Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Πρόστιμα σε μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις για τρόφιμα κ.α ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Wheelie shopping basketImage by Lars Plougmann via Flickr
Στην επιβολή 205 προστίμων συνολικού ύψους 1.759.000 ευρώ σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, προχώρησαν οι αρμόδιοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Πρόκειται για σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κλινικές, catering, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, παιδικές κατασκηνώσεις και άλλες επιχειρήσεις σε Αττική, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Επτάνησα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη, στις οποίες τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ εντόπισαν και κατέγραψαν σωρεία παραβάσεων, όπως:
- Κατοχή και διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων (π.χ. με περασμένη την ημερομηνία λήξης ή με αλλοιώσεις στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες).
- Κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων.
- Κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων.
- Κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας.
- Ελλειψη άδειας λειτουργίας ή ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΔΩ

Αυγενάκης: Πρόταση αναστολής πλειστηριασμών κύριας κατοικίας για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα

Την αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα προτείνει ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλο, και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει εισαγωγικά ότι «κατά την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας έχει οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση, καθώς δεν διαθέτει σοβαρή αγοραστική δύναμη και δυνατότητα απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση και τα δάνεια, ενώ δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει τη συμμετοχή του στην οικονομική και κοινωνική ζωή». Τονίζει δε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να εξοφλήσουν τις υπάρχουσες οφειλές τους, ενώ τα επίπονα οικονομικά και φορολογικά μέτρα που συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά και τα νέα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία».

Επιπλέον, αναγνωρίζει «με βάση την πραγματική αδυναμία αρκετών συμπολιτών μας, παρατάθηκε ορθά με Πράξη νομοθετικού περιεχομένου η απαγόρευση των πλειστηριασμών κατοικιών έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2011». Ωστόσο, αναφέρει ότι «η εξάμηνη αναστολή που δόθηκε, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011, δίνει μόνο μια πρόσκαιρη ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένους πολίτες». Σημειώνει δε σχετικά ότι «από την έναρξη της ισχύος του Ν. 3869/2010 για τη «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» έχει συμπληρωθεί ήδη ένα έτος, ενώ τα διαδικαστικά προβλήματα που εντοπίζονται στα Ειρηνοδικεία είναι τεράστια, καθώς οι Ειρηνοδίκες και οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν στον αριθμό». Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι «υπάρχει αργή προώθηση των αιτήσεων και υπέρβαση ορισμένες φορές του νόμου με ορισμούς δικασίμων σε διάστημα που υπερβαίνει το προβλεπόμενο εξάμηνο».

Προσθέτει επίσης ότι «οι καταθέσεις αιτήσεων αυξάνονται ραγδαία, είναι προφανές ότι η συμφόρηση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα Ειρηνοδικεία θα είναι τεράστια», ενώ αναφέρει ότι «στα προβλήματα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και (α) το κόστος άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς η κατάθεση της αίτησης δεν επιφέρει αυτοδικαίως αναστολή, (β) την πρακτική των τραπεζών, που έχουν προσδιορίσει εσπευσμένα πλειστηριασμούς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου και (γ) τη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών από τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης».

Αναφέρει επίσης ότι «δυστυχώς, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των οφειλετών εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες και δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αντιθέτως, κοινοποιούνται κανονικά προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012, οπότε και λήγει η υφιστάμενη αναστολή». Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει ότι «η αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων καθίσταται όχι μόνο εύλογη, αλλά και επιτακτική, γεγονός που έχουν επισημάνει οι περισσότεροι φορείς της αγοράς, αλλά και οι Ενώσεις καταναλωτών, όπως είναι η ΕΚΠΟΙΖΩ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου:
  1. να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2012 για ένα τουλάχιστον ένα έτος ακόμη, όπως και
  2. να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010, ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο».

Μιχελογιαννάκης: Το Δημοψήφισμα είναι η λύση

Στη συνεδρίαση της Βουλής και στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νομού Ηρακλείου Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης, άρχισε την ομιλία του λέγοντας «Είναι αλήθεια ότι η πολιτική βρίσκεται σε κρίση, ότι οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά, η διαπλοκή, ο κομματισμός επικρατούν. Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος ελέγχονται.

Ο συνδικαλισμός βρίσκεται σε κρίση. Η ανάγκες της κοινωνίας είναι για υπεύθυνους και όχι για χαρισματικούς. Οι διανοούμενοι δεν έχουν βρει ακόμα το ρόλο τους. Καιροφυλακτεί η απειλή για ολοκληρωτισμό. Υπάρχει κρίση αγοράς από καιροσκόπους. Υπάρχει κρίση δικαστικής εξουσίας. Ζητούμενο είναι όχι τα «golden boys» αλλά οι «golden citizens». Κορυφαία πράξη της δημοκρατίας, της ηθικής και του ορθολογισμού είναι το Δημοψήφισμα.»

«Τα παλαιότερα προβλήματα της μη καλής ενημέρωσης των πολιτών, του κινδύνου δημαγωγίας και του οικονομικού κόστους, σήμερα δεν υπάρχουν. Η Δημοκρατία «φυτρώνει» εκεί που υπάρχουν καλές συνθήκες επικοινωνίας των πολιτών και το Δημοψήφισμα είναι η λύση. Τα τελευταία εβδομήντα χρόνια έγιναν μόνο δύο Δημοψηφίσματα. Είχαμε φτάσει στο σημείο να ψηφίζουμε για “Eurovision” και για “Life style” και όχι για εμάς» ανέφερε.

Στην συνέχεια ανέλυσε τον όρο της εντροπίας και είπε χαρακτηριστικά «Έφτασε η ώρα της χαμηλής εντροπίας. Εντροπία στην πληροφορική σημαίνει το αντίστροφο του μέτρου της πληροφορίας, εντροπία στη στατιστική σημαίνει το μέτρο αταξίας στοιχείων ύλης, εντροπία στη θερμοδυναμική σημαίνει η δυσχέρεια της θερμότητας να μετατραπεί σε μηχανικό έργο, ενώ εντροπία στην κοινωνιολογία και στην πολιτική σημαίνει κέντρο αποδόμησης κοινωνικών και πολιτικών συστημάτων.»

Τελειώνοντας την ομιλία του τόνισε «Έφτασε η ώρα με την χαμηλή εντροπία, με το Δημοψήφισμα, να ανεβούμε επιτέλους στο λόφο της Πνύκας.

Έφτασε η ώρα επιτέλους της συμμετοχής, της συνεννόησης, της αντιπροσωπευτικότητας, της διεύρυνσης, της εμβάθυνσης της λαϊκής κυριαρχίας.

Νοιώθω χαρούμενους που ένα αίτημα της αγανακτισμένης κοινωνίας, η κυβέρνηση το κάνει πράξη. Η ψηφιακή Πνύκα είναι πλέον δεδομένο και ο οδηγός για το αύριο.»

«Αντάρτες του γλυκού νερού όσοι συμφωνούν με μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, αλλά κάνουν πίσω στο όνομα της κομματικής υποταγής»

Συγκεκριμένο σχέδιο συντονισμένης δράσης και πολιτικής παρέμβασης των Βουλευτών όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο, διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΔΗ.ΣΥ., Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος», ενώ ζήτησε από κάθε βουλευτή να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Η τοποθέτηση του κ Αυγενάκη επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων των Βουλευτών για τη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προς τρεις αποδέκτες: (α) την κυβέρνηση, (β) το Προεδρείο της Βουλής και (γ) τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ως κεντρικούς στόχους της πρωτοβουλίας ξεκαθάρισε ότι είναι πρώτον, η πλήρης ενημέρωση του Κοινοβουλίου και του Ελληνικού Λαού για τις πραγματικές εξελίξεις και τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και δεύτερον η άμεση συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, είτε χωρίς είτε με εκλογές, τις οποίες μπορούν να προκαλέσουν οι ίδιοι οι Βουλευτές. Επίσης, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική σε πρακτικές που απαξιώνουν το κύρος των θεσμών.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Βουλευτή βρίσκεται στο σύνδεσμο: http://www.youtube.com/watch?v=ioMYDJk3fMk

Αυγενάκης: Διατήρηση των Πειραματικών Σχολείων του Ηρακλείου

Να διατηρήσει η Κρήτη τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές των Πειραματικών Σχολείων και να διασφαλιστεί η αντικειμενική αξιολόγηση και των 15 Πειραματικών Σχολείων της χώρας που πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «το τρέχον σχολικό έτος 2011-12, με βάση το νόμο 3966/2011 (Θεσμικό Πλαίσιο για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία), καθορίζεται σε 15 ο αριθμός των υφιστάμενων Πειραματικών Λυκείων που κατόπιν αξιολόγησης θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία», ενώ αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική αίτηση και φάκελο αξιολόγησης έχουν υποβάλει 18 Λύκεια (Αθήνας: 9, Θεσσαλονίκης: 4, Πάτρας: 2, Ηρακλείου: 1, Ρεθύμνου: 1, και Μυτιλήνης: 1) και πως «η σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αναμένεται μέχρι τις 15/10/2011».

Στο νομό Ηρακλείου, επισημαίνει ότι «το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου ιδρύθηκε με βάση το ΦΕΚ 204/6-9-1980 και το Πειραματικό Λύκειο με βάση το ΦΕΚ 780/Β΄/10-10-1989 και από τότε βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία». Αναφέρει δε ότι «από την έναρξη λειτουργίας τους τα εν λόγω Πειραματικά Σχολεία Ηρακλείου στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα» και ότι «τα δύο Σχολεία είναι σύμφωνα με το νόμο 1566/1985 συνδεδεμένα όλα αυτά τα χρόνια με το Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Κρήτης (ΠΕΚ) με το οποίο συνεργάζονται διαρκώς, περισσότερο από δέκα έτη υπάρχει θεσπισμένη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα με τη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (Τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών) και με τη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήματα Φιλολογίας και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών)» καθώς και ότι «στις πολιτιστικές εκδηλώσεις η συνεργασία επεκτείνεται και στη Σχολή Επιστημών Υγείας (Τμήμα Ιατρικής)».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «τα Πειραματικά Σχολεία Ηρακλείου έχουν σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους έντονη μορφωτική, πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα (καινοτόμες διδασκαλίες δημοσιευμένες σε πρακτικά συνεδρίων, έκδοση εφημερίδας, μυθιστοριογραφία, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για την παρουσίαση συγγραφέων κ.ά.)». Επίσης, καταγράφει ότι «τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργεί σε επίπεδο νομού Θερινό Σχολείο με συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητών των Πειραματικών Σχολείων Ηρακλείου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι «η εφαρμογή του νέου νόμου δεν πρέπει να στερήσει από την Κρήτη τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές των Πειραματικών Σχολείων, διακόπτοντας το υψηλό εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν», ώστε ερωτά την αρμόδια Υπουργό «με ποιους τρόπους θα διασφαλίσει την αντικειμενική και αξιολογική κρίση για τη διατήρηση των 15 Πειραματικών Σχολείων της χώρας», ενώ ζητά ενημέρωση σχετικά με το «πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία». Τέλος, ζητά διευκρινήσεις σχετικά με το «ποια είναι η θέση του Υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών για την υποψηφιότητα των Πειραματικών Σχολείων του νομού Ηρακλείου», «προβλέπεται η εφαρμογή του νέου νόμου να διατηρήσει στην Κρήτη τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές των Πειραματικών Σχολείων».

Πορεία διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο

Πορεία διαμαρτυρίας έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης, από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης (λεωφόρο Δικαιοσύνης, λεωφόρο Καλοκαιρινού, οδός Αγίου Μηνά, οδός Έβανς, λεωφόρο Κνωσού) οι συμμετέχοντες στην πορεία θα φθάσουν στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, που από το πρωί, τελεί υπό κατάληψή από γονείς μαθητών.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατούσε  στο κέντρο του Ηρακλείου, με λεωφορεία και ΙΧ να έχουν «κολλήσει» λόγω της πορείας.

Η σημερινή πορεία αποτελεί τη δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας μετά τη χθεσίνή 2ωρη κατάληψη στο ΠΑΓΝΗ, ενώ όμοιες κινητοποιήσεις θα επαναλαμβάνονται ως τις 19 Οκτωβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί δεύτερη 24ωρη απεργία.

Μαθητής μέθυσε στην κατάληψη του σχολείου του και τον πήγαν στο Νοσοκομείο


Από το προαύλιο του υπο κατάληψη σχολείου του, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με συμπτώματα οξείας μέθης διεκομίσθη ένας 16χρονος μαθητής. Ο ανήλικος, είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοολούχων ποτών, ενώ συμμετείχε στην κατάληψη και ευτυχώς που διεκομίσθη αμέσως στο Νοσοκομείο όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου η οποία ενεργεί τη σχετική προανάκριση, ενημερώθηκε για το περιστατικό από τους ιατρούς του Νοσοκομείου περί την 13.30 ώρα της ιδίας ημέρας (03-10-2011).
www.flashnews.gr

Η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης βραβεύεται για τις παραλίες της


Μετά την ευρωπαϊκή διάκριση ως πόλη 12 αστέρων και την ένταξη της στα ρεκόρ Γκίνες, η Ιεράπετρα ετοιμάζεται να  υποδεχθεί μια ακόμα βράβευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων Περιοχών (EUCC).

Η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης βραβεύεται για τις εξαιρετικές παραλίες της, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνονται πλέον στον κατάλογο με τις 50 πιο ελκυστικές περιοχές της Νότιας Ευρώπης, που διακρίνονται για τις παραλίες τους.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα βραβεύθηκαν συνολικά 12 Δήμοι που θα παραλάβουν τα βραβεία τους κατά την 1η Πανελλήνια Τελετή Βράβευσης που θα γίνει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στην Ιεράπετρα.

Πρόκειται για ένα διήμερο εκδηλώσεων – 8 και 9 Οκτωβρίου – που διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων περιοχών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δήμο Ιεράπετρας, στη Μεγάλη Παραλία δίπλα από το ξενοδοχείο «Sunshine» (Λύκτος).

Η διοργάνωση ξεκινά στη συνεδριακή αίθουσα του Sunshine» στις 10 το πρωί του Σαββάτου.
http://www.flashnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...