Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Πυρά Σαμαρά κατά πάντων

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε στην ομιλία του στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στρεφόμενος κατά του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

"Ακόμα και ο κ. Σημίτης αναγνώρισε δημόσια, ότι το Μνημόνιο του 2010 δεν μπορούσε να επιτύχει,
ακόμα και σε μια χώρα πολύ πιο ισχυρή από την Ελλάδα. Μόνο που αυτό η δική μας η παράταξη  το είχε προβλέψει από την πρώτη στιγμή. Ξέρουν ότι θα βγούμε πρώτο κόμμα. Αλλά προσπαθούν να μας κόψουν την ισχυρή εντολή", είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς. 

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ
"Κόμματα που δεν είναι αριστερά,αλλά επίσημα μας είπαν ότι τα βρήκαν για να κυβερνήσουν με την Αριστερά!  Κόμματα που δεν είναι ΠΑΣΟΚ, Αλλά παίζουν το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ, για να πέσει το ΠΑΣΟΚ στα μαλακά! Για νά ΄χει το ΠΑΣΟΚ πολιτική ασυλία για όσα έκανε. Τσίπρας και Καμμένος μαζί, του δίνουν φιλί ζωής", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Τέλος, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για κάποιους που πουλάνε "κούφιο πατρωτισμό":
"Όσοι πουλάνε κούφιο πατριωτισμό χαιρετάνε ναζιστικά, δεν αγαπούν την πατρίδα -'ψαρεύουν στα θολά νερά'! Όσοι φορούν ναζιστικά σύμβολα, όσοι θαυμάζουν τους ναζί, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Δεν είναι πατριώτες. Είναι εχθροί της Πατρίδας!", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σπουδές ζωής στα βουνά και τα λαγκάδια της Κρήτης

Ενα αλλιώτικο ίδρυμα που το πρόγραμμα σπουδών του περιλαμβάνει σχολική αλληλοδιδασκαλία, ιατρικές εξετάσεις από εθελοντές και συζήτηση στο καφενείο.


Η ιδέα γεννήθηκε όταν ένα γυμνάσιο στα ορεινά του Ρεθύμνου κόντεψε να κλείσει λόγω παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών του. «Αυτό θα σήμαινε ότι τα περίπου 100 παιδιά της Κράνας θα στιγματίζονταν. Οτι θα διευρυνόταν το χάσμα ανάμεσα στις αστικές και τις ορεινές κοινωνίες του νησιού» εξηγεί ο Γιάννης Παλλήκαρης. Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας δεν θεωρητικολογεί καθισμένος σε κάποιο άνετο πανεπιστημιακό γραφείο. Περίπου έξι χρόνια μετά το περιστατικό που περιγράφει, βρίσκεται στο χωριό Καστέλλι Ηρακλείου, σε μια ακόμη εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων, της εθελοντικής πρωτοβουλίας που προσπαθεί να γεφυρώσει διαφόρων ειδών χάσματα ανάμεσα στις πόλεις και στα χωριά της Κρήτης. Ακόμα και σε θέματα υγείας. Σήμερα, μαζί με μια ομάδα εθελοντών γιατρών παρέχει τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε εκατοντάδες κατοίκους μιας περιοχής που βιώνει ένα αλλιώτικο στίγμα από τα παιδιά της Κράνας, μια άλλου τύπου ανομοιογένεια με τον αστικό πολιτισμό. Τα χιλιόμετρα που χωρίζουν το Καστέλλι από τα εξοπλισμένα νοσοκομεία της πόλης είναι για μερικούς κατοίκους του αποθαρρυντικά.
 
Τις τελευταίες δύο μέρες όμως, όποια πόρτα του Κέντρου Υγείας Καστελλίου και αν ανοίξεις, θα δεις ακτινολόγους, ψυχιάτρους ή ωτορινολαρυγγολόγους να εξετάζουν συνταξιούχους, αγρότες ή υπαλλήλους, χωρίς σταματημό. Η διαπίστωση κοινωνικών ασυμφωνιών όπως οι παραπάνω ήταν που ώθησε το Πανεπιστήμιο των Ορέων, έμπνευση του Γιάννη Παλλήκαρη και της συζύγου του Βαρβάρας Τερζάκη, να αρχίσει την εθελοντική του παρέμβαση στην περιφέρεια, θέτοντας μερικούς επείγοντες, σύμφωνα με το καταστατικό του, στόχους: «Τον επαναπροσδιορισμό της ευτυχίας με ανθρώπινα όχι εισοδηματικά δεδομένα, τη βιώσιμη ανάπτυξη που συνδυάζει την ανάκτηση των ανθρωπίνων σχέσεων και την πολιτισμική ταυτότητα των μικρών κοινωνιών και την ενίσχυση μιας παραδοσιακής, αυτόνομης και ενδογενούς οικονομίας». Με εργαλεία του, τη σύνδεση της γνώσης «του επιστήμονα και του κρητικού γέροντα», τη «συμβιωματική» παιδεία, τη στήριξη του πολιτισμού και της υγείας στην περιφέρεια, καθώς και τη διδασκαλία της «ελάχιστης αναγκαίας κατανάλωσης».
Ιεραποστολή; Φιλανθρωπία; «Οχι. Δεν πάμε στα χωριά σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα. Να αλληλοδιδαχθούμε θέλουμε, να συλλειτουργήσουμε» λέει ο Παλλήκαρης και θυμάται μια εξόρμηση στην Αξό Μυλοποτάμου, όπου πανεπιστημιακοί καθηγητές διόρθωσαν όσα γνώριζαν για την αρχαία ιστορία του χωριού ακούγοντας τα τραγούδια των ντόπιων.
Αλλά και εδώ στο Καστέλλι κάτι ανάλογο συμβαίνει. «Εξέτασα έναν ασθενή με σοβαρό πρόβλημα, που τα μάτια του όμως το είχαν αποδεχθεί. Ηταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί» λέει ο οφθαλμολόγος Τάσος Αναστασάκης. Ο συνάδελφός του Μανώλης Προκοπάκης, ωτορινολαρυγγολόγος, καταθέτει μια αλλιώτικη μαρτυρία: «Τις προάλλες στον Χάρακα Ηρακλείου εντοπίσαμε μια ολόκληρη οικογένεια με βαρηκοΐα που δεν είχε αντιληφθεί το πρόβλημά της».

ΟΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ. «Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί καχύποπτοι» συνεχίζει ο Παλλήκαρης. «Νομίζουν ότι είμαστε μια εταιρεία που συγκεντρώνει λεφτά για έργα και έπειτα τα τρώει». Εξηγεί ότι το Πανεπιστήμιο των Ορέων βασίζεται σε σχεδόν 4.000 μέλη, φοιτητές, πανεπιστημιακούς, τοπικούς φορείς, απλούς πολίτες, που φυσικά δεν είναι όλοι ενεργοί, εργάζονται όμως εθελοντικά. Με εξορμήσεις τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, κυρίως στην Κρήτη, μπορούν πλέον να περηφανεύονται ότι με τη δράση τους σε αρκετούς δήμους και χωριά έχουν δρομολογηθεί έργα όπως ένα ηλιακό τυροκομείο στις Μαδάρες Χανίων ή μια Μουσική Ακαδημία στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Σήμερα στο Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος απλώς εξαπλώνουν την εθελοντική τους δράση προς μεγάλη ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη των ντόπιων. Οπως της 75χρονη Καλλιόπης Δαργωνάκη που έχει κάνει «όλες τις αγροτικές δουλειές» και καμαρώνει για έξι δισέγγονα. «Ακούσαμε ότι ήρθαν οι καλύτεροι γιατροί και ήρθαμε να πάρουμε μια γνώμη» λέει και απαριθμεί τις ειδικότητες που επισκέφθηκε, αγγίζοντας τα αυτιά, τα χέρια ή τα μάτια της. «Μακάρι να ήταν και μόνιμοι». 
 
Τα Νεα

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...