Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Tην Κυριακή 31ο Ανταλλακτικό Παζάρι στα Χανιά


Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων διοργανώνει το 31ο ανταλλακτικό του παζάρι την Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 17:00 μμ – 20:00 μμ στο 1ο ΕΠΑΛ, στην οδό Κοραή δίπλα στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης μας.

Σε σχετική ανακοίνωση τα μέλη του δικτύου ενημερώνουν ότι

«Συγκεντρώνουμε σχολικά είδη, φάρμακα, ρούχα για συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη αλλά και τρόφιμα για τη στήριξη του έργου της Κοινωνικής Κουζίνας.

H τοπική κοινωνία εδώ στα Χανιά, στηρίζει με αμείωτο ρυθμό το Δίκτυο Ανταλλαγών, μέσα από την αθρόα προσέλευση συμπολιτών μας και την ενεργό συμμετοχή των μελών, οπλίζοντας συνεχώς τον καθένα από εμάς με ελπίδα αναδεικνύοντας την ανθρωπιά, ως το κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή μας μέσα στους δύσκολους καιρούς που βιώνει καθημερινά η ελληνική κοινωνία.

Μόνιμος στόχος μας παραμένει ένα Δίκτυο μέσα από το οποίο ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιβιώνει με αξιοπρέπεια, προσφέροντας κι εκείνος με τη σειρά του αυτό που μπορεί στο διπλανό του αλλά και την κοινωνία.

Όλοι μαζί χτίζουμε ένα κόσμο χωρίς ανταγωνισμό και φθόνο με ανθρώπους πρόθυμους, αυθεντικούς και συνεργάσιμους.

Ένας κόσμος που όχι απλά είναι εφικτός αλλά και υπαρκτός. Ένας κόσμος όπου η ανθρώπινη εκμετάλλευση για το κέρδος δεν έχει θέση και οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα.Κάποτε βρίσκαμε ασφάλεια στα χρήματα Τώρα την αντλούμε από φίλους και την κοινωνία.

Κανένας δεν μπορεί να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος μέσα στο δίκτυο.

«Η φτώχεια δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην προσπαθείς να ξεφύγεις από αυτή».

Και το κάνουμε όλοι μαζί !!! και Συνεχίζουμε…

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο http://www.diktyoantallagonxanion.gr ή το γραφείο μας Ελ. Βενιζέλου 37 (που στεγάζεται στο Κέντρο Νοηματικής Γλώσσας) κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10:00 π.μ.-1:00 μμ και 7:00 μμ -9:00 μμ»Πηγή: flashnews.gr

Δίωξη στο δήμαρχο Αποκόρωνα Χανίων για μόλυνση πόσιμου νερού

Υπαίτιος για την μόλυνση του νερού που έφτανε στα σπίτια του δήμου Αποκόρωνα Χανίων, κρίθηκε από την εισαγγελία ο δήμαρχος Γρηγόρης Μαρκάκης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Μαρκάκης παρέλειψε από αμέλεια να προστατεύσει αποτελεσματικά τις πηγές, τα υδραγωγεία και το δίκτυο διανομής του πόσιμου νερού ενώ δεν φρόντισε για την τακτική απολύμανση του. Επακόλουθο ήταν το νερό που έφτανε στα σπίτια του δήμου να μολυνθεί.

"Και στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα στα ύδατα αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν νομίζω ότι ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα. Εμείς παραλάβαμε μια υφιστάμενη κατάσταση, προσπαθούμε και βελτιώνουμε ό,τι μπορούμε, λαμβάνουμε τα μέτρα που μπορούμε και ελπίζω η δικαιοσύνη να το δει με το ίδιο μάτι" δήλωσε ο κατηγορούμενος δήμαρχος στο flashnews.gr.

Αυγενάκης προς ΚΚΕ Κρήτης: Το δικαίωμα στην εργασία, είναι ισάξιο με το δικαίωμα στην απεργία


«Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά την πρώτη ανακοίνωση του ΚΚΕ Κρήτης και σεβόμενος πάντα το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: 

Το δικαίωμα στην εργασία, είναι ισάξιο με το δικαίωμα στην απεργία. Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τα δικαιώματα των ναυτεργατών, των αγροτών, των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων και όλων των πολιτών, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές της δράσης μου και της παράταξής μου.

Και είμαι βέβαιος  ότι δεν θεωρείτε τους αγρότες της Μεσσαράς, της Ιεράπετρας και των Χανίων, «εφοπλιστές» και «πλουτοκράτες» και οι οποίοι ως πάγιο αίτημά τους χρόνια τώρα, είχαν τη θέσπιση του «πλοίου ασφαλείας» σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων του κλάδου της ναυτιλίας.

Για τους παραπάνω λόγους,

Στηρίζω το πάγιο αίτημα των αγροτών της Κρήτης.

Στηρίζω την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Σέβομαι το δικαίωμα στην εργασία την ίδια ώρα που σέβομαι και το δικαίωμα στην απεργία.

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Και το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: πολιτευόμαστε με υπευθυνότητα  ή λαϊκίζοντας πολιτευόμαστε;»

Σχεδόν 4 στους 10 στο Ρέθυμνο υποβάλλονται σε αξονική!


Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει η υπόθεση με τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αξονική τομογραφία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όπως αποτυπώνεται στα δεδομένα το (38%) των ασθενών του νοσοκομείου Ρεθύμνου -δηλαδή σχεδόν οι μισοί ασθενείς- έχουν υποβληθεί στη εξέταση, ενώ στο ΠΑΓΝΗ το ποσοστό πέφτει στο 26%.

Σύμφωνα με το Έθνος, νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας υποβάλλουν σωρηδόν ασθενείς σε αξονική.

Την πρώτη θέση στη λίστα των εξετάσεων κατέχει το «Ασκληπιείο» της Βούλας, όπου το 43% των ασθενών υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία. Ακολουθούν τα νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Φιλιατών (42%) και τα νοσοκομεία Τρικάλων (41%), Χαλκιδικής (40%), Αγρινίου (39%) και Ρεθύμνου (38%). Στον αντίποδα, πολύ πιο χαμηλά ποσοστά παρουσιάζουν νοσοκομεία πρώτης γραμμής, όπως το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης (19%), το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (26%) και το «Αττικόν» (28%). Κοντά στο 30% βρίσκονται και άλλα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης (30%), το Πανεπιστημιακό της Λάρισας (31%) και το «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης (31%), ενώ το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχει ποσοστό 34%.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τεράστια ποσά επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από δαπανηρές εξετάσεις, που διενεργούνται χωρίς προφανή λόγο. Ωστόσο ενδεχομένως και οι γιατροί πλέον να θεωρούν σε πολλές περιπτώσεις όλο και πιο επιβεβλημένη εξέταση την αξονική, για να αποκλείσουν άλλες παθήσεις ή ασθένειες που δεν μπορούν να διαγνωστούν με διαφορετικό τρόπο.

Πραγματοποιήθηκαν 322.805 αξονικές τομογραφίες

Τα στοιχεία των αξονικών τομογραφιών που έγιναν το 2012 σε 47 δημόσια νοσοκομεία πάντως είναι αποκαλυπτικά. Στα 47 νοσοκομεία που αξιολογήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν πέρυσι συνολικά 322.805 αξονικές τομογραφίες. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον πληθυσμό της Πάτρας και της Λάρισας!

Στη χώρα μας πραγματοποιούνται ετησίως 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (123,8). Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναλογία στην Αυστρία είναι μόλις 145 προς 1.000, στη Δανία 105, στη Γαλλία 145, στη Γερμανία 117, στην Ολλανδία μόλις 66 και στην Ισπανία 82,8 ανά 1.000 κατοίκους. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο λόγω της απουσίας πλαισίου για τη λειτουργία αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στη χώρα μας. Ο τομέας αυτός γνώρισε μία «έκρηξη» την τελευταία δεκαετία. Το 2005, αναλογούσαν 25 αξονικοί ανά εκατομμύριο πληθυσμού και το 2010 η αναλογία διαμορφώθηκε στο 34,3 ανά εκατομμύριο (22,6 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ)

Μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα Χανιά

Μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας το φετινό καλοκαίρι καθώς παρατηρείται μείωση της...τάξεως του 30-40% των υδάτινων αποθεμάτων σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, αποφασίστηκαν κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Όπως επισημάνθηκε, το πρόβλημα αφορά κυρίως την άρδευση καθώς έχει μειωθεί η ποσότητα των επιφανειακών νερών λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων αλλά και λόγω της έλλειψης ταμιευτήρων που έχει ως αποτέλεσμα τα νερά να χάνονται στη θάλασσα.

Στον βασικό σχεδιασμό των μέτρων που θα ληφθούν προβλέπεται η αναρρύθμιση των πηγών της Αγιάς που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση μεγάλης ποσότητας νερού, η ενεργοποίηση γεωτρήσεων, ενώ θα πρέπει να περιοριστεί και η σπατάλη κυρίως στις αρδευόμενες εκτάσεις.
Παράλληλα, κρίνεται αναγκαίο να προχωρήσουν έργα συλλογής επιφανειακών νερών.

Στο Ρέθυμνο θα διεξαχθεί το MiniEuro 2013


Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Minifootball θα φιλοξενήσει η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το Ρέθυμνο τον προσεχή Οκτώβριο, μετά από σχετική απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Minifootball.

Το MiniEuro 2013 θα διεξαχθεί στις 10 έως 14 Οκτωβρίου και η Ελλάδα κέρδισε τη διεξαγωγή του από Κροατία, Ισραήλ και Γερμανία.

Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 24 εθνικές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες φυσικά θα είναι και η ελληνική.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν νέα όσον αφορά τη δομή των ομίλων και την κλήρωση.

Πηγή: novasports.gr

Δυο χρυσά μετάλλια σε αγρότη από τα Χανιά

Ο αγρότης κ. Κώστας Κουμαδωράκης ασχολείται 20 χρόνια με τη γη και μέσα σε αυτό το διάστημα με σκληρή δουλειά, ποιότητα και συνέπεια έχει καταφέρει... τρία σημαντικά πράγματα: να κατακτήσει τρεις δύσκολες αγορές,να εξάγει προϊόντα σε Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, και να αποσπάσει δυο χρυσά μετάλλια σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς!

Το πρώτο χρυσό βραβείο το πήρε το 2008 στο ελαιόλαδο και μάλιστα στην ποικιλία τσουνάτη και το δεύτερο με το αλμυρό χόρτο κρίταμος το οποίο συλλέγεται από τα βράχια, από γυναίκες στην Παλαιόχωρα.

Όλη αυτή η πορεία δεν ήταν καθόλου εύκολη αν σκεφτεί κανείς ότι στην ευρωπαϊκή αγορά εμφανίστηκε πριν 15 χρόνια. Το πρώτο βήμα έγινε από την Αυστρία, χώρα καταγωγής της συζύγου του, με ποσότητα που δεν ξεπερνούσε τα 30 λίτρα ελαιολάδου.

Τώρα όμως έχει επεκταθεί και στους «γείτονες» εξάγοντας εκτός από το τσουνατόλαδο, κρασί, ρετσίνα, πορτοκάλια, λεμόνια και μαρμελάδες.

Πως τα κατάφερε όλα αυτά; Στηριζόμενος στην ποιότητα και τη συνέπεια όπως χαρακτηριστικά απαντά στο MadeinCreta.

«Όταν ξεκίνησα, πούλησα 30 λίτρα λάδι σε ένα πραγματικά δύσκολο και απαιτητικό καταναλωτικό κοινό όπως αυτό της Αυστρίας. Στηρίχθηκα στην σκληρή δουλειά, στην ποιότητα και στη συνέπεια. Όλα έγιναν και συνεχίζουν με πολύ κόπο.Τίποτα δεν είναι εύκολο. Όμως όταν κανείς είναι συνειδητοποιημένος και δουλέψει, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Όλα γίνονται σήμερα. Πρέπει όμως να κινηθεί, να μην περιμένει από άλλον».

Αυτό το τελευταίο ο κ. Κουμαδωράκης το τόνισε εξαιτίας της δυσκινησίας των αποφάσεων, ειδικά όταν ανακατεύονται πολλοί, ιδιώτες η δημόσιο ακόμα και στα πιο απλά, όπως π.χ το στήσιμο ενός περιπτέρου με αγροτικά προϊόντα.

Ο κρίταμος

Πέντε χρόνια μετά την βράβευση του ελαιολάδου στη συλλογή του παραγωγού από τη Σαρακήνα Σελίνου προστέθηκε ακόμα ένα χρυσό βραβείο, αυτή τη φορά για τον κρίταμο, που απέσπασε το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο φυσικού προϊόντος στην ετήσια έκθεση αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον κρίταμο δεν τον καλλιεργεί ο ίδιος. Τον μαζεύουν γυναίκες από την Παλαιόχωρα, όπως προανάφερθηκε, και ο ίδιος τον πουλάει - αν και το μεσογειακό χόρτο είναι εντελώς άγνωστο στην κεντρική Ευρώπη όπως τονίζει ο ίδιος.

Η πολυπλοκότητα της γεύσης του, η αλμύρα αλλά και η όξινη γεύση (ο κρίταμος στη γεύση έχει κάτι από θάλασσα) εντυπωσίασαν τους Ευρωπαίους.

«Οι γυναίκες αυτές μαζεύουν τον κρίταμο από τη θάλασσα, τον βράζουν για 15 λεπτά, τον τοποθετούν σε άλμη ή ξύδι και τον συσκευάζουν. Γι’ αυτό, το βραβείο ανήκει σε αυτές τις γυναίκες, τις οποίες εμείς ως επαγγελματίες απλά εκπροσωπήσαμε. Πιστεύω ότι με συλλογικές πρωτοβουλίες όπως αυτές, μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλα οφέλη για όλους μας»

Ποιες είναι οι γυναίκες της Παλαιόχωρας;

Το MadeinCreta έψαξε να βρει ποιες είναι οι κυρίες που έκαναν διάσημο το χόρτο που φυτρώνει στα βράχια της Παλαιόχωρας στα «ευρωπαϊκά σαλόνια».

Είναι λοιπόν πέντε άνω των 50 ετών που έχουν όρεξη για δουλειά αλλά παλεύουν εκτός από τα κύματα και τη γραφειοκρατία, για τη σύσταση συνεταιρισμού.

Το ενδιαφέρον στην προσπάθεια αυτή επίσης είναι ότι οι μισές είχαν δικές τους επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κρίσης και οι υπόλοιπες αγρότισσες . Όλες μαζί ψάχνουν τρόπο να επιβιώσουν. madeincreta.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...