Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Σίβα Φαιστού: Ο νόμος των όπλων και οι τακτικές μαφίας

Πανικός επικράτησε σήμερα τα ξημερώματα σε ορεινό χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου. Τη σιωπή της νύχτας "έσπασαν" πυροβολισμοί που είχαν στόχο τζαμαρία πρόσοψης καταστήματος.
Ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός και έντρομοι οι κάτοικοι του χωριού βγήκαν από τα σπίτια τους. Όπως κατήγγειλε ο 25χρονος, τα ξημερώματα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σίβα του Δήμου Φαιστού, άγνωστοι δράστες, πυροβόλησαν με αγνώστου τύπου όπλο, την πρόσοψη καταστήματος ιδιοκτησίας του, προκαλώντας φθορές.

Έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών. Το περιστατικό, που παραπέμπει σε τακτικές ... μαφίας προβληματίζει την τοπική ΕΛΑΣ.

ΜΟΙΡΕΣ: Λήστεψαν... το φύλακα!

Πήγε να ελέγξει αν είχαν κλαπεί τα καλώδια του φωτισμού κι έπεσε θύμα ληστείας! Ο λόγος για έναν 45χρονο Πακιστανό, ο οποίος μένει νόμιμα στη χώρα και εργάζεται ως φύλακας.

Ο άνδρας, χθες το βράδυ, ήταν στη δουλειά του σε εργοτάξιο κατασκευαστικής εταιρείας, όταν πήγε να διαπιστώσει αν είχαν κλαπεί καλώδια στην υπό κατασκευή οδό Αγίας Βαρβάρας - Απομαρμά στο νέο δρόμο Μοιρών - Ηρακλείου.

Εκείνη τη στιγμή δέχτηκε επίθεση από τρεις αγνώστους, οι οποίοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, και με τους δύο να κραδαίνουν όπλα, έκλεψαν από το 45χρονο το κινητό του τηλέφωνο, ενώ το έσκασαν με φορτηγό της εταιρείας στην οποία εργάζεται ο 45χρονος.

Έρευνες διεξάγονται για την αναζήτηση και τον εντοπισμό των δραστών. Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών.
cretalive.gr

Κρήτη: Τους "προίκιζαν" οι νεκροί σύζυγοι

Εισέπρατταν τη σύνταξη του πεθαμένου συζύγου τους παράνομα ακόμα και για 20 χρόνια. Είχαν παντρευτεί εκ νέου και δεν είχαν ενημερώσει το ΙΚΑ όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να προχωρήσει στη διακοπή της πληρωμής και τώρα που το Ίδρυμα, επιτέλους, εκσυγχρονίστηκε μηχανογραφικά και ΄΄τσιμπάει΄΄ τους παρανομούντες, ετοιμάζεται να τους υποβάλει μήνυση την Παρασκευή για να ζητήσει πίσω τα παρανόμως εισπραχθέντα!

Η αρχική έρευνα του ΙΚΑ είχε εντοπίσει δύο ασφαλισμένους που εισέπρατταν παρανόμως τη σύνταξη των πεθαμένων συζύγων τους  αλλά όπως αποκαλύπτει σήμερα  εντοπίστηκαν συνολικά 5 περιπτώσεις από τις οποίες το ΙΚΑ έχασε , περίπου 100.000 ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται:

-για τον Δ.Β, 49 χρόνων αγρότη από την ενδοχώρα του Νομού, ο οποίος είχε ξαναπαντρευτεί το 2008, χωρίς να ενημερώσει το ΙΚΑ, ζημιώνοντας το με 16.000 ευρώ.

-για τον 72χρονο Κ.Κ, ο οποίος είχε νυμφευθεί εκ νέου το 2007 εισπράττοντας παράνομα 7.000 ευρώ.

-για τον Σ.Μ 52 χρόνων οποίος αν και είχε παντρευτεί ξανά το 2006 είχε βάλει στην τσέπη 28.000 ευρώ,

-για την Σ.Α 49 χρόνων που είχε παντρευτεί το 1992(!) και για 20 χρόνια είχε εισπράξει 38.000 ευρώ και τέλος

- για τον Τ.Ε, 74 χρόνων που από το 2006 είχε ΄΄ τσεπώσει΄΄ 13.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δυσκολεύτηκαν να τους εντοπίσουν, εξαιτίας των αδυναμιών που έχει το θεσμικό πλαίσιο. Για παράδειγμα αν κάποιος που εισέπραττε σύνταξη πεθαμένου συζύγου από την Κρήτη, ξαναπαντρευόταν στη Νίκαια του Πειραιά και δεν δήλωνε το γάμο, το σύστημα μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να τον εντοπίσει.

Η διοίκηση του ΙΚΑ πάντως έχει τη βούληση, δεδομένης πλέον και της αρχής της μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα να ...ξεδιπλώσει  όλες τις περιπτώσεις που αποτελούν οικονομική αιμορραγία όχι μόνο για το ΙΚΑ αλλά και για την Πολιτεία και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε το ταχύτερο δυνατόν να ξεδιαλύνει όλες αυτές τις περιπτώσεις. Όσο δε για τις 5 περιπτώσεις που σας αποκαλύψαμε, την Παρασκευή το πρωί ο προϊστάμενος του τοπικού ΙΚΑ Νίκος Ροκαδάκης, με εντολή της Διοίκησης του Ιδρύματος θα περάσει το γραφείο του εισαγγελέα για να υποβάλει μηνυτήριες αναφορές!

Πηγή: cretalive.gt

Χανιά: Άλλοι συγκρούστηκαν και άλλη σκοτώθηκε

Τη βρήκε ο θάνατος εκεί που στεκόταν. Ο λόγος για μία νεαρή γυναίκα στα Χανιά που σκοτώθηκε τη στιγμή που κατέβαινε από το μηχανάκι της. 

Δεν υπολόγισε η άτυχη γυναίκα ότι το τροχαίο ατύχημα που είχε σημειωθεί λίγα μέτρα πιο πέρα από εκείνη θα της στοίχιζε τη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, όλα έγιναν χθες το απόγευμα όταν δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μεταξύ τους, το ένα εξετράπη της πορείας του, έφυγε από το δρόμο και έπεσε πάνω στη γυναίκα που εκείνη την στιγμή είχε σταματήσει το μηχανάκι της και είχε κατέβει από τη σέλα.

Στο σημείο επικράτησε πανικός. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Μετέφερε τη γυναίκα στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

prismanews.gr

"Ο ξάδερφος μου ψυχορραγούσε και τον χτυπούσε στο κεφάλι"

Με λυγμούς διηγήθηκε ο 17χρονος τα όσα διαδραματίστηκαν το απογευμα της περασμένης Παρασκευής έξω από το Ροτάσι- "Προσπαθούσα να βοηθήσω τον ξάδελφό μου που πέθαινε και μας χτυπούσαν και τους δύο" είπε στην απολογία του

Εικόνες που ξεφεύγουν από την ανθρώπινη φαντασία περιέγραψε ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου ο 17χρονος που κατηγορείται για συμμετοχή στο μακελειό της περασμένης Παρασκευής έξω από το Ροτάσι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Σύμφωνα με όσα είπε, βρισκόταν με τον ξάδερφο του και τραγικό θύμα του επεισοδίου στο ποιμνιοστάσιο της οικογένειας Βελεγράκη και φεύγοντας από εκεί έπεσαν σε "ενέδρα" που τους είχαν στήσει ο 17χρονος φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας και ο 22χρονος γαμπρός του.

Ο ανήλικος ξεσπώντας συνεχώς σε λυγμούς περιέγραψε τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί, λέγοντας ότι αρχικά οι άλλοι δύο έπεσαν πάνω στο 17χρονο θύμα με το αυτοκίνητο και στην συνέχεια ήρθε και ένα δέυτερο όχημα, στο οποίο επέβαιναν ο 44χρονος πατέρας και ο 22χρονος αδερφός του φερόμενου ως δράστη και τον ξαναχτύπησαν

Στην συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την απολογία του μικρού, και όταν ο τραυματισμένος ξάδερφος του άρχισε να φωνάζει για βοήθεια, ο 44χρονος φώναξε "Είναι ζωντανός, σκοτώστε τον" .

Τότε ο μικρός γιος του 44χρονου έπιασε από πίσω το τραγικό θύμα και τον μαχαίρωσε..

Σύμφωνα με όσα είπε στην απολογία του, εκείνη την ώρα ο αδερφός του φερόμενου δράστη και ο γαμπρός του είχαν απομακρυνθεί από το σκηνικό και βρίσκονταν σε παρακείμενο χωματόδρομο από τον οποίο έφταναν ο θείος και ο αδελφός του θύματος .

Ο ίδιος ήταν συγκλονιστικός στο σημείο που περιέγραφε την προσπάθεια του να βοηθήσει τον ετοιμοθάνατο ξάδερφο του, λέγοντας ότι την ώρα που ο 17χρονος Γ. Βελεγράκης του φώναζε με όση δύναμη του είχε απομείνει "σώσε με" και ο ίδιος προσπαθούσε να τον βοηθήσει και οι δύο δέχονταν χτυπήματα από την άλλη πλευρά και κυρίως από τον 22χρονο γαμπρό- που όπως είπε- χτυπούσε τον άτυχο ξάδερφο του στο κεφάλι.

Ο 17χρονος παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε το όπλο που είχε μαζί του (και με το οποίο τραυματίστηκε ο αδελφός του φερόμενου δράστη) , αλλά όπως είπε, μόνο για να προστατευτεί και πυροβόλησε με φορά από κάτω προς τα πάνω.

Με απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα ο 17χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και θα πρέπει να εμφανίζεται μία φορά το μήνα στο Α.Τ της περιοχής του. Παράλληλα του απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε συνάντηση με μέλη της οικογένειας της άλλης πλευράς

Δ. Βέρας: Πληρης ανατροπή του σκηνικού

Για πλήρη ανατροπή του σκηνικού έκανε λόγο σε δηλώσεις του μετά την απολογία του 17χρονου , ο εκ των συνηγόρων του Διονύσης Βέρας. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα "στημένο σκηνικό με παράδοση του δράστη παρουσία των μέσων ενημέρωσης" που προσβάλει την οικογένεια του θύματος "

Ο κ. Βέρας μίλησε για ανθρώπους ανάλγητους που θέλησαν "να σπεκουλάρουν πάνω σε ένα συμβάν και να κατασκευάσουν ψεύτικα περιστατικά που θα καταρρεύσουν το επόμενο διάστημα. Φαίνεται ωστόσο και από την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα"

Σύμφωνα με τον συνήγορο του, οι ισχυρισμοί του 17χρονου είναι τόσο καθαροί και σαφείς που δεν άφηναν κανένα περιθώριο παρά μόνο να τον στείλουν σπίτι του


cretalive.gr

Αποσύρεται παρτίδα προϊοντων με δημητριακά κατ' απαίτηση του ΕΦΕΤ

Την ανάκληση παρτίδας προϊόντων ''7 DAYS CEREAL BARS'' απαίτησε ο ΕΦΕΤ, καλώντας παράλληλα όσους τα έχουν ήδη προμηθευτεί να μην τα καταναλώνουν.

Ειδικότερα, ο ΕΦΕΤ, και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε την παρουσία εντόμων σε προσυσκευασμένες μπάρες δημητριακών με σοκολάτα. Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία "7 DAYS CEREAL BARS με σοκολάτα", οκτώ τεμαχίων (6+2 δώρο) σε συσκευασία των 200 γραμμαρίων (8x25 g), που διατίθεται στην ελληνική αγορά από την Chipita ΑΕ, με τις παρακάτω ενδείξεις:

- Στην εξωτερική συσκευασία: «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.10.12, 21:48 ΥΥ».

- Στην εσωτερική συσκευασία: «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.10.12 C120520030 B».

Ηράκλειο: Πακιστανός μαχαίρωσε ομοεθνή του

Χθες το βράδυ, στον Άγιο Σύλλα του Δήμου Ηρακλείου Πακιστανός ενώ βρισκόταν σε ποιμνιοστάσιο στο οποίο εργάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, τραυμάτισε 18χρονο ομοεθνή του (επίσης εργαζόμενο στο ποιμνιοστάσιο)  με μαχαίρι, για μεταξύ τους προσωπικές διαφορές.


Ο 18χρονος διεκομίσθει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη. Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

flashnews.gr

Δέκα μήνες φυλακή στον εκδότη του «Στόχου» για συκοφαντία του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

Σε 10 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο εκδότης της ακροδεξιάς εφημερίδας «Στόχος», για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον μελών του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Στις 20/9, μετά από δύο αναβολές, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Σάββα Χατζηπαρασκευά για 3 συκοφαντικά ηλεκτρονικά και έντυπα δημοσιεύματα του «Στόχου» κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών (25 Γενάρη με 9 Μάρτη του 2011).

Όπως πληροφορεί το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης:

Δικαστική δικαίωσή μας απέναντι στον (γνωστό και μη εξαιρετέο) «Στόχο».

Σε 10 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο εκδότης της ακροδεξιάς φυλλάδας «Στόχος», για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον μελών του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Στις 20/9, μετά από δύο αναβολές, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Σάββα Χατζηπαρασκευά για 3 συκοφαντικά ηλεκτρονικά και έντυπα δημοσιεύματα του «Στόχου» κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών (25 Γενάρη με 9 Μάρτη του 2011).

Με αφορμή και αιτία την απεργία πείνας των 300, τα λιβελλογραφήματα στοχοποιούσαν με χυδαία ψέματα και τερατολογίες συγκεκριμένα μέλη μας, ως εγκεφάλους «αντεθνικών σχεδίων για την πρόκληση χάους και ταραχών» και ως επικεφαλής «αντικρατικών θυλάκων στα Χανιά», στους οποίους μάλιστα εμπλέκονται ακόμα και οι αρχές(!), και συγκεκριμένα τμήμα της τοπικής αστυνομίας(!!!). Το εξωφρενικό αυτό «σύμπλεγμα» αποκαλείται μετ’ επιτάσεως και επανειλημμένως «απόστημα», το οποίο η «εφημερίδα» καλεί τις (μη μολυσμένες ακόμα) αρχές να σπάσουν. Στην περίπτωση μάλιστα που αυτές δεν το κατορθώσουν, οι αρθρογράφοι καλούν τους πολίτες των Χανίων να δράσουν «όπως έχουν μάθει οι κρητικοί να κάνουν».

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο τρίτο χρονικά δημοσίευμα (μετά την λήξη της απεργίας και πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου), η «εφημερίδα» προειδοποιούσε για σχέδιο παρέμβασης στην παρέλαση «μουσουλμάνων απεργών πείνας» (!!!). Στην παρέλαση φυσικά το μόνο που τελικά συνέβη ήταν η οργανωμένη προκλητική και επεισοδιακή παρουσία ακροδεξιών και εθνικιστικών στοιχείων – με το πρόσχημα της δήθεν επικείμενης παρέμβασης των πρώην απεργών. Λίγες μέρες αργότερα, άγνωστοι πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το αυτοκίνητο των συντρόφων μας – οι οποίοι ήταν και οι πολιτικοί ενάγοντες στην εν λόγω δίκη.

Αξίζει ακόμα περισσότερο να αναφερθεί πως την υπεράσπιση του εκδότη της φυλλάδας ανέλαβε το γραφείο του πρώην υπουργού και πρώην «τσεκουράτου» Μάκη Βορίδη, οποίος δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο (όπως βεβαίως και ο ίδιος ο κατηγορούμενος). Η δίκη διήρκεσε 5 ώρες, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των υπόλοιπων διαδίκων της ημέρας, καθώς μετατράπηκε σε δίκη της απεργίας πείνας από την υπεράσπιση, με την δήθεν κατάληψη της Νομικής και του πλοίου της ΑΝΕΚ να έχουν την τιμητική τους!

Πέρα από την έκδηλη και προφανή χαρά μας για την δικαίωση των δυο μελών μας, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και για το ότι έσπασε μια κοινή δυστυχώς πεποίθηση, πως είναι δηλ. μάταιο και «χάσιμο χρόνου» να απαντάνε οι δημοκράτες πολίτες δικαστικά στους οχετούς που εξαπολύουν συχνά πυκνά εναντίον τους τα ακροδεξιά και νεοφασιστικά «μέσα». Σχεδόν καθημερινά πια, δημοσιεύματα και αναρτήσεις – που μπορεί να είναι και απείρως πιο συκοφαντικά, δυσφημιστικά και ελεεινά από κείνα που έπληξαν τους ανθρώπους μας – διακινούνται και αναπαράγονται χωρίς καμία επίπτωση στους καθ’ έξιν ή κατ’ επάγγελμα συκοφάντες. Αυτό μπορούμε και οφείλουμε να το σταματήσουμε πριν γίνει «φυσικό φαινόμενο». Να τους κοπεί ο βήχας τώρα!

Μανώλης Κεφαλογιαννης: Να μην καταργηθούν οι εφορίες στην Χερσόνησο και στο Αρκαλοχώρι

Με τον Αναπλ.Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη συναντήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του κόμματος ο Γενικός Γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης σε συνέχεια επιστολής που τους είχε αποστείλει για την λειτουργία των Ευφοριών στον Νομό Ηρακλείου.
Ο κ. Κεφαλογιάννης μεταξύ των άλλων έθεσε στους αρμόδιους Υπουργούς το θέματα της λειτουργίας των Ευφοριών στην Ανατολική Κρήτη και αφού τους ευχαρίστησε για την διαβεβαίωση που του έδωσαν για την συνέχιση της λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών στις Μοιρές, την Σητεία και στην Ιεράπετρα τους ζήτησε να μεριμνήσουν ώστε να μην καταργηθούν οι εφορίες στην Χερσόνησο και στο Αρκαλοχώρι δεδομένου ότι οι περιοχές αυτές απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και οι Δ.Ο.Υ είναι αναγκαίες και απαραίτητες, αφού εξυπηρετούν χιλιάδες φορολογούμενους όχι μόνο από το Δήμους αυτούς αλλά κι από άλλους Δήμους του Νομού.

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ.Κεφαλογιάννης ο Δήμος Χερσονήσου συγκεντρώνει το 11% του τουριστικού δυναμικού της χώρας -πλέον των 200.000 τουριστικών κλινών- και η αναστολή της λειτουργία της ΔΟΥ Λιμένος Χερσονήσου μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει ενώ για την λειτουργία της Δ.Ο.Υ Αρκαλοχωρίου επεσήμανε ότι η κατάργησης της με δεδομένο ότι εξυπηρετεί χιλιάδες φορολογούμενους θα δυσχεράνει την εξυπηρέτηση των πολιτών, υποβάλλοντάς τους σε αφάνταστη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπο μετάβασης στις Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου. Ο κ. Κεφαλογιαννης δεν παρέλειψε να αναφέρει τέλος ότι το 2011 η Δ.Ο.Υ. Καστελλίου που λειτουργούσε στο συγκεκριμμένο Δήμο ενσωματώθηκε στη Δ.Ο.Υ. Αρκαλοχωρίου παρά τις προσπάθειες και παρεμβάσεις για την παραμονή της για την εξυπηρέτηση των πολιτών της επαρχίας Πεδιάδος .

Επενδυτικό ενδιαφέρον για κατασκευή καζίνο στην Κρήτη


Του Σταθη Κουσουνη/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών των ελληνικών καζίνο.
Πάρα ταύτα διατηρείται το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την κατασκευή νέων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις προτάσεις για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων, που περιλαμβάνουν και την κατασκευή νέων καζίνο στη χώρα μας. Οι δύο επενδυτικές προτάσεις, στις οποίες συμμετέχουν πολυεθνικοί όμιλοι, αφορούν στην κατασκευή καζίνο στη Φθιώτιδα και στην Κρήτη και η τρίτη πρόταση, στην οποία συμμετέχει τουρκικός όμιλος και έχει υποβληθεί στο Invest in Greece, αφορά στην κατασκευή καζίνο στη Χίο.

Μείωση στοιχημάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο τζίρος των καζίνο το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου μειώθηκε κατά 23,6% φθάνοντας σε 220,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, τα στοιχήματα κατά 15,9% φθάνοντας σε 1,27 δισ. ευρώ και τα εισιτήρια κατά 5,4%, φθάνοντας σε 1.792.485. Στο καζίνο Λουτρακίου ο τζίρος στο οκτάμηνο μειώθηκε κατά 29,9% (65,3 εκατ. ευρώ), τα στοιχήματα κατά 18,9% (391,1 εκατ. ευρώ) και τα εισιτήρια κατά 18,8% (421.066). Στο καζίνο της Πάρνηθας ο τζίρος μειώθηκε κατά 24,3% (62,3 εκατ. ευρώ), τα στοιχήματα κατά 19% (361,5 εκατ. ευρώ) και τα εισιτήρια κατά 8% (526.847). Στο καζίνο της Θεσσαλονίκης ο τζίρος μειώθηκε κατά 9,1% (60 εκατ. ευρώ), τα στοιχήματα διατηρήθηκαν στο ποσό των 366,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 15,6% (549.828). Μεγάλη πτώση σημείωσαν τα μεγέθη των μικρότερων καζίνο του Ρίου, της Ρόδου, της Ξάνθης, της Χαλκιδικής και της Σύρου. Εξαίρεση αποτέλεσε το καζίνο της Κέρκυρας, στο οποίο αυξήθηκαν στοιχήματα και τζίρος. Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν την πτώση των μεγεθών κυρίως στην οικονομική κρίση και στην παράνομη λειτουργία καζίνο και τυχερών παιγνίων. Το καζίνο της Χαλκιδικής υπό το βάρος της κρίσης έχει ζητήσει την εποχική λειτουργία της επιχείρησης. Ερώτημα παραμένει αν θα καταστεί εφικτή από τους κατόχους της άδειας του καζίνο της Φλώρινας η λειτουργία του την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία που έχει ορισθεί από το υπουργείο Τουρισμού. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις καζίνο αναμένουν τις αλλαγές που θα φέρει στην αγορά νομοσχέδιο που επίκειται και θα ρυθμίζει θέματα τυχερών παιγνίων, όπως, κατά πληροφορίες, η ενιαία τιμή του εισιτηρίου για την είσοδο στα καζίνο και η φορολόγηση των κρατικών επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων.

Λασίθι: "Ξαφρίζουν" τα αυτοκίνητα ... ακόμη κι από ρούχα!

Ανησυχητικά είναι τα ολοένα κι αυξανόμενα περιστατικά κλοπών από αυτοκίνητα, στο Λασίθι, όπου δρουν «ποντικοί», ανοίγοντας σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα οποία αδειάζουν! Αμέριμνοι παραθεριστές που πηγαίνουν σε παραλίες της Ελούντας και της Σητείας, αλλά και αλλού με τα αυτοκίνητά τους, μετά τις βουτιές βρίσκουν το αυτοκίνητό τους ... ξεγυμνωμένο από τους «ποντικούς» που βρίσκουν ευκαιρία να «χτυπήσουν».

Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε, χθες, στο Καλό Χωριό, όπου άγνωστοι άνοιξαν αυτοκίνητο και πήραν ακόμα ... και τη βαλίτσα με τα ρούχα! Η αστυνομία έχει στρέψει τις έρευνές της προς τη μέθοδο των επιτήδειων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι συγκεκριμένα τα άτομα που διαπράττουν τις ληστείες ή αν πρόκειται για διαφορετικό κόσμο.
cretalive.gr

Η Κνωσός θα γίνει Hollywood!

Χολιγουντιανός αέρας θα φυσήξει οσονούπω στην Κνωσό. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν αρνήθηκε τελικά στους λαμπερούς αστέρες  Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ να περάσουν το κατώφλι του σπουδαίου αρχαιολογικού μας χώρου για τα γυρίσματα της νέας κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» και έτσι σε περίπου δύο εβδομάδες το περίφημο μινωικό ανάκτορο θα γεμίσει με… κάμερες και ηθοποιούς.

Το γεγονός ότι το φιλμ είναι μια διεθνής παραγωγή που θα προβληθεί στα τέσσερα σημεία του πλανήτη μέτρησε, για τα μέλη του ΚΑΣ, στα «υπέρ» των συντελεστών, μια και η άδεια κινηματογράφησης δόθηκε με το σκεπτικό ότι οι σκηνές αυτές θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προβληθεί η χώρα μας εκτός συνόρων.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ την περασμένη Τρίτη, τα γυρίσματα του φιλμ, που θα σκηνοθετήσει ο Χοσέιν Αμινί και αφορούν τη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πατρίτσια Χάισμιθ, θα λάβουν χώρα στην Κρήτη στις 28 Σεπτεμβρίου.

Βέβαια οι πρωταγωνιστές, δηλαδή ο Βίγκο Μόρτενσεν (γνωστός στους περισσότερους από τον ρόλο του ως γενναίου Αραγκορν στην τριλογία του «Αρχοντα των Δακτυλιδιών») και η Κίρστεν Ντανστ (μούσα του Λαρς φον Τρίερ στη «Melancholia»), εκτός από την Κρήτη, θα περάσουν και από άλλα μέρη, όχι φυσικά για τουρισμό, αλλά για τις ανάγκες του φιλμ.

Γυρίσματα προβλέπεται να γίνουν και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως στην Αθήνα, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Ολα τα μέρη δηλαδή στα οποία κινούνται οι ήρωες της Χάισμιθ μέσα από τις σελίδες του βιβλίου το οποίο έχει αποσπάσει μάλιστα και το Βραβείο του Ασημένιου Στιλέτου της Ενωσης Αστυνομικών Συγγραφέων της Αγγλίας.

Η ιστορία που θα δούμε στις μεγάλες οθόνες στα τέλη του 2013 μάς μεταφέρει στη δεκαετία του ’60 και περιστρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι, τον Τσέστερ Μακ Φάρλαντ (Βίγκο Μόρτενσεν) και τη γοητευτική σύζυγό του, την Κολέτ (Κίρστεν Ντανστ). Οι δυο τους εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύουν να φυλακιστούν για απάτες, για να βρουν καταφύγιο στην Αθήνα. Η φαινομενικά ήσυχη παραμονή τους θα ταραχθεί όμως όταν ο Τσέστερ σκοτώνει άθελά του έναν ιδιαίτερα περίεργο επιθεωρητή στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου Κινγκς Πάλας. Από εκείνη τη στιγμή, το ταξίδι τους μετατρέπεται σε εφιάλτη…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ακόμη ότι το φιλμ σκηνοθετεί -στην παρθενική του εμφάνιση στην καρέκλα του σκηνοθέτη- ο Χοσέιν Αμινί, υποψήφιος το 1997 για Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για τα «Φτερά της Αγάπης» αλλά και σεναριογράφος της ταινίας «Drive» με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Γκόσλινγκ, ενώ το καστ συμπληρώνει ο ηθοποιός Οσκαρ Αϊζακ.

Ενα μινωικό μέγαρο στα νέφη του Ψηλορείτη

Σε ύψος ως και 2.5 μ. έχουν διασωθεί οι τοίχοι του μινωικού κτιρίου της Ζωμίνθου, ενώ η ανασκαφή βρίσκεται ακόμη στον δεύτερο όροφο...

Εχει ηλικία 3.500 χρόνων και είναι χτισμένο συγχρόνως με τα ανάκτορα της Κνωσού. «Το Βήμα» βρέθηκε στην ανασκαφή, που διεξάγεται από την αρχαιολόγο Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη

Θερμού Μαρία

Το ξυπνητήρι χτυπά στις 6 το πρωί και οι ασυνήθιστοι στην πρωινή έγερση, όπως εγώ, νομίζουν απλώς ότι ακούν καμπάνες. Τι γιορτάζουμε σήμερα; Και αμέσως γύρισμα στο άλλο πλευρό. Στα Ανώγεια όμως οι άνθρωποι έχουν ήδη ξυπνήσει, ιδίως αυτοί που παίρνουν μέρος στην ανασκαφή ψηλά στη Ζώμινθο, 10 χλμ. από το χωριό. Πρωινό στα γρήγορα, ένα τσιγάρο, χαμηλές κουβέντες και γύρω στις 7 περί τα 50 άτομα μπαίνουμε στα αυτοκίνητα, που παίρνουν τον δρόμο για το βουνό.

Η φύση ξυπνάει γρήγορα στον Ψηλορείτη. Το φως της ημέρας δυναμώνει λεπτό προς λεπτό και ο παγωμένος αέρας τονώνει τις αισθήσεις. Αύγουστος, αλλά όλοι είμαστε με χοντρά μπουφάν. Ωσπου να βγει για τα καλά ο ήλιος, να ανέβει στον ουρανό για να ζεστάνει η μέρα. Στα 1.200 μ. όμως δεν κάνει ποτέ ζέστη, ούτε καν τις ημέρες του καύσωνα.

«Τι είναι το πρώτο που είδες;» με ρωτούν. «Η τρικοκκιά» απαντώ. Ενα γιγάντιο αιωνόβιο δέντρο που έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Το καλοκαίρι βγάζει κάτι μικρούς κόκκινους καρπούς, που όταν ωριμάσουν γίνονται έξοχη μαρμελάδα με φίνα γεύση και λεπτό άρωμα. Στα αριστερά μου είναι η κρήνη με τους βασιλικούς της από δίπλα, ενώ η επόμενη συνάντηση είναι με το «κοπάδι» της ανασκαφής (τη Μαρίνα, τη Βαγγελιώ, τον Βάγγο και κάνα-δυο ακόμη), αρνάκια που τα φροντίζει ο φύλακας. Και επιτέλους, στον λόφο, στη θέση Αλωνες, το κτίριο.

Τεράστιοι τοίχοι, βαρείς, ογκώδεις, σαν να ξεπηδούν από τη γη, σε ύψος καμιά φορά πάνω από 2,5 μ., ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα ηλικίας 3.500 χρόνων στη μέση του πουθενά. «Αυτό το κτίριο, αν και απομακρυσμένο από τα μεγάλα μινωικά κέντρα, χτίστηκε συγχρόνως με τα ανάκτορα της Κνωσού» λέει η αρχαιολόγος Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, επικεφαλής της ανασκαφής, την οποία συνεχίζει μόνη της από πέρυσι, μετά τον θάνατο του σπουδαίου αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη τον Οκτώβριο του 2010. Στο μεταξύ αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, συντηρητές, ο φωτογράφος και οι εργάτες έχουν πάρει τη θέση τους ξεκινώντας τη δουλειά από εκεί που την άφησαν χθες.

«Τι ήταν δηλαδή η Ζώμινθος;». «Ασφαλώς αποτελούσε ένα μεγάλο διοικητικό κέντρο. Η όλη δομή του κτιρίου δείχνει ότι δεν ήταν μια εποχική εγκατάσταση βοσκών, αλλά μια πολυτελής έδρα σημαντικών παραγόντων της μινωικής ζωής» απαντά η αρχαιολόγος. Με περισσότερους από 55 ισόγειους χώρους, με εμβαδόν άνω των 1.600 τ.μ. και με τουλάχιστον δεύτερο όροφο - ή και τρίτο σε μεγάλο μέρος του -, αυτό το κτιριακό συγκρότημα είναι η μινωική αποκάλυψη πάνω στα βουνά. Κτίστηκε με μεγάλους ογκόλιθους, μήκους ενός μέτρου, κι όλοι οι τοίχοι του είναι επιχρισμένοι, ενώ τα κονιάματα που κατέπεσαν από τον σεισμό με τα κίτρινα, πορτοκαλί, μπλε, κόκκινα και μαύρα χρώματά τους προδιαθέτουν για τοιχογραφίες ποικίλως διακοσμημένες.

Αυτό το κτίριο άλλωστε φαίνεται ότι σχεδιάστηκε από έμπειρο και ευφυή αρχιτέκτονα. Το αποδεικνύουν τα πλακόστρωτα δωμάτια, οι διάδρομοι, οι αυλές, οι φωταγωγοί, το μεγάλο κλιμακοστάσιο, το θυρωρείο, η δεξαμενή καθαρμών και άλλοι χώροι λατρείας και ομαδικών συγκεντρώσεων, τα εργαστήρια, οι πολυτελώς τοιχογραφημένοι ιδιωτικοί χώροι και οι κοιτώνες των αρχόντων.

Στρατηγικό σημείο

Αλλωστε η θέση του δεν είχε επιλεγεί τυχαία, όπως έλεγε ο Γιάννης Σακελλαράκης, ο οποίος παρά τις σημαντικές έρευνες και ανακαλύψεις του (Ιδαίον Αντρον, Αρχάνες, βασιλικό νεκροταφείο στο Φουρνί, ιερό της ανθρωποθυσίας στα Ανεμόσπηλια, ιερό κορυφής στα Κύθηρα) θεωρούσε τη Ζώμινθο ως την πιο σημαντική ανασκαφή της ζωής του. Σήμερα είναι φανερό πια ότι η ανασκαφή της Ζωμίνθου είναι μία από τις σημαντικότερες που γίνονται στην Ελλάδα. Τι σημαίνουν όμως αυτά;

Καθισμένη στην ξύλινη εξέδρα που φτιάχτηκε εφέτος για την καλύτερη εποπτεία του χώρου, η Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι του μύθου: «Η Ζώμινθος βρίσκεται στον δρόμο προς την Ιδα και το Ιδαίον Αντρον, το οποίο κατοικούνταν ήδη από τα Νεολιθικά χρόνια, ενώ λειτουργούσε ως λατρευτικό κέντρο από την εποχή των πρώτων ανακτόρων στην Κρήτη» λέει. «Αυτή η σχέση μεταξύ τους, η πολυτέλεια του κτιρίου και τα ευρήματα, μεταξύ των οποίων πολλά λατρευτικά αντικείμενα, φανερώνουν την εντελώς ιδιαίτερη χρήση του. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ιερατείο του Ιδαίου Αντρου, που απαρτιζόταν από ισχυρά γένη, δεν θα περιόριζε τη δραστηριότητα του σπηλαίου μόνο για τρεις περίπου μήνες, όσο το επέτρεπαν δηλαδή οι καιρικές συνθήκες. Ενα άλλο Κέντρο, προσιτό στους ιερείς και στους πιστούς, θα έπρεπε να λειτουργεί τους λοιπούς μήνες. Και η Ζώμινθος βρίσκεται σε σημείο που να επιτρέπει τόσο την πρόσβαση από άποψη κλίματος στο κτίριο όσο και τον φυσικό χώρο με τις εναλλαγές (νέφη, ομίχλη, εναλλαγή με ήλιο κτλ.) που θα επέτρεπαν τη σκηνική λειτουργία των δρωμένων από το ιερατείο».

Κολατσιό και απόδραση

Ωρα 11 το πρωί, με ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς να είναι ήδη πίσω. Το πρόγραμμα επιβάλλει στάση για κολατσιό, που το φέρνει καθημερινά ένα αυτοκίνητο από τα Ανώγεια. Ευκαιρία για απόδραση μέσα από ένα μονοπάτι που οδηγεί στο μητάτο, το κρητικό τυρόσπιτο των βοσκών που ο Γιάννης Σακελλαράκης με την Εφη συντήρησαν πριν από μερικά χρόνια για να βρίσκουν βοσκοί και αρχαιολόγοι καταφύγιο στη βροχή. Δίπλα του το περιβολάκι, που παλιά είχε φράουλες, αλλά εφέτος διαθέτει ζαρζαβατικά: ντομάτες, πιπεριές, κρεμμυδάκια θρεμμένα με τον αέρα του βουνού.

Η πρώτη κιόλας ημέρα της εφετινής ανασκαφής ήταν ιδιαίτερα τυχερή, όπως αφηγείται η ανασκαφέας, αφού μόλις η ομάδα άρχισε να σκάβει ήρθε στο φως μια εκπληκτική σφραγίδα από στεατίτη με χαραγμένους σκορπιούς. Βρέθηκαν όμως και άλλες δύο σφραγίδες, μία με δύο υδρόβια πουλιά και η άλλη με λιοντάρι.

Ακόμη καλύτερη ημέρα ωστόσο ήταν εκείνη που βγήκε μέσα από το χώμα το δεύτερο χάλκινο ειδώλιο της Ζωμίνθου - πέρυσι ήταν το πρώτο -, από τα ωραιότερα της εποχής της ακμής της μινωικής τέχνης, όπως λέει η κυρία Σαπουνά-Σακελλαράκη.

«Αν τα συνυπολογίσει κανείς με εκείνα που υφάρπαξαν αρχαιοκάπηλοι το 1960, είναι ήδη τέσσερα» λέει και διευκρινίζει: «Δύο χάλκινα ειδώλια, ένα ανδρικό και ένα γυναικείο, είχαν βρεθεί τότε από αρχαιοκάπηλους και στη συνέχεια πουλήθηκαν στο Ηράκλειο. Κατά μαρτυρίες μάλιστα Ανωγειανών ήταν από τον ίδιο χώρο όπου βρήκαμε και εμείς τα άλλα δύο».

Ιερό και τελετές

Αυτά τα ευρήματα μαζί με μερικά ακόμη υποδηλώνουν επίσημους χώρους τελετών, αλλά και σπουδαίο ιερό με ειδικά σκεύη και αναθήματα. Οπως οι δύο κύλικες που περιείχαν η πρώτη αστραγάλους (κότσια) τα οποία σχετίζονται με τελετές ενηλικίωσης ή άλλες μαγικές πράξεις και η δεύτερη κέρατο ελαφιού. Το «snake tube», δηλαδή ένας μεταλλικός κύλινδρος με χαραγμένα φίδια, το μαγικό σκήπτρο, κατά κάποιον τρόπο, του ιερέα. Τα θυμιατήρια, τα χάλκινα εγχειρίδια, ένα πολύτιμο χάλκινο κύπελλο, ρυτά σε σχήμα ζώου, κύπελλα κοινωνίας, αλλά και πολλά αναθήματα: περίτεχνες περόνες και περίαπτα, κοσμήματα, ακόμη και ένα χρυσό έλασμα τυλιγμένο, που φέρει χαραγμένη την εικόνα ενός μινωικού πλοίου.

Κοιτώντας ολόγυρα, καθώς η πολυπληθής ομάδα μαζεύει την ανασκαφή - είναι πια 3 μετά το μεσημέρι - αντιλαμβάνομαι τι εννοούσε ο Γιάννης Σακελλαράκης όταν μιλούσε για τη διάσταση των βουνών στην αρχαιολογία. Εδώ στην Κρήτη δεν άνθησαν μόνο τα πεδινά ανάκτορα, όπως πίστευαν όλοι ως σήμερα. Μια άλλη εικόνα, αυτή του μινωικού κόσμου στα βουνά, μας είχε διαφύγει.

Δείχνει την εξουσία που διατηρούσαν οι άρχοντες της Ζωμίνθου, μια μεγάλη δύναμη η οποία στηριζόταν όχι μόνο στον φυσικό πλούτο του βουνού, αλλά και στη γειτνίαση και διαχείριση του ιερότερου σπηλαίου της Κρήτης, του Ιδαίου Αντρου, που η εμβέλειά του έφθανε σε Ανατολή και Δύση.

Ο Οθέλλος, το σκυλάκι της Εφης, θέλει να χαιρετήσει τα αρνάκια και τραβάει το λουρί. Τα ευρήματα συγκεντρώνονται προσεκτικά, ο χώρος κλείνει και τα αυτοκίνητα παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής. Ολα λειτούργησαν άψογα, αλλά και η συνέχεια έχει δουλειά - στο χωριό πλέον, όπου θα γίνει η καταγραφή στο επίσημο ημερολόγιο της ανασκαφής, πριν ή μετά το φαγητό, που είναι ορισμένο στις 8 το βράδυ. Ετσι μια βόλτα στο μεϊντάνι σπανίζει, αλλά είναι σαν γιορτή, αφού συνοδεύεται από παγωτό. Τα Σαββατοκύριακα μάλιστα, και από το περίφημο γαλακτομπούρεκο των Ανωγείων.

«Το ζωντανότερο παράδειγμα καταστροφής από σεισμό»

Το κτίριο της Ζωμίνθου καταστράφηκε από σεισμό δύο φορές στα μινωικά χρόνια και μία στα ρωμαϊκά. Ο ειδικός σεισμολόγος μάλιστα που μελέτησε το κτίριο αποφάνθηκε ότι η Ζώμινθος είναι «το ζωντανότερο παράδειγμα καταστροφής από σεισμό», καθώς οι χώροι της καταστράφηκαν από «απολιθωμένες παλμικές σεισμικές κινήσεις». Οι άνθρωποι όμως κάθε φορά επέστρεφαν και ξανάχτιζαν και καθώς ο χρόνος περνούσε άλλαζαν και αυτοί. Πρώτα ήρθαν οι Μυκηναίοι, μετά οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Ενετοί και τέλος Τούρκοι. Ολοι άφηναν πίσω τους τα ίχνη τους.

Από τη γεωσκόπηση που έγινε εφέτος γύρω από το κτίριο αποδείχθηκε ότι υπάρχει οικισμός της ίδιας εποχής που δεν έχει ερευνηθεί ακόμα. Υπάρχει και το νεκροταφείο, δυστυχώς όμως συλημένο από τη δεκαετία του 1960, πιθανώς από τους ίδιους αρχαιοκάπηλους που είχαν κάνει τις λαθρανασκαφές στο κεντρικό κτίριο.

Μυκηναϊκός οικισμός, εκτεταμένος μάλιστα και με διώροφα κτίσματα, υπάρχει στη θέση Μνήματα κάτω από το λεγόμενο «Βενετσιάνικο» τυροκομείο. Από το τμήμα του που έχει ανασκαφεί έχουν έρθει στο φως πλήθος αντικειμένων κεραμικής, όπως τριποδικές χύτρες, λίθινοι τριπτήρες, υφαντικά βάρη και σφονδύλια, δηλώνοντας την κύρια δραστηριότητα των κατοίκων που προφανώς ήταν η υφαντική. Στη θέση Κουρουπητός εξάλλου έχει εντοπιστεί το μυκηναϊκό νεκροταφείο, με σημαντικότερο εύρημα έναν τάφο ο οποίος αποδίδεται σε αχαιό πολεμιστή.

Μια εβδομάδα κινητοποιήσεων στις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι κρατούμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού ως μέσο πίεσης προκειμένου να ψηφιστούν από την Βουλή τα προτεινόμενα μέτρα του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Φεβρουάριο, οι 178 εργαζόμενοι κρατούμενοι σε διάφορα πόστα της φυλακής (μάγειροι, ξυλουργοί, καθαριστές, ηλεκτρολόγοι κλπ) απέχουν από τα καθήκοντα τους ενώ κατέθεσαν στην Διεύθυνση της φυλακής σχετικό υπόμνημα το οποίο συνυπογράφουν σχεδόν όλοι οι έγκλειστοι.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κυρίως σε σχέση με τα μαγειρία και την καθαριότητα, έχουν "επιστρατευτεί" ιδιώτες. Τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους όμως συνεχίζουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι απεργούν από τα καθήκοντα τους το 48ωρο της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής, διαμαρτυρόμενοι για τις δραστικές περικοπές στις αποδοχές τους και για τη μη καταβολή δεδουλευμένων.
cretalive.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...