Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Γυμνάσιο Τυμπακίου: Γονείς έκαναν κατάληψη και μηνύουν τον διευθυντή!

Γονείς και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τις αλλαγές στο σχολείο τους που γίνεται θυσία στο βωμό των περικοπών


Σε κλοιό κατάληψης βρίσκεται το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας καθώς γονείς και μαθητές αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα ... χέρια τους. Παράλληλα με το “λουκέτο” στο σχολείο, ξεκινούν και δικαστικό αγώνα κατά της διεύθυνσης του Γυμνασίου αλλά και του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Λασιθίου.

Όλα ξεκίνησαν με τις πληροφορίες για σαρωτική ανακατανομή των αριθμητικών δεδομένων του σχολείου, και ως προς τον αριθμό και την πληρότητα των τάξεων αλλά και ως προς τον αριθμό των μαθητών. Η σύμπτυξη των τάξεων σε αίθουσες με υπεράριθμους μαθητές αλλά και η απομάκρυνση μαθητών σε άλλη σχολική μονάδα έχει προκαλέσεις θυελλώδεις αντιδράσεις σε όλη τη σχολική κοινότητα.

Γονείς και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τις αλλαγές στο σχολείο τους που γίνεται θυσία στο βωμό των περικοπών. Εξάλλου, λουκέτο έβαλαν σήμερα οι μαθητές στο γυμνάσιο Τυμπακίου που απο το πρωί τελεί υπο κατάληψη.

Πηγή: prismanews.gr

Εγκαίνια της εντυπωσιακής έκθεσης "Η Κρήτη και η Αττική υποδέχονται τους πρόσφυγες του 22''

«ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ» ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Με επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της εντυπωσιακής έκθεσης που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Ηρακλείου

 Ξαναζωντανεύουν οι εντυπωσιακές σκηνές υποδοχής στην Κρήτη και την Αθήνα των προσφύγων του 1922, μέσα από την έκθεση του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων που συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου  και το δήμο Ηρακλείου στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες παρουσία κλήρου, εκπροσώπων της Βουλής, τοπικών αρχών και πολιτών-καταγράφει και αποτυπώνει μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη. Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται προέρχονται από τις συλλογές προσφυγικών συλλόγων και βιβλιοθηκών Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα ΓΑΚ Νομού Λασιθίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων προσφύγων και μελετητών.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, μίλησε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαιωάννου ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μειμαράκη. Ο κ. Παπαιωάννου  αναφέρθηκε στα διδάγματα που μπορεί να εξαχθούν από τη γρήγορη μετάβαση από το θρίαμβο της Συνθήκης των Σεβρών στην Καταστροφή του 1922 και από την καταστροφή αυτή στη δημιουργική τετραετία 1928-1932. Στη συνέχεια μίλησε ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής καθηγητής Παύλος Σούρλας ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους παραχώρησαν υλικό και εργάστηκαν για την έκθεση.  Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη , που απουσίαζαν στην Αθήνα λόγω υπηρεσιακών αναγκών, και ευχαρίστησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για την συνεργασία. Παράλληλα επεσήμανε ότι, «Μνήμες από περιγραφές  παππούδων πολλών από εμάς σίγουρα είναι ζωντανές και η έκθεση αυτή αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής για τις χαμένες πατρίδες αλλά και για τους ίδιους που βίωσαν τον ξεριζωμό. Φέτος, συμπληρώνονται 91 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ένα γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την φυσιογνωμία του Ηρακλείου, της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Άνθρωποι πρόσφυγες πια, με πολλές αρετές και χαρίσματα έφτασαν εδώ και συνέβαλλαν καθοριστικά στην κοινωνικοοικονομική αλλά και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας». 

Χαιρετισμό επίσης εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης, ο οποίος συνεχάρη την Βουλή και το Ίδρυμα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν ο προϊστάμενος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρης Σάββας ο οποίος μίλησε με θέμα: «Πρόσφυγες: οι άνθρωποι που τίμησαν σφράγισαν με τον ερχομό και την παρουσία τους τη φυσιογνωμία της πολιτείας του Μεγάλου Κάστρου».  Η Μικρασιατική καταστροφή, όπως τόνισε με έμφαση ο ομιλητής, «δεν είναι η μεγαλύτερη του αιώνα μας, αλλά η μεγαλύτερη των αιώνων, διότι τέτοιο όλεθρο μαζική σφαγή, φωτιά και αφανισμό, εγώ τουλάχιστον που διάβαζα από παιδί και παρακολουθούσα, δεν έχω γνωρίσει. Έχουν γίνει πολλές καταστροφές στους αιώνες, όμως τέτοια εξαφάνιση πολλών ατόμων μαζί δεν έχει γίνει, ούτε και με τέτοιο τρόπο που έγινε αυτή η δική μας τραγωδία, η μικρασιατική καταστροφή. Σήμερα 91 χρόνια μετά, ευλαβικά υποκλινόμαστε στη μνήμη των νεκρών εκείνης της εποχής, αναπολώντας ταυτόχρονα τις μέρες δόξας και μεγαλείου που αξιώθηκε να ζήσει η Σμύρνη των Ελλήνων»!

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης (ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης)  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Δημήτρης Καρατζάνης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αεράκης Νίκος Γιαλυτάκης Βαγγέλης Σισαμάκης, Νίκος Δημόπουλος, ο Νίκος Ματζαμπετάκης, ο πρώην βουλευτής Στέλιος Ματζαμπετάκης, στελέχη της Περιφέρειας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Ξυλούρης, Πόπη Δασκαλάκη, Νεκτάριος Σερμάκης άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, σύλλογοι Μικρασιατών, και πλήθος κόσμου.

Η παρουσίαση αλλά και η ξενάγηση στην έκθεση έγιναν από τα στελέχη του Ιδρύματος της Βουλής Άννα Ενεπεκίδου και Πόπη Τζωρτζάτου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 26 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 9:00 – 13:30 / 18:00 – 21:00 και Σάββατο 9:00 – 13:30-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2813-409000


crete2day.gr

«Kρήτη και Πόντος σμίξανε» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Δρώμενα, χοροί και τραγούδια από την Κρήτη και τον Πόντο για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού - Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η Γέννηση του Δία και ο μύθος του Ιδαίου Άντρου, Κρήτες Κουρήτες και Τραντέλλενες Πόντιοι Πυρριχιστές, χορευτικά συγκροτήματα Κρητών και Ποντίων σε πανάρχαιους αρχαικούς ρυθμούς, μουσικά όργανα και μελωδίες των προγόνων μας συναντώνται για πρώτη φορά και για μία και μοναδική βραδιά στη μουσικοχορευτική παράσταση «Κρήτη και Πόντος σμίξανε» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, ώρα 8.30 μμ.

Κρήτες και Πόντιοι αποκαλύπτουν προαιώνιες προγονικές ρίζες με ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες, αλλά και τη συγγένεια που τους ενώνει, με κοινά χαρακτηριστικά ρυθμών, μελωδιών, ηθών, εθίμων, προαιώνιων παραδόσεων και γλώσσας, τα οποία και οι δύο διατηρούν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων και τα μεταδίδουν από γενιά σε γενιά.

Δεξιοτέχνες χορευτές και μουσικοί από την Κρήτη δημιουργούν και συμπράττουν επί σκηνής με μουσικούς και χορευτές από τον Πόντο, «παντρεύοντας» με τρόπο πρωτόγνωρο την πλούσια και διαχρονική Ποντιακή και Κρητική παράδοση. Λυράρηδες, λαουτιέρηδες, το βιολί και το νταούλι σαγηνεύουν την ψυχή και ανασταίνουν, με νοήματα βαθιά και στοχασμούς, όλες τις ομορφιές του παρελθόντος. Τραγουδούν τη λεβεντιά, τη χαρά και τη λύπη, τους καημούς της ξενιτιάς, την πίστη στην πατρίδα, τον έρωτα της ζωής και την πανέμορφη φύση.

Ο χορός, με τις γρήγορες δοξαριές της λύρας γίνεται τρόπος έκφρασης ζωής! Πεντοζάλης, Πυρρίχιος (Σέρα), Ανωγειανός Πηδηχτός, Τίκ, Μαλεβιζιώτης, Κότσαρι, Ρουματιανή Σούστα, Τρυγόνα και Συρτός Χανιώτης ζωντανεύουν εκπληκτικά επί σκηνής κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης σε ένα ατελείωτο ταξίδι συναισθημάτων και αυθεντικής χορευτικής έκφρασης, μαζί με δρώμενα από τα πιο γνωστά έθιμα των δύο περιοχών.

Δεν πρόκειται για ένα παραδοσιακό πανηγύρι αλλά για μια μουσικοχορευτική παράσταση με περισσότερους από 80 συντελεστές, που σέβεται απόλυτα τη μεγάλη λαϊκή κληρονομιά και τα έθιμα των Κρητών και των Ποντίων, οι οποίοι παραμένουν ακοίμητοι ακρίτες φρουροί του Ελληνισμού και θυμίζουν σε όλους πως είμαστε ακόμη Έλληνες!

Συντελεστές της παράστασης

Κρήτη

Συντονιστής

Γρηγόρης Ορφανουδάκης (ηθοποιός)

Μουσικοί

Ζαχαρίας Σπυριδάκης (λύρα)
Αντώνης Μαρτσάκης (φωνή και βιολί)
Βασίλης Σταυρακάκης (φωνή και μαντολίνο)
Μιχάλης Σταυρακάκης (λαούτο και μαντολίνο)
Νίκος Μαρεντάκης (λαούτο)
Γιώργος Ψαρουδάκης (λαούτο)
Δημήτρης Σιδερής (λαούτο)
Γιάννης Παπατζαννής (φωνή και κρουστά)
Γιώργος Ζαχαριουδάκης (ασκομπαντούρα και χαμπιόλι)
Σίμος Κουφάκης (νταούλι)

Χορευτικό

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες»
Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Πετράκης

Πόντος

Συντονιστής

Λάζος Τερζάς (ηθοποιός)

Μουσικοί

Μιχάλης Καλιοτζίδης (φωνή και λύρα)
Κώστας Θεοδοσιάδης (φωνή)
Γιώργος Πουλατζακλής (κεμανέ)
Βασίλης Φωλίνας (αγγείο και ζουρνάς)
Θεοδόσης Ευφραιμίδης (νταούλι)
Μαρία Χουμανίδου (λαούτο)

Χορευτικό

Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών
Χοροδιδάσκαλος: Γιάννης Ευφραιμίδης

Μέρος των καθαρών εσόδων από την παράσταση θα δοθεί στην Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία». Η «Φιλοθέη η Αθηναία» ιδρύθηκε το 1963 και φιλοξενεί, ανατρέφει και μορφώνει κορίτσια ηλικίας από λίγων μηνών έως 18 ετών, ορφανά ή προερχόμενα από διαλυμένες οικογένειες. Στα 50 χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος εκατοντάδες κορίτσια, που θα είχαν καταλήξει λόγω των κακών οικογενειακών συνθηκών τους στο δρόμο και την κάθε είδους εκμετάλλευση, μεγάλωσαν με ασφάλεια στην Εστία.

Εισιτήρια προπωλούνται στα καταστήματα Public και την Ticketservices: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς), τηλεφωνικά στο 210 7234567 και online στο www.ticketservices.gr.

Τιμές εισιτηρίων: 20 €, 35 €, 45 €, 55 €, φοιτητικό-ΑΜΕΑ 15 €

Επαφές σε όλο το νησί για την κατοχύρωση των Κρητικών προϊόντων

Μέχρι σήμερα έχουν κατοχυρωθεί - πιστοποιηθεί στη Κρήτη 19 είδη τροφίμων


Η διαδικασία σύνταξης φακέλων για την κατοχύρωση των προτεινόμενων προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα.

Με την σημερινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου και την παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Μαρία Πετράκη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με μεγάλη ανταπόκριση απ' όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ο κύκλος των επαφών στην Κρήτη για την διαδικασία της σύνταξης των σχετικών φακέλων για την προώθηση τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατοχύρωση των προτεινόμενων Κρητικών προϊόντων σαν ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής. Την διαδικασία υλοποίησης σύνταξης των φακέλων έχει αναλάβει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, Με τη σημερινή συνάντηση ολοκληρώνεται η ενημέρωση στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, που σκοπό είχε την σύσταση των ομάδων που μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας θα συντάξουν τους φακέλους των υπο κατοχύρωση προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής, που θα κατατεθούν σε πρώτη φάση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και εν συνεχεία στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, η ανάγκη για ένα εξωστρεφή και ανταγωνιστικό Aγροδιατροφικό τομέα στη Κρήτη απαιτεί την συμμετοχή όλων των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, καθώς επίσης την εφαρμογή και αξιοποίηση όλων των δράσεων και εργαλείων που αναβαθμίζουν και προβάλουν την ταυτότητα και την ποιότητα των Κρητικών προϊόντων. Η κατοχύρωση των προϊόντων ως (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και Ορεινής Παραγωγής) εξυπηρετεί αυτό το σκοπό και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει την ταυτοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Κρητικών προϊόντων και αναδεικνύει την ποιότητας τους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην διαφοροποίηση και καθιέρωσης τους στην διεθνή και εγχώρια αγορά είπε η κ. Βρέντζου.

Μέχρι σήμερα έχουν κατοχυρωθεί - πιστοποιηθεί στη Κρήτη 19 είδη τροφίμων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) και 12 οίνοι. Εμείς όμως στοχεύουμε να πιστοποιήσουμε πολλά περισσότερα. Για αυτό ακριβώς συγκαλούμε τις συσκέψεις αυτές για να ενημερώσουμε πόσο σημαντικό είναι για τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς, τις επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν και να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και Ορεινής Παραγωγής. Σήμερα μέσα από αυτή την ευρεία σύσκεψη ξεκινάμε την διαδικασία προετοιμασίας των φακέλων για την κατοχύρωση των Κρητικών προϊόντων, που θα στείλουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.

Από την πλευρά της η παριστάμενη αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη αναφέρθηκε εκτενώς στην σπουδαιότητα του έργου που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, για την κατοχύρωση των Κρητικών προϊόντων στα συστήματα πιστοποίησης ποιότητας των προϊόντων, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους φορείς που στηρίζουν την πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης για την προώθηση και ανάδειξη των Κρητικών προϊόντων στην Ελληνική και διεθνή αγορά.

Στην σημερινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, συμμετείχαν επίσης ο Αλέκος Στεφανάκης από το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Γουλιδάκης, Σήφης Μηλιός , οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, η Ε.Α.Σ. Σητείας, η Ε.Α.Σ. Μεραμπέλου, η Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας, ο Α.Σ. Το Νησί, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων ενδιαφερόμενων Κρητικών επιχειρήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης στο τηλέφωνο 2813 400 225 και 350 και στο agrodiatrofiki@gmail.com.



prismanews.gr

Εκδήλωση στην Κρήτη για τη χρήση καινοτόμων περιβαλλοντικών τεχνολογίων

Ενημερωτική εκδήλωση για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων με τη χρήση καινοτόμων περιβαλλοντικών τεχνολογιών, διοργανώνεται από το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στις 26 Σεπτεμβρίου 2013.


Η εκδήλωση – που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου WE-EEN (Wizard of the Environment, the Enterprise Europe Network – http://www.we-een.eu/) -θα διεξαχθεί στην αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στην οδό Κορωναίου 9, από τις 9.30 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα WE-EEN στοχεύει στο να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες και τον τρόπο με τον οποίο η χρήση τους μειώνει το κόστος λειτουργίας τους και την επίδραση τους στο περιβάλλον.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που έχουν καταγραφεί ως Σύμβουλοι Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών, Τεχνολογιών και Προϊόντων – μετά από απόκρισή τους σε παλαιότερη πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τη δημιουργία ειδικού Μητρώου. Θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν:
-Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες
-Εφαρμογές και καλές πρακτικές μείωσης κόστους ενέργειας  επιχειρήσεων
-Διαχείριση αποβλήτων
-Ενεργειακή επάρκεια
-Οικολογικός Σχεδιασμός προϊόντων

Επίσης στην εκδήλωση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι ξένων Ερευνητικών κέντρων, Τεχνολογικών Ινστιτούτων, Επιμελητηρίων, Πανεπιστημίων, Ενώσεων Επιχειρήσεων από Ιταλία, Βουλγαρία, Σλοβενία που θα παρουσιάσουν καλές πρακτικές από τις χώρες τους.

Να σημειωθεί ότι στο Επιμελητήριο Ηρακλείου λειτουργεί ήδη Ειδικό Μητρώο στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όσες επιχειρήσεις του Νομού Ηρακλείου παρέχουν περιβαλλοντικές υπηρεσίες, τεχνολογίες και προϊόντα. Για τη συμμετοχή αρκεί να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και να προσκομίσουν σύντομη περιγραφή της δραστηριότητας παροχής περιβαλλοντικών υπηρεσιών που ασκούν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Κορωναίου 9, στο τηλέφωνο επικοινωνίας 2810247049, αρμόδιος κος Παναγιώτης Καλλιάνης, kalianis@katartisi.gr.

Εθελοντές Υγείας αναζητούνται στην Κρήτη

Στόχο δηλαδή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης αποτελεί, η διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου οργάνωσης προγραμμάτων δράσης εθελοντών υγείας


Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πολιτών στο Μητρώο Εθελοντών Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας που δημιουργείται από την7η Υ.ΠΕ Κρήτης, μέσα από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας ή τις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες της Κρήτης. Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή και αφορά κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που επιθυμεί να προσφέρει στον συνάνθρωπο, σε κάθε νομό, δήμο ή τοπικό διαμέρισμα της Κρήτης στα γεωγραφικά πλαίσια του οποίου στεγάζεται υγειονομική μονάδα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης η οποία έχει ως στόχο την οργάνωση ενός δικτύου εθελοντών - συνεργατών που θα προσφέρουν ανιδιοτελώς, αφού εκπαιδευτούν, τον ελεύθερο χρόνο τους, τις δεξιότητες και τη γνώση τους, πάνω σε συγκεκριμένους τομείς που δύναται να δραστηριοποιηθούν, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στόχο δηλαδή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης αποτελεί, η διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου οργάνωσης προγραμμάτων δράσης εθελοντών υγείας-κοινωνικής φροντίδας εντός του χώρου των μονάδων ευθύνης των νοσοκομείων και των δομών αυτών σε όλη την Κρήτη, οι οποίοι στηριζόμενοι στην κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, μπορούν να προωθήσουν την ενεργητική παρέμβαση, συμβάλλοντας παράλληλα στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας και των συνανθρώπων μας, προς τις ευάλωτες κοινωνικά άτομα και ομάδες πληθυσμού.

Η διαδικασία αξιολόγησης των εθελοντών πραγματοποιείται από τις ειδικές επιτροπές επαγγελματιών υγείας που έχουν συσταθεί ανά νοσοκομείο, σε κάθε νομό.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 31 αιτήσεις, εκ των οποίων 19 αφορούν στις μονάδες υγείας του Ν. Ρεθύμνου, ενώ υστέρηση παρατηρείται στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εθελοντών στους Νομούς Χανίων και Λασιθίου.

Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έχουν ήδη αξιολογηθεί, οι εθελοντές έχουν τοποθετηθεί σε τμήματα του νοσοκομείου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαίδευση στο Γ.Ν. Ρεθύμνου, για τους εθελοντές της μονάδας, μέσα στον Οκτώβριο.

Η εκπαίδευση των εθελοντών πραγματοποιείται με ευθύνη της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, θα γίνεται ανά νομό, είναι διάρκειας 20 ωρών και έχει ως στόχο την πιστοποίηση των εθελοντών και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους πάνω σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Οι τομείς δραστηριότητας των εθελοντών υγείας και κοινωνικής φροντίδας ενδεικτικά είναι:

Φροντίδα ασθενών, παιδιών και ηλικιωμένων

Διευκόλυνση πρόσβασης εξυπηρετούμενων ατόμων με αναπηρία

Διευκόλυνση πρόσβασης αλλόγλωσσων στις υπηρεσίες υγείας

Δημιουργική απασχόληση παιδιών- ψυχαγωγία ασθενών

Εκδηλώσεις για υποστήριξη μονάδων υγείας

Κινητές μονάδες πρόληψης

Ενημερωτικές εκστρατείες- εκστρατείες διενέργειας προληπτικών ελέγχων

Διευκόλυνση ασθενών σε διοικητικές διαδικασίες

Συμμετοχή σε δράσεις έκτακτης ανάγκης

Η επιλογή των υποψηφίων και η εγγραφή τους σε τηρούμενο μητρώο πραγματοποιείται με κριτήρια:

-Την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος

-Τα δηλούμενα προσόντα των υποψηφίων/ενδιαφερόμενων

-Τη συνέντευξη των υποψηφίων από αρμόδια επιτροπή επαγγελματιών υγείας.

Οι εθελοντές υγείας και κοινωνικής φροντίδας δεν αμείβονται για τη συμμετοχή τους και δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων.

Περισσότερες πληροφορίες, στοιχεία επικοινωνίας με την Επιτροπή Συντονισμού του Προγράμματος και αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ηλεκτρονική υποβολή της, μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης από την ιστοσελίδα της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης: www.hc-crete.gr/Για τον Πολίτη/ Εθελοντισμός, όπου αναλυτικά αναφέρονται και όλοι οι Τομείς δράσης. Οι πολίτες που δεν μπορούν, ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή δεν επιθυμούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά Αίτηση Εθελοντή, μπορούν να απευθύνονται στα πρόσωπα αναφοράς που έχουν οριστεί ανά μονάδα υγείας και αναφέρονται στην Αίτηση.

Καλπάζει η ανεργία στην Κρήτη

Το 23,7% άγγιξε η ανεργία στην Κρήτη το δεύτερο τρίμηνο του 2013.


Πέρσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα Η ΕΛΣΤΑΤ είχε καταγράψει ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 22,6% στο νησί.
Σε πανελλαδικό επίπεδο η ανεργία έφτασε το 27,1% το δεύτερο τρίμηνο 2013, έναντι 27,4% στο πρώτο τρίμηνο 2013. Στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2012 το ποσοστό ανεργίας ήταν 23,6%.

Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο αριθμός των απασχολούμενων στο δεύτερο τρίμηνο 2013 ανήλθε σε 3.632.184 άτομα και των ανέργων σε 1.350.435.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,0% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2013 και μειώθηκε 4,2% σε σχέση με το Β΄ Τρίμηνο του 2012.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 15,5% σε σχέση με το Β΄ Τρίμηνο του 2012.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής



flashnews.gr

Η Κρήτη μέσα στους καλύτερους φθινοπωρινούς προορισμούς

Το γερμανικό περιοδικό επιλέγει τις ιδανικές προτάσεις για όσους Γερμανούς θέλουν να πάνε διακοπές το φθινόπωρο και αναζητούν ήλιο, θάλασσα και ζέστη.


Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγει την Κρήτη, καθώς δεν είναι μόνο το πιο μεγάλο νησί της Ελλάδας, αλλά και το πιο ζεστό.

«Όταν η Μαγιόρκα και η Αδριατική είναι ήδη πολύ κρύες για να κάνετε μπάνιο, τότε αναδεικνύονται τα μεγάλα πλεονεκτήματα του νησιού του Μίνωα. Το φθινόπωρο μπορεί κανείς να περιηγηθεί κάτω από τις ελιές, να ακολουθήσει τα χνάρια του αρχαιότερου υψηλού επιπέδου πολιτισμού της Ευρώπης, ηλικίας 3.500 ετών και μετά να κάνει μία βουτιά στη θάλασσα και να καθίσει σε μία παραλιακή ταβέρνα με καρέκλες βαμμένες στο γαλάζιο του ουρανού», γράφει το σχετικό αφιέρωμα.

«Από πλευράς ζέστης τίποτε δεν μπορεί να πάει στραβά στην παραλία του τυπικού κρητικού χωριού Κουτσουνάρι κοντά στην Ιεράπετρα. Εκεί στη νότια ακτή, στο Λιβυκό Πέλαγος, το νερό είναι πάντα ένα με δύο βαθμούς πιο ζεστό από ότι στις κοντινές στο αεροδρόμιο βόρειες παραλίες. Η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 23 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία την ημέρα τους 26 βαθμούς και σε συνδυασμό με επτά ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα, το μπάνιο ακόμη και στο τέλος του Οκτωβρίου είναι απόλαυση», συνεχίζει το περιοδικό, δίνοντας ιδέες στους Γερμανούς που θέλουν να φύγουν μακριά από το κρύο..

Το κείμενο, όπως ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και δημοσίευσε το thepaper.gr, καταλήγει με την επισήμανση ότι ο επισκέπτης στην Κρήτη δεν έχει να επιλέξει μόνο μεγάλα ξενοδοχεία για τη διαμονή του, καθώς στο Κουτσουνάρι 20 χωριατόσπιτα έχουν ανακαινισθεί με μεράκι και ενοικιάζονται σε παραθεριστές. Μάλιστα αναφέρει ότι το κόστος για τη διαμονή δύο ατόμων για μία εβδομάδα τον Οκτώβριο είναι κάτω από 700 ευρώ.

Οι υπόλοιποι τέσσερις θερμοί προορισμοί που προτείνει το Spiegel είναι η Τουρκία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ντουμπάι.



flashnews.gr

Το Σάββατο στην Κρήτη οι Πολωνοί επιχειρηματίες

Η Περιφέρεια Κρήτης & η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού και τον ΣΕΚ διοργανώνει Πολωνική επιχειρηματική αποστολή στην Κρήτη από τις 21-23 Οκτωβρίου 2013, με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βαρσοβία…


Στo πλαίσιo της αποστολής αυτής, η Πολωνική αντιπροσωπεία θα συνοδεύεται από την Ελληνίδα Πρέσβη της Βαρσοβίας, κα. Τασία Αθανασίου, τον Προϊστάμενο του γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων κ. Παντελή Γιαννούλη και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας, κο. Αλέξη Γεωργιάδη.

Η αποστολή θα απαρτίζεται από 8 αγοραστές – εισαγωγείς φρούτων και λαχανικών, εισαγωγείς τροφίμων, και εκπρόσωπους αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ και στο τομέα του τουρισμού από 4 tour operators της Πολωνίας. Η αποστολή θα πλαισιωθεί επίσης με την συμμετοχή 3 δημοσιογράφων Πολωνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, και τηλεοπτικού καναλιού, οι οποίοι θα καλύψουν την επίσκεψη στην Κρήτη, και την προβολή των δυνατοτήτων της αγορά, τόσο σε επίπεδο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων όσο και στο κλάδο τουρισμού και πολιτισμού, με στοχευμένες επισκέψεις και ρεπορτάζ.

Για τον κλάδο τροφίμων το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα παρθένο ελαιόλαδο, τις βρώσιμες ελιές, τα φρούτα και οπωροκηπευτικά, την σταφίδα, τυροκομικά προϊόντα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά μέλι.

Οι επιχειρήσεις είναι οι εξής:

ALMA MARKET (αλυσίδα Σούπερ μάρκετ) με ετήσιο τζίρο 225 εκ ευρώ το 2012, και 45 σημεία πώλησης, και με εκπρόσωπο τον κ. Daniel Urbanski.
The Greek Trade (εισαγωγείς, χονδρεμπόριο) με ετήσιο τζίρο 39 εκ ευρώ το 2012, με 2 αποθήκες και πελάτες στην Ισπανία, Ελλάδα, Κίνα, Ιταλία, Ταϊλάνδη κα, και με εκπρόσωπο τον κ. Θεόδωρο Σιάκα.
Dorapol Sp. J. (εισαγωγείς, χονδρεμπόριο) με ετήσιο τζίρο 3,5 εκ ευρώ το 2012, και πελάτες στην Ισπανία, Ιταλία και με εκπρόσωπο τον κ. Jarek Brozyna.
The Greek Gourmet (εισαγωγείς, χονδρεμπόριο), με αποκλειστική συνεργασία στην Ελλάδα, και με εκπρόσωπο τον κ. Θεόφιλο Βαφείδη.
PHI BEFRA Frankwski Sp. J. (εισαγωγείς, χονδρεμπόριο) με ετήσιο τζίρο 1 εκ ευρώ το 2012 και πελάτες στην Γερμανία και Ιταλία, και με εκπρόσωπο τον κ. Marek Frankowski και την κα. Agnieska Frankowska.
Garcia & Bartnicki PL Sp. Z.o.o. (εισαγωγείς, χονδρεμπόριο) με ετήσιο τζίρο 16 εκ ευρώ το 2012, και αποκλειστικότητα εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, και με εκπρόσωπο την κα. Anna Rabstzty-Matusik.
Eliza Fruit, με ετήσιο τζίρο 7 εκ ευρώ το 2012, και αποκλειστικότητα εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, και με εκπρόσωπο τον κ. Γιάννη Λαζαρίδη.
ΒΑΚΟΜΑ με ετήσιο τζίρο 150 εκ ευρώ το 2012, και δραστηριοποιείτε στις εισαγωγές φρούτων και τυροκομικών, snacks, ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών, και με εκπρόσωπο τον κ. Jaroslaw Bratnicki.

Στο τομέα του τουρισμού, συναντήσεις και συνεργασίες στην Κρήτη, αναζητούν οι εταιρίες:

Grecos
Fly.Pl
Easy Travel (www.easytravel.pl)
Hellas Travel (http://vafidis.pl)

Την αποστολή θα συνοδεύουν επίσης ο κος. Jan- Jacques Tourell, εκπρόσωπος του World Trade Center, Warsaw, του διεθνούς οργανισμού που εδρεύει στην Βαρσοβία, και δραστηριοποιείται στις επιχειρηματικές δικτυώσεις, το μάρκετινγκ, την έρευνα αγοράς και με απώτερο σκοπό την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με φορείς του νησιού μας.



cretalive.gr

Αναστολή της απεργίας προτείνει η ΕΛΜΕ Λασιθίου

Αναστολή της απεργίας αποφάσισε να προτείνει η συνέλευση των καθηγητών του Νομού Λασιθίου. 

Την απόφαση μεταφέρει στην ...Αθήνα, στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου Βασίλης Καλιμάντζαλης.

cretalive.gr

Παγκρήτια συγκέντρωση ενστόλων στα Χανιά

«Στην ασφάλεια του πολίτη δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές» ήταν το κεντρικό σύνθημα αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών από όλη την Κρήτη, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων. 


Έχοντας στο πλευρό τους και συνταξιούχους των τριών κλάδων, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική των περικοπών που, όπως υποστήριξαν, αποδυναμώνει τα σώματα ασφαλείας και υποβαθμίζει το ρόλο και την αποστολή τους έναντι της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σωματος Χανίων Χάρης Καρυωτάκης δήλωσε: «ήρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την οικονομική κατάσταση που βιώνομε και μας έχει φέρει σε απόγνωση».

Οι εκπρόσωποι και των τριών κλάδων αναφέρθηκαν, επίσης, στις ελλείψεις μέσων και προσωπικού και ζήτησαν την ουσιαστική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών τους. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο παρέδωσαν στην αντιπεριφέρεια Χανίων μετά από πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης.

Επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Την επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισαν οι σύλλογοι των εργαζομένων του ιδρύματος στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα. 


Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, θα τεθεί σε διαθεσιμότητα το 30% των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο/Ηράκλειο αποφάσισαν και διεκδικούν:

- «Την επ’ αόριστον Αναστολή της Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με οποιοδήποτε τρόπο

- Την άρση της απόφασης περί διαθεσιμότητας διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και τη διασφάλιση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ σε ανοικτή σύγκρουση με την Κυβέρνηση

- Το συντονισμό της δράσης του Πανεπιστημίου στην ίδια κατεύθυνση, με τα άλλα 7 ΑΕΙ που θίγονται άμεσα, αλλά και με όλους τους φορείς, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

- Την εκπροσώπηση των Συλλόγων των εργαζομένων του Π.Κ. μαζί με τον Πρύτανη στην προγραμματισμένη συνάντηση την Κυριακή 22/9/2013.

Το 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ για τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ στην Κρήτη

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ελληνισμό, που θα έχει ως θέμα «Η τεχνολογία των Ελλήνων και η πορεία της στον χρόνο» θα διεξαχθεί 20-22 Σεπτεμβρίου στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης.


Ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης (www.lekakis.com) θα συμμετάσχει σε αυτό, ανάμεσα σε πολλούς διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές, με μια εισήγηση με θέμα «Η μύηση δια μέσου της μουσικής», όπως προκύπτει από το βιβλίο του «Μουσικής Μύησις».

Ρεκόρ δικογραφιών στο Ηράκλειο για ρατσιστική βία

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις υποθέσεις που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο – Ρεκόρ δικογραφιών στο Ηράκλειο – Καμία δίωξη σε όλη τη χώρα


Του Σωτήρη Μεταξά / prismanews.gr

Μία απίστευτη ... πρωτιά φέρνουν στο προσκήνιο τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη για την τύχη υποθέσεων που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο. Από τα στοιχεία προκύπτουν δύο εξαιρετικά σημαντικές διαπιστώσεις.

Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι ενώ σε επίπεδο χώρας έχουν σχηματιστεί αρκετές δικογραφίες, μέχρι στιγμής οι διώξεις που έχουν ασκηθεί είναι μηδενικές. Το δεύτερο στοιχείο αφορά στην Κρήτη καθώς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έχουν σχηματιστεί, κατόπιν εγκλήσεως των παθόντων 7 δικογραφίες, αριθμός ρεκόρ σε όλη την Ελλάδα.

Καμία δικογραφία στα Χανιά

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης φέρνει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία όπως αυτά παραδόθηκαν από τους διοικούντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών που λειτουργούν στις έδρες των Εφετείων (Πειραιά, Χαλκίδας,Λαμίας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας,Πατρών, Καλαμάτας, Αγρινίου, Κοζάνης,Ροδόπης, Χανίων, Ρόδου, Σύρου, Ναυπλίουκαι Μυτιλήνης) και όπως προκύπτει, δεν προέκυψε ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και στο Ν. 3304/05 που αφορά στην εφαρμογή ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.

Πολλές δικογραφίες, καμία δίωξη

Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο στις εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Από τις έγγραφες απαντήσεις προκύπτει ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως 6 δικογραφίες. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 6 υποθέσεις ρατσιστικής βίας. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έχουν σχηματιστεί, κατόπιν εγκλήσεως των παθόντων 7 δικογραφίες.

Όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός, οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας υπόθεσης.

Τον έλεγχο των off shore εταιρειών στην Ελλάδα ζητά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης με παρέμβαση του στη Βουλή ζητά από τον αρμόδιο  Υπουργό Οικονομικών των  Έλεγχο τ ων 10.000 off shore εταιρειών στην Ελλάδα.


Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

Οι πρώτες 41 ελεγχθείσες off shore εταιρείες έδωσαν δημόσια έσοδα  13 εκατομμύρια ευρώ. Ο έλεγχος των υπολοίπων  9.959 θα απέφεραν έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο.

 Ο απαιτούμενος έλεγχος των 9.959 εταιρειών με τον σημερινό ρυθμό θα ολοκληρωθεί σε δεκαετίες, όταν θα για τον έλεγχο των 41 off shore εταιρειών χρειάστηκαν 13 μήνες.

Ερωτασθε
Με ποιο τρόπο και πότε προτίθεσθε να ολοκληρώσετε τον έλεγχο των  off shore εταιρειών.

Στο σκαμνί 93 αγρότες της Κρήτης για τα επεισόδια στο αεροδρόμιο Ηρακλείου


Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που παρέλαβαν οι 93 κατηγορούνται ότι παρεμπόδισαν τη λειτουργία του αεροδρομίου


Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη θα βρεθούν στις 4 Νοέμβριου 93 αγρότες από όλη την Κρήτη που κάθονται στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου κατηγορούμενοι για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης στο πλαίσιο των δυναμικών κινητοποιήσεων του κλάδου τον Ιανουάριο του 2009. Ανάμεσα σε άλλους στο σκαμνί κάθεται ο πρώην πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Ζαχαρίας Σπυριδάκης. 

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που παρέλαβαν οι 93 κατηγορούνται ότι παρεμπόδισαν τη λειτουργία του αεροδρομίου καθώς εισέβαλαν στην πίστα με τα αγροτικά οχήματα και τρακτέρ με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις.

Επίσης κατηγορούνται ότι προκάλεσαν φθορές στο χώρο του αεροδρομίου και πιο συγκεκριμένα κατέστρεψαν 3 υαλοπίνακες καθώς επίσης και τις κλειδαριές των θυρών που οδηγούσαν στην πίστα του αεροδρομίου. Παράλληλα έσπασαν το μηχανισμό της αυτόματης σιδερένιας πόρτας της ανατολικής πύλης του αερολιμένα ενώ έβαλαν φωτιά σε λάστιχα καταστρέφοντας τον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου.


Η κλήση των αγροτών ωστόσο προκαλεί προβληματισμό στις συνδικαλιστικές τάξεις του κλάδου καθώς με ειδική διάταξη αναστέλλονταν όλες ο δίκες που είχαν να κάνουν με επεισόδια αγροτών τα οποία είχαν γίνει μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2012.

prismanews.gr

ART is HARD τον Οκτώβριο στο Ρέθυμνο!

Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Ρέθυμνο... 


Το 10o επεισόδιο του ART is HARD διαδραματίζεται στο Ρέθυμνο μεταξύ 12-13 Οκτωβρίου 2013. 

Στην Κρήτη, το artishard θα δοκιμάσει τα παραγωγικά και καλλιτεχνικά του όρια σε μια απόπειρα δημιουργικής έκρηξης, στις Αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΚΟΥΜΠΕΣ).

Πιστοί φίλοι και γνώριμοι δημιουργοί που ακολούθησαν το artishard σε κάθε του βήμα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με νέους καλλιτέχνες, εικαστικούς και μουσικούς για να δώσουν στο Φεστιβάλ δημιουργική πνοή και πρωτοποριακό περιεχόμενο.

Το φεστιβάλ δεν έχει θεματική ετικέτα αλλά επιδιώκει να προκαλέσει μια δημιουργική συνέργεια, όπου το καλλιτεχνικό έργο εμπνέει και εμπνέεται από το χώρο που το φιλοξενεί για να προκαλέσει συνειρμικά μια οπτικοακουστική αφήγηση, η οποία αναμοχλεύει το παρελθόν, διερευνά το παρόν και φαντάζεται το μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δημιουργοί καλούνται όχι μόνο να προσφέρουν το έργο τους αλλά να το τοποθετήσουν στο χώρο και να δημιουργήσουν τη ζωτική συνθήκη που θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στη νόηση, να διεγείρει την ψυχή και τελικά να αφήσει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα.

Στο artishard συμμετέχουν όλοι, δημιουργοί και επισκέπτες σε μια συνέργεια που ευνοεί την κίνηση, προκαλεί την ερμηνεία και παράγει το νόημα μέχρι την αυλαία.

Στην Κρήτη των μεγάλων λαϊκών δημιουργών, στο νησί των αντιθέσεων και των αμέτρητων προσωπικών μύθων, το artishard αναζητά σύγχρονη δημιουργική έκφραση και σε καλεί να συμμετάσχεις σε ένα διήμερο καλλιτεχνικό πείραμα όπου κανένα αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο...



ΕΙΚΑΣΤIΚΑ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ | VIDEO ART | INSTALLATIONS | FACILITIES | KIDS DAY ART

Συμμετέχουν οι: ΑΤΣΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ εικαστικός, ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ εικαστικός, ΓΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ εικαστικός, ΓΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ visual artist, ΔΡΙΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ interactive mapping projections, ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ εικαστικός, ΔΗΜΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ εικαστικός, ΔΕΣΠΟΥΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ graphic designer illustrations, ΔΟΥΜΑNΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ εικαστικός, ΔΙΑΛΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ εικαστικός, ΚΑΛΛΗ ΚΑΡΑΔΑΚΗ εικαστικός, ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΝΕΝΑ φωτογραφία, ΚΑΨΑΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ visual artist, ΚΑΡΝΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ graphic designer, ΚΑΡΑΔΑΚΗ ΚΑΛΛΗ εικαστικός, ΚΕΡΑΤΣΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ εικαστικός, ΚΑΠΠΑ ΑΝΝΑ εικαστικός, ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΟΥ ΝΙΚΗ αρχιτέκτων, ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ φωτογραφία, ΜΠΑΛΑΣ ΦΩΤΙΟΣ visual artist, ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ εικαστικός, MATHIEU GOUSSIN video art, ΜΑΡΙΟΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ εικαστικός, ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ εικαστικός, ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ graphic designer visual artist, ΜΑΡΟΥΛΗ ΑΛΕΞΙΑ εικαστικός, ΜΗΤΣΑΚΑΚΗ ΕΛΕΝΑ εικαστικός, ΜΗΤΣΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ εικαστικός, ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ εικαστικός, ΜΑΛΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ εικαστικός, ΜΑΡΙΟΛΟΥ ΒΑΓΓΥ εικαστικός, ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Interactive Video Artist, ΝΤΑΦΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΑ designer, OBEID VICTOR εικαστικός, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΠΡΕΒΕΝΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ εικαστικός, ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΥΡΤΩ εικαστικός, ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ video art, ΠΕΤΣΟΥΡΑ ΣΥΛΒΙΑ εικαστικός, ΡΟΣΟΛΥΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ video art, ΣΕΡΔΑΚΗ AΙΜΙΛΙΑ εικαστικός, ΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ εικαστικός, TΣΙΡΩΝΗ ΑΛΕΚΑ εικαστικός, ΤΣΙΑΛΙΟΥ ΜΑΝΘΑ εικαστικός, ΤΕΡΖΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ κατασκευές, ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ visual artist, ΦΙΣΕΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ visual artist, ΦΟΙΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ εικαστικός, ΧΑΤΖΗΜΗΝΑ ΜΑΡΙΑ visual artist, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΙΝΑ εικαστικός, ΧΑΡΑΤΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ εικαστικός, ΧΑΡΑΤΣΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ video art, HORTENSE LE CALVEZ video artist

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ & ART IS HARD



PERFORMANCES

1. "Battle of sexes - The cost of Beauty" (DVD)
Σύλληψη ιδέας: Kατερίνα Φανουράκη
Performance: Kατερίνα Φανουράκη - Πέτρος Τριανταφυλλόπουλος
Κινησιολογία: Έλενα Πραπίδου
Κινηματογράφηση: Άρης Λεχουρίτης-Μιχάλης Μαυρομούστακος
Φωτογράφιση: Eλένη Βούρτση

2. Performance (LIVE)
Τίτλος έργου: Εμπλοκή - Inter.Fear.Ence
Τεχνική: Κινητική ζωγραφική performance από τρεις συντελεστές, δύο ζωγράφοι και μια περφόρμερ κίνησης.
Ονόματα συμμετεχόντων: Χριστίνα Φοίτου, Χρήστος Αλαβέρας, Ναταλία Παρθενίου
Μουσικός: Θοδωρής Πιστιόλας

3. "ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ"
Το θέατρο "ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ" ανεβάζει το έργο "Κατεδάφιση"
Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής
Σκηνικά: Γιώργος Κλίνης
Φωτισμοί: Αντώνης Διαμαντής
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Μετάφραση: Αντώνης Διαμαντής
Παίζουν: Ελένη Στρατάκη (Γουίλυ) και Γιώργος Ζωζωνάκης (Τομ)

4. Butoh Dance Performance (LIVE)
Η ομάδα "ΗΝΕΜΟΕΙΣ" παρουσιάζει το έργο "Αντικατοπτρισμός"
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Μεντέζ
Εικαστική σύλληψη: Δανάη Σκαράκη
Μουσική: Δημήτρης Μπαρνιάς
Χορεύουν: Δώρα Ρίγα, Αντριανή Ζωνάκη, Ειρήνη Μαυροματάκη, Μαρία Καρούτα, Μιχάλης Νταουντάκης, Δημήτρης Μπαρνιάς, Όλγα Χρυσοχόου, Ντία Κοσκινά

5. Θεατρική Ομάδα Voice-Off: "Κάτω από το Γαλατόδασος" του Ντύλαν Τόμας
Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
Σκηνοθεσία: Νικόλας Αλεξίου
Ακορντεόν: Γιώργος Τρύφων
Παίζουν: Νίκος Αλεξανδρινός, Νικόλας Αλεξίου, Γιώργος Αναγνωστάκης, Μαργαρίτα Βασιλάκη, Λία Καριμάλη, Ελένη Τσαουσάκη

6. Χρήστος Αλαβέρας (LIVE)
"Ήχοι μετανάστευσης"
Action painting performance

7. "ROOMS" από την ομάδα χορού Φυσαλίδα της Γωγώς Πετραλή (www.fysalidance.com)
Διάρκεια video art: 10΄
4Ground Art Group: Ουρανία Γιαλιτάκη, Κλειώ Χρηστάκη, Μαρία Κατσαβέλη, Μαρία Χριστάκη
Σύλληψη ιδέας / Installation artists: 4Ground Art Group
Χορογραφία / Performance: Γωγώ Πετραλή
Μουσική σύνθεση για το video art: Εμμανουήλ Σγουρίδης
Μουσικός / Βιόλα: Julian Knight
Βίντεο μοντάζ: Μαρία-Ιωάννα Αντωνιάδη
Οπερατέρ: Δημήτρης Μοσκοφίδης

8. OMIKRON audiovisual presents... "NeoGeometry"
Audio: DARKTOM / Visuals: MinimalicQuantum
OMIKRON is a visual label initiated by a group of artists whose work is focused on the use of projected visuals and its influence on our perception.

MUSIC

PRE PART ART IS HARD FRAOULES BAR

9WEST LIVE pokerflat group
DJANDY
EMMANOUEL

MUSIC MAIN STAGE Αποθήκες Κουμπέ

ELENA AGGELIDOU republic radio
OMIKRON audiovisual presents..... NeoGeometry
Audio: DARKTOM / Visuals: MinimalicQuantum
NIKOSF. plastic city records
LEE FRAGED neovinyl rec

AFTER PARTY ART IS HARD 13.10
VIOLI BARAKI
MUSIC START AT 21.00

MR ROUSSOS revolver
MFK phonograph music
TIKIS dessous, Nite grooves

KIDS DAY ART

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου το ART IS HARD προσκαλεί τους μικρούς δημιουργούς να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του βυθού μέσα από το παιχνίδι της εικαστικής δημιουργίας!

Από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ο χώρος του φεστιβάλ, αφιερωμένος στο παιδί, θα φιλοξενήσει μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες για ηλικίες 3 - 10.

Ανακαλύπτουμε παρέα μέσα από την τεχνική του στένσιλ και πολλών άλλων ακόμα τεχνικών τη δημιουργία του πιο παράξενου βυθού!

Πινέλα χρώματα υφάσματα όσπρια φύλλα και ανακυκλώσιμα υλικά μεταμορφώνονται σε πλάσματα ενός διαφορετικού κόσμου μέσα στο βυθό.

"Τα χέρια μου ανοίγω τη θάλασσα να αγκαλιάσω και να μαγευτώ με χρώματα που στα σκοτάδια μένουν του βυθού"

Δανειζόμαστε τα λόγια του Ζακ Υβ Κουστό και με έμπνευση τα ταξίδια του μεγάλου εξερευνητή πάμε το δικό μας ταξίδι με οδηγό την σύγχρονη τέχνη, ώστε να δημιουργήσουμε τον πιο παράξενο κόσμο του βυθού.

Επιμέλεια: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΟΥΜΑΝΗ
sponsor by κλαψινάκης

"ART is HARD" FESTIVAL!!!
12-13 OKΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΟΥΜΠΕ, Ρέθυμνο

12.10.2013: Ώρα προσέλευσης: 11.00 - 03.00
Έναρξη Δρώμενων: 17.00
Έναρξη μουσικής σκηνής 22.00

KIDS DAY ART
ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 3 έως 10 χρονών
13.10.2013: Ώρα προσέλευσης: 11.00 - 20.00

Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που ακολουθεί το AIH είναι ως γνωστόν η ελεύθερη διακίνηση κάθε μορφής τέχνης. Έτσι, οι διοργανωτές δεν αγνόησαν την οικονομική δυσκολία πολλών συνανθρώπων μας να παραβρεθούν όσο και αν θα το ήθελαν σε δράσεις όπως τo AIH.

Γι΄ αυτό το λόγο η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώθηκε ως εξής:

Σάββατο 12 Οκτωβρίου
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Φοιτητές Σχολής Καλών Τεχνών: ΔΩΡΕΑΝ
Στην είσοδο απαραίτητη η επίδειξη πάσου

Κυριακή 13 Οκτωβρίου
Γενική είσοδος 5 ευρώ ανά παιδί
Γονείς ΔΩΡΕΑΝ

Περισσότερες πληροφορίες στο www.artishard.gr και στο www.facebook.com/artishardThess.

Κεφαλογιάννης: Είναι μια στυγνή δολοφονία που καταδικάζουμε με απέχθεια..

Καταδίκασε  την άγρια δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από μέλος της Χρυσής Αυγής ο Mανώλης Κεφαλογιάννης. 


Σε δηλώσεις του ο πρώην Υπουργός επεσημανε πως μόνο αποτροπιασμό και θλίψη προκαλούν τέτοια γεγονότα, ενώ εντείνουν την ανασφάλεια, την ανησυχία και τον προβληματισμό στους πολίτες .

Ο κ. Kεφαλογιάννης τόνισε πως "είναι μια στυγνή δολοφονία που καταδικάζουμε με απέχθεια" αλλά ξεκαθάρισε πως "με τον ίδιο τρόπο καταδικάζουμε με απέχθεια τους τρεις ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στην Marfin."

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...