Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Η έδρας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας πρέπει να παραμείνει στο Ηράκλειο...

Παραμένει η Πληροφορική ένα από τα βασικά μαθήματα μέχρι τη Γ΄ Λυκείου


Συνάντηση Αυγενάκη με τον Υπουργό Παιδείας 

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τα καυτά θέματα που έχουν προκύψει με το σχέδιο «Αθηνά» και τα θέματα παιδείας στο νομό Ηρακλείου.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε στην επαναφορά της έδρας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας στο Ηράκλειο του ΤΕΙ Κρήτης. Όπως τόνισε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης: κατά μείζονα λόγο είναι απαραίτητο να επανέλθει η έδρα στο φυσικό της χώρο στο Ηράκλειο, καθώς η Σχολή περιλαμβάνει μόνο αντικείμενα Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και όχι Διατροφής και Διαιτολογίας, που είναι το αντικείμενο του Τμήματος της Σητείας. Άλλωστε όπως τόνισε «η Σητεία βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και η καθημερινή αλληλεπίδραση μεταξύ της Διεύθυνσης και των Μελών της Κοινότητας της Γεωπονίας καθίσταται δύσκολη.»

Ο Βουλευτής Ηρακλείου έθεσε ακόμη το θέμα της εσφαλμένης τοποθέτησης του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Σητείας στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς λόγω διαφορετικότητας των αντικειμένων, δεν θα προσφέρει τίποτα στην ακαδημαϊκή αναβάθμιση των σπουδών του Τμήματος.

Επιπλέον, ο κ. Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της κατάργησης του μαθήματος της Πληροφορικής, το οποίο θα διδασκόταν μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου. Ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι το μάθημα της Πληροφορικής θα συνεχίσει να διδάσκεται και στις τάξεις του Λυκείου, μέχρι και την Γ΄ Τάξη Λυκείου, εξέλιξη για την οποία ο Βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Ακόμη, έγινε συζήτηση για το θέμα της εξέλιξης των εκπαιδευτικών των πρώην ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. αλλά και για μιας σειράς ζητημάτων που προωθούνται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο και κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στο Β´ θερινό τμήμα.

ΑΣΚΤ: Στη Κρήτη το πρώτο πολιτιστικό- καλλιτεχνικό "άνοιγμα" στην Ελληνική Περιφέρεια

Το πρώτο της πολιτιστικό- καλλιτεχνικό ‘άνοιγμα’ στην Ελληνική Περιφέρεια πραγματοποιεί στο Ίνι του δήμου Μινώα η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών συνεργαζόμενη με την Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στο λαογραφικό μουσείο Ινίου εγκαινιάζεται η έκθεση εικαστικών "Πολιτισμικοί Διάλογοι - Σύγχρονη Τέχνη και Παράδοση" με συνδιοργανωτές τον πολιτιστικό σύλλογο « Ίνι-Μοναστηράκι» και την Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή, το Ηράκλειο και την Κρήτη ευρύτερα. Η σύγχρονη τέχνη συμπορεύεταιμε την παράδοση σε μία νέα ερμηνεία – απόδοση των έργων και η συνεργασία του Πολιτιστικού συλλόγου ‘‘Ινατος’’ με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς κοινών πολιτιστικών δράσεων. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Νίκος Σταθόπουλος, ενώ συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μαριλένα Αλιγιζάκη, Ελένη Αθανασιάδου, Θωμάς Γαλάτος, Εύα Γιαννακοπούλου, Νίκος Γκίκας, Ευαγγελία Γούλα, Μάρκος Θεοδώρου. Ανδρέας Κοκαλιάρης, Φωτεινή Κοκολάκη, Ριλένα Μαρκοπούλου, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Μαρία Νικηφοράκη, Ανβδρέας Πασιάς, Νίκη Πρόκου, Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, Νικόλαος Σταθόπουλος και Νίκος Τσιμιτάκης.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο εκπρόσωπος της Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών Επικ. Καθηγητής Γιάννης Καλτσάς, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ρίτσα Καλογεροπούλου και ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης, δωρητής του κτιρίου του Λαογραφικού Μουσείου. Θα ακολουθήσουν ομιλίες με θέμα ‘‘σύγχρονη τέχνη και παράδοση’’, μουσική και χορός με τους Ross Deilly , Μαρία Καραϊσκου Ιστορικός τέχνης, κλασικό Ωδείο ( κιθάρα Ανδρέας Μαυρακάκης, πιάνο Κατερίνα Σαρρή ), το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων και το Κρητικό συγκρότημα με τους Ιάκωβο Ακουμιανάκη, Αλέξανδρο Μασσάρο, Μανώλη Σταυρακάκη. Ο σχεδιασμός της εκδήλωσης και η επιμέλεια του προγράμματος είναι της εικαστικού Φωτεινής Κοκολάκη.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου, και η είσοδος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ θα προσφερθεί κέρασμα με τοπικά εδέσματα.

Τρέμουν για μπλακ άουτ στην Κρήτη

Στην Κρήτη “τρέμουν” στο ενδεχόμενο να βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές με τη Σαντορίνη.

Οι προβληματικές υποδομές του νησιού σε επίπεδο ηλεκτροδότησης και ενέργειας είναι δεδομένες και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει με σιγουριά ότι οι εικόνες που είδαμε στη Σαντορίνη δεν θα μπορούσαν να συμβούν και στη Κρήτη.

Οι τουριστικοί παράγοντες έχουν ξεκινήσει ήδη τις επαφές προκειμένου να επαναφέρουν στο προσκήνιο το έλλειμμα των υποδομών του νησιού σε σχέση με την ενεργειακή του επάρκεια. Σύμφωνα με τους ίδιους, ένα μπλακ άουτ στη Κρήτη εν μέσω της τουριστικής περιόδου θα είχε ολέθριες συνέπειες για το νησί, τις επιχειρήσεις και την εικόνα μας προς το εξωτερικό.

prismanews.gr

Προβλήματα υδροδότησης στο Ηράκλειο

Χωρίς νερό, τις «καυτές» αυτές ημέρες του Αυγούστου, περνούν κάτοικοι της Ούλωφ Πάλμε στο Ηράκλειο, σε μία μεγάλη έκταση έως τις Βασιλειές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του cretalive, οι δημότες της περιοχής αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υδροδότηση, εδώ και 5 ημέρες, ενώ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον άμεσα, το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για την αποκατάσταση μεγάλης ζημιάς στη γεώτρηση που "τροφοδοτεί" με νερό την περιοχή ενώ νέα βλάβη υπέστη το δίκτυο στην Ο. Πάλμε, καθιστώντας απαγορευτική την παροχή νερού.

Εκπαιδευτικό αστεροσκοπείο στη Σητεία

Συνέντευξη με την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΥ


Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ / enet.gr

Στην 4η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στη Σητεία ο πανεπιστημιακός μας Γιώργος Γραμματικάκης μίλησε για την πρόθεση του Δήμου Σητείας να κατασκευάσει Αστεροσκοπείο στο Μυστρί.

Ηδη η προηγούμενη δημοτική αρχή, στην οποία παραχωρήθηκε από το ΓΕΑ ένα τμήμα εγκαταλειμμένου στρατοπέδου, αλλά και οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες βλέπουν το θέμα θετικά. Μιλάμε με την Κατερίνα Γουλιέλμου, εκπαιδευτικό, δημοτική σύμβουλο.

- Τι σχεδιάζετε;

«Ενα αστεροσκοπείο εκπαιδευτικό και όχι ερευνητικό. Εξάλλου, η Κρήτη έχει ήδη το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη, όπου ερευνητικά τηλεσκόπια πανεπιστημίων (Κρήτης - Max Planck) εκτελούν ερευνητικά προγράμματα σε υψόμετρο 1.750».

- Σε ποια περιοχή;

«Βρίσκεται στα 754 μέτρα, εύκολα προσβάσιμη από τη Σητεία, με έτοιμο οδικό δίκτυο, με πολύ χαμηλούς δείκτες φωτορύπανσης, και ήδη υπάρχοντα κτήρια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις υποδομές - έχουν γίνει τα προσχέδια για θόλο τηλεσκοπίου, ξενώνα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, εκθετήριο, πλανητάριο, αστρομαρίνα. Ολη η δομή θα καλύπτει διδακτικές ανάγκες μαθητών παρέχοντας εκπαιδευτικό έργο σε σχολεία της χώρας και της Ευρώπης. Τις ημέρες με νέφωση το αστεροσκοπείο θα παρέχει εκπαίδευση μέσω του πλανηταρίου με προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, θα είναι προσβάσιμο και ανοιχτό στο κοινό».

- Παρατηρητήριο, δηλαδή.

«Ο χώρος προσφέρεται και για παρατηρητήριο της Ορνιθολογικής Εταιρείας -είναι πέρασμα αποδημητικών πουλιών-, αλλά και για φυλάκιο πυροπροστασίας της περιοχής. Εκεί θέλουμε να καταλήγει το μονοπάτι του Γεωπάρκου που θα κατασκευαστεί στην περιοχή, ενώ Περιφέρεια και δήμος έχουν ήδη κάνει προσφυγές για τις ΑΠΕ που προορίζονταν εκεί κοντά».

- Αστροτουρισμός;

«Βεβαίως! Η Σητεία έχει το γεωγραφικό πλεονέκτημα να βρίσκεται στο Νότο και οι ουρανοί της είναι μοναδικοί. Για τους βόρειους λαούς που δεν έχουν πρόσβαση στους αστερισμούς του Νότου το αστεροσκοπείο θα είναι πόλος έλξης και για αστροφωτογράφους από ολόκληρο τον κόσμο. Ετσι, θα αναπτυχθεί ο αστροτουρισμός και φυσικά το αστεροσκοπείο θα έχει έσοδα. Οπως λέει ο πρύτανης κ. Γραμματικάκης, «η Σητεία θα αποκτήσει ταυτότητα εκπαιδευτική, ταυτότητα νεολαίας, ταυτότητα αναζητήσεων».

- Χρήματα υπάρχουν;

«Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, στη δύσκολη φάση που βρίσκεται η χώρα, αλλά και το μεγάλο μας στοίχημα ταυτόχρονα. Μόνο μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα (εναλλακτικού - εκπαιδευτικού τουρισμού), στο οποίο ευελπιστούμε να ενταχθεί, περιμένουμε χρηματοδότηση. Μακάρι να υπήρχαν μεγάλοι χορηγοί, που να τους ενδιέφερε και να τους ενέπνεε το όραμά μας».

- Ποιοι σας στηρίζουν;

«Εννοείται ο Δήμος Σητείας, ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, ο Γιώργος Γραμματικάκης -ένθερμος υποστηρικτής της όλης προσπάθειας και μέλος της αντίστοιχης Δημοτικής Επιτροπής-, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παπαμαστοράκης -πρόθυμος για συμβουλές/προτάσεις σε πρακτικά θέματα-, το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης και ο κ. Τσάμπουρας (τεχνικά ζητήματα), ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης -η Περιφέρεια προωθεί αυτό το εκπαιδευτικό έργο εναλλακτικού τουρισμού, προτείνοντας ένταξή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα-, ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ κ. Σειραδάκης -πρότεινε τοποθέτηση μικρής κλίμακας αποδεκτών ραδιοφωνικού σήματος από τον ουρανό και παράλληλη ανάπτυξη μικρού οργανισμού ραδιοαστρονομίας- και φυσικά όλη η τοπική κοινωνία».

- Πού βρίσκεστε τώρα;

«Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες και επικοινωνίες γίνονταν μέσω δημοτικής επιτροπής. Ομως το έργο αυτό θα ενταχθεί στο ΝΠΔΔ του καλλικρατικού Δήμου Σητείας (ΔΟΚΑΣ), ώστε να παρακαμφθούν οι γνωστές γραφειοκρατικές δυσκολίες για να ολοκληρωθεί η μελέτη και η βιωσιμότητα του έργου».

Πήρε εξιτήριο ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Ελληνικά: Γιάννης Κουράκης, Έλληνας πολιτικός ...
Γιάννης Κουράκης (Photo credit: Wikipedia)
Επιστρέφει στα καθήκοντά του, όσο θα το επιτρέψουν οι συνθήκες και η κατάσταση της υγείας του, ο Δήμαρχος Ηρακλέιου Γιάννης Κουράκης, μετά το πράσινο φως, που άναψαν οι γιατροί του Βενιζελείου νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν, από τα ξημερώματα της Τετάρτης, με έντονους πόνους στο στομάχι.

Οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ο κ. Κουράκης έδειξαν πέτρα στη χοληδόχο κύστη, και αναμένεται η φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα προταθεί.

Οπως έγραψε το cretalive ο κ Κουράκης τις τελευταίες ημέρες αισθανόταν στεναχωρημένος και κουρασμένος, ενώ ένιωθε έντονους πόνους στο στομάχι, οι οποίοι και τον οδήγησαν στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί πάντως συνέστησαν στο δήμαρχο ξεκούραση, ωστόσο τα τρέχοντα θέματα του δήμου αλλά και της πολιτικής επικαιρότητας, μάλλον δε θα τον κρατήσουν για πολλές μέρες στο κρεβάτι...
Enhanced by Zemanta

Στύλος της ΔΕΗ «λύγισε» στο κέντρο των Χανίων

Χάρη σε μια πολίτη αποφεύχθησαν τα χειρότερα


Ένας στύλος της ΔΕΗ «λύγισε» το μεσημέρι της Πέμπτης, στα Χανιά, στην οδό Κορνάρου με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος ωστόσο, χάρη σε μια πολίτη και την άμεση επέμβαση συνεργείου της επιχείρησης, αποφεύχθησαν τα χειρότερα.

Πιο συγκεκριμένα περαστική γυναίκα από την οδό Κορνάρου, κοντά στον Δημοτικό Κήπο, ειδοποίησε ότι στύλος έχει γείρει επικίνδυνα.

Στην περιοχή διεκόπη η ηλεκτροδότηση και σύμφωνα με ενημέρωση, μέχρι τις 4 το απόγευμα εκτιμάται ότι η βλάβη θα αποκατασταθεί και θα επανέλθει η ηλεκτροδότηση.

Flashnews.gr 

Βγήκε με όπλο στην παραλιακή της Χερσονήσου γιατί της έλυσαν τα σκάφη

Άντρες του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να αφοπλίσουν τη γυναίκα και να καθησυχάσουν τον τρομοκρατημένο κόσμο


Γυναίκα πήρε τα όπλα για να λύσει τις διαφορές της στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης. 

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας αποκαλύπτεται ότι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μπροστά σε άφωνους και τρομοκρατημένους τουρίστες αλλά και Έλληνες περαστικούς μία γυναίκα με όπλο απειλούσε θεούς και δαίμονες, σπέρνοντας τον τρόμο και τον πανικό!

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα βρήκε τα δύο σκάφη αναψυχής που διαθέτει η επιχείρηση της να έχουν λυθεί από τις θέσεις τους και να πλέουν στα ανοικτά του κόλπου της Χερσονήσου ενώ της είχαν σπάσει και τις διαφημιστικές πινακίδες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γυναίκα θεωρεί ότι αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό που δεν γίνεται για πρώτη φορά κι έτσι σήμερα αποφάσισε να ... βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Πήρε ένα όπλο και ουρλιάζοντας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικοινώνησαν με το prismanews.gr , βγήκε σε κεντρικό σημείο της παραλιακής της Χερσονήσου και άρχισε να απειλεί. Εκείνη την ώρα στο σημείο βρισκόταν μία ουρά από τουρίστες που ήθελε να κάνει μία δροσερή βόλτα με τα σκάφη αναψυχής αλλά και πολλοί Έλληνες.

Τρόμος και πανικός επικράτησε στο σημείο. Τόσο ο άνδρας της όσο και ο γιος της προσπάθησαν να τη συγκρατήσουν αλλά ήταν μάταιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η γυναίκα απειλούσε να βάλει τέλος στη ζωή της αν δε σταματούσαν οι άγνωστοι να ενοχλούν την επιχείρηση της...

Τελικά άντρες του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να αφοπλίσουν τη γυναίκα και να καθησυχάσουν τον τρομοκρατημένο κόσμο. Η γυναίκα και ο σύζυγός της προσήχθησαν στο τμήμα και αυτή την ώρα δίνουν κατάθεση μετά από μία επεισοδιακή προσέγγιση από την πλευρά των Λιμενικών ενώ αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα για απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής αλλά και για το όπλο, το οποίο παρεμπίπτοντος ήταν ένα αεροβόλο που δεν λειτουργεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται επεισόδιο με τους συγκεκριμένους πρωταγωνιστές...

Πηγή:Prismanews.gr 

Κράτησαν τον Κουράκη στο νοσοκομείο- τι ψάχνουν οι γιατροί


Μπορεί ένας ισχυρός πόνος να χτυπήσει καμπανάκι και να γίνει αφορμή για να γίνει ένας πλήρης έλεγχος από τους γιατρούς; Ναι, στην περίπτωση του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, όπως έγραψε ήδη το CRETALIVE, o πόνος στο στομάχι ήταν η αιτία χθες τα ξημερώματα που οδήγησε τον δήμαρχο Ηρακλείου στο Βενιζέλειο.

Από νωρίς αισθανόταν λίγο περίεργα, ήταν κάπως...στεναχωρημένος και κουρασμένος, ενώ είχε μια συνεχή ενόχληση στην περιοχή του στομάχου. Δεν έδωσε αρχικά σημασία, αλλά όσο περνούσε η νύχτα ο πόνος δυνάμωνε και στις 4 τα ξημερώματα όταν πια δεν άντεχε άλλο πήρε μόνος του το αυτοκίνητο και πήγε στο νοσοκομείο όπου αμέσως οι γιατροί τον δέχθηκαν και υπεβλήθη σε αναλυτικές εξετάσεις,υπερήχους, καρδιογραφήματα κλπ.. Αργότερα του πρότειναν να κάνει μια αξονική, αλλά στο Βνιζέλειο ήταν χαλασμένο τo μηχάνημα και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου κι , έκανε την τομογραφία. Οι γιατροί καταλήγουν ότι μάλλον είναι η χολή που προκάλεσε το όλο πρόβλημα, αλλά σε κάθε περίπτωση αποφάσισαν να τον κρατήσουν χθες το βράδυ για να κάνει σήμερα έναν γενικότερο καρδιολογικό και όχι μόνο έλεγχο.

Ο δήμαρχος, πάντως, είπε ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα , αισθάνεται ήδη πολύ καλύτερα και...παραδέχτηκε ότι το είχε παρακάνει με τη δουλειά- το τελευταίο διάστημα έφευγε ξημερώματα από το σπίτι του και επέστρεφε μετά τις 11- . Ο κ.Κουράκης ευχαρίστησε τους γιατρούς , τους νοσηλευτές, αλλά και όλους τους Ηρακλειώτες, όλους τους πολίτες για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την υγεία του. Πάντως όπως λένε και οι δικοί του άνθρωποι ήταν συγκινητικά τα μηνύματα που έφταναν από όλη την Ελλάδα και το ενδιαφέρον που έδειξαν...

Έρχεται το Rally Sprint Μάλια – Κράσι


Στις 29 Σεπτεμβρίου έρχεται το Rally Sprint Μάλια – Κράσι από τον ΑΟΚ…


Στη διαδρομή Μάλια – Κράσι θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος αγώνας της χρονιάς για το Κύπελλο οδηγών – συνοδηγών Rally Sprint Κρήτης, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

Τον αγώνα διοργανώνει ο Αγωνιστικός Όμιλος Κρήτης στη γνωστή διαδρομή μήκους 8,25 χιλιομέτρων που θα πραγματοποιηθεί τρεις φορές, ενώ ο σχεδιασμός θα είναι όπως ακριβώς είχε γίνει και πριν δύο χρόνια. Τα αγωνιστικά χιλιόμετρα είναι 24,75 και το συνολικό μήκος του αγώνα φτάνει τα 66 χιλιόμετρα.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη ειδική έχει “τρέξει” και σε Ράλι Κρήτης, ενώ πολλοί την χαρακτηρίζουν και ως ειδική “δυναμόμετρο”, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και προσφέρει μερικά πολύ θεαματικά σημεία για τους θεατές και τους φανατικούς των Ράλι και του μηχανοκίνητου αθλητισμού γενικότερα.

Οι δηλώσεις συμμετοχών θα γίνονται δεκτές από την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία του Α.Ο. Κρήτης στη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων 62, καθημερινά από τις 18:00 έως τις 22:00.


Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6977 398000 και στο 6937 108178. Δείτε Road Book του Rally Sprint Μάλια – Κράσι καθώς, τον συμπληρωματικό κανονισμό και τον χάρτη στην συνέχεια (πατήστε πάνω του για zoom).

athleticradio.gr

Στις εκδηλώσεις μνήμης της Δαμάστας και του Μαράθους παρέστη ο Κεφαλογιάννης


Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον Δήμο Μαλεβυζίου στην θέση Κερατίδη για την μνήμη των πεσόντων από τους Γερμανούς της Δαμάστας και του Μαράθους παραστεί σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι χρέος  μας να κρατούμε άσβηστη τη φλόγα της μνήμης και να τιμούμε  τους νεκρούς  που εκτελέστηκαν στις 21 Αυγούστου 1944 από τους Γερμανούς με εκδηλώσεις  που συνδέουν την ιστορική μνήμη με το σήμερα.


Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο: Τα ουρλιαχτά των γυναικών βουίζουν ακόμη στο χωριό…


Η φρίκη ζωντάνεψε και πάλι στους κατοίκους της Καλής Συκιάς στα ορεινά του νότου στο Ρέθυμνο, καθώς ξαναθυμήθηκαν μετά από σχεδόν εφτά δεκαετίες, τα ανελέητα γεγονότα που συντελέστηκαν στο χωριό τους από τους ναζιστές και Σουμπερίτες συνεργάτες τους, στις 3 Οκτωβρίου 1943.

Οι αφηγήσεις και οι εικόνες που συγκεντρώθηκαν από τηλεοπτικό συνεργείο, θα αποτελέσουν το θέμα ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου που ετοιμάζουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης.

Ήταν η πρώτη φορά από τότε, που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στην ανάδειξη και προβολή ενός συνταρακτικού γεγονότος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ίσως του μοναδικού στα χρονικά, που γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε στενή συνεργασία (δυστυχώς) με Κρητικούς του Σώματος του αιμοσταγούς λοχία Φριτς Σούμπερτ, όρμησαν αποκλειστικά σε γυναίκες και τις πέταξαν και τις έκαψαν ζωντανές στη φωτιά που άναψαν σε σπίτια του χωριού.

Σε αυτή την πρωτοφανή βαρβαρότητα, λαμπάδιασαν και κάηκαν ζωντανές συνολικά δώδεκα γυναίκες, μεταξύ αυτών και μια έγκυος στον όγδοο μήνα της κύησής της από την Καλή Συκιά και το γειτονικό Ροδάκινο και ένας ηλικιωμένος άντρας 80 χρονών…

Το τηλεοπτικό συνεργείο με τον έμπειρο και ικανό εικονολήπτη Νίκο Σαράντο, που και στο παρελθόν είχε εργαστεί σε πολλές αποστολές και ρεπορτάζ μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών της Αθήνας, σε ένα ολοήμερο οδοιπορικό συγκέντρωσε πολύτιμο υλικό από δεκάδες επιζώντες του μαρτυρικού γεγονότος γυναίκες και άντρες της Καλής Συκιάς, καθώς και ντοκουμέντα από τα σπίτια-μνημεία που θυσιάστηκαν.

Το κλίμα σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν επίπονο και ψυχοφθόρο και οι περισσότεροι ήταν αδύνατο να κρατήσουν τον πόνο τους, παρότι έχουν περάσει τόσες δεκαετίες.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα, όταν άρχισε να αφηγείται στο χώρο του μνημείου που είναι γραμμένα τα ονόματα των γυναικών-μαρτύρων, ο Δημήτρης Γρυντάκης που μαζί με τη μητέρα του, έγκυο στον όγδοο μήνα τότε, οδηγούνταν σε καιόμενο σπίτι για να καούν ζωντανοί.

Ο 18 μηνών τότε Γρυντάκης βρέθηκε, ίσως με την παρέμβαση Σουμπερίτη ή Γερμανού, από την αγκαλιά της μάνας του πάνω σε ξερόκλαδα και σώθηκε. Τα μάτια του την είδαν για πρώτη φορά σε φωτογραφία (!) όταν πλησίαζε τα 30 του χρόνια.

Σήμερα, ξεπερνώντας την έβδομη δεκαετία της ζωής του, δεν μπόρεσε να κρατηθεί ούτε αυτή τη φορά, αντικρίζοντας πρώτο-πρώτο το όνομά της στην πλάκα των ηρωίδων, ενώ αφηγούνταν στο μνημείο, και μετά βίας χωρίς να στεγνώσουν τα μάτια του, προσπαθούσε να συγκρατήσει τα ξεσπάσματά του. Και κάποιες φορές ήταν αδύνατο…

Τους επόμενους μήνες, θα αρχίσει η επεξεργασία του ντοκιμαντέρ και οι άλλες εργασίες ώστε να λάβει την τελική μορφή για να προβληθεί σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού και σε ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Ανάλογα ντοκιμαντέρ, πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι δυο δημοσιογράφοι και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, που δέχτηκαν τις γερμανικές ωμότητες και γνώρισαν το πρόσωπο του ναζισμού…







madeincreta.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...