Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη για το σχέδιο πόλεως των Δυτικών Συνοικιών του Ηρακλείου

Την άμεση ανάθεση και ταχεία ολοκλήρωση των μελετών του φράγματος Δαφνών και της πολεοδόμησης των Δυτικών Συνοικιών της πόλεως του Ηρακλείου ζήτησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημ. Δοικησης-Ηλ. Διακυβερνησης, Υποδομων-Μεταφορων και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιμ. Αλλαγής.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Σχεδιο πόλεως Δυτικών Συνοικιών  πόλεως Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με δημοσίευματα επί 20 και πλέον χρόνια ανατίθεται, συντάσσεται και εγκαταλείπεται η μελέτη-φάντασμα επέκτασης του σχεδίου πόλεως των Δυτικών Συνοικιών πόλεως Ηρακλείου.

Αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η εγκατάλειψη στη τύχη της και στην αυθαίρετη δόμηση μιας πολυάνθρωπης και συνεχώς αναπτυσσόμενης περιοχής, που στερείται έργων υποδομής λογω ελλείψεως σχεδίου πόλεως.

Ήδη μετά και την τελευταία εγκατάλειψη της υπό σύνταξη μελέτης, πρόεκυψε το ζήτημα της ολοκλήρωσης της επίσης εγκαταλελειμμένης μελέτης του φράγματος Δαφνών (αρμοδιότητας Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ), ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να προχωρήσει η μελέτη του σχεδίου πόλεως.

Επειδή οι κάτοικοι της περιοχής-όμηροι" της ασυνέπειας των κεντρικών, περιφερειακών και αυτοδιοικητικών  αρχών έχουν από καιρό υπερβεί τα όρια της αγανάκτησης

Ερωτασθε

1.Για ποιους λόγους συνεχίζεται ο εμπαιγμός αυτός;

2.Προτιθεσθε να αναζητήσετε ευθύνες για την κατάσταση αυτή;

3.Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε για την ανάθεση και ταχεία ολοκλήρωση των μελετών φράγματος Δαφνών και πολεοδόμησης Δυτικών Συνοικιών Ηρακλείου Κρήτης;

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Δεν θα πληρώσει τίποτα , δανειολήπτρια νοικοκυρά, σώζωντας και κατοικία, οικόπεδο και αγροτεμάχια"

Νομικό ενδιαφέρον, προκύπτει από την υπ.αριθμό 273/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, όπου ορίστηκαν μηδενικές καταβολές , σε  νοικοκυρά δανειολήπτρια , με διάσωση  της  κατοικίας της, οικοπέδου , αγροτεμαχίων και αυτοκινήτου σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας  η δανειολήπτρια τυγχάνει να είναι μέλος και η οποία ΄Ενωση, συνέδραμε την δανειολήπτρια εξωδικαστικά ,αλλά και οδηγήθηκε δικαστικά καταθέτοντας αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων, με συνεργαζόμενη  με την ΄Ενωση  δικηγόρο των Χανίων.

 Επί του περιεχομένου της υπόθεσης :
Πρόκειται  για  δανειολήπτρια έγγαμο,  36 ετών, μητέρα δύο ανηλίκων τέκνων ,νοικοκυρά,( βοηθάει στο καφενείο του συζύγου της), χωρίς μισθό, χρεωμένη σε μία Τράπεζα, συνολικής χρέωσης( σε τρία πιστωτικά προϊόντα )του ποσού των 74.246,50 Ευρώ  ¨βρίσκεται όμως με περιουσιακά στοιχεία, αλλά με σχεδόν μηδενικό εισόδημα (μέσο μηνιαίο ατομικό εισόδημα) 7,78 Ευρώ.
  Επί της υπ.αριθμό 273/2013 απόφασης του δικαστηρίου Χανίων:
1)Όρισε ,μηδενικές καταβολές  και ορισμού νέας δικασίμου μετά από 8μηνο
2)Εξαίρεσε από την εκποίηση την κύρια κατοικία , αλλά και των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων
3)Έδωσε περίοδο χάριτος  τριετίας, από την έκδοση της  απόφασης
4)Προσδιόρισε  μηνιαίες δόσεις  ,μετά την περίοδο χάριτος (τριετίας) για την διάσωση της κατοικίας να καταβάλλει επί 20 χρόνια (240 μηνιαίες δόσεις) των 283,33 ευρώ η κάθε μία
  Συμπερασματικά:¨Δεν ορίστηκαν καταβολές τετραετίας, σήμερα η δανειολήπτρια δεν πληρώνει κανένα Ευρώ, σημαντική ανάσα για την οικογένεια, Εύγε στα Κρητικά Δικαστήρια και στους Ειρηνοδίκες  , που με τις αποφάσεις τους στηρίζουν τα υπερχεωμένα νοικοκυριά, που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας.-


                   Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                          Ιωάννα  Μελάκη 

Α΄ Κύκλος Σπουδών του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Χανίων

Την προσεχή Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013 ξεκινά ο Α΄ Κύκλος Σπουδών του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟΚΟΙΠΠ) Δήμου Χανίων για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Ο συγκεκριμένος κύκλος σπουδών θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2014, με θέμα «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ» και περιλαμβάνει οκτώ (8) δίωρα μαθήματα.

“Ο  Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δήμου Χανίων για ένατη χρονιά συνεχίζει την προσπάθειά του για μια σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση και επιμόρφωση των πολιτών με τη λειτουργία του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου”, τόνισε η Πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Χρύσα Χαριτάκη, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων.

“Στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης, που  επιθυμεί να διευρύνει τα πνευματικά του ενδιαφέροντα και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του πάνω σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα από αξιόλογους επιστήμονες –ακαδημαϊκούς”, πρόσθεσε η κα. Χαριτάκη, διευκρινίζοντας ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο έχει προγραμματίσει δυο ενημερωτικούς Κύκλους Σπουδών.

Οι εγγραφές στο Α.Λ.Π. του Δήμου Χανίων πραγματοποιούνται από σήμερα, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στα γραφεία του Δ.ΟΚΟΙ.Π.Π, στο ισόγειο του Δημαρχείου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π στα τηλέφωνα 28213  41628 -630.

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε η κα. Χαριτάκη, ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων βρίσκεται σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Ακαδημία των Πολιτών”, προκειμένου να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και να λειτουργήσει στην πόλη μας Τμήμα της εν λόγω Ακαδημίας. Σκοπός της συνεργασίας είναι η παροχή επιστημονικά αξιόπιστης και ψυχοκοινωνικά υποστηρικτικής γνώσης σε όσους πολίτες το επιθυμούν.

Τέλος, όπως επεσήμανε  η κα. Χαριτάκη, ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. διοργανώνει την Τετάρτη 13/11/2013, στις 18.00, στην Αίθουσα του Πολύκεντρου Σούδας (25η Μαρτίου, αρ. 87) εσπερίδα, με θέμα: “Ευαισθητοποίηση γονέων σε παιδιατρικά θέματα”.

A’ΚΥΚΛΟΣ 2013-2014

«Ψυχολογία των ανθρωπίνων σχέσεων»

13/11«Ψυχικές αντιστάσεις στη δοκιμασία της κρίσης »

Ομιλητής:      Κακαβούλης Αλέξανδρος

                   Ομότιμος Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Αγωγής

                       του Πανεπιστημίου Κρήτης

20/11/13   «Αυτοεκτίμηση και ανθρώπινες σχέσεις »

Ομιλήτρια:   Τσάκαλος Μιχαήλ

          Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, Σχολικός Σύμβουλος στη Β'θμια

         Εκπαίδευση

02/12/13 « Μικροί μεγάλοι μαζί στην πρόληψη της βίας »

Ομιλήτρια:      Γιώτσα Άρτεμις

                          Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο

                         Ιωαννίνων -Ψυχολόγος -Οικογενειακή Θεραπεύτρια.

13/12/13 «Αγχώδεις διαταραχές “Αναγνώριση, πρόληψη, αντιμετώπιση”

 Ομιλητής: Σίμος Γρηγόρης

             Ψυχίατρος Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής

             Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

18/12/13 « Ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας »

Ομιλητής: Κούτρας Βασίλειος

                  Καθηγητής Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών

                 Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

8/01/14       «  Ανθρώπινες σχέσεις και διαδίκτυο»

Ομιλητής: Κορμάς Γεώργιος

                 Ιατρός ,Επιστημονικός Συνεργάτης  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' παιδιατρικής Κλινικής. Συντονιστής προγράμματος “ΑΡΙΑΔΝΗ”.

15/01/14       « Η ισοτιμία  στο ερωτικό ζευγάρι:Οι συνέπειες για τα μέλη

                      και τη λειτουργικότητα της σχέσης»

Ομιλητής: Κορδούτης Παναγιώτης

                   Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας,Τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου

                  Πανεπιστημίου Κοινωνικών και πολιτικών Επιστημών.

24/01/14 « Οι σχέσεις του γονεικού ζεύγους και η επίδραση τους στα παιδιά »

Ομιλητής: Πομίνη Βαρβάρα

                   Δρ Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Α' Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

                   Αθηνών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΡΑ Ηρακλείου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΡΑ Ηρακλείου η οποία συνεχίζει να εκπέμπει από τις εγκαταστάσεις της, οργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου μαζί με φορείς της πόλης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εκκένωση του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ από τα ΜΑΤ.

 Παράλληλα το ΕΚΗ καλεί τον κόσμο του Ηρακλείου να περιφρουρήσει τα γραφεία της ΕΡΑ προκειμένου, όπως αναφέρει, «να αποφύγουμε ανάλογες πρακτικές» ενώ δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΑ.

Εξάλλου το ΠΑΜΕ οργάνωσε για τον ίδιο λόγο απόψε μηχανοκίνητη πορεία προς τα γραφεία της ΕΡΑ εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

«Προτάσεις για την δικαιότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας»


- Επιστολή Αυγενάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών

Στις ελλείψεις που παρουσιάζει ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλά και σε προτάσεις που θα αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων, επιτυγχάνοντας παράλληλα δικαιότερη φορολόγηση, αναφέρεται σε επιστολή του... ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, σημειώνοντας ότι έχει αν και ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας περιέχει ορισμένες ορθές ρυθμίσεις, ωστόσο παρουσιάζει αρκετές ασάφειες.

Παράλληλα όπως υποστηρίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής «στη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής κτηματαγοράς, πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα δώσουν κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας, αντί της μεγάλης φορολόγησης που έχει δημιουργήσει καθίζηση στον κλάδο και έχει παγώσει τις αγοραπωλησίες» ενώ προτείνει μεταξύ άλλων «την μείωση των φορολογικών συντελεστών, την μείωση του φόρου μεταβίβασης, αλλά και την προσγείωση των αντικειμενικών αξιών στα πραγματικά επίπεδα».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:«Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που βρίσκεται υπό διαβούλευση, περιέχει αρκετές ορθές ρυθμίσεις, καθώς καταργεί το ΕΕΤΗΔΕ, καταργεί τον ΦΑΠ και διευρύνει την φορολογική βάση. Ωστόσο, την ίδια ώρα παρουσιάζει ορισμένες ελλείψεις ως προς τα παραδοσιακά κτίσματα, τους παραδοσιακούς οικισμούς, ασάφεια ως προς την ερμηνεία του χαρακτηρισμού των μειονεκτικών περιοχών και δεν διευκρινίζεται τι συμβαίνει στις περιπτώσεις δεσμευμένων οικοπέδων από την αρχαιολογία ή των υπό εξαγγελία απαλλοτρίωσης γηπεδικών εκτάσεων.

Στη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής κτηματαγοράς, πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα δώσουν κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας, αντί της μεγάλης φορολόγησης που έχει δημιουργήσει καθίζηση στον κλάδο και έχει παγώσει τις αγοραπωλησίες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να διατυπωθούν ορισμένες προτάσεις οι οποίες θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στα ακίνητα, αλλά ιδιαίτερα όσον αφορά στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αρχικά, θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό οι φορολογικοί συντελεστές για τα εντός σχεδίου οικόπεδα ή να μην φορολογούνται καθόλου διότι δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.

Επιπλέον, για τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται θα πρέπει να μεγαλώσει ο μειωτικός συντελεστής όπως επίσης για διατηρητέα ακίνητα, δασικές εκτάσεις, ξενοδοχεία και ιδιαίτερα για τα ακίνητα πολλαπλών χρήσεων.

Σήμερα, ο φόρος στις μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 8% και φθάνει έως 10% για αξία άνω των 20.000 ευρώ. Για το ίδιο ακίνητο ο φορολογούμενος πληρώνει κάθε χρόνο χαράτσι μερικών εκατοντάδων ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανό, ανάλογα με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του, να πληρώνει κάθε χρόνο και φόρο ακίνητης περιουσίας. Ως εκ τούτου ένα μέτρο που μπορεί να επανεργοποιήσει την αγορά ακινήτων, είναι και η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να υπάρχουν μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εκτάσεις που προορίζονται για παραθεριστικές κατοικίες αλλά και «προσγείωση» των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η υποχώρηση στις τιμές των κατοικιών προσεγγίζει το 40%, με τις νέες αγορές να έχουν σχεδόν μηδενιστεί και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια να εκτοξεύονται από το 5,3% το 2008 σε περίπου 24% το 2013. Δεν μπορεί οι αντικειμενικές αξίες να είναι κατ΄ επίφαση αντικειμενικές.

Ακόμη, είναι αναγκαία η κατάργηση του φόρου υπεραξίας ή τουλάχιστον να μειωθεί στο 5%, διότι με τις εικονικές αντικειμενικές αξίες θα αναγκαστούν οι πολίτες να πληρώνουν υπέρμετρο φόρο, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιπροσθέτως, τα τεκμήρια διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων, αποτελεί μια στρέβλωση, διότι λόγω των χαμηλών εισοδημάτων, της υψηλής και πολλαπλής φορολόγησης και των προβλημάτων γενικότερα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, είναι άδικο να φορολογούνται βάσει της κατοχής των ακινήτων που κληρονόμησαν ή απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, όπως άδικη είναι και η υπέρμετρη φορολόγηση οποιονδήποτε ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα

Τέλος, επιβάλλεται να υπάρχει στο νομοσχέδιο σαφής αναφορά για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σαφής ερμηνεία των μειονεκτικών περιοχών σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τέλος δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει Εθνικό Κτηματολόγιο- να ληφθεί υπόψη η χρήση γης κάθε ακινήτου και βάσει αυτού να προχωρήσουμε στην φορολόγηση.

Στόχος μας είναι να βγάλουμε την χώρα από την ύφεση, χωρίς να εξοντώσουμε τον ήδη επιβαρημένο Έλληνα, αναζητώντας την δικαιότερη δυνατή λύση και την όσο το δυνατόν δικαιότερη φορολόγηση.»

Σεμινάριο στο Ηράκλειο: Λόγος - Φωνή - Στάση σώματος

«Λόγος - Φωνή - Στάση σώματος, λεκτικά και εξωλεκτικά στοιχεία κατάλληλα για επαρκή επικοινωνία στον εργασιακό χώρο».


Δεκάωρο σεμινάριο για επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, δικηγόρους, πωλητές, δασκάλους-καθηγητές, ομιλητές σε συνέδρια, πολιτικούς, ανθρώπους σε θέσεις επιρροής και διαμόρφωσης απόψεων διοργανώνει στις 16 και τις 17 Νοεμβρίου, ώρα 09.00-13.00, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Μαρία Ρουσοχατζάκη λογοπαθολόγος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Τμήμα Παθολογίας του Λόγου στα Boston και Northeastern Universities στη Βοστόνη των ΗΠΑ. 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι καταρτιζόμενοι: να αποκτήσουν εφόδια που θα υποστηρίζουν και θα συμπληρώσουν την επαγγελματική τους πορεία, να γνωρίσουν υγιείς τρόπους διαχείρισης του επικοινωνιακού δυναμικού και της διαρκούς και σταθερής διαδικασίας βελτίωσής του, να μάθουν να εντοπίζουν τα αδύναμα σημεία των άλλων.

Η Άλκη Ζέη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στο Ηράκλειο

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη θα παρουσιάσει το νέο της αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο αύριο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων αφηγείται το παραμύθι της ζωής της και ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή όπως μόνο εκείνη ξέρει. Ένα συναρπαστικό βιβλίο, γραμμένο με αγάπη και τρόπο μυθιστορηματικό. Δίνεται αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013, στις 7 μ.μ., στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ν. Ηρακλείου και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσει η εκπαιδευτικός Εμμανουέλα Περισυνάκη. Θα χαιρετίσει ο Μανώλης Βασιλάκης, Πρόεδρος Επιτροπής Εποπτείας της Β.Δ.Β.Η Άλκη Ζέη θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του νέου της βιβλίου.

Κρέμασαν γερμανικές σημαίες σε χωριό της Κρήτης

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε σε ολόκληρο το Δήμο Βιάννου στην Κρήτη, λόγω της κίνησης κατοίκων ενός οικισμού του Δήμου, να τοποθετήσουν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους γερμανικές σημαίες.

Όπως μεταδίδει το κρητικό ειδησεογραφικό site flashnews.gr πρόκειται για Γερμανούς, οι οποίοι έχουν αγοράσει σπίτια στην συγκεκριμένη περιοχή και ουσιαστικά έχουν..."καταλάβει" τον οικισμό της Φασκομηλιάς, μετατρέποντας τον σε "γερμανικό έδαφος".

Η εικόνα με τα μπαλκόνια σημαιοστολισμένα ακόμα και στην είσοδο του οικισμού, δεν πέρασε απαρατήρητη και οι κάτοικοι του Δήμου ξεσηκώθηκαν.

Σήμερα στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Δήμου, προκειμένου να διαπιστώσει τι είχε συμβεί. Μετά τον θόρυβο όμως που προκλήθηκε και την διάσταση που πήρε το θέμα μέσα και από το Ράδιο Κρήτη, οι σημαίες είχαν κατέβει.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr σύμφωνα πάντως με νόμο του 1978, απαγορεύονται οι σημαίες σε μπαλκόνια, ακόμα και οι Ελληνικές εφόσον δεν υπάρχει Εθνική Εορτή.

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον προσκυνηματικό τουρισμό στην Κρήτη

Πρωτόκολλο συνεργασίας που αφορά στην ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού υπεγράφη χθες από το υπουργείο Τουρισμού και την Εκκλησία της Κρήτης. 

Με το πρωτόκολλο καθορίζεται το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών ώστε να αναδειχθεί, να προβληθεί, να προωθηθεί η αναγνωρισιμότητα και η δυνατότητα επίσκεψης σε ιερά μνημεία, τόπους και περιοχές θρησκευτικού ενδιαφέροντος, σε προσκυνήματα και κειμήλια.

Στόχος είναι τα ιερά μνημεία και οι τόποι θρησκευτικού ενδιαφέροντος να αποτελέσουν πεδίο προσέλκυσης επισκεπτών και να συμβάλουν στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στον εμπλουτισμό και  βελτίωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Βάσει του πρωτοκόλλου, θα καταρτιστεί από τις δύο πλευρές σχέδιο δράσεων για την ανάδειξη και διατήρηση των θρησκευτικών και λατρευτικών στοιχείων της χώρας, την προσέλκυση και ανάπτυξη των ταξιδίων θρησκευτικού ενδιαφέροντος, τη συνεχή βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της χώρας, την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών στους επισκέπτες.

Το πρωτόκολλο υπεγράφη από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο.

Τροπολογία Αυγενάκη για την παραχώρηση κτιρίων που χρησιμοποιούσαν οι δασικές υπηρεσίες προς τους ΟΤΑ


Τροπολογία κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», που συζητείται σήμερα... στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία ρυθμίζονται θέματα παραχωρήσεων προς τους ΟΤΑ ή άλλα φυσικά πρόσωπα των κτιρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών, όπως δασικά κτίρια, δασοφυλακεία, πυροφυλάκεια, φυτώρια, εργοστάσια ξυλείας κτλ, που χρησιμοποιούσαν οι δασικές υπηρεσίες και πλέον δεν είναι απαραίτητα σε αυτές. Μάλιστα, στην τροπολογία προσδιορίζεται και ο τρόπος παραχώρησης, καθώς γίνεται με απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. μετά από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, με την οποία καθορίζεται το τίμημα, ο σκοπός της παραχώρησης καθώς και όροι, η μη εκπλήρωση των οποίων συνεπάγεται την ανάκληση αυτής.
Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας:

«Μετά το άρθρο 237 του ν.δ. 86/1969 προστίθεται άρθρο 237Α, που έχει ως εξής:

«Άρθρο 237Α

Παραχωρήσεις ακινήτων

1. «Κτίρια, εγκαταστάσεις και υποδομές, ιδίως Δασικά κτίρια, Δασοφυλάκεια, Πυροφυλάκεια, Αποθήκες, Υδατοδεξαμενές, Φυτώρια, Εργοστάσια Ξυλείας, Ιχθυογεννητικοί Σταθμοί, ορειβατικά καταλύματα, ξύλινα λυόμενα οικήματα κ.λ.π., συμπεριλαμβανομένων και των ακινήτων που αποτελούσαν περιουσία των καταργηθέντων με το άρθρο 36 του ν. 2218/1994 ταμείων γεωργίας κτηνοτροφίας και δασών των νομών και μη μεταγραφέντων κατά την παράγραφο 6 του άρθρου 36 του παραπάνω νόμου, που χρησιμοποιούν οι Δασικές Υπηρεσίες, ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, με εξαίρεση τα μισθωμένα από αυτό κτίρια, και η διαχείρισή τους ασκείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

2. Τα παραπάνω ακίνητα καθώς και τα κτίρια και γενικά οι υποδομές που ανεγέρθηκαν εντός δασών, δασικών εκτάσεων και χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων των περιπτώσεων 5α και 5β του άρθρου 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύει, και παραδόθηκαν στις δασικές υπηρεσίες λόγω εκπλήρωσης του σκοπού της επέμβασης, αν δεν είναι αναγκαία στις Δασικές Υπηρεσίες που τα χρησιμοποιούν :

α) επιτρέπεται να παραχωρούνται, κατά χρήση για ορισμένο χρόνο, δωρεάν προς το Δημόσιο ή προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή κατόπιν ανταλλάγματος, σε φυσικά ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εκπληρούν κοινωφελή ή μη σκοπό. Η διαχείριση των παραχωρούμενων ακινήτων γίνεται κατά παρέκκλιση των περί των χρήσεων γης και των όρων δόμησης κειμένων πολεοδομικών διατάξεων, εάν είναι αναγκαίο προκειμένου να εκπληρωθεί ο σκοπός της παραχώρησης.

β) Η παραχώρηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. μετά από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών.

γ) Στη σχετική απόφαση καθορίζεται το τίμημα, ο σκοπός της παραχώρησης και μπορεί να τίθενται όροι, η μη εκπλήρωση των οποίων συνεπάγεται την ανάκληση αυτής».

Η υπεραλίευση «νεκρώνει» τον κόλπο της Μεσαράς

Προσπάθειες από φορείς να σταματήσει η υπεραλίευση αλλά το θέμα «μπλοκάρει» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αδειάζει ο κόλπος της Μεσαράς από ψάρια εξαιτίας της υπεραλίευσης που παρατηρείται εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Ήδη μελέτη από το 2008 δείχνει πως υπάρχει μείωση των αποθεμάτων κατά είδος από 40 έως και 70%, σύμφωνα με τον πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Τυμπακίου.

Πολλές οι προσπάθειες για να σταματήσει η δράση της υπεραλίευσης από τους τοπικούς φορείς ενώ θέση έχει πάρει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Ωστόσο, το θέμα μπλοκάρει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

cretalive.gr

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννη για τα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης

Την Πέμπτη 7/11/2013 θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιαννη προς τους υπουργούς Υποδομών και Ανάπτυξης για  την απένταξη από το πρόγραμμα 2007-2013 των ακολούθων έργων της Κρήτης:

2. Παράκαμψη Μαλίων 10.5 εκατομμυρίων ευρώ (ένταξη στο ΠΕΠ Κρήτης)
3. Βορ. οδικός άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος Ν. Ηρακλείου 85 εκατομμυρίων ευρώ (πιθανή ένταξη στο πρόγραμμα 2014-2020)
4. ΒΟΑΚ τμήμα Πάνορμο-Εξαντης Ν. Ρεθύμνης 75 εκατομμυρίων ευρώ (πιθανή ένταξη στο πρόγραμμα 2014-2020) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα οδικά έργα της κεντρικής Ελλάδος

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...