Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΡΕΘΥΜΝΟ: Ο 97χρονος που βουρκώνει ακόμα για τον ''γίγαντα'' που τον μεγάλωσε!

O εικονιζόμενος από τα Φραντζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνου, γυρίζει το χρόνο πίσω και στο μυαλό του έρχονται μουσικά ακούσματα...

Όταν μιλάει για το «γίγαντα» Ανδρέα Ροδινό στα Φραντζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνου ο συγχωριανός του Γιάννης Δρουλίσκος, τα μάτια του τρέχουν. Ο νους του γυρίζει στα ανεπανάληπτα χρόνια και στα γλέντια που έκανε με τον άλλο ογκόλιθο της κρητικής μουσικής τον Γιάννη Μπαξεβάνη ή Μπαξέ, στην εορτή του Τιμίου Σταυρού στο χωριό του και της Παναγίας στο Γεράνι, στο Πάνω Βαλσαμόνερο σε γειτονικά χωριά, αλλά και στις παρέες στη γη που τον γέννησε.

Θυμάται τον πρωτομάστορα, που έβαλε τα θεμέλια για να πάει ψηλά η παραδοσιακή μουσική, στο βουνό «Νίπποι», που αγκαλιάζει τα Φραντζεσκιανά Μετόχια και το Κάτω Βαλσαμόνερο, τα χρόνια που διέμενε εκεί για να αποθεραπευτεί από τη φυματίωση, όπως του είχαν συστήσει οι γιατροί της εποχής με τα πενιχρά μέσα και τις ανύπαρκτες, σχεδόν, φαρμακευτικές αγωγές.

«Ήτανε πολύ καλός ο κακομοίρης. Ούλος ο κόσμος τον αγάπανε και τον ήθελενε, έπαιζενε γλυκιά λύρα, αλλά ίντα να το κάμεις που έζησενε λίγα χρόνια», σημειώνει στο madeincreta.gr, έντονα φορτισμένος ο σχεδόν αιωνόβιος συγχωριανός του Δρουλίσκος σήμερα στα 97 του χρόνια. «Να ‘χε μη-μ-ποθάνει, χαράς στο χωριό μας τα Μετόχια! Θα ‘χανε πάρει μεγάλη αξία και η κρητική μουσική για χρόνια θα ανέβαινε πολύ ψηλά. Χάθηκενε ο Ροδινός και ορφάνεψενε γρήγορα ο τόπος και η μουσική μας...»

Το περασμένο καλοκαίρι στις εκδηλώσεις «Ροδίνεια», που διοργανώνονται κάθε χρόνο στη μνήμη του πρωτομάστορα της μουσικής λαϊκής μας παράδοσης στα Φραντζεσκιανά , ο ανερχόμενος βιολάτορας Αντώνης Μαρτσάκης που συμμετείχε,ύμνησε τον Ροδινό και με τη μαντινάδα:

Από τον Τίμιο Σταυρό,
μέχρι την «Πατητήρα»
εκειά επροτοέπαιξε
ο Ροδινός τη λύρα.

Όμως, ακόμη και σήμερα, από τα χρόνια μετά το θάνατό του, συνεχίζει να ακούγεται και στις νεότερες γενιές το τετράστιχο:
Ξύπνα καημένε Ροδινέ,
να δεις τον Μπαξεβάνη
που παίζει το λαγούτο του
και ζάφτι δεν του κάνει.

Σαββατοκύριακο στην Κρήτη ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Διήμερη περιοδεία σε Λακωνία και Μεσσηνία


Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επέστρεψε από το Ανόβερο της Γερμανίας όπου είχε μεταβεί για να εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, στο 25ο Συνέδριο του CDU, του κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου κας Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης είχε διμερείς επαφές με αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος CDU ενώ πραγματοποιήσε και συναντήσεις με κομματικά στελέχη των τοπικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας στη Γερμανία.

Ο κ.Κεφαλογιάννης πραγματοποιεί από σήμερα Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου διήμερη περιοδεία στους Νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης όπου είχε συναντήσεις με το Δήμαρχο Σπάρτης κ. Σταύρο Αργειτάκο και το Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. κ. Ευστάθιο. Ακολούθως επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο Σπάρτης, ενώ το απόγευμα προέδρευσε σε διευρυμένη συνεδρίαση στελεχών της ΝΟ.Δ.Ε.

Αύριο Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Κεφαλογιάννης θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, θα επισκεφθεί το Εργατικό Κέντρο της πόλης, θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα και θα επισκεφθεί το Επιμελητήριο της πόλης, καθώς και Παραγωγική Μονάδα Ελαιών ενώ το απόγευμα θα παρευρεθεί σε σύσκεψη με Δημάρχους και Περιφερειακούς Συμβούλους και στη συνέχεια θα προεδρεύσει σε διευρυμένη συνεδρίαση στελεχών της ΝΟ.Δ.Ε.

Ο Γραμματέας της ΝΔ το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην ιδιαιτέρα του πατρίδα την Κρήτη.
Enhanced by Zemanta

Διεύρυνση των ωφελουμένων του προγράμματος "Κατ’ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων";

Απάντηση στην παρέμβαση  του Λευτέρη Αυγενάκη

Σε απάντηση της Κοινοβουλευτικής παρέμβασης στις 22 Οκτωβρίου του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ Ιωάννη Βρούτση επιβεβαιώνει ότι θα εξεταστεί να η δυνατότητα τροποποίησης των ωφελουμένων του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα σωρευτικά κριτήρια και έχουν κριθεί ανάπηροι σε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Το Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», αντικαθιστά το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο αναμφισβήτητα αποτέλεσε, ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που υλοποιήθηκαν ποτέ στη χώρα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να συμπεριλαμβάνοντα: τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και κάτω, τα άτομα με αναπηρία που είναι ανασφάλιστα, τα άτομα με αναπηρία που είναι έμμεσα ασφαλισμένα, τα άτομα με αναπηρία που ο/η σύζυγος ή άλλο πρόσωπο με το οποίο διαβιούν δεν πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα (για π.χ. δεν έχει ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω κ.λπ.), τα άτομα με αναπηρία που το συνολικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα των ωφελουμένων υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ και τα άτομα που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα είτε το εξωϊδρυματικό επίδομα είτε το επίδομα απολύτου αναπηρίας είτε οποιοδήποτε άλλο βοήθημα συμπαράστασης.

Όπως δήλωσε ο Λ. Αυγενάκης: «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να αξιολογηθούν τα δεδομένα μετά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος και να εξετασθούν, ώστε σε δεύτερη φάση να μπορέσουν άμεσα να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας που τα βγάζουν δύσκολα πέρα».

Απελευθερώνουν δύο καρέτα καρέτα στο Ηράκλειο

Δύο χελώνες καρέτα καρέτα που περιέθαλψε το Ενυδρείο Κρήτης θ' απελευθερωθούν στην παραλία μπροστά από το κέντρο θαλασσίων ερευνών, κάτι που θα έχουν την ευκαιρία να το δουν όσοι μικροί και μεγάλοι ζωόφιλοι βρεθούν στον χώρο!

Η πρώτη χελώνα βρέθηκε αδύναμη στην παραλία των Γουβών Ηρακλείου, την Δευτέρα 28/3/2011, μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στο προσωπικό της ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για την ενυδάτωση και ενδυνάμωσή της.

Σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, έγινε ακτινογραφία που κατέδειξε την παρουσία αγκιστριού στον οισοφάγο, του οποίου η απομάκρυνση απαιτούσε επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε δύο μήνες αργότερα από τον συνεργάτη κτηνίατρο κ. Π. Nικηφοράκη δυστυχώς χωρίς επιτυχία λόγω της θέσης που είχε το αγκίστρι στον οισοφάγο του ζώου. Επέστρεψε στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου όπου εφαρμόστηκε η μετεγχειρητική αγωγή.

Σε ακτινογραφία που επαναλήφθηκε, 15 μήνες μεταγενέστερα της πρώτης, διαπιστώθηκε σημαντική διάβρωση του αγκιστριού, γεγονός που επιτρέπει την απελευθέρωση του ζώου. Γι’ αυτό σήμερα, μετά από 20 μήνες παραμονής στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου, απόλυτα υγιής και μαρκαρισμένη, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η δεύτερη χελώνα εντοπίστηκε τραυματισμένη από δίχτυα στο λαιμό και στο κεφάλι στην περιοχή Καλό Χωριό του Ν. Λασιθίου, την Δευτέρα 4/6/2012. Παραλήφθηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμεναρχείου Αγ. Νικολάου, ελέχθηκε η κατάστασή της από τον τοπικό κτηνίατρο και μεταφέρθηκε στο Ενυδρείο Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Στην ακτινογραφία και κατόπιν γενικής εξέτασης, παρατηρήθηκε τμήμα αγκιστριού η αφαίρεση του οποίου δεν κρίθηκε απαραίτητη από τον συνεργάτη κτηνίατρο κ. Π. Nικηφοράκη.

Πορεία για τον Αλέξη στο κέντρο του Ηρακλείου

Πορεία διαμαρτυρίας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού πριν τέσσερα χρόνια, στα Εξάρχεια, πραγματοποιείται στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Η πορεία έρχεται σε συνέχεια... της πρωινής των μαθητών.

Η πορεία των περίπου 300 ατόμων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας όπου και θα καταλήξει, αφού ακολουθήσει διαδρομή μέσω της λ.Δικαιοσύνης, λ.Καλοκαιρινού, οδ. Αγίου Μηνά, πλατεία Κορνάρου.

Διακριτική είναι η παρουσία της αστυνομίας, ενώ οι διαθέσεις των διαδηλωτών φαίνονται ειρηνικές.
cretalive.gr

Τραγωδία: Το ξυλοκοπτικό του έκοψε τον λαιμό!

Ακαριαίο θάνατο βρήκε ένας 43χρονος Ρεθυμνιώτης το μεσημέρι, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα στο λαιμό με ξυλοκοπτικό την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε χωράφι. 

Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στις 15:30, όταν ο 43χρονος μαζί με δύο ακόμα άτομα βρίσκονταν στο λιόφυτο στο χωριό Άγιος Βασίλειος του δήμου Αγ. Βασιλείου.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο άτυχος άντρας έχασε τον έλεγχο του μηχανήματος την ώρα που έκοβε ξύλα, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του μηχανήματος, το οποίο του έκοψε την καρωτίδα!

Οι δύο άλλοι άνδρες βλέποντας το θέαμα τον μετέφεραν με το αυτοκίνητό τους μέχρι τους Αρμένους, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ήταν όμως αργά...


 cretalive.gr

Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Ρέθυμνο

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης-Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ), πρόκειται να υλοποιήσει Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο πλαίσιο του ΛΑΕΚ 1-25.

Για το σκοπό αυτό καλεί τους ενδιαφερόμενους Φορείς Εκπροσώπησης των Εργοδοτών, που έχουν τις προϋποθέσεις, σε συνεργασία για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων.


ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, δικαιούχοι υλοποίησης είναι :

1. Οι οριζόμενοι από το καταστατικό τους Φορείς Εκπροσώπησης των Εργοδοτών, των οποίων οι αρχαιρεσίες διεξάγονται με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Για τους φορείς οι οποίοι έχουν κατά νόμο διεξάγει τις τελευταίες εκλογές χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, απαιτούνται ένορκες βεβαιώσεις ενώπιον Ειρηνοδίκη όλων των μελών της εφορευτικής επιτροπής που θα βεβαιώνουν τον αριθμό των ψηφισάντων μελών του φορέα καθώς και ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και του νόμου.

2. Οι επιστημονικοί σύλλογοι των οποίων οι επιχειρήσεις-μέλη απασχολούν από 1-25 άτομα και δεν καλύπτονται από τους δικαιούχους του σημείου 1 (φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών).

Οι δικαιούχοι φορείς οφείλουν να συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων του κλάδου που εκπροσωπούν.

Στο ανωτέρω πρόγραμμα κατάρτισης δίνεται η δυνατότητα, να συμμετέχουν και εργαζόμενοι (ανεξάρτητοι):

• των οποίων οι εργοδότες δεν καλύπτονται από φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών ή

• των οποίων οι εργοδότες δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του φορέα εκπροσώπησης του κλάδου τους ή

• το αντικείμενο απασχόλησής τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερό εργοδότη

υπό τον όρο ότι καταβάλλεται γι΄ αυτούς η εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%).

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ:

Στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εντάσσονται οι επιχειρήσεις που:

•επιθυμούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους και είναι μέλη των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών του κλάδου τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης.

•κατέβαλαν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%) για τους εργαζόμενους της επιχείρησής τους για το έτος 2012.

•απασχολούν από 1 έως 25 εργαζόμενους.

•το πρόγραμμα κατάρτισης στο οποίο συμμετέχουν δεν χρηματοδοτείται από άλλο φορέα.

•δεν χρηματοδοτούνται από άλλο πρόγραμμα κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. και του ΛΑΕΚ για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Η επιχείρηση δεν επιβαρύνεται με κανένα παραπάνω κόστος καθώς οι δαπάνες του προγράμματος καλύπτονται μέσω της εργοδοτικής εισφοράς που κατέβαλαν και αποταμιεύτηκε στο λογαριασμό του ΛΑΕΚ.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Στο πλαίσιο υλοποίησης των  Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων (ΛΑΕΚ 1-25) έτους 2012, το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ αναλαμβάνει την:

•Ανάπτυξη και σχεδιασμό του αναλυτικού προγράμματος εκπαίδευσης.

•Υλοποίηση του προγράμματος στις εγκαταστάσεις του.

•Παραγωγή και διάθεση του απαιτούμενου εκπαιδευτικού υλικού.

•Έλεγχο και αξιολόγηση του αποτελέσματος.

•Εκπαιδευτική αναφορά προς την επιχείρηση ή τον φορέα.

•Σύνταξη και υποβολή του φακέλου αποπληρωμής.

•Διαρκή ενημέρωση της επιχείρησης ή του φορέα για τις υφιστάμενες εκάστοτε πηγές χρηματοδότησης (Εσωτερικού ή Ε.Ε.), για προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης.

•Χορήγηση Βεβαίωσης Συμμετοχής ανά εκπαιδευόμενο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – YΠΟΒΟΛΗ AΙΤΗΣΕΩΝ:

κος Χαράλαμπος Πίτερης, τηλ. 2831040052

κος  Γεώργιος Νικολουδάκης, τηλ. 2831040050

Διεύθυνση: Ηγουμένου Γαβριήλ 103-105, Ρέθυμνο

Email: nele@kekanar.gr

Πάλεψε μία εβδομάδα αλλά δεν άντεξε 25χρονος μοτοσικλετιστής - θύμα τροχαίου

"Έχασε" την μάχη με την ζωή σήμερα ο 25χρονος από τα Τσικαλαριά, που νοσηλευόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι έπειτα από τροχαίο ατύχημα που συνέβη την περασμένη Πέμπτη στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στο ύψους του ρολογιού του Δημοτικού Κήπου Χανίων

Να σημειωθεί πως το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε μετά από παράσυρση μιας 57χρονης πεζής από την δίκυκλη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο 25χρονος.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η γυναίκα να τραυματιστεί ελαφρά ωστόσο ο 25χρονος αναβάτης της μηχανής- ο οποίος σύμφωνα με την Τροχαία, δεν φορούσε κράνος- τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο κεφάλι και διεκομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Χανίων.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το περιστατικό διενεργεί το τμήμα τροχαίας Χανίων.

Πηγή: Χανιώτικα νέα

Αποζημιώνονται για ζημιές στα σπίτια τους από την καταστροφική φωτιά στη Βιάννο

Όπως έγινε γνωστό, με βάση την αριθμό πρωτοκόλλου 3763/Α325 Κ.Υ.Α. των Υπουργών ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, εγκρίθηκαν οι όροι αποζημίωσης για τα κτήρια που   έπαθαν ζημιά ή καταστράφηκαν από την πυρκαγιά της 30ης Ιουλίου 2012 στην Βιάννο.

Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με τα παρακάτω  δικαιολογητικά:
α) Παραστατικά στοιχεία διαπίστωσης της ύπαρξης του κτίσματος (φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες), διαπίστωσης του εμβαδού και της χρήσης του (π.χ. οικοδομική άδεια, συμβόλαια αποδείξεις Δ.Ε.Η. ,κ.τ.λ.).
β)Στοιχεία ότι το κτίσμα δεν ήταν εγκαταλελειμμένο (π.χ. αποδείξεις Κοινωφελών Οργανισμών ή Δημοτικών ή Κοινοτικών Τελών, Ε1, Ε2, κ.τ.λ.).
γ) Βεβαίωση από αρμόδια Δημόσια ή Δημοτική Αρχή ότι δόθηκε εντολή για την κατεδάφιση του κτηρίου προς αποτροπή άμεσου κινδύνου μετά την πυρκαγιά ή προσκομίζεται Βεβαίωση από Δημόσια ή Δημοτική αρχή ότι το κτήριο κατέρρευσε από την πυρκαγιά.
Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν:
α) Άμεσα από τους ενδιαφερόμενους στην παρακάτω διεύθυνση:
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ(Υ.Α.Σ.)
TMHMA ΠΡΟΓΡ/ΣΜΟΥ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ (A)
Tαχ. Δ/νση  : Ι. Κόνιαρη 43 & Λ. Κατσώνη
Ταχ. Κώδ.   : 114 71 AΘΗΝΑ
Τηλέφωνο   :21087 04 708
FAX             :21064 40 627
E-mail         :yas@yas.gr 

Και,
β)Μέσω Δήμου Βιάννου, Αρμόδια Υπάλληλος κ. Νίκη Μπουζουνιεράκη.
Η καταλυτική ημερομηνία Υποβολής είναι 10/10/2013.
Αιτήσεις διατίθενται από τον Δήμο.

Εθν. Οδός Ηρακλείου-Ρεθύμνου: Ζωντανός οδηγός από τα συντρίμμια αυτοκινήτου

Από θαύμα σώθηκε ο οδηγός ενός φορτηγού στην εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου. Η εικόνα του αυτοκινήτου σοκάρει

Παραλίγο τραγωδία το πρωί της Πέμπτης στην εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου στο Γιόφυρο.
Φορτηγάκι, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, προσέκρουσε στο διαχωριστικό στηθαίο, ακολούθησε τρελή πορεία και ανετράπη. Σαν από θαύμα, ο οδηγός γλίτωσε με μερικές μονάχα γρατσουνιές.
Η εικόνα του αυτοκινήτου μαρτυρά τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης και πώς αυτή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή του οδηγού..
Δυνάμεις της τροχαίας και της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο καθώς στο οδόστρωμα έπεσαν λάδια ενώ δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Στην εθνική οδό δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων καθώς για αρκετή ώρα διεκόπη η κυκλοφορία, σε ώρα αιχμής. Εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν καθώς το φορτηγάκι είχε κλείσει μία από τις σημαντικότερες εξόδους της εθνικής προς το αστικό Ηράκλειο, στον ανισόπεδο του Γιόφυρου.

Πηγή: prismanews

Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κρήτη


Χειμωνιάτικο σκηνικό από σήμερα σε όλη την Κρήτη με επιδείνωση των καιρικών φαινομένων. Η μεταβολή του καιρού συνοδεύεται από πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία στο νησί θα υποχωρήσει σε μονοψήφια νούμερα, ενώ για πρώτη φορά τον φετινό χειμώνα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Μία πρώτη ... γεύση της κακοκαιρίας θα πάρουμε σήμερα, ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν από το βράδυ και θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Πηγή: prismanews.gr

Ε.Π.Κ.Κ: " Φόρος με εισοδηματικά κριτήρια και όχι με οικοδομικά μέτρα"

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ!!! ¨ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ εναντίον του "χαρατσιού" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ
Με αφορμή την Πρωτοφανή στα Ελληνικά Χρονικά απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την μη νομιμότητα πληρωμής του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την υφιστάμενη πίεση και εκβιασμό των οικονομικά αδύναμων καταναλωτών,  η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης τοποθετείται και κυρίως ενημερώνει και καλεί τους καταναλωτές σε νέες μάχες , αλλά και προτείνει δημόσια στην Κυβέρνηση, να βρει άλλη"πατέντα" για την είσπραξη φόρων

Στην τοποθέτηση της λέει:
"Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, είναι αναμφισβήτητα νίκη των καταναλωτών  ,όλων των καταναλωτών, από την μια μεριά της Ελλάδος έως την άλλη και η φιλοσοφία της αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές έχουμε δύναμη και οφείλουμε να διεκδικούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας με κάθε μέσο.
Την απόφαση αυτή την χαιρετίζουμε ως ΄Ενωση Προστασίας  Καταναλωτών Κρήτης,'ομως αυτή ήταν μια μάχη!!! ο πόλεμος είναι πίσω, και οφείλουμε να τον συνεχίσουμε όχι να μη πληρώνουμε "το χαράτσι" στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά να μη πληρώνουμε καθόλου χαράτσι ή να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες, όχι η γριούλα στο χωριό που έτυχε να έχει ένα κεραμίδι να βάλει το κεφάλι της και που παίρνει φάρμακα και η σύνταξη της μειώθηκε ...
Καλό είναι που  η διοίκηση της ΔΕΗ υποχρεώθηκε  σήμερα  μετά από αυτή την απόφαση να ενημερώσει  τα κατά τόπους υποκαταστήματα της επιχείρησης ότι μπορούν να δέχονται την πληρωμή λογαριασμών χωρίς την επιβάρυνση από το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), για όσους καταναλωτές το επιθυμούν.
  Εκείνο που εμείς ενημερώνουμε  τους καταναλωτές είναι ότι  ο διαχωρισμός του τέλους από τους λογαριασμούς ρεύματος δεν σημαίνει και την κατάργησή του.
Εξάλλου ,  ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του περασμένου Μαϊου είχε κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους. Το θέμα είναι το ίδιο το τέλος που  είχε κριθεί κατά πλειοψηφία ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα.
και εδώ οφείλουμε να δώσουμε τις μάχες μας ...για να αλλάξουμε την πολική επιβολής του χαρατσιού Μοναδική πρόταση μας είναι μία ΟΧΙ  στους αδύναμους πολίτες ¨επιβολή φόρου χωρίς κριτήρια, να ξαναεξεταστεί η επιβολή φόρου ,και να κριθεί με εισοδηματικά κριτήρια  και όχι με οικοδομικά τετράγωνα....,"

Ιωάννα Μελάκη
Πρόεδρος της ' Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Δημοσιογράφος κοινωνικού Ρεπορτάζ

Ε.Π.Κ.Κ¨: Τα Ενεχυροδανειστήρια ανταλλάσουν " ελπίδα" με την φτώχεια ....αποτελειώνοντας τους καταναλωτές

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , οφείλει να μεταφέρει τις εικόνες που ξευτιλίζονται καθημερινά στα γραφεία της , από καταναλωτές πάμφτωχους που δεν έχουν τα προς τον ζει και ανταλλάσσουν τα χρυσαφικά τους για λίγα Ευρώ, στα ενεχυροδανειστήρια χρυσού που έχουν ξεφυτρώσει "ως μανιτάρια" παντού.Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου ξεφυτρώματος είναι η πολυκατοικία που στεγάζονται τα Κεντρικά Γραφεία της ΄Ενωσης,που όλες οι προϋπάρχουσες επιχειρήσεις έκλεισαν και εκείνα που ξεφύτρωσαν με "μεγάλες ταμπέλες " είναι τα ενεχυροδανειστηρία χρυσού.

Και διαμαρτυρόμενη η Ένωση συνεχίζει:

 Το θέμα το είχαμε αντιληφθεί από αρχές του 2012 και το φέραμε προς ενημέρωση των καταναλωτών μας, στην εκπομπή μας ¨Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ" με τίτλο Ενεχυροδανειστήριο -Οικονομική Κρίση-Καταναλωτής,΄την 1-03-2012.Εκεί μέσα από την εκπομπή μας, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές ,για τα βήματα τους , προκειμένου να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης "επιτηδείων", όταν αποφασίσουν να παραδώσουν τα χρυσαφικά τους στα ενεχυροδανειστήρια, θέλαμε να προσεγγίσουμε το θέμα ώστε οι καταναλωτές, να είναι υποψιασμένοι μα προπάντων ενημερωμένοι.
Δυστυχώς οι καταγγελίες που φθάνουν σε μας Παγκρήτια , αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος, κάθε άλλο μαρτυρούν .Η εκμετάλλευση από τις επιχειρήσεις αυτές είναι τραγική αφού ουσιαστικά "γδύνουν" τους ανυποψίαστους καταναλωτές ,που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία, και "παζαρεύουν "οικογενειακά κειμήλια μιας ζωής για λίγα Ευρώ.

Η Αλήθεια είναι ότι, οι ανάγκες των καιρών, μας σπρώχνουν σε τέτοιες επιχειρήσεις, με το σκεφτικό και την ελπίδα ότι η φτώχεια μας είναι περαστική,αλλά το αποτέλεσμα στις περισσότερες φορές έχει τραγική κατάληξη, γιατί η "φτώχεια δεν έχει οπισθοχώρηση" και έτσι χάνουμε τα χρυσαφικά μας αφού οι ενεχυροδανειστές παραμονεύουν σαν ίαινες να εξαντλήσουμε τον ορισθέντα χρονο για να τα χάσουμε.

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δημόσια ζητά ,την προστασία των Καταναλωτών από την Πολιτεία, καθώς το άνοιγμα των επαγγελμάτων ιδιαίτερα αυτού του ενεχυροδανειστή, που δεν χρειάζεται πλέον άδεια, για να ανοίξεις μια τέτοια επιχείρηση,,απλώς (μια αίτηση στην Αστυνομική Αρχή, καθαρό Ποινικό Μητρώο )ανοίγονται διάπλατα πόρτες εκμετάλλευσης και μη νόμιμης εμπορικής διακίνησης εις βάρος των ίδιων των πολιτών, αλλά και του Κράτους.

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ως Κοινωνική Οργάνωση, αγγίζοντας καθημερινά την φτώχεια των πολιτών, αλλά και το άγχος, τον εκβιασμό που βιώνουν καθημερινά από αυτό το "αλισβερίσι" καλεί τους καταναλωτές να είναι άκρως προσεχτικοί, να παίρνουν παραστατικά από αυτές τις συναλλαγές, να προσέρχονται στα Γραφεία της ΄Ενωσης ζητώντας ενημέρωση, αλλά και αν νοιώσουν ότι εξαπατήθηκαν, να το καταγγέλλουν στα τηλέφωνα της ΄Ενωσης 282109266,2821092306 Χανιά 2842020140 Ιεράπετρα και 1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.-

Η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Πιθανή η κατάργηση του Εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2014;

Κοινοβουλευτική Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη


Σε Κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση αναδεικνύει το θέμα της πιθανής κατάργησης του εφάπαξ βοηθήματος από τον Ιανουάριο του 2014.

Η ερμηνευτική εγκύκλιος του  Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  και Πρόνοιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μη καταβολή του εφάπαξ από το Ιανουάριο του 2014, σε περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να το καταβάλουν λόγω βιωσιμότητας.

Όπως επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης στην παρέμβασή του, σε κούρεμα από 2% έως 46% οδηγείται το εφάπαξ από 21 ταμεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με βασικό κριτήριο ότι οι εισφορές υπολείπονται έως και 83% της αποζημίωσης.

Η παραπάνω περικοπή του εφάπαξ βοηθήματος, αφορά τους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν  από 1-8-2010 και δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ.

Ο Λ. Αυγενάκης στην Κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να του απαντήσει εάν όντως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο καθώς όπως δήλωσε : «η εργατική νομοθεσία προέβλεπε πάντα την καταβολή του εφάπαξ, δηλαδή της αποζημίωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης και αποτελεί αδικία για τους υπό συνταξιοδότηση εργαζόμενους από 1.1.2014 να μην τους καταβληθεί».

Ανώγεια: Βρήκε το κοπάδι του σφαγμένο 51χρονος κτηνοτρόφος!

Mε ένα αποτρόπαιο θέαμα ήρθε αντιμέτωπος ένας 51χρονος κτηνοτρόφος το πρωί όταν πήγε στο ποιμνιοστάσιο του στα Ανώγεια. 
60 από τα πρόβατα του είχα κατακρεουργηθεί με μαχαίρι από αγνώστους ενώ άλλα 10 είχαν επίσης τραυματισθεί.

Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν το θέμα καθώς ο 51χρονος κατήγγειλε το αποτρόπαιο και βάρβαρο περιστατικό στο Α.Τ των Ανωγείων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο γεγονός να αποτελεί και πράξη αντεκδίκησης.

Σημειώνεται πως η αξία των νεκρών προβάτων σύμφωνα με δήλωση του 51χρονου κτηνοτρόφου φθάνει τα 7.000 ευρώ.


Πηγή: flashnews.gr

«Χρυσοί» στο μοντελισμό μαθητές στο Ρέθυμνο

Συνεχίζουν την παράδοση που κρατά το σχολείο τους από το 2006

Μια σημαντική διάκριση έλαβε το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου στον 8ο ετήσιο διαγωνισμό Στατικού Μοντελισμού, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει το σχολείο από το 2006 στο συγκεκριμένο τομέα.

Το χρυσό μετάλλιο ήρθε στην έκθεση του Ηρακλείου (1-2/12/12) στην κατηγορία «Διάφορα μοντέλα και θεματικές συλλογές που δεν περιλαμβάνονται σε άλλες κατηγορίες» και ήταν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που πραγματοποιούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι του προγράμματος.

Το σχολείο, που συμμετείχε με 3 εκθέματα κλίμακας 1:35 και διακρίθηκε μεταξύ 178 εκθεμάτων, εκπροσώπησε ο καθηγητής Μιχάλης Λαμπαθάκης, ενώ τους εκπαιδευτικούς είχε πλαισιώσει μια δυνατή ομάδα μοντελιστών που τους συνδράμει στο έργο τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Νίκος Παπαδόπουλος που ειδικεύεται στην κατασκευή-βάψιμο φιγούρων και ο οποίος απέσπασε το «BEST OF SHOW»(το βραβείο του καλύτερου εκθέματος της έκθεσης).

«Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την ενασχόληση που αφορά στον μοντελισμό, δίδεται τρόπος έκφρασης και δημιουργίας σε δεκάδες μαθητές τα τελευταία χρόνια ενώ το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα εργαστήριο του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου για την κατασκευή στατικών εκθεμάτων, συνεχίζει να δημιουργεί μικρά έργα τέχνης και να ταξιδεύει τους νέους μέσα από τις κατασκευές τους», επισημαίνει ο καθηγητής Μιχάλης Λαμπαθάκης.

«Πρόκειται για χόμπι που απευθύνεται σε όλους, το οποίο χαρακτηρίζεται μεσαίας οικονομικής δυναμικής, δεδομένου ότι δε χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να ξοδέψει πολλά χρήματα», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Λαμπαθάκης.

«Ο μοντελισμός καλλιεργεί στους μαθητές την υπομονή, φαντασία, συνεργατική διάθεση, δεξιότητες που χάθηκαν ή χάνονται λόγω της έντονης ενασχόλησης με τους υπολογιστές, ενώ βοηθάει τα παιδιά στο να μελετούν, να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την ιστορία και πηγές, να χρησιμοποιούν βιβλιογραφία ώστε το τρίγωνο, ιστορία κατασκευή, ερευνητική μάθηση να μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για την πορεία τους στο σχολικό περιβάλλον» πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα στατικού μοντελισμού ως μέσω εκπαίδευσης, ξεκίνησε να χρησιμοποιείται και από άλλα σχολεία του νομού ενώ για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα όσοι -μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας- ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στο 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και στον υπεύθυνο καθηγητή κ. Λαμπαθάκη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...