων γονέων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Δήμου, να συζητήσουν και να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα κόντρα στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, την υποχρηματοδότηση και γενικότερα τα προβλήματα των σχολείων. 

Η εκδήλωση γίνεται αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Παλιάς Λαχαναγοράς (παραλιακή λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου έναντι μουσείου Φυσικής Ιστορίας).

Χανιά: Συγκίνηση για τον άστεγο που ''έσβησε'' σε παγκάκι - Νέο δράμα στην Ελλάδα της κρίσης!

Ο άντρας που πέθανε στο παγκάκι ήταν από τις πιο γνωστές φιγούρες στο κέντρο της πόλης...

Σοκ και προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι ένας άστεγος εντοπίστηκε νεκρός στο κέντρο Χανίων. Πρόκειται για έναν 61χρονο Πολωνό, ο οποίος ξεψύχησε από παθολογικά κατά πάσα πιθανότητα αίτια.

Ο άτυχος άντρας διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Χανίων για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής ενώ έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Πολωνική Πρεσβεία για να ακολουθήσει η διαδικασία της αναγνώρισής του.

Το τραγικό συμβάν φέρνει στην επιφάνεια ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα το οποίο ανέκυψε κυρίως τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και όπως φαίνεται βρήκε απροετοίμαστο το κράτος.

Στα Χανιά υπάρχουν σε εξέλιξη κοινωνικά προγράμματα για την φιλοξενία αστέγων, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση ο παραλογισμός του κράτους έκανε την εμφάνισή του. Σύμφωνα με το flashnews.gr, η αντιδήμαρχος Χρυσούλα Χατζηδάκη, αρμόδια για την κοινωνική πολιτική, τόνισε πως ο δήμος είχε κάνει πρόταση για να δημιουργηθεί ένας ξενώνας αστέγων στο Παλιό Ψυχιατρείο Χανίων.

Ενώ και με τη συνεργασία φορέων, παραχωρήθηκε ένα κτίριο που θεωρήθηκε κατάλληλο, το πρόγραμμα "κόλλησε" στην Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Χανιά: Κοινωνικό τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης για ευπαθείς ομάδες

Οικονομική ανάσα σε τουλάχιστον 1.000 οικογένειες στα Χανιά αναμένεται να δώσει η καθιέρωση του κοινωνικού τιμολογίου που θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου. 

Το κοινωνικό τιμολόγιο εφαρμόζεται μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας του δήμου Χανίων και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) και αφορά τους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης για ευπαθείς, λόγω της οικονομικής κρίσης, κατηγορίες καταναλωτών, όπως αυτές προκύπτουν από το Μητρώο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, οι οικογένειες που θα ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προσεγγίζουν τις 1.000». 

Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης


Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έως τις 11 Οκτωβρίου, αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ έχουν προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας, αύριο στις 08:30 σε συντονισμό με το ΤΕΙ από την Πανεπιστημιούπολη στις Βούτες μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας.

H ανακοίνωση των εργαζομένων:

Διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη φορά, το ΥΠΑΙΘ αρνείται κάθε διάλογο και καταφεύγει σε πρακτικές εκφοβισμού που δεν αρμόζουν στο χώρο της εκπαίδευσης. Η Γενική μας Συνέλευση καταδικάζει ομόφωνα την εμπλοκή από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ, των εισαγγελικών αρχών, ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΕΛΘΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ και ενώ έχουν υποβληθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σαφή και τεκμηριωμένα ερωτήματα προς διευκρίνιση για τον τρόπο συμπλήρωσης των στοιχείων, τα οποία το Υπουργείο αρνείται προκλητικά να απαντήσει!

Έχουμε την πεποίθηση ότι, μετά τη θετική έκβαση της έκδοσης προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνης επί των αιτήσεων των τριών φυλάκων, αλλά και των 2 βιβλιοθηκονόμων του Ιδρύματος, οι δικαστικές αρχές δικαιώνουν τους αγώνες μας, οι οποίοι πρόκειται να συνεχιστούν με μεγαλύτερη θέρμη και επιμονή.

Συνεχίζουμε να απεργούμε έως και τις 11 Οκτωβρίου 2013 και δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΟΡΩΝ.

Προγραμματίζουμε πορεία διαμαρτυρίας αύριο 9 Οκτωβρίου 2013, στις 8:30πμ, σε συντονισμό με το ΤΕΙ Κρήτης, με αφετηρία την Πανεπιστημιούπολη Βουτών (Κτίριο Διοίκησης), έως την πλατεία Ελευθερίας, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη.

Δηλώνουμε ΠΑΡΩΝ, όταν εκείνοι που οφείλουν να θέσουν ως πρωταγωνιστή τη Παιδεία για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση, δηλώνουν ΑΠΟΝΤΕΣ!

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ



cretalive.gr

Γνωστός επιχειρηματίας στην Κρήτη μένει στο δρόμο

Αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο της ελληνικής πραγματικότητας φαίνεται πως έχει βρεθεί γνωστός επιχειρηματίας της Κρήτης. 


Ο ίδιος έχασε όλη του την περιουσία και μαζί με αυτήν και το σπίτι που έμενε με την οικογένειά του. Πλέον όλοι τους εξυπηρετούνται από το Κέντρο Αστέγων της Ν. Αλικαρνασσού, προκειμένου εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Η δραματική αύξηση των άστεγων

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Flashnews.gr σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την οικονομική κατάρρευση πολλών ανθρώπων στο Ηράκλειο, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Όλο και περισσότεροι άστεγοι αναζητούν ένα τετραγωνικό για να απλώσουν την «πραμάτεια» τους σε κάποιο παγκάκι.

Παράλληλα, συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που εξυπηρετούνται στο κέντρο αστέγων στη Ν. Αλικαρνασσό. Σε ετήσια βάση από το Κέντρο περνούν περίπου 100 άνθρωποι, κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, καθημερινά.

Διάκριση για το Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

 από αριστερά προς τα δεξιά> ο Αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. κος Συγγελάκης Αριστομένης, ο κος Καϊλής Αντώνης (Ο εκπρόσωπος του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα), ο κος Δανέλλης Σπύρος (Ευρωβουλευτής), ο κος Γαννακουδάκης Νίκος (διευθυντής του Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης), ο κος Αλιφιεράκης Μανώλης (Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου)

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στο Ηράκλειο απονεμήθηκε στο Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Το βραβείο αυτό αποτελεί ύψιστη τιμή τόσο για το Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης όσο και για τη χώρα μας.

Στην  εκδήλωση μίλησε ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία να προτείνει το Ε.Κ.Α.Β. για το βραβείο. Ο εκπρόσωπος του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Αντώνης Καϊλής αναφέρθηκε επαινετικά στην προσφορά του Ε.Κ.Α.Β..

από αριστερά προς τα δεξιά: ο κος Αλιφιεράκης Μανώλης (Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου) & ο Αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. κος Συγγελάκης Αριστομένης

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ε.Κ.Α.Β. κ. Αριστομένης Συγγελάκης μετέφερε τις ευχαριστίες του Προέδρου κ. Δημ. Παπαγιαννίδη, του Δ.Σ. και των εργαζόμενων του Ε.Κ.Α.Β. για την ύψιστη αυτή διάκριση, που επιβραβεύει την προσπάθεια των εργαζόμενων του Ε.Κ.Α.Β. στην Κρήτη και σ’ όλη τη χώρα. Χαρακτήρισε το Ε.Κ.Α.Β. ως έναν οργανισμό κρίσιμο για τη δημόσια Υγεία και την Κοινωνική ασφάλεια, που σε 24ωρη βάση προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς διακρίσεις. Παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η νέα διοίκηση (ανανέωση στόλου, ψηφιακή σύγκλιση, νέος οργανισμός, σύστημα διασφάλισης της ποιότητας κ.α.), τονίζοντας. ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί έχουν ως προϋπόθεση την  προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Κ.Α.Β. και την περαιτέρω ενδυνάμωσή του. Τέλος, ο κ. Συγγελάκης ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Ε.Κ.Α.Β. την ονομασία του εθνικού προγράμματος πρόληψης των ατυχημάτων και τραυματισμών που σχεδιάζει το Ε.Κ.Α.Β. για τα σχολεία όλης της χώρας σε πρόγραμμα Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελαράκη, τιμώντας τη μνήμη τους και την προσφορά τους στην εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού.

Ο διευθυντής του Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης κ. Νίκος Γιαννακουδάκης αφιέρωσε το βραβείο στον αδικοχαμένο Διευθυντή του Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης Δημήτρη Βουρβαχάκη και παρουσίασε το Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης, στέκοντας ιδιαίτερα στις καινοτομίες και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα (ηλεκτρονική διαχείριση περιστατικών, πρωτόκολλα διαλογής - triage, ηλεκτρονική διαχείριση στόλου, δίκτυο απινιδωτών στην Κρήτη, έμφαση στην εκπαίδευση δημόσιων λειτουργών και κοινωνικών ομάδων, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα κτλ). Στο τέλος της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δ. Βουρβαχάκη και του Β. Κελαράκη.

Σύγκλιση άμεσα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το επίδομα των εποχικά απασχολουμένων


Ζητούν Αυγενάκης και 20 ακόμη Βουλευτές της ΝΔ. Την σύγκλιση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητούν 21 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δημήτριο Κρεμαστινό, ζητούν να ενημερωθούν από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το ζήτημα της συνέχισης καταβολής του επιδόματος των εποχικά απασχολουμένων.

Το επίδομα ανεργίας καταβαλλόταν μέχρι πρότινος, σε εποχικά εργαζομένους κυρίως από τον κλάδο του τουρισμού και σε άλλα εποχικά επαγγέλματα. Με την ψήφιση του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου (Ν. 3986/2011), πλέον περικόπτεται η οικονομική ενίσχυση των εποχικά απασχολουμένων τους μήνες κατά τους οποίους δεν εργάζονται.

Να σημειωθεί ότι την εβδομάδα που πέρασε, 15 Κυβερνητικοί Βουλευτές σε συνεργασία με κεντρικούς φορείς των εποχικά απασχολουμένων (Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ελλάδος κ.α. ), ζητούσαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ.κ. Ιωάννη Βρούτση και Βασίλη Κεγκέρογλου, πλήρη, διεξοδική και επίσημη ενημέρωση.

Η πίεση των Βουλευτών για το οικονομικό βοήθημα των εποχικά απασχολουμένων εντείνεται, καθώς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες προγραμματίζουν το κλείσιμό τους, ενόψει της λήξης της τουριστικής περιόδου. Πολλοί εκ των ξενοδοχειακών υπαλλήλων εκφράζουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους, εάν, δηλαδή, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση την περίοδο που δεν εργάζονται και δεδομένης της ιδιομορφίας του επαγγέλματός τους, αυτό αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα για τους ιδίους και τις οικογένειες τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ Ευαγ. Μειμαράκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δημήτριο Κρεμαστινό υπογράφουν οι κ.κ. Αυγενάκης Λευτέρης, Βουλευτής Ηρακλείου, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Βουλευτής Καβάλας, Βλάχος Γιώργος, Βουλευτής Υπολοίπου Αττικής, Κεφαλογιάννης Γιάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου, Τζαμτζής Ιορδάνης, Βουλευτής Πέλλας, Υψηλάντης Βασίλης- Νικόλαος, Βουλευτής Δωδεκανήσου, Βιρβιδάκης Κυριάκος, Βουλευτής Χανίων, Σκρέκας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Τρικάλων, Κουκοδήμος Κώστας, Βουλευτής Πιερίας, Κόλιας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Κορινθίας, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Βουλευτής Ημαθίας, Κωνσταντινίδης Στάθης, Βουλευτής Φλώρινας, Λεονταρίδης Θεόφιλος, Βουλευτής Σερρών, Κόνσολας Εμμανουήλ, Βουλευτής Δωδεκανήσου, Κοντογιάννης Γιώργος, Βουλευτής Ηλείας, Βογιατζής Παύλος, Βουλευτής Λέσβου, Κυριαζίδης Δημήτρης, Βουλευτής Δράμας, Σταμενίτης Διονύσης, Βουλευτής Πέλλας, Σολδάτος Θεόδωρος, Βουλευτής Λευκάδας, Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος, Βουλευτής Ν. Έβρου.

Νέα ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ΚΑΠ στο Ηράκλειο

«Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, στο Ηράκλειο και ώρα 09:00 έως 13:45 στο ξενοδοχείο Ατλαντίς (Υγείας 2 και Μεράμπελου).

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΚΑΠ 2014 – 2020: Προωθώντας Στόχους της Αγροτικής Κοινωνίας» που υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «Στήριξη δράσεων ενημέρωσης σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) - Υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης», για την ενημέρωση των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την ΚΑΠ της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ΚΑΠ και ελληνική γεωργία».

Σημειώνεται ότι στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ως ομιλητές, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι κ.κ. Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Μελάς, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Γιάννης Κολυβάς Προϊστάμενος του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σχετική πρόσκληση έχει λάβει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Σεμινάρια από το Ο.Ε.Ε. στο Ηράκλειο

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε συνέχιση του προγράμματος για τη διαρκή ενημέρωση των Λογιστών - Φοροτεχνικών διοργανώνει στο Ηράκλειο,  σεμινάριο με θέμα :


«ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΕΙ Ε.Γ.Λ.Σ.»

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 14/10/2013 έως 6/11/2013 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και την Τρίτη 15/10/2013 κατά τις ώρες 18:00 – 20:30, στην αίθουσα σεμιναρίων του Περιφερειακού Τμήματος (Εθν. Αντιστάσεως 105 – Ηράκλειο, 2ος όροφος) και απευθύνεται κυρίως σε νέους συναδέλφους. Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η κ. Κυπριωτάκη Μαρία, Λογιστής - Φοροτεχνικός.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα Μέλη του ΟΕΕ που έχουν εξοφλήσει τη συνδρομή έτους 2013 και οι Λογιστές Φοροτεχνικοί, που έχουν ανανεώσει την Επαγγελματική τους Ταυτότητα (υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης) για το έτος 2013. Δικαίωμα συμμετοχής, χωρίς την υποχρέωση της οικονομικής τακτοποίησης και της ανανέωσης της επαγγελματικής ταυτότητας Λογιστή Φοροτεχνικού έχουν επίσης τα

Μέλη του ΟΕΕ και οι Λογιστές Φοροτεχνικοί, οι οποίοι κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων είναι άνεργοι ή μη απασχολούμενοι.

Έντυπο αίτησης θα διατίθεται από το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης αλλά και από την ιστοσελίδα του Τμήματος www.oeetak.gr.  Οι Αιτήσεις θα παραλαμβάνονται καθημερινά από το Περιφερειακό Τμήμα  τις ώρες 09:00 έως 15:00 (Εθν. Αντιστάσεως 105, Ηράκλειο), με e-mail στη διεύθυνση oeetak@her.forthnet.gr  και με fax στο 2810224595 και μπορούν να κατατεθούν και από τρίτο πρόσωπο έως την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013.

Στην Διεθνή Έκθεση Gallimarkt ο Δήμος Φαιστού

Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία και το πλήθος κόσμου που βρέθηκε για τέσσερις ημέρες, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της έκθεσης που ήταν αφιερωμένη στον Τουρισμό και είχε τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2013», ο Δήμος Φαιστού, θα ταξιδέψει στη Γερμανία, καθώς είναι επίσημος προσκεκλημένος στη Διεθνή Έκθεση Gallimarkt.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του Δήμου Φαιστού, θα παρευρεθεί στην αδελφοποιημένη πόλη του Mainburg από τις 10-14 Οκτωβρίου, και θα πάρει μέρος στις τοπικές εκδηλώσεις, ως τιμώμενο πρόσωπο, σε μια διοργάνωση που πραγματοποιείται εδώ και 400 χρόνια. Οι εκδηλώσεις φέτος έχουν επίκεντρο την ενίσχυση επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων Δήμων, καθώς και την τουριστική προβολή της περιοχής.

Αναφορικά με το Δήμο Φαιστού, ο οποίος θα συμμετέχει, ενεργά στις εκδηλώσεις με δυναμική παρουσία σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο όπου εκεί θα δοθεί η δυνατότητα να εκτεθούν τοπικά προϊόντα από διάφορες επιχειρήσεις, δίνοντας τη ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει και να γευθεί τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και συνάμα να προβάλλει το πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα της, καθώς και τις ποικίλες δράσεις σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων, συνεχίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που έχουν όλα αυτά τα χρόνια οι δύο Δήμοι μεταξύ τους. Μια συνεργασία όπου μπορεί να εξελιχθεί ως τον καλύτερο πρεσβευτή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας στο εξωτερικό.  prismanews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...