Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Τράπεζες στο Ηράκλειο συμψηφίζουν οφειλές με καταθέσεις


Με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι επαγγελματοβιοτέχνες του Ηρακλείου καταγγέλλουν πρακτικές τραπεζών που “αυθαίρετα” συμψηφίζουν τις οφειλές με τις καταθέσεις των δανειοληπτών. Πρόκειται για τακτικές που έχουν προκαλέσει οργή στην επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, που ζητάει την παρέμβαση της πολιτείας, την οποία κατηγορεί εξάλλου για ανοχή.

Η επιστολή της ΟΕΒΕΝΗ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η) επιθυμεί, δια της παρούσης, να δηλώσει την απόλυτη διαφωνία της για τη νέα πρακτική των τραπεζών (οι οποίες πάντα λειτουργούσαν, και συνεχίζουν εν καιρώ κρίσης, ανεξέλεγκτα με την ανοχή του κράτους) να συμψηφίζουν (!!!) και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση των δανειοληπτών τα υπόλοιπα δανείων με τυχόν καταθέσεις τους.

Με αυτή τη λογική (;) θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για τις περιπτώσεις στις οποίες ο δανειολήπτης μπορεί, εύκολα ή δύσκολα, να αποπληρώσει την οφειλή του αλλά δεν το κάνει κρυβόμενος πίσω από τα σημεία των καιρών. Ζητούμε όμως την άμεση και καταλυτική παρέμβασή σας προκειμένου να προστατευθούν οι μικρομεσαίοι συνάδελφοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι αλλά και τα αντίστοιχα νοικοκυριά οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους αγωνίζονται, όπως γνωρίζετε, να επιβιώσουν.

Στην περίπτωση συμψηφισμού μικροκαταθέσεων θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω εξαθλίωση της μέσης Ελληνικής οικογένειας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε οικονομικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.


prismanews.gr

Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης: Προς θεού μην χρησιμοποιήσετε την Σούδα


Ως χώρα, έπρεπε να προωθούμε την ένταξη μας στο διεθνές γίγνεσθαι μέσω μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, που θα εδράζεται στην ισότιμη συνεργασία, στην εθνική ανεξαρτησία και στην προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας.

 Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης και ταυτόχρονα των Βαλκανίων και της Μεσογείου, σε εγγύτατη συνάφεια με τις εστίες μόνιμης έντασης που αποτελούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι κατανοητό ότι η σύνθετη αυτή πραγματικότητα εγκυμονεί κινδύνους, αλλά είναι περισσότερο κατανοητό το ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε στην κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και στην εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας». Ο αγώνας για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα όλων μας, καθώς συνδέεται στενά και με τους αγώνες για τη δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να αφήσουμε να χρησιμοποιηθεί ξανά η Σούδα, ως βάση επιδρομών.

Η χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, καθώς και η χρησιμοποίηση της χώρας μας για τα πολιτικοοικονομικά παιχνίδια τρίτων, πρέπει να σταματήσει.

Ως χώρα πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν νέο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να διατηρήσουν την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα και να διασφαλίσουν την άμυνα του ελλαδικού χώρου. Η πολιτική μας πρέπει να αρθρώνεται σε τέσσερις άξονες:

- Ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων
- Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών.
- Εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας
- Ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων

Πρέπει να κάνουμε απόλυτα ξεκάθαρο ότι τόσο η χώρα όσο και οι ένοπλες δυνάμεις της, δεν μπορούν να βρίσκονται στην στρατιωτική ατζέντα τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν επιθυμούμε την συμμετοχή μας στις προγραμματιζόμενες επιδρομές, με κανένα τρόπο.

Προς θεού δεν πρέπει να δεχτούμε την εμπλοκή της χώρας μας, μέσω της χρησιμοποίησης της Σούδας, στις στρατιωτικές επιδρομές.

Κυκλώματα εκβιαστών λυμαίνοται το Λασίθι - Καταγγελίες στην εισαγγελία


Το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου πέρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Δεικτάκης προχωρώντας... σε σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα εκβιαστών που απειλούν επενδυτικά σχέδια στο νομό Λασιθιου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αδίστακτοι εκβιαστές που έχουν εμποδίζει την ανάπτυξη επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν απειλές και εναντίον του.

Ο κ. Δεικτάκης αναφέρει ότι στους κύκλους των εκβιαστών είναι και Ηρακλειώτες ενώ σημείωσε ότι οι απειλές δεν περνούν και για όλα αυτά θα μιλήσει ο νόμος. Ο ίδιος ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα καταθέτοντας φάκελο με στοιχεία για τα όσα κατήγγειλε σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι απειλές που έχουν παρεμποδίσει την επιχειρηματική δράση και την ανάπτυξη στο Λασίθι.
prismanews.gr

Με την συνδιοργάνωση της ΠΕ Ηρακλείου τα «Κατσαμπαδιανά 2013»

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν 27 και 28 Αυγούστου τα «Κατσαμπαδιανά 2013».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσαμπά «Γιώργος Σεφέρης» έχει οργανώσει διήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Καλοκαιρινών του δράσεων και συγκεκριμένα:

• Τρίτη 27 Αυγούστου ώρα 20.30 (αυλή Δημοτικού Σχολείου Κατσαμπά) : Παιδική Παράσταση «Πινόκιο Αλήθεια ή ψέμα» του Θεάτρου Κρήτης και ΟΜΜΑ στούντιο

• Τετάρτη 28 Αυγούστου ώρα 21.30 (αυλή Δημοτικού Σχολείου Κατσαμπά): Μουσική Βραδιά « Μικρασιάτικα, Ρεμπέτικα, Λαϊκά» με τους Μανώλη Σκανδαλάκη, Γιώργο Κουρούπη, Στέλιο Βσμαριδάκη, Γιάννη Ανδριγιαννάκη.




Αφημένη στην τύχη της η Κρήνη Μοροζίνι...


Μέσα στα σκουπίδια την αντικρίζουν και φωτογραφίζονται οι τουρίστες - Εχει να πατήσει συνεργείο καθαριότητας δύο εβδομάδες, όπως καταγγέλλουν καταστηματάρχες

Η πλατεία των Λιονταριών στο Ηράκλειο είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της χώρας, με χιλιάδες τουρίστες να φωτογραφίζονται μπροστά στη φημισμένη παγκοσμίως κρήνη Μοροζίνι.

Ωστόσο η εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε: σκουπίδια που επιπλέουν και λιμνάζοντα νερά, που έχουν να καθαριστούν εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες, όπως καταγγέλλουν, καταστηματάρχες της περιοχής.

Το απλό ερώτημα που τίθεται είναι ότι αν φερόμαστε έτσι (πολίτες και δημοτική αρχή) στο μνημείο που είναι ο καθρέφτης της πόλης, τι να περιμένουμε για άλλες περιοχές;

Μάλλον απολύτως τίποτα...

cretalive.gr

Τα θέματα παιδείας στο νομό Ηρακλείου, από τον Λ. Αυγενάκη στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας


Τα καυτά θέματα που έχουν προκύψει με το σχέδιο «Αθηνά» και τις αλλαγές στο... χώρο της παιδείας στο νομό Ηρακλείου, αλλά και σε όλη την επικράτεια αναφορικά με τους καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, επισημαίνει με παρεμβάσεις του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αντικατάσταση του μαθήματος της «Τεχνολογίας» από «μάθημα project»;

Σε επιστολή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου προς τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου αναφέρεται στην έντονη ανησυχία που έχει προκύψει και οφείλεται στην αντικατάσταση του μαθήματος της «Τεχνολογίας» από «μάθημα project». Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι «στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων που απεστάλη στις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και σε αυτό η αλλαγή είναι η κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας ως αυτόνομο μάθημα που διδάσκονταν στην Α΄ και Β΄ τάξη, και η αντικατάστασή του από ένα μαθησιακό πεδίο με τον τίτλο: «Βιωματικές δράσεις – Συνθετικές – Δημιουργικές – Project». Η αντικατάστασή του μαθήματος της «Τεχνολογίας» από μάθημα project, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην προτιμάται από τους μαθητές, οι οποίοι στην Α΄ τάξη δεν θα έχουν καμία επαφή με Τεχνολόγο καθηγητή.

Επισημαίνει μάλιστα ότι «πέραν του εκπαιδευτικού ζητήματος που ανακύπτει, τίθεται και θέμα για τους 1.318 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων που δίδασκαν το μάθημα, οι οποίοι οδηγούνται στην απώλεια της οργανικής τους θέσης. Ως εκ τούτου, το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν θα καταργηθεί το μάθημα της «Τεχνολογίας», δεδομένης της σημασίας του και τι μέλει γενέσθαι για τους 1.318 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων που δίδασκαν το μάθημα; υπογραμμίζει ο κ. Αυγενάκης.

Αξιοποίηση των βρεφονηπιοκόμων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο Ν. Ηρακλείου

Στην αξιοποίηση της πολύχρονης εμπειρίας αλλά και της υψηλής εκπαίδευσης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών ειδικότητας ΠΕ18.33 (βρεφονηπιοκόμων) που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο Ν. Ηρακλείου, αναφέρεται σε παρέμβασή του ο κ. Λ. Αυγενάκης, διαβιβάζοντας στον αρμόδιο Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο σχετική επιστολή.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των εκπαιδευτικών: «Ανάμεσα στους 2122 εκπαιδευτικούς των 52 ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τη τεχνολογική εκπαίδευση και τίθενται σε διαθεσιμότητα βρισκόμαστε κι εμείς που ανήκουμε στον κλάδο των Βρεφονηπιοκόμων και που σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου, είμαστε 5-6 εκπαιδευτικοί. Θα θέλαμε επίσης να σας γνωστοποιήσουμε πως υπάρχουν κενά τα οποία μπορούμε να στελεχώσουμε στο Νομό Ηρακλείου.»

Στην παρέμβαση αναφέρεται μάλιστα ότι: «στο «Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου» που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν 4 κενά βρεφονηπιοκόμων & 3 παιδαγωγών τα οποία μπορούν να στελεχωθούν από άτομα της εν λόγω ειδικότητας. Επιπρόσθετα μπορούν να καλύψουν κενά είτε σε Παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, είτε ως διοικητικό προσωπικό στις υπηρεσίες πρόνοιας.»

Ένταξη των ειδικοτήτων εκπαιδευτικών που καταργήθηκαν στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο

Στο αίτημα των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα για ένταξή τους στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, διαβιβάζοντας επιστολή των εκπαιδευτικών που καταργήθηκαν οι ειδικότητές τους.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των εκπαιδευτικών: «ως ελάχιστη μορφή επανόρθωσης της αδικίας είναι η ευκαιρία μέσα από τη συζήτηση για το νέο Τεχνολογικό Λύκειο να επανέλθουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν και οι καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα». Επισημαίνουν μάλιστα ότι σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν απουσιάζουν από τη δημόσια Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση οι κατηργημένες ειδικότητες οι μαθητές που επέλεγαν τις καταργημένες ειδικότητες, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε παραϊατρικά επαγγέλματα.

Οι εκπαιδευτικοί, προτείνουν την ίδρυση του Τομέα Κοινωνικών Υπηρεσιών και Φροντίδας, ενώ στη B΄ και Γ΄ Λυκείου στηριζόμενοι στις ειδικότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης την ίδρυση της ειδικότητας Εφαρμοσμένης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Παροχής Φροντίδας ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα που θα έχει σχέση με την παροχή φροντίδας.

Η έδρα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας πρέπει να παραμείνει στο Ηράκλειο

Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντηση με τον Υπουργό και σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς της έδρας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας στο Ηράκλειο του ΤΕΙ Κρήτης, ενώ όπως τόνισε: «κατά μείζονα λόγο είναι απαραίτητο να επανέλθει η έδρα στο φυσικό της χώρο στο Ηράκλειο, καθώς η Σχολή περιλαμβάνει μόνο αντικείμενα Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και όχι Διατροφής και Διαιτολογίας, που είναι το αντικείμενο του Τμήματος της Σητείας. Άλλωστε όπως τόνισε «η Σητεία βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και η καθημερινή αλληλεπίδραση μεταξύ της Διεύθυνσης και των Μελών της Κοινότητας της Γεωπονίας καθίσταται δύσκολη.»

Ο Βουλευτής Ηρακλείου έθεσε ακόμη το θέμα της εσφαλμένης τοποθέτησης του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Σητείας στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς λόγω διαφορετικότητας των αντικειμένων, δεν θα προσφέρει τίποτα στην ακαδημαϊκή αναβάθμιση των σπουδών του Τμήματος.

Τα αιτήματα του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κομμωτικής στον Υπουργό Παιδείας, από τον Λευτέρη Αυγενάκη

Στην σωστή επαγγελματική μόρφωση των μαθητών της ειδικότητας Κομμωτικής, μέσα από τη διάκριση της έννοιας της «εκπαίδευσης» και της «κατάρτισης», αναφέρεται σε παρέμβασή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης διαβιβάζοντας επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κομμωτικής.

Όπως αναφέρεται στην παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη: «η ειδικότητα της Κομμωτικής εισήχθη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 1998 για να διορθώσει τις αστοχίες που προέκυπταν από τη διδασκαλία των μέχρι τότε επαγγελματιών.» Όπως αναφέρουν οι καθηγητές κομμωτικής στην επιστολή τους: «η εμπειρία των 15 ετών έχει αποδείξει ότι οι μαθητές για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα της Κομμωτικής χρειάζεται να αναπτύξουν τόσο τις δεξιότητές τους μέσω πρακτικών – εργαστηριακών ασκήσεων, όσο και μέσω θεωριών (χημική ανάλυση προϊόντων, χημικές διεργασίες κ.λ.π.) μιας και η ειδικότητα ανήκει στα επαγγέλματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρέπει να προφυλάσσει την ατομική υγεία των πελατών από μετάδοση νοσημάτων, ασθένειες από χρήση χημικών προϊόντων κ.λ.π. Παράλληλα οι διδακτικές ενότητες της ειδικότητας, αλληλεπιδρούν και αλληλοσχετίζονται ( διδακτική μέθοδος αλυσίδας).»

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κομμωτικής «δεν είναι δυνατό να «βαπτίζουμε» κατάρτιση ολόκληρη την ειδικότητα αφού δεν εξειδικεύουμε τις γνώσεις των μαθητών και δεν είναι εφικτό να υπάρχει κατάρτιση χωρίς προγενέστερη εκπαίδευση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι έννοιες «Εκπαίδευση» και «Κατάρτιση» είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» τα οποία πρέπει να αλληλοσυνεργάζονται για την επίτευξη της σωστής επαγγελματικής μόρφωσης των μαθητών της ειδικότητας Κομμωτικής.

Άρχισαν οι εργασίες για την επέκταση του αεροδρομίου «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»

 Άρχισαν οι εργασίες για την επέκταση του αεροδρομίου «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»
Στην τελική ευθεία μπήκε το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων « Ιωάννης Δασκαλογιάννης», καθώς μετά την εγκατάσταση του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο, οι μπουλντόζες έπιασαν σήμερα δουλειά.

Το έργο, με βάση τη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Θεωρείται δε ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στα Χανιά, καθώς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αλματώδη άνοδο των αφίξεων.

Περιλαμβάνει την επέκταση του υφιστάμενου σήμερα αεροσταθμού, έτσι ώστε η συνολική επιφάνεια του κτιρίου να γίνει 31.572 τετραγωνικά μέτρα (από 13.325 σήμερα).

Διαμόρφωση και αναδιαμόρφωση του συνολικού περιβάλλοντος χώρου. -Κατασκευή νέου κτιρίου πύργου ελέγχου, συνολικής επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών μέτρων.
Κατασκευή νέου κτιρίου αμαξοστασίου, συνολικής επιφάνειας 2.600 τετραγωνικών μέτρων σε δύο επίπεδα.
Κατασκευή νέου κτιρίου φύλαξης απορριμμάτων 484 τετραγωνικών μέτρων . Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας στόχος είναι το έργο να παραδοθεί νωρίτερα από το συμβατικό χρόνο παράδοσης , ενώ όπως εξήγησε από το καλοκαίρι του 2014 το αεροδρόμιο θα αλλάξει όψη καθώς το έργο θα εκτελείται σταδιακά.
Το αεροδρόμιο Χανίων επισκέφθηκε σήμερα ο τρίτος αντιπρόεδρος της βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος χαρακτήρισε το έργο ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης.

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας, καθώς ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας δεσμεύτηκε, ότι προτεραιότητα στις προσλήψεις όσων ασχοληθούν με την κατασκευή του θα έχουν εργαζόμενοι από τα Χανιά.

Υπολογίζεται, ότι στο εργοτάξιο θα απασχοληθούν από 250 - 300 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Χανίων Σταύρο Καστρινάκη, με την επέκταση του αεροσταθμού και τα έργα που θα γίνουν υπερδιπλασιάζονται οι χώροι του αεροδρομίου που αποκτά μια νέα δυναμική, ενώ η κατασκευή του νέου πύργου ελέγχου θα αυξήσει σε ημερήσια βάση την δυνατότητα προσέγγισης αεροσκαφών.

Με βάση στοιχεία του 2012 τα έσοδα του αεροδρομίου Χανίων ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ η προσπάθεια για επέκταση του αεροδρομίου ξεκίνησε το 2004.



Πηγή:www.reporter.gr

Στον "αέρα" ο διαγωνισμός για τις μελέτες αναβάθμισης του λιμανιού του Ρεθύμνου


Προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τις μελέτες αναβάθμισης του ρεθυμνιώτικου λιμανιού, ο οποίος έχει προθεσμία 52 ημερών για την προσέλκυση ενδιαφέροντος.

Το Λιμενικό Ταμείο έχει προκηρύξει δύο μελέτες. Η πρώτη είναι η «μελέτη βελτίωσης της θωράκισης στη γένεση του προσήνεμου μόλου του λιμένος Ρεθύμνου μετά της αναμόρφωσης των όπισθεν χερσαίων χώρων», που έχει προϋπολογισμό 303.753,45 ευρώ και αφορά ουσιαστικά την αναβάθμιση της εισόδου του εμπορικού λιμανιού.

Η δεύτερη μελέτη είναι αυτή για τα «έργα εγκατάστασης πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιου λιμένος Ρεθύμνου» με προϋπολογισμό 404.953,25 ευρώ.

Οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Κρήτης αφού έχει γίνει υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, που είχε συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Ρεθύμνου.


goodnet.gr

Βοτανικό πάρκο-μαμούθ στην Κρήτη

Τη δημιουργία ενός βοτανικού πάρκου, έκτασης 5.000 στρεμμάτων στην Κρήτη, στην περιοχή του Απηγανιά, προτείνει το παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ.


Πρόκειται για μία...όαση – μαμούθ που θα φιλοξενήσει τα εκατοντάδες είδη (1.700) αυτοφυών φυτών που συναντώνται στην Κρήτη, εκ των οποίων τα 200 δεν εντοπίζονται πουθενά αλλού.

Μάλιστα, αναφέρονται και οικονομοτεχνικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, αλλά και των προοπτικών για την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Εξάλλου, η χλωρίδα της Κρήτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλουσιότερες της Ευρώπης.

Το παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ επισημαίνει πως η επένδυση είναι χαμηλού κόστους, η χρηματοδότηση, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, μπορεί να προέλθει από ευρωπαϊκά προγράμματα, από ιδιώτες χορηγούς και πολύ εθελοντική εργασία.

Γενικά, είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της εποχής που διανύουμε. Η πρόκληση είναι μεγάλη, το έργο πρέπει να είναι αντάξιο της χλωρίδας της Κρήτης, να έχει διεθνή απήχηση, κάτι αντίστοιχο του Eden Project στην Κορνουάλλη της Αγγλίας.

Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, το 50% των τουριστών της ανατολικής Κρήτης θα επισκέπτεται το βοτανολογικό πάρκο.

Πηγή: prismanews.gr

ΣΕΙΣΜΟΣ: Πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους σ τον Κρουσώνα!

Το ξύπνημα του Εγκέλαδου χτύπησε νωρίς το πρωί και οι κάτοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους


Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:21 το πρωί 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλέιου, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή του Κρουσώνα και σύμφωνα με μαρτυρίες, η δόνηση συνοδευόταν από έντονη βοή. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους, έντρομοι, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έχει συμβεί, και αν επρόκειτο για κατολίσθηση ή για σεισμό.

Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 06:15, γινόταν ακόμη ένας σεισμός στην Κρήτη, 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων, ήταν έντασης 2,8 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων
cretalive.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...