Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Eνδοχώρα Ρεθύμνου: Γιατροί με κλάξον

Σε ορισμένα χωριά στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου παρατηρείτο το φαινόμενο να φτάνει ο γιατρός και να καλεί με το κλάξον του αυτοκινήτου του, όπως τον… πλανόδιο φούρναρη ή μανάβη, τους ασθενείς να προσέλθουν για εξέταση ή να γράψει φάρμακα στα συνταγολόγια! 


Σε άλλα αγροτικά ιατρεία οικισμών στον ίδιο νομό, η νοοτροπία των νεοελλήνων… στοίβαζε στην είσοδο του ιατρείου ή του κέντρου υγείας κάθε μορφής απορρίμματα και κατά την ίδια τακτική, κάποιες φορές, η είσοδος έκλεινε με τη στάθμευση αυτοκινήτου, επειδή έτσι βόλευε τον ιδιοκτήτη του, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση του ασθενούς.

Και το πλέον παράδοξο: σε κρεβάτια θαλάμου βραχείας νοσηλείας, βρέθηκαν σεντόνια φθαρμένα ή ρυπαρά, επειδή δεν υπήρχαν άλλα, και παρέμεναν τα ίδια για μήνες! Κι όμως, όπως διαπιστώθηκε, στις αποθήκες του νοσοκομείου Ρεθύμνου υπήρχαν για χρόνια «τόπια ιματισμού» και έμεναν αδιάθετα για να τρέφουν τον σκόρο!

Τις μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργικότητας των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιατρείων του νομού, εντοπίζει τώρα και εννιά μήνες με επιτόπιες επισκέψεις του στους οικισμούς που λειτουργούν, ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Νίκος Ξυπολυτάς, που καθιέρωσε από τον Ιανουάριο του 2013 που ανέλαβε τα ηνία διοίκησης του ιδρύματος, ένα άλλο τρόπο αντιμετώπισης κάθε μορφής προβλημάτων παροχής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό επισκέπτεται κάθε βδομάδα τα ιατρεία στις δημοτικές ενότητες του νομού, έρχεται σε επαφή με το προσωπικό τους, ξυπολυτάς νοσοκομείο ασθενείς γιατρός κλάξονΗ επίσκεψη είχε και μια έκπληξη: Ο κ. Ξυπολυτάς συναντήθηκε με την γιατρό Μαρίλυ Παναγοπούλου, που άνοιξε για πρώτη φορά τα τέλη της δεκαετίας του ’80 το κέντρο υγείας Αγίας Φωτεινής Αμαρίου…

κυρίως όμως, με τους κατοίκους που είναι οι αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας. Σήμερα από το πρωί, συνοδευόμενος από μηχανικό του νοσοκομείου, επισκέφτηκε για να έχει μια εικόνα των προβλημάτων τα ιατρεία των Πρασών, του Αγίου Ιωάννου Αμαρίου και το κέντρο υγείας Αγίας Φωτεινής. Την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις σε άλλα ιατρεία του νομού…

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ…ΚΛΑΞΟΝ
Μέχρι πριν λίγο καιρό, ο γιατρός που επισκεπτόταν το χωριό Μαρουλού στα δυτικά του Ρεθύμνου καλούσε με το… κλάξον του οχήματός του, μπαίνοντας στον οικισμό, τους ασθενείς να… προσέλθουν. Με την ίδια μέθοδο καλεί τους πελάτες του στα χωριά ο φούρναρης, ο μανάβης ή ο ιχθυοπώλης. Και βέβαια, ο γιατρός μόνο με αυτού του είδους το… προσκλητήριο, μπορούσε να συγκεντρώσει τους ασθενείς για εξέταση ή για να τους γράψει συνταγές για φάρμακα! Χώρος για να πραγματοποιεί με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια το έργο του δεν είχε βρεθεί και, ευτυχώς, μετά από προσπάθειες του διοικητή του νοσοκομείου βρέθηκε.

Ίδια εικόνα παρατηρείται και σε μια άλλη κοινωνία στο δυτικό Ρέθυμνο, αυτή στο Αρολίθι, που έχει μειωθεί σημαντικά σε πληθυσμό. Ο κ. Ξυπολυτάς δήλωσε στο MadeinCreta ότι γίνονται προσπάθειες και εδώ για την εξεύρεση ανάλογου χώρου, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα που δε βοηθούν στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και στο έργο των γιατρών και παράλληλα προσβάλλουν το λειτούργημά του…

«Την Παρασκευή κάθε βδομάδας επισκεπτόμαστε τα περιφερειακά ιατρεία του νομού», δήλωσε, «για να διαπιστώνουμε από κοντά τα προβλήματα στη λειτουργία τους και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων-ασθενών. Με τις επισκέψεις επιδιώκουμε να δώσουμε μια άλλη πνοή στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιφέρεια, και να ελαττώσουμε το μέγεθος στην αντιμετώπιση περιστατικών που σηκώνει το νοσοκομείο Ρεθύμνου…»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τονίζει ότι «μας ενδιαφέρει εμείς οι ίδιοι να έχουμε εικόνα της λειτουργίας των ιατρείων, να πληροφορούμαστε από τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λήψη των υπηρεσιών υγείας και να μην νιώθουν ξεχασμένοι. Κάνουμε καταγραφή των προβλημάτων και έχουμε βάλει πλάνα για την αντιμετώπιση τους μετά τη διαπίστωση ότι ο πληθυσμός χρειάζεται περισσότερες επισκέψεις από τους γιατρούς…» Ο κ. Ξυπολυτάς παραδέχεται ότι «υπάρχουν προβλήματα στην περιφέρεια» και «θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα ιατρεία», ενώ καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους…

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Πηγή: Made in Creta

Με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενισχύεται το Νοσοκομείο Χανίων

Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Χανίων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη. Ο υπουργός ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν στην υγειονομική περίθαλψη όλης της περιφερειακής ενότητας.

«Άκουσα όλα τα αιτήματα για ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους μας, εντός του 2013 θα έχουμε και κάποιες προσλήψεις γιατρών, αλλά θα έχουμε και προσλήψεις αλλά και μεταφορά νοσηλευτών στο νοσοκομείο Χανίων, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει αυτή την καλή προσπάθεια που κάνει», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια αξονικού και μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη ιατρικού προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «μου έθεσαν το αίτημα και από αυτούς που ζητούν -17 στο σύνολο-, ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να φέρουμε μέχρι 10. Ήδη έχουμε φέρει έναν».

Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του Νοσοκομείου Χανίων και συνεχάρη το προσωπικό και τη διοίκηση του ιδρύματος, καθώς, όπως είπε, «σε αυτές τις πολύ δύσκολές ώρες έχουν πετύχει να έχουν μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών -κάτι που χρειάζεται το κράτος μας- χωρίς να έχουν έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τη διοίκηση του νοσοκομείου παραβρέθηκαν ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, ο διοικητής της 7ης ΔΥΠΕ (Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας) Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης, στελέχη της ΔΥΠΕ και εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ρέθυμνο: Τον σκότωσε και τον εγκατέλειψε

Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και σκότωσε μαύρο σκύλο στην οδό Μαχητών Σχολής Χωροφυλακής στο ύψος του ξενοδοχείου Μίνως.  


Τον εγκαταλείπει αιμόφυρτο στο δρόμο και εξαφανίζεται χωρίς να ενδιαφερθεί για την τύχη του δύστυχου ζώου. 

Το γεγονός αυτό δείχνει την παιδεία και την καλλιέργεια των ατόμων που κυκλοφορούν ανενόχλητοι και δεν υπολογίζουν τον περίγυρό τους. Ακόμα και όταν προκαλούν, σαν να μην τους αφορά, απλά προσπερνούν. Μία απλή προσπέραση ήταν λοιπόν και αυτή… του ασυνείδητου οδηγού με την πορτοκαλί κλούβα αγνώστων στοιχείων. Μία απλή προσπέραση για ένα άτυχο ζώο που είμαι σίγουρη ότι δεν είναι η μοναδική που έχει κάνει στη ζωή του. Δυστύχως υπάρχουν και άλλοι που προσπερνούν…  έτσι απλά! -

rethymnoguide.gr

Ανάπτυξη υποδομών στο Ρέθυμνο για προσβασιμότητα αναπήρων.

Τη δυνατότητα ενίσχυσης αλλά και κατασκευής νέων υποδομών, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία καθιστώντας την πόλη φιλικότερη προς αυτούς, έχει πλέον ο Δήμος Ρεθύμνου, που εξασφάλισε σχετική χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «Ελλάδας-Κύπρου Προσβάσιμες πόλεις». Ο φάκελος με τις προτάσεις που κατατέθηκε, σε συνεννόηση με το τοπικό Σωματείο ΑμεΑ και την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ Ελλάδας εγκρίθηκε και το έργο βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης.

Ειδικότερα, πρόκειται για παρεμβάσεις που ουσιαστικά διευκολύνουν «ανοίγοντας το δρόμο» για τα άτομα με αναπηρία, που θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται τόσο σε πολιτιστικούς χώρους της πόλης όσο και σε κεντρικούς δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το πρόγραμμα έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης, αλλά και εξοπλισμός για τις παραλίες από το ύψος της Επισκοπής μέχρι και την       Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ΑμεΑ σε αυτές. Παράλληλα, προβλέπεται μια παρέμβαση στο φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση αναπηρικού αμαξιδίου, αλλά και η τοποθέτηση ανελκυστήρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Μικρή αλλά ουσιαστική παρέμβαση προβλέπεται στην οδό Τρανταλλίδου, τον δρόμο που οδηγεί στο Νοσοκομείο, όπου θα δημιουργηθούν υποδομές, ράμπες και όδευση για τυφλούς από το ύψος της οδού Δημητρακάκη μέχρι και την είσοδο του Νοσοκομείου.

Οι παρεμβάσεις αυτές συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014. Ήδη τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός σε ότι αφορά τους φωτεινούς σηματοδότες και τον ανελκυστήρα.

Σημειώνεται ότι η πρόταση κατατέθηκε από κοινού από τον Δήμο Αγίας Νάπας, επικεφαλής Εταίρος, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και τον Δήμο Ρεθύμνου, ενώ οι εταίροι θα συναντηθούν στο Ρέθυμνο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο ενότητες, η πρώτη αφορά στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και η δεύτερη στην καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των πολιτών/επισκεπτών με αναπηρία με τις αρχές και στην ευαισθητοποίηση/ενημέρωση της κοινής γνώμης και των επιχειρηματιών (ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρήσεων, εμπόρων κλπ.) σε θέματα σχετικά με την αναπηρία.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου έχουν ως εξής:

- Προμήθεια συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης ατόμων με προβλήματα όρασης σε υφιστάμενους σηματοδότες -20.000 €.
- Τοποθέτηση ανελκυστήρα ΑμεΑ στη δημοτική πινακοθήκη «Κανακάκη» -23.000 €.
- Έργα βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Φρούριο Φορτέτζα και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης -189.850 €.
- Προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης αναγκών ΑμεΑ σε παραλίες Δήμου Ρεθύμνης -80.000 €.
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες για διαχείριση και συντονισμό έργου - 8.400 €.
- Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την υποστήριξη του έργου - 1.200 €.
- Συναντήσεις προόδου έργου στην Αθήνα και την Κύπρο - 6.400 €.

rethymnoguide.gr

Ρέθυμνο: Εικαστική έκθεση - Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη

30 Κρήτες Καλλιτέχνες εμπνέονται από το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και καταθέτουν …

Επιμέλεια: Χρυσούλα Σκεπετζή

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Χειμάρας 5
Εγκαίνια: Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013, 20:00 – 22:00

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης εγκαινιάζει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, στις 20:00, την έκθεση Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη.

Η πρόσκληση γίνεται σε συνεργασία με την Τοπική Επιτροπή Ρεθύμνου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη που από την πλευρά της τιμά τα 25 χρόνια από την ίδρυση της.

Ο τίτλος της έκθεσης «Αναφορά» είναι δάνειο από τον ίδιο τον συγγραφέα και τον τίτλο του εμβληματικού του βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο».

Οι καλλιτέχνες δούλεψαν καινούρια έργα με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τα μέσα και κυρίως με ότι αγαπούν στον Καζαντζάκη. Τη δύναμη, τη φλόγα, το πάθος, την πίστη, την αγάπη για τη σκέψη, το ψωμί, το χώμα, το ανώτερο που μπορεί να φτάσει κανείς δηλαδή το δέος, τον ιερό τρόμο όπως ο μεγάλος συγγραφέας και φιλόσοφος μας άφησε ως παρακαταθήκη.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Αργυράκη-Ασσαργιωτάκη Θεοδωσία, Βερυκάκη Όλγα, Βισκαδουράκης Νίκος, Βολανάκης Αντώνης, Γυπαράκης Γιώργος, Δατσέρη Σοφία, Δουβέρη Αγγελική, Δουκουμετζάκης Μιχάλης, Δρυγιαννάκη Στέλλα, Κουκλινού Καλλιόπη, Κουκουλάκη Στέλλα, Κουμαντάκη Δήμητρα, Κουμεντάκης Γιάννης, Μαραβελάκη Μαρίνα, Μαρκαντωνάκης Γιάννης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπολιεράκη Κωνσταντίνα, Παγωμένος Κώστας, Παλλήκαρης Ευτύχης, Παπουτσάκης Μάριος, Πετράκη Αναστασία, Πρεβεδουράκη Κορίνα, Σκεπετζή Χρυσούλα, Στεφανάκις Γιάννης, Τζαγκαράκη Εύα, Τζάνης Δημήτριος, Τζερμιάς Βαγγέλης, Τζερμιάς Γιάννης, Τσαμανδούρας Ζαχαρίας, Χριστοδούλου Αντωνάκης.

Κατά διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλονται δύο ταινίες για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη που η έκθεση δανείζεται από το Μουσείο Καζαντζάκη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως τις 30 Νοεμβρίου και στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, δράσεις και προβολές.

Με αφορμή την έκθεση εκδόθηκε δίγλωσσος κατάλογος με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά:     09:00 – 14:00 & 19:00-21:00
Σαββατοκύριακο:     10:00 – 15:00
Δευτέρα:     Κλειστά


http://rethemnosnews.gr/

Βραδιά αλληλεγγύης για την στήριξη της «Αγάπης» στο Ρέθυμνο

Ανοικτό κάλεσμα σε όλους ώστε να παρευρεθούν το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στο δημοτικό κήπο Ρεθύμνου στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται, απευθύνει η διοίκηση της μονάδας ατόμων με αναπηρία «Αγάπη», αλλά και μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος του νησιού.

Αποκλειστικός σκοπός της βραδιάς αγάπης και αλληλεγγύης, όπως ονομάζεται, είναι η οικονομική ενίσχυση της μονάδας που φέτος φιλοξενεί 22 άτομα με αναπηρία.

Ως μια βραδιά αγάπης και αλληλεγγύης που είναι αφιερωμένη στην ίδια την «Αγάπη», χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές την ετήσια εκδήλωση που θα γίνει και φέτος στο δημοτικό κήπο Ρεθύμνου.

H εκδήλωση στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική ενίσχυση της μονάδας ατόμων με αναπηρία «Αγάπη», που εδώ και δεκαετίες λειτουργεί αθόρυβα στο λόφο του Τιμίου Σταυρού φιλοξενώντας τα μεγάλα παιδιά της «Αγάπης», όπως τα αποκαλούν οι ίδιοι οι Ρεθυμνιώτες.

Η εκδήλωση -που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα- θα ξεκινήσει γύρω στις 6 το απόγευμα με το παιδικό πρόγραμμα και λίγο μετά τις 9 θ” ακολουθήσει το μουσικό μέρος της βραδιάς με την συμμετοχή κρητικού καλλιτέχνη, Στέλιου Μπικάκη και του ομίλου βρακοφόρων Κρήτης. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια ο ξενοδοχειακός όμιλος της «Grecotel» στηρίζει οικονομικά τη βραδιά.

Πάντως και φέτος η μονάδα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει, ενώ μετά την ένταξη σε σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ο αριθμός των εκπαιδευτών θ” αυξηθεί.



http://rethemnosnews.gr/

Καταγραφή ναζιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων στα Χανιά


Λεπτομερή καταγραφή των ναζιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν γίνει στα Χανιά από το Νοέμβριο του 2009 έως και τις 11 Μαΐου του 2013 εκπόνησε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών. "Είμαστε σίγουροι ότι το μέγεθος αυτών των επιθέσεων είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού τα θύματα (στις περισσότερες περιπτώσεις μετανάστες) φοβούνται να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Στεκιού.


Παρατίθεται ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση:

Τα Χανιά δεν θα μπορούσαν να αποτελούν την εξαίρεση της νεοναζιστικής και ρατσιστικής βίας. Άλλωστε η τελευταία σύλληψη από την αστυνομία δύο φασιστών με κατοχή όπλων και ναζιστικού υλικού δείχνει την κορυφή του παγόβουνου. Εμείς με την ανακοίνωση αυτή θα θέλαμε να παρουσιάσουμε μια πρώτη καταγραφή νεοναζιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων.

Είμαστε σίγουροι ότι το μέγεθος αυτών των επιθέσεων είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού τα θύματα (στις περισσότερες περιπτώσεις μετανάστες) φοβούνται να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας. Όπως επίσης ήμαστε σίγουροι ότι η ρατσιστική βία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν δεν απλωθεί ένα αντιφασιστικό δίχτυ μέσα στην κοινωνία, αν ο κάθε πολίτης δεν το κάνει δικό του πρόβλημα. Γιατί ξέρουμε ότι ο φασισμός έρχεται πρώτα για τους άλλους και μετά για όλους.

17 Νοέμβρη 2009: Επίθεση σε κατοικία μεταναστών στη περιοχή "Αμπεριά" στα Χανιά, την ώρα της πορείας του Πολυτεχνείου.

21 Νοέμβρη 2009: Άγριος ξυλοδαρμός δύο Χανιωτών που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις για θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων.

8 Δεκέμβρη 2009: Επίθεση σε μετανάστες στην πλατεία 1866, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός Παλαιστίνιου κι ενός Μαροκινού.

15 Δεκέμβρη 2009: Μεταμεσονύκτια επίθεση με 2 μολότοφ σε σπίτι αντιφασίστα στο Γαλατά Χανίων όπου κινδύνευσαν σοβαρά πέντε άνθρωποι.

16 Δεκέμβρη 2009: Εμπρηστική επίθεση στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στα Χανιά (7 π.μ.), μια μέρα πριν από το προγραμματισμένο συλλαλητήριο για τις φασιστικές επιθέσεις στην πόλη.

27 Δεκέμβρη 2009: Επίθεση με ρόπαλα και σιδερογροθιές εναντίον παρέας μεταναστών σε μπαρ των Χανίων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών νεαρών και μιας κοπέλας.

5 Γενάρη 2010: Αποτυχημένη προσπάθεια εμπρησμού, της Εβραϊκής Συναγωγής στην παλιά πόλη των Χανίων.

16 Γενάρη 2010: Ολικός εμπρησμός της Εβραϊκής Συναγωγής.

13 Φλεβάρη 2010: Μαζική επίθεση και ξυλοδαρμός σε μάζωξη Μαροκινών μεταναστών στις Καλύβες Αποκορώνου.

24 Φλεβάρη 2010: Δύο κουκουλοφόροι χάραξαν με ξυράφι στο χέρι τη σβάστικα σε 27χρονη Χανιώτισσα εκπαιδευτικό στη Χαλέπα.

9 Μάρτη 2010: Απειλητική εμφάνιση ομάδας 15 νεοναζί της Χρυσής Αυγής με μαχαίρια απέναντι από την πλατεία της Αγοράς, όπου μέλη της Αριστεράς μοίραζαν προκηρύξεις για την απεργία της 11ης του μηνός. Αποκρούστηκαν από ντόπιους και μετανάστες.

13 Σεπτέμβρη 2010: επιδρομή είκοσι περίπου κρανοφόρων ακροδεξιών με ρόπαλα στην κατάληψη Rosa Nera, ενώ σε άλλο σημείο της πόλης πραγματοποιούνταν το ετήσιο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

15 Σεπτέμβρη 2011: Ξυλοδαρμός Αφρικανού μικροπωλητή στον Πλατανιά από ομάδα ρατσιστών με χτυπήματα αλυσίδας ποδηλάτου.

24 Ιούνη 2011 : Απειλητική στοχοποίηση μετανάστη που παραδίδει μαθήματα στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, με αφίσα στην πόλη.

23 Φλεβάρη 2011: Φωτιά στο σύνδεσμο μουσουλμάνων. Άφησαν δύο γουρουνοκεφαλές.

24 Μάη 2011: ρίψη μολότοφ στη τζαμένια πρόσοψη ενός ισόγειου σπιτιού που κατοικούν μετανάστες, βραδινή ώρα (υλικές ζημιές).

9 Απρίλη 2012: Νεοναζί της Χρυσής Αυγής σπάνε τη πόρτα του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών σε μια ενέργεια επίδειξης ισχύος. Λίγα λεπτά νωρίτερα κραύγαζαν στη Σαρπιδώνος «ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας που καταθέτει τον αριθμό αυτοκινήτου. Από τον αριθμό προκύπτει ότι πρόκειται για τον χρυσαυγίτη Θεοδωρόπουλο. Επίσης γίνεται μήνυση.

17 Ιούνη 2012 : Δύο μετανάστες, που είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο στην παραλία της Νέας Χώρας, δέχτηκαν επίθεση με σιδηρολοστούς και μαχαίρια από 4 άτομα. Αφού τους χτύπησαν τους πήραν ρούχα, κινητά, χρήματα.

19 Ιούνη 2012 : Χτύπησαν έναν Αιγύπτιο μετανάστη. Έχασε το ένα νεφρό του.

4 Φλεβάρη 2013 : Χτύπησαν ένα μετανάστη στη Σελίνου. Αργότερα επιτέθηκαν σε τρεις στην 1866.

23 Φλεβάρη 2013: Χτύπησαν ένα μετανάστη στην Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

3 Απρίλη 2013 Ναζιστικοί χαιρετισμοί έξω απ τα γραφεία του ΚΚΕ και ξυλοδαρμός σε 2 μετανάστες στην πλατεία 1866 μέρα μεσημέρι.

11 Μάη 2013. Χτύπησαν 3 μετανάστες τα ξημερώματα στο παλιό λιμάνι.

Μεταξοχώρι Ιεράπετρας: Δώρισε το σπίτι του στον δήμο επειδή δεν μπορούσε να πληρώνει τους φόρους

Πρωτοφανής η είδηση με πρωταγωνιστή έναν ιδιοκτήτη που πήρε την απόφαση να δωρίσει το σπίτι του, στον δήμο Ιεράπετρας 


Το σπίτι του επιθυμεί να δωρίσει ο 83χρονος Αντώνης Μαργετάκης, κάτοικος του χωριού Μεταξοχώρι του Δήμου Ιεράπετρας.

Ο 83χρονος, αγανακτισμένος για τα αδικαιολόγητα τέλη που του επιβάλλονται από τον δήμο για την ερειπωμένη, όπως αναφέρει, παλιά κατοικία του, η οποία ούτε πόρτες διαθέτει, αποφάσισε να την παραχωρήσει στον Δήμο Ιεράπετρας, καθώς αδυνατεί να τα εξοφλήσει …

Τα καλύτερα από τους Ευρωπαίους για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας στην Κρήτη

Με τα καλύτερα λόγια αναφέρθηκαν τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επιστημονικό και ερευνητικό έργο που παράγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας-Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη. 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στην Κρήτη από τις 24 Σεπτεμβρίου με σκοπό την αξιολόγηση του ερευνητικού ινστιτούτου στο πλαίσιο του υπό υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος MARBIGEN και της χρηματοδότησής του. 

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολόγησης -αποτελείται από τους Δρ. Όρφιου Φλόρες (Πορτογαλία), Ντανιέλε Νταφόντσιο (Ιταλία), Άλαν Ντόμπσον (Ιρλανδία), Μπόγκνταν Ρόκοσζ (Πολωνία)- επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Κρήτης όπου είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δρ. Αντώνη Μαγουλά, του Δρ Γιώργου Κοτούλα και της Δρ Σίλιας Αντωνίου στελεχών του ινστιτούτου καθώς και του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Δρ. Νικολάου Ραπτάκη, και της Δρ. Μαρίας Κανδηλογιαννάκη στελέχους της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.

Βασικός στόχος της χρηματοδότησης του προγράμματος MARBIGEN είναι η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας-Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ στο πεδίο της βιοποικιλότητας με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης διαβεβαίωσε την Επιτροπή Αξιολόγησης ότι το έργο του ινστιτούτου συμβάλλει  στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης μέσω της έρευνας και της καινοτομίας και στην υλοποίηση του στρατηγικού μοντέλου ανάπτυξης της, ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Επίσης αναφέρθηκε στην δημιουργία και λειτουργία από την Περιφέρεια Κρήτης, του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας, μέσω του οποίου τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού είναι ΄΄διασυνδεμένα΄΄ με τον πρωτογενή τομέα αλλά και το τουριστικό προϊόν της Κρήτης με στόχο την αξιοποίηση του επιστημονικού τους έργου από την κοινωνία και την επιτάχυνση της περιφερειακής ανάπτυξης.


http://rethemnosnews.gr/

Για τη Σπιναλόγκα στην Κρήτη ο πρεσβευτής του Βιετνάμ

Στην Κρήτη θα βρίσκεται από αύριο, Σάββατο 28 μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ο πρεσβευτής... της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ κ. Vu Binh.


Μετά από πρόσκληση της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καλυδών» κ. Τζίνας Ξανθάκη, θα επισκεφθεί τη Σπιναλόγκα την ερχόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί.

Σκοπός της επίσκεψης του είναι η προβολή και η ανάδειξη του μνημείου για την ένταξη του στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στον ίδιο τερματισμό ... 57 χρόνια μετά!


της Κορίνας Καφετζοπούλου

Την πρώτη του διαδρομή την έκανε το 1953. To 1956 έτρεξε σε έναν αγώνα με τερματισμό την Πλατεία Ελευθερίας. Την ερχόμενη Κυριακή (29 Σεπτεμβρίου) θα κάνει περίπου την ίδια διαδρομή με αφετηρία την Κνωσό και τον ίδιο τερματισμό στο πλαίσιο της διοργάνωσης για τον 7ο «ΔΙΕΘΝΗ ΚΝΩΣΕΙΟ ΔΡΟΜΟ 20.000 μ.» αγώνα και δυναμικό βάδην 5.000 μ.

Στον αγώνα αυτό θα λάβουν μέρος περίπου 500 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειται για μια διαδρομή που διοργανώνεται από το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου.

Ένας από τους δρομείς θα είναι και ο 76χρονος Βασίλης Ανδρουλάκης από τις Μελέσες που εξακολουθεί να τρέχει και τερματίζει με επιτυχία τους μαραθώνιους.

Στην κατηγορία του (75-80 ετών) είναι από τους ελάχιστους μαραθωνοδρόμους της χώρας ενώ σε βαλκανικό επίπεδο συνεχίζει να τερματίζει πρώτος (!) όταν συναγωνίζεται αθλητές που είναι σε αυτήν την πενταετία.

Μαθητής στο Καπετανάκειο ήταν όταν ξεκίνησε να τρέχει με τη φανέλα του ΟΦΗ, στις αρχές της δεκαετίας του '50, στο Ηράκλειο, ως δρομέας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Χρόνια φτωχά - τόσο φτωχά που τα παιδιά δεν φορούσαν παπούτσια. Για να τρέξουν τότε τα παιδιά, παπούτσια τους έδινε η ομάδα. Μετά τον αγώνα τα έπαιρνε πίσω, για να τους τα δώσει στον επόμενο. Λόγω της έλλειψης υποδημάτων "πολλοί νεαροί τότε έτρεχαν στους αγώνες μόνο και μόνο για τα παπούτσια", όπως λέει στο MadeinCreta.

Ο νεαρός τότε Βασίλης Ανδρουλάκης, όμως, δεν πήγε να τρέξει για να πάρει παπούτσια. Πήγε για ... να τα λιώσει και το κατάφερε.

Μάλιστα σήμερα, συνεχίζει ακόμα να λιώνει τα παπούτσια του, έχοντας τρέξει εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ούτε ο ίδιος ξέρει πόσα. Έτρεχε κατά μέσο όρο σε 2 αγώνες το μήνα, 25 αγώνες το χρόνο. Μαραθώνιους, ημι-μαραθώνιους, ή άλλες διαδρομές.

Το θέμα του δεν ήταν ποτέ τα χιλιόμετρα, ούτε η φυσική του κατάσταση, είναι τόσο καλή στα 76 του χρόνια, που ακόμα και απροπόνητος έναν ημιμαραθώνιο (20 χιλιόμετρων) θα τον τερματίσει άνετα.

Το θέμα για αυτό το ταλέντο του στίβου που ανέβηκε σε πολλά βάθρα - χωρίς ποτέ να ακολουθήσει τον επαγγελματικό αθλητισμό - και έχει δεκάδες μετάλλια, ήταν το οικονομικό.

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας από την επαρχία δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει, όπως ο ίδιος ονειρευόταν. Για τον ίδιο λόγο δεν πήγε να σπουδάσει και στη νομική Αθηνών.

«Δυστυχώς η βιοπάλη δε μου επέτρεψε να ασχοληθώ με τον αθλητισμό την εποχή που θα μπορούσα. Ως έφηβος στην Κρήτη δεν είχα αντίπαλο, έκανα ρεκόρ που σήμερα δεν τα κάνουν οι έφηβοι, όπως τα 3 χιλιόμετρα κάτω από 10 λεπτά και τα 5 χιλιόμετρα γύρω στα 15 λεπτά.

Σήμερα στην κατηγορία μου ως βετεράνος τερματίζω πρώτος στα Βαλκάνια.

Στο Μαραθώνιο του 2010, απόσταση 42,195 μ. με τραυματισμό, την έκανα σε 5.45 ενώ την είχα κάνει το προηγούμενο έτος 4.20.

Ο βασικός μου στόχος δεν είναι ο χρόνος αλλά ο τερματισμός. Αγαπώ τον αθλητισμό αλλά ποτέ δε θα τρέξω υποβασταζόμενος», λέει στο MadeinCreta, αυτός ο καταπληκτικός αθλητής με τον τόνο της φωνής του να φανερώνει ακόμα την πικρία για το ότι η οικονομική κατάσταση δεν τον άφησε να προχωρήσει έτσι όπως ο ίδιος φανταζόταν.



«Πάλι θα δούμε την πλάτη σου;»

Ο κ. Βασίλης Ανδρούλακης που πάντα φοράει αθλητικά και κοντό παντελόνι είναι ο μεγαλύτερος αθλητής στην Κρήτη και μέλος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου.

Τον αγαπάνε όλοι κι όταν οι αποστολές φεύγουν για τους αγώνες τον πειράζουν λέγοντας του «πάλι την πλάτη σου θα δούμε σήμερα;» κι ας είναι δεκαετίες μικρότεροι.

Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στο ΙΚΑ (!).

Το βιβλιάριο υγείας έχει ξεχάσει να το χρησιμοποιεί και την τελευταία 20ετια δεν στοίχισε στο ΙΚΑ ούτε 100 ευρώ. Αν δεν ήταν οι τραυματισμοί των αθλητών στη μέση θα το είχε φυλαγμένο και σε μπαούλο. Καταναλώνει πολλά φρούτα, χορταρικά και γάλα και εννοείται ότι ποτέ δεν έχει καπνίσει.

Είναι μια ζωή 57 κιλά, έχει ύψος 1,70, νιώθει μια χαρά, και έχει μια εξαιρετική φόρμα που τον βοηθάει να τρέχει ακόμα και απροπόνητος. Ο σωματότυπός του είναι ίδιος με του Γιώργου Αφουρδακού αθλητή της εθνικής ομάδας στίβου και βαλκανιονίκη. Μαζί με τον Παντελή Καμπαξή είναι αυτή τη στιγμή οι καλύτεροι δρομείς της Κρήτης σε Μαραθώνιους και τις υπεραποστάσεις.

Η σημασία του «καθαρού» αθλητισμού

Μιλώντας κανείς με αυτόν τον μαραθωνοδρόμο μπορεί να διδαχθεί πολλά από τη φιλοσοφία της ζωής του, που δίνει παράδειγμα καλής και υγιούς ζωής.

Μπορεί να ξεκίνησε να τρέχει , πριν 60 χρόνια, σε μια εποχή που πολλά ταλέντα χάθηκαν αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ζήσει μια ζωή υπερασπιζόμενος το στίβο και μάλιστα εποχές που πολλοί τον χλεύαζαν και δεν καταλάβαιναν αυτή την εσωτερική του ανάγκη.

«Δυστυχώς η Ελλάδα, που δημιούργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχει αθλητική παιδεία. Ξέρετε ότι όταν τρέχουμε μας χειροκροτούν και μας αποθεώνουν οι ξένοι που θα μας συναντήσουν στο δρόμο και ποτέ οι Έλληνες; Δυστυχώς εδώ δεν έχουν μάθει να εκτιμούν την προσπάθεια και την αξία της κληρονομίας του στίβου».



Στο Μαραθώνιο της Αθήνας τρέχουν χιλιάδες αθλητές. Οι Έλληνες όμως είναι λίγοι σε σχέση με τη μαζικότητα της συμμετοχής. Ο στίβος είναι για τον ίδιο το πιο ευγενές άθλημα και ο Μαραθώνιος η κορωνίδα.

«Σε αυτές τις αποστάσεις τρέχεις για αρκετή ώρα με κάποιον που δεν ξέρεις ή αλλάζεις συντρόφους. Μπορεί σε ελάχιστα λεπτά να σε περάσουν ή να περάσεις 300-400 άτομα. Όμως μετά θα χαιρετηθείς με όλους. Με μερικούς από αυτούς μπορεί να έχεις πιάσει και κουβέντα στη διαδρομή, να έχετε μοιραστεί το ίδιο μπουκάλι νερό. Ο στίβος είναι ανθρώπινος. Ακόμα με δελεάζει το δέσιμο με τους αθλητές. Δεν υπάρχει αντιπαλότητα όπως σε άλλα αθλήματα».

Όπως τονίζει, ο αθλητισμός τη δεκαετίας του '50 γενικώς «έχει τεράστια απόσταση και γέρνει προς τα κάτω δυστυχώς: «Εγώ κάνω «καθαρό» αθλητισμό 60 χρόνια. Όσοι παίρνουν αναβολικά μετά τα 40 τους - ζήτημα 50 - δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους. Η υποβοήθηση είναι πρόσκαιρη και τα επακόλουθα καμία φορά τραγικά».

Η χρονοκάψουλα

«Δύναμη παίρνω στη ζωή από το Μαραθώνα

ψυχή και σώμα γίνονται όνειρο στον αγώνα

Άμα πατήσω μια κορφή, άλλες σημάδι βάνω

για να μετρήσω αμέτρητες, ίσαμε ν΄αποθάνω…»

Αυτή η μαντινάδα κλείνει το κείμενο που έγραψε ο βετεράνος Μαραθωνοδρόμος Βασίλης Ανδρουλάκης το 2010, όταν συμμετείχε στον 28ο Μαραθώνιο της Αθήνας του 2010, που ήταν αφιερωμένος στην επέτειο για τα 2.500 χιλιάδες χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα.

Πολλά κείμενα που γράφτηκαν τότε τοποθετήθηκαν σε χρονοκάψουλα αναμνήσεων που θάφτηκε σε συγκεκριμένο σημείο του Πάρκου Ελευθερίας μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Πρόκειται να ξεθαφτεί το 2110 (!) στην επέτειο των 2.600 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα.

Υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από αυτό για έναν αθλητή που έτρεχε μια ζωή για τη φανέλα;

madeincreta.gr

Ηράκλειο: Τα έργα του Δήμου αποκάλυψαν... βλήματα πολέμου

Τρία βλήματα από την περίοδο της κατοχής εντοπίστηκαν, νωρίς το μεσημέρι, στην οδό Ορακίων στη Νέα Αλικαρνασσό, όπου εκτελούνται έργα από το Δήμο Ηρακλείου.


Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, οι εργάτες, βλέποντας τα βλήματα, ειδοποίσαν αμέσως την αστυνομία και σήμανε συναγερμός.

Στο σημείο πήγαν πυροτεχνουργοί, για να εξετάσουν τα βλήματα και να τα απομακρύνουν.

Χωρίς εκπαιδευτικό στα Αγγλικά το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Αυγενάκης προς Αρβανιτόπουλο - «Άμεση τοποθέτηση των απαραίτητων εκπαιδευτικών, στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου»


Στα κενά του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τα οποία παραμένουν εδώ και δύο εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, αναφέρεται σε παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και ζητά την άμεση τοποθέτηση των απαραίτητων εκπαιδευτικών.

Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας ιδρύθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 2005 και το ελληνικό κράτος έχει δεσμευτεί για τη λειτουργία του λόγω της ύπαρξης του ευρωπαϊκού οργανισμού ENISA στο Ηράκλειο Κρήτης. Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας εφαρμόζει πρόγραμμα μαθημάτων σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο εκπαίδευσης το οποίο καθορίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο του Συστήματος Ευρωπαϊκών Σχολείων με αποτέλεσμα η διδακτέα ύλη να είναι διαφορετική εκείνης των Ελληνικού Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, ενώ λειτουργούν αγγλόφωνο και ελληνόφωνο τμήμα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο έγγραφό του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης δυο εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το διδακτικό προσωπικό του σχολείου αποτελείται από την διευθύντρια, την υποδιευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την υποδιευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει ένας μόνο δάσκαλος για όλο το ελληνόφωνο δημοτικό, ο οποίος διδάσκει μόνο την Α’ τάξη, ενώ για το αγγλόφωνο τμήμα του σχολείου, δεν υπάρχει κανείς δάσκαλος. Επιπλέον, η Α΄ τάξη του αγγλόφωνου σχολείου, κάνει μάθημα με την Α’ τάξη του ελληνόφωνου σχολείου και οι υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού δεν λειτουργούν.

Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπάρχουν 3 φιλόλογοι, 1 καθηγητής πληροφορικής, 1 γυμναστής και 1 οικονομολόγος και το σχολείο συνολικά αναμένει τον διορισμό 2 νηπιαγωγών, 5 δασκάλων για το ελληνόφωνο δημοτικό, 4 για το αγγλόφωνο δημοτικό, 2 μαθηματικών, 2 καθηγητών εικαστικών, 2 καθηγητών μουσικής, 1 θεολόγου και τουλάχιστον 7 καθηγητών ξένων γλωσσών (Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ισπανικών, Ιταλικών).

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί, είναι ότι από την αρχή της χρονιάς, έχουν φύγει από το σχολείο 30 παιδιά, ενώ η διοίκηση του σχολείου επιρρίπτει ευθύνες στα στελέχη του Υπουργείου, υπογραμμίζει ο Λ. Αυγενάκης.

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό την άμεση τοποθέτηση των απαραίτητων εκπαιδευτικών, προκειμένου το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας να ξεκινήσει το συντομότερο την λειτουργία του.

Ηράκλειο: Η γειτονιά του αγοραίου έρωτα - Ιερόδουλες ακόμα και κοντά σε σχολεία

Mεγάλη ανησυχία εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής του Λίντο, στο Ηράκλειο, καθώς τους τελευταίους μήνες όλη η γειτονιά έχει μετατραπεί σε πιάτσα αγοραίου έρωτα.


Οπως είπαν στο cretalive, η "δραστηριότητα" δεν είναι ενεργή μόνο τη νύχτα, αλλά συνεχίζεται και το πρωί και μάλιστα την ώρα που τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο!

To σημείο λίγο μετά το κολυμβητήριο "σφίζει" από ζωή, με πελάτες να προσεγγίζουν με μηχανάκια και αυτοκίνητα τις ιερόδουλες που ανεβοκατεβαίνουν το δρόμο. Οι κάτοικοι ζητούν από την αστυνομία να βάλει μία τάξη …

Έκθεση ιστορικού υλικού στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Η Έκθεση ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο, συνεχίζεται στο Ηράκλειο.


Έκθεση ιστορικού υλικού με θέμα «1770-1913: Πορεία προς την Ένωση» θα πραγματοποιηθεί από 1η έως 31 Οκτωβρίου στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Την έκθεση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Ηρακλείου, η Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Ηρακλείου, η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών - Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Η Έκθεση ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο, συνεχίζεται στο Ηράκλειο και τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης αλλά και στην Αθήνα. Σκοπός της είναι να ιστορήσει ενδεικτικά το πέρασμα του χρόνου, με σκοπό να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην Ένωση.

Η έκθεση παρουσιάζει-εξιστορεί την πρώτη μεγάλη επανάσταση των χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας και, χαράσσοντας μία χρονογραμμή, στέκεται στα κινήματα, τις επαναστάσεις, τη διπλωματία και την πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των Επαναστάσεων την «Ένωση ή Θάνατο». Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει, ενώ η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στο φρούριο του Φιρκά, στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913.

Ξεχωριστά προβάλλονται οι πόλεις της Κρήτης και η μορφή τους που αλλάζει με το χρόνο και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

Η σχηματική αυτή προσέγγιση στην ιστορία της Κρήτης συμπληρώνεται από το πρωτότυπο υλικό που εκτίθεται, το οποίο μέσα από τη μοναδικότητά του οδηγεί τον επισκέπτη σε έναν περίπατο στη μνήμη του τόπου και της ιστορίας του.

Την Παγκρήτια Έκθεση συνδιοργανώνουν επίσης: ΓΑΚ –Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Εταιρεία Γραμμάτων & Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.

prismanews.gr

Σεισμός στις 17:06 στην Κρήτη

Σεισμική δόνηση εντάσεως 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:06 στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης.


Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε ένταση 3,6 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 66 χιλιόμετρα βόρεια του Αγίου Νικολάου.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί. 

Ηράκλειο: Μετά τα τροχαία, η Ελλάδα ξεκληρίζεται από τους πνιγμούς!

Δεύτερη αιτία σε θανάτους είναι αυτή των πνιγμών και των ατυχημάτων στη θάλασσα, μετά από τα θανατηφόρα τροχαία με τη θλιεβρή αυτή διαπίστωση να έρχεται τις επόμενες μέρες στο επίκεντρο συνεδρίου στο Ηράκλειο!


Συγκεκριμένα το 6ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στην πόλη του Ηρακλείου.

Ο κ. Δημήτρης Σαϊτάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, μιλώντας στο CretePlus.gr τόνισε ότι τα ατυχήματα στη θάλασσα και οι συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία, ακόμα και στη ζωή των θυμάτων, ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη τη στενή σχέση της με το υγρό στοιχείο, λόγω και της νησιωτικής ιδιομορφίας της χώρας.

Το συνέδριο

Το συνέδριο πρόκειται να φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και αναμένεται η ευρεία συμμετοχή τόσο των μελών της Ένωσης όσο και της πολιτικής και στρατιωτικής Ιεραρχίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, η θεματολογία της οποίας θα καλύψει ειδικά ζητήματα για τους πνιγμούς εντός της θάλασσας. Στην ημερίδα της ΠΕΑΛΣ θα συμμετάσχουν ως εισηγητές διακεκριμένες προσωπικότητες, που με τις διαλέξεις τους θα προσεγγίσουν το θέμα των πνιγμών στη θάλασσα και θα αναλύσουν εξειδικευμένα ζητήματα.

Πέραν των προαναφερομένων κατά τις εργασίες του συνεδρίου πρόκειται να παρουσιαστεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, καθώς και ο οικονομικός προϋπολογισμός της Ένωσης, ενώ θα συζητηθούν ζητήματα που απασχολούν το Προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και θα αναφερθούν οι δράσεις που ανέλαβε η ΠΕΑΛΣ κατά το τρέχον έτος

iCon.ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

ΧΑΝΙΑ 4/10, ΗΡΑΚΛΕΙΟ 5/10


Tην Παρασκευή 4/10 και το Σάββατο 5/10, πραγματοποιούνται  στα Χανιά και στο Ηράκλειο αντίστοιχα οι επόμενες δωρεάν εκδήλωσεις ενημέρωσης της iCon (www.icon.gr). 

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πληροφορίες αλλά και δωρεάν υπηρεσίες εξατομικευμένης συμβούλευσης για προγράμματα σπουδών που οδηγούν δίνουν όχι απλώς σε ακαδημαϊκούς τίτλους αλλά στην απόκτηση πραγματικών επαγγελματικών προσόντων

Σημειωτέο ότι η iCon προσφέρει στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα 36 μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με δύο πραγματικά κορυφαία  κρατικά βρετανικά Πανεπιστήμια (Heriot Watt και  Leicester).

Για πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα, τις υπηρεσίες και τις εξαιρετικές δυνατότητες που σας δίνει η iCon για σπουδές σε όλη την Ελλάδα ή στο εξωτερικό μπορείτε να επισκεφθείτε το www.icon.gr ή να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2109248534, 2109248065.

Χρεώνουν είσοδο σε... μοναστήρια της Κρήτης

Το να πηγαίνεις να ανάψεις ένα κερί και να προσευχηθείς σε ένα μοναστήρι ή μια εκκλησία (που λειτουργεί πρώτιστα ως θρησκευτικός χώρος) και να σου ζητούν να πληρώσεις εισιτήριο αν είσαι ξένος είναι ίσως μοναδικό παγκοσμίως. Λες και δεν υπάρχουν χριστιανοί ξένοι και ειδικά Ρώσοι, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι κόπτονται για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. 

Η έκπληξη των προσκυνητών σε θρησκευτικούς χώρους της Κρήτης μετατρέπεται σε σοκ ειδικά για εκείνους που έχουν ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό και γνωρίζουν ότι ακόμα και σε ναούς που αποτελούν αθάνατα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης δεν πληρώνει κανείς εισιτήριο. Πολύ απλά γιατί δεν είναι ένα μουσείο αλλά ένας ναός, ένας χώρος προσευχής.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι εξωφρενικό να καλείται ο τουρίστας να πληρώσει είσοδο για να προσευχηθεί στο Αρκάδι ή την Παναγία την Κερά, όσο μικρό και αν είναι το αντίτιμο, όταν δεν πληρώνει για να μπει στη μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, τον Άγιο Πέτρο της Ρώμης με τα ασύλληπτης ομορφιάς και καλλιτεχνικής αξίας έργα τέχνης, ή στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας, ή στον Άγιο Παύλο του Λονδίνου, ή την Παναγία των Παρισίων, ή την Παναγία του Στρασβούργου ή τον Άγιο Στέφανο της Βιένης ή σε όλες τις εκκλησίες που εμείς τουλάχιστον έχουμε διαβεί το κατώφλι τους, έχουμε προσευχηθεί και έχουμε θαυμάσει την ομορφιά και τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται σε αυτές.

Από 2 έως 3 ευρώ 

Στην Κρήτη σε αρκετές Μονές οι ξένοι τουρίστες για να μπουν πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο, η αξία του οποίου ανέρχεται από 2 έως 3 ευρώ. Από την άλλη, γίνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, με τους πρώτους να μπαίνουν ελεύθερα για να προσκυνήσουν.
Το γεγονός αυτό, προς έκπληξη αρκετών από μας, ισχύει εδώ και κάποια χρόνια και στο προσκήνιο έφτασε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, όταν Ρώσοι τουρίστες, που επισκέφτηκαν τη Μονή Κεράς Καρδιωτίσσης και πλήρωσαν 2 ευρώ είσοδο εξέφρασαν τα παράπονά τους στη "Νέα Κρήτη".

Σύμφωνα με τους ξεναγούς, εισιτήριο δεν πληρώνουν οι Έλληνες, αλλά μόνο οι αλλοδαποί επισκέπτες σε αρκετές μονές εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, ανέφεραν τη Μονή Τοπλού, που πληρώνουν οι ξένοι επισκέπτες 3 ευρώ είσοδο, την Αγία Τριάδα Τσαγκαρόλων στα Χανιά με 2 ευρώ είσοδο, τη Μονή Αρκαδίου με 2,5 ευρώ, τη Μονή Πρέβελη, όπου πληρώνεται ανάλογο εισιτήριο, όπως και στο Κολυμπάρι στη Μονή Γωνιάς.


rethymnoguide.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...