Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Διατηρείται η ευνοϊκή μεταχείριση του υγραερίου έναντι των άλλων καυσίμων


Απαντά ο Γιώργος Μαυραγάνης, στον Λευτέρη Αυγενάκη

 «Δεν μηδενίζεται το όφελος για τον καταναλωτή, αλλά αντιθέτως διατηρείται ο ανταγωνισμός μεταξύ των καυσίμων», απαντά ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, στην παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης.

Με το Νόμο 4093/2012, αναπροσαρμόστηκε από τις 5 Νοεμβρίου 2012, ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Υγραερίου κινητήρων από 200€ σε 330€ ανά 1000 χιλιόγραμμα.

Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός κ. Γ. Μαυραγάνης, «η προσαρμογή αυτή, στο υγραέριο κινητήρων αποσκοπεί στην άμβλυνση της σημαντικής διαφοράς ΕΦΚ μεταξύ του υγραερίου κινητήρων και των λοιπών καυσίμων (βενζίνες, πετρέλαιο), αλλά και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων».

Επισημαίνει ακόμη ότι: «η αύξηση του ΕΦΚ του υγραερίου κινητήρων στα 330€/1000 χιλιόγραμμα δεν αποτελεί εξίσωση σε σχέση με τον συντελεστή του πετρελαίου κινητήρων, καθόσον αυτός ορίζεται στα 330€/1000 λίτρα με αποτέλεσμα να διατηρείται η ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση του υγραερίου σε σχέση με το πετρέλαιο κινητήρων, πολλώ δε μάλλον σε σχέση με τη βενζίνη της οποίας ο συντελεστής ΕΦΚ ανέρχεται σε 670€/1000 λίτρα».

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση πανελλαδικά  του υγραερίου κίνησης είναι  περίπου 90000 τόνοι και το όφελος για  το Δημόσιο ανέρχεται σε 11.700.000,00 €. Οι δε καταναλώσεις υγραερίου όλων των χρήσεων είναι περίπου 470.000 τόνοι. Όπως αναφέρεται στο έγγραφό του Υφυπουργού, απαντώντας στην πρόταση σχετικά με την φορολόγηση όλων των τύπων υγραερίου του κ. Λ. Αυγενάκη, «συνεκτιμήθηκαν τα θέματα που αφορούν στην αναπροσαρμογή των συντελεστών ΕΦΚ των υγραερίων όλων των περιπτώσεων».

Τις προοπτικές ανάπτυξης του Λιμένος του Νότου συζήτησε ο Κεφαλογιάννης στην Σαγκάη


Τις προοπτικές ανάπτυξης του Λιμένος του Νότου στο Τυμπάκι συζήτησε ο Γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Σαγκάη με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της " China Shipping " k. Li Shaode.

Στην συνάντηση συμμετείχαν και παλιοί γνώριμοι του κ. Μανώλη Κεφαλογιαννης από την εποχή που μαζί είχαν επισκεφθεί το Τυμπακι για τον ίδιο σκοπό. Ο κ. Li , τον οποίο ο κ. Κεφαλογιαννης προσκάλεσε στην Ελλάδα , έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη επένδυση και ανέφερε ότι θα συστήσει άμεσα επιτροπή για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που υπάρχουν για το θέμα αυτό.

Η φωτό από την επίσημη υποδοχή του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Σαγκάη από τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της " China Shipping " k. Li Shaode
Enhanced by Zemanta

Ε.Π.Κ.Κρήτης : " ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΜΑΣ ΑΓΟΡΕΣ "

H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης  ,ενόψει των ημερών  του Πάσχα,  στέκεται  δίπλα στον καταναλωτή, δίνει της συμβουλές της , εφιστά την προσοχή του, προκειμένου ο καταναλωτής να αγοράσει ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, τοπικά προϊόντα, Ελληνικά προϊόντα, αλλά και να τον προφυλάξει  από πρακτικές αισχροκέρδειας,  παραπλάνησης και ακρίβειας.
  
   ΤΑ  ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 1)Έρευνα Αγοράς τώρα.
2)Αγοράζουμε εγχώρια προϊόντα.
3)Προτιμούμε τις επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων. 

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ  ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΜΑΣ  ΑΓΟΡΕΣ

 Για την αγορά κρεάτων 
 
1.- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε  αμνοερίφια ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν  είναι  εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να  έχει  χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι  ωοειδές ή στρογγυλό. να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.
2.- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε  αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να προσέξουμε να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας -ωοειδής ή στρογγυλή- και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος  ορθογωνίου παραλληλογράμμου).
3.-Τα σπλάγχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες.Τα «έντερα» δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα
   Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα , κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή,(όπως κατεψυγμένη συκωταριά, εντέρα κ.λ.π.) εδώ προσέχουμε την ημερομηνία.κατάψυξης και λήξης του προϊόντος
4.-Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς  που δεν γνωρίζουμε που τα σφάγια σφάχτηκαν.

 Για τα γαλακτοκομικά

1.- Προσέχουμε όταν αγοράζουμε  τυριά, που  να έχουν το  σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) ,με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) θα  πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.
2.-Δεν αγοράζουμε τυριά από παραγωγούς που τα παράγουν στο σπίτι τους,  γιατί δεν γνωρίζουμε  εάν τηρήθηκαν  οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους.Δεν αγοράζουμε τυροκομικά προϊόντα από πλανόδιους, ούτε από υπαίθριους πωλητές που τα έχουν εκτεθειμένα εκτός ψυκτικού θαλάμου (ψυγείο) στον ήλιο και στην σκόνη.

Για τα αβγά


 Στα εμπορικά καταστήματα, τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα.Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες  μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
 Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το GR.

Για τα  Σοκολατοειδή  Τρόφιμα


΄Όλα τα σοκολατένια των ημερών, κυρίως κατασκευές από αυγά, ζωάκια κ.λ.π,  που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή , στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης π.χ(σοκολάτα γάλακτος, υγείας κ.λπ.) και στην ημερομηνία ανάλωσης.Κατά τα  λοιπά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση, και εδώ οι αγορές μας θα πρέπει να γίνονται  από σταθερά και επώνυμα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

-Για τις  Λαμπάδες

Την Πασχαλινή λαμπάδα για το παιδί σου, για το βαφτιστήρι σου, για τα μέλη της οικογένειας σου, προσπαθησε   να την φτιάξεις μόνος σου, και το αίσθημα της δημιουργίας θα ικανοποιήσεις αλλά και θα σου στοιχίσει λιγότερο.

-Λαχανικά
  Πρέπον είναι , να επισκεφθούμε την Λαική Αγορά ,που λειτουργεί στην πόλη μας  και φρέσκα προϊόντα θα αγοράσουμε και  χαμηλότερες τιμές θα πετύχουμε , αλλά και το βασικότερο θα προσφέρουμε Οικονομική ανάσα  στους παραγωγούς μας, οι οποίοι περνούν την βαθύτερη  οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

-Δώρα
Για τα βαφτιστήρια μας, που κατ έθιμον τις ημέρες του Πάσχα ψωνίζουμε, (παπούτσια ,ρούχα, λαμπάδες) καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν  
να ψωνίσουν "Ελληνικά" δηλ.Ελληνικής παραγωγής,  Ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Τέλος, για διευκόλυνση των καταναλωτών, μέλη  της Ε.Π.Κ. Κρήτης θα βρίσκονται  τις ημέρες της Μεγαλοβδομαδας  σε παραγωγικά κέντρα οπωρολαχανικών, τυροκομικών  προϊόντων , στα πολυκαταστήματα, στην αγορά, μη δυστάσετε να απευθυνθείτε και να ζητήσετε, ενημέρωση και συνδρομή. Για καταγγελίες και παράπονα στο Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή  της
Ε.Π.Κ. Κρήτης  και στα τηλέφωνα 282109266 και 2821092306



                                           Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης


                                                         Ιωάννα Μελάκη

Ρέθυμνο: Πραγματικότητα γίνεται από αύριο το όραμα δημοτικού σχολείου στα Μισίρια να «στεγάσει» δανειστική βιβλιοθήκη

Μια σύγχρονη, λειτουργική, καλαίσθητη βιβλιοθήκη, ξεκινάει από αύριο, Τετάρτη, τη λειτουργία της στον χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, στα Μισίρια.
Πρόκειται για πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, τα μέλη του οποίου σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου, Κώστα Παπαδομανωλάκη και τους δασκάλους κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο και να παραδώσουν στη σχολική κοινότητα ένα πολύτιμο εργαλείο πολιτισμού και γνώσης.

Στη δημιουργία της βιβλιοθήκης συνέλαβαν πολλοί ιδιώτες, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες, που ασπάστηκαν τον στόχο των γονέων να φέρουν τους μαθητές κοντά στο βιβλίο, σε μία εποχή, που το διαδίκτυο έχει υποκαταστήσει το διάβασμα.

Μεταξύ των πολλών χορηγών της βιβλιοθήκης, ήταν η διοίκηση της Ρεθυμνιώτικης Ομάδας Μπάσκετ «Ρέθυμνο Aegean», η οποία μέσω του προγράμματος «Ρέθυμνο Assist», χρηματοδότησε σημαντικό μέρος της κατασκευής. Η βιβλιοθήκη, εκτός από δανειστική, θα λειτουργεί και ως πολυχώρος συνάντησης και δημιουργίας, με βραδιές παραμυθιού, πολιτιστικές εκδηλώσεις (είναι εξοπλισμένη με βιντεοπροβολέα, DVD player, ηχητική εγκατάσταση κ.λπ), βιβλιοπαρουσιάσεις από συγγραφείς, εκπαιδευτικές, ή ψυχαγωγικές προβολές.

Επιπλέον, ο χώρος θα «φιλοξενεί» εκπαιδευτικές έρευνες, μέσω διαδικτύου, με τη βοήθεια φορητών υπολογιστών, που θα αγοραστούν τον επόμενο χρόνο, καθώς οι κεντρικές μονάδες που διέθετε το σχολείο, εκλάπησαν πριν από μερικούς μήνες.

Σε τραγική κατάσταση οι άνεργοι μηχανικοί της Κρήτης

Κραυγή αγωνίας από τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ ανατολικής Κρήτης, για όλους τους συναδέλφους τους μηχανικούς που μαστίζονται από την ανεργία. Με επιστολή προς τις τοπικές αρχές γνωστοποιούν και ζητούν τα ακόλουθα...

"Το τελευταίο διάστημα οι μηχανικοί, όπως και κάθε κομμάτι του εργασιακού και παραγωγικού ιστού της χώρας, είναι αντιμέτωποι με σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους, με καθημερινή εργασιακή επισφάλεια και πρωτοφανείς εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Η υψηλή ανεργία έρχεται να ολοκληρώσει την ζοφερή εικόνα του εργασιακού τοπίου όπου οι καθημερινές απολύσεις είναι γεγονός, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες και το άγχος που αυτό συνεπάγεται. Παρόλα αυτά, η πολιτεία, σύμφωνα με τον ιδιότυπο νόμο 1545/1985 επίμονα και καταφανώς άδικα αρνείται να αναγνωρίσει στους μηχανικούς το δικαίωμα στην ανεργία ακόμα και αν αποδεδειγμένα συμβαίνει, ούτε επιτρέπει την καταγραφή τους στα αντίστοιχα μητρώα.

Η πραγματικότητα -με ανεπίσημα στατιστικά στοιχεία αφού επίσημα δεν μπορούν να υπάρξουν- δείχνει ότι η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τον κλάδο (αδυναμία εκπλήρωσης ασφαλιστικών εισφορών, δραματική μείωση έναρξης επαγγέλματος). Η αδιαλλαξία αυτή δημιουργεί σωρεία προβλημάτων, από την μη καταβολή επιδόματος σε άτομα που το έχουν πραγματική ανάγκη, από τον αποκλεισμό τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο διάστημα είναι άνεργοι μέχρι την αποπομπή τους από προγράμματα όπου απαιτούνται αποδεικτικά ανεργίας.

Με την υπ’ αριθμ. 3647/139 απόφαση (ΦΕΚ 1474/Β/3 Μαΐου 2012) "Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 9892/364/2−11−2011 κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών» γίνεται άτυπα αποδεκτή η ανεργία στους κλάδους των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων. Ειδικότερα, στο άρθρο 4, παρ. 2 εξουσιοδοτείται ρητά ο ΟΑΕΔ να εγγράφει πτυχιούχους των παραπάνω τριών κλάδων σε ειδικό μητρώο προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι για την χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης συμμετοχής στο πρόγραμμα προσκομίζονται τα ίδια δικαιολογητικά που προβλέπονται για την έκδοση κάρτας ανεργίας, θεωρούμε απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες το δικαίωμα συμμετοχής σε άλλες δράσεις και προγράμματα που απαιτούν κατοχή κάρτας ανεργίας. Ως ελάχιστο μέτρο για την διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των συναδέλφων που πλήττονται από την ανεργία αιτούμαστε:

• την άμεση χορήγηση από τον ΟΑΕΔ κάρτας ανεργίας για τους κλάδους των μηχανικών, που θα δίνει το δικαίωμα απρόσκοπτης συμμετοχής σε οποιοδήποτε πρόγραμμα προϋποθέτει κάρτα ανεργίας.

• την γραπτή ενημέρωση από την διοίκηση του ΟΑΕΔ για τους λόγους που δεν διευθετείται συνολικά το θέμα όταν υπάρχει ήδη ειδική τροποποίηση πιστοποίησης ανεργίας για τους μηχανικούς όσον αφορά το προαναφερόμενο πρόγραμμα επιχορήγησης για την πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων. Το «ειδικό μητρώο» όπως αυτό περιγράφεται στην παραπάνω αριθμ. 3647/139 απόφαση, να καθιερωθεί σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται κάρτα ανεργίας.

• την καταβολή επιδόματος ανεργίας για τους άνεργους μηχανικούς καθώς για όλους τους ανέργους όλων των επαγγελματικών κλάδων

• να θεωρούνται άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή έχουν εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό".
creteplus.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...