Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Κλειστό και τη Δευτέρα το φαράγγι της Σαμαριάς

Παρατείνεται και το επόμενο 24ωρο η διακοπή λειτουργίας του φαραγγιού της Σαμαριάς, εξαιτίας του μεγάλου σεισμού των 6.3 Ρίχτερ, που ταρακούνησε το Σάββατο την Κρήτη.


Όπως γράφει το flashnews, μετά την απόφαση για το σημερινό κλείσιμο του φαραγγιού λόγω του σεισμού του Σαββάτου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ν.Χανίων, συζήτησε το θέμα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ.Λέκκα και αποφασίστηκε να παραταθεί η διακοπή της λειτουργίας του φαραγγιού της Σαμαριάς και για το επόμενο 24ωρο.

Αγρότες κλείνουν τις εφορίες

Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα αγροτεμάχια δεν έμεινε αναπάντητη από τους αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι προχωρούν σε διήμερο αποκλεισμό των εφοριών του νησιού.
         
Η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα αγροτεμάχια δεν έμεινε αναπάντητη από τους αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι προχωρούν σε διήμερο αποκλεισμό των εφοριών του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι αγρότες θα αποκλείσουν με τα οχήματά τους πέντε εφορίες: δύο στο Ηράκλειο και από μία σε Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο.

Οι αγρότες της Κρήτης τονίζουν πως ο αποκλεισμός των εφοριών αποτελεί «προειδοποιητική» κίνηση με παραλήπτη την κυβέρνηση, καθώς και πως θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Πέμπτη (17 Οκτωβρίου) για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
efsyn.gr

Νέος ισχυρός μετασεισμός στην Κρήτη

Μια ακόμη σεισμική δόνηση και μάλιστα με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε, όπως αναφέρει το flashnews.gr στις 20:43 στην δυτική Κρήτη.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 64 χιλιομέτρων δυτικά της Παλαιόχωρας, δηλαδή μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα απο το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις, το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 60 χιλιόμετρα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε σημειωθεί και νωρίτερα (στις 16:12) στην θαλάσσια περιοχή νότια των Χανίων.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων απο την Παλαιόχωρα.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr o σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός, ενώ να σημειωθεί πως απο τις 9:20 το πρωί σταμάτησαν οι δεκάδες μετασεισμοί απο τον μεγάλο σεισμό δυτικά της Κισάμου.

ΒΙΝΤΕΟ - Χανιά: Πραγματικός σεισμός ο γάμος τους!

Δείτε στο βίντεο τι λέει το ζευγάρι – Πως κατάφεραν να κρατήσουν τους τρομοκρατημένους καλεσμένους τους 


Σε πείσμα του ισχυρού σεισμού και των τρομοκρατημένων καλεσμένων, ένα ζευγάρι στα Χανιά όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τη σεισμική δόνηση, αλλά έκανε και γλέντι μέχρι το πρωί!

Την ώρα που το συντονιστικό όργανο συνεδρίαζε στα Χανιά για τον απολογισμό των ζημιών από τον σεισμό ων 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξαφνικά καταφθάνει ένα ζευγάρι νιόπαντρων, σύμφωνα με το candianews.gr. Ο Μπάμπης Τσιγκουνάκης και η Κατσανικάκη Στέλλα βρέθηκαν στα γραφεία αντιπεριφερειακής διεύθυνσης Χανίων για να αποθανατίσουν την καλύτερη και πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους.

Την ώρα του σεισμού η νύφη ετοιμαζόταν και όπως λέει η ίδια, όλοι την παράτησαν! Οι συγγενείς βγήκαν στους δρόμους και η ίδια έμεινε μόνη με την απορία: «Θα γίνει γάμος;»...

Ο γαμπρός ζήτησε δημόσια συγνώμη για τον... σεισμό και την αναστάτωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο γάμος θα «στεριώσει», αφού δεν είχαμε θύματα ή κάποιο άλλο δυσάρεστο περιστατικό από το ταρακούνημα της Κρήτης.

Το ευτυχισμένο ζευγάρι έκανε το γαμήλιο γλέντι σε ανοιχτό χώρο προκειμένου να προστατεύσει τους τρομοκρατημένους καλεσμένους του.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η ημερομηνία αυτή θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις καρδιές τους από πολλές απόψεις...

Νέα Χώρα στα Χανιά: «Κόκκινο» νερό τρέχει στις βρύσες μετά τον σεισμό

Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Νέας Χώρας στα Χανιά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες τρέχει από τις βρύσες τους νερό με χώμα.


Συγκεκριμένα, το κόκκινο από χώμα νερό άρχισε να τρέχει από τις βρύσες, μετά το σεισμό.

Σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, Νίκη Αποστολάκη, δήλωσε ότι αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο μερικές φορές, μετά από σεισμό και δεν πρόκειται για βλάβη.

Επίσης τόνισε: "Επειδή η γεώτρηση είναι πολύ βαθιά μέσα στη γη, είναι φυσιολογικό, μετά από τόσο δυνατό σεισμό, να πέσει κάποια ποσότητα χώματος. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ανησυχούν οι κάτοικοι, χρειάζεται να κάνουν λίγη υπομονή, μέχρι να απομακρυνθεί σε λίγη ώρα το χώμα από το νερό το οποίο και θα ξεθολώσει. Μέχρι τότε, ας αποφύγουν να πιουν νερό. Δεν πρόκειται, πάντως, για βλάβη δικτύου, αλλά για φυσική συνέπεια μέσα βαθιά στη γη, μετά από ένα σεισμό τέτοιου μεγέθους".



Πηγή: Flashnews.gr

Καταγραφή των ζημιών από τον χθεσινό σεισμό στην Κρήτη

Σε καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κρήτη.

Κλειστό παραμένει από το πρωί της Κυριακής το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου να ελεγχθεί ο δρυμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και κυρίως σε σημεία που από το Σάββατο αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων.

Έχει επίσης κλείσει ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο Θέρισο, σε όλο το μήκος του φαραγγιού, καθώς κρίθηκε σκόπιμο μετά την πτώση ενός μεγάλου βράχου να ελεγχθεί όλο το τμήμα της διαδρομής για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων. Ο έλεγχος γίνεται σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.

Παράλληλα, ελέγχονται οι σχολικές μονάδες των Χανίων, ενώ συστάθηκαν επιτροπές ανά δήμο, τα μέλων των οποίων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτήρια.

Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων υπάρχουν αναφορές πολιτών για ρήγματα σε κυρίως παλιές οικίες. Οι αναφορές συγκεντρώνονται και θα ακολουθήσουν αυτοψίες από μηχανικούς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι οι περισσότερες αναφορές έρχονται από την πόλη των Χανίων. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί πτώση της μισής οροφής ακατοίκητης οικίας στη συνοικία Χαλέπα και πτώση τοιχίου παλιάς οικίας στην περιοχή των Εννιά Χωριών.

Οι πολίτες που διαπιστώνουν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις μπορούν να τις δηλώνουν στα τηλέφωνα 28213-40100, 40101 και 40102.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από το πρωί της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη «με την πρώτη εικόνα υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες, ωστόσο σαφής εικόνα θα υπάρχει όταν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες».

Σε περιοχές κυρίως κοντά στην πόλη των Χανίων παρατηρήθηκαν σωματίδια στο νερό του δικτύου ύδρευσης, ωστόσο, σύμφωνα με τεχνικούς της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης - αποχέτευσης, αυτό παρατηρείται σε σημεία όπου υπάρχουν γεωτρήσεις μεγάλου βάθους και το δίκτυο δεν έχει υποστεί ζημιά. Πάντως, αρκετοί πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό.

Την παλιά πόλη των Χανίων και την περιοχή της Κισσάμου, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος το Σάββατο το βράδυ κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Χανίων εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν πιθανότητα ο κύριος, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, κρίσιμο το επόμενο 24ωρο.

Κανονικά λειτουργούν πλλέον όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς με ευθύνη των ξενοδόχων έγινε ενημέρωση προς τους επισκέπτες που αυτή την περίοδο βρίσκονται στα Χανιά.

Καθησυχαστικός ο αντιπεριφερειάρχης: Τα κτήρια στα Χανιά αντέχουν

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ζημιών την Κρήτη, μετά το χθεσινό σεισμό των 6,4 ρίχτερ – Καθησυχαστικός ο αντιπεριφερειάρχης


Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Απόστολος Βουλγαράκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την έκταση των ζημιών που σημειώθηκαν λόγω του σεισμού, λέγοντας ότι: «Τα κτήρια στα Χανιά αντέχουν πάρα πολύ».

Προηγουμένως είχε επισημάνει ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν προς το Θέρισο.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...