Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Το Norwegian Jade ζήτησε να πιάσει λιμάνι, αλλά η απεργία έδωσε...απαγορευτικό!

In her original livery as Pride of Hawaii
(Photo credit: Wikipedia)

Αναστάτωση έχει προκαλέσει μεταξύ των πρακτόρων του Ηρακλείου η πληροφορία ότι το πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο Norwegian Jade της Norwegian Cruise Line που είχε ζητήσει εκτάκτως να 'δέσει' στο λιμάνι του Ηρακλείου δεν θα έθει τελικά εξαιτίας της απεργίας των δύο πλοηγών που απεργούν αύριο! 


Και το περίεργο δεν είναι ότι οι δύο άνθρωποι απεργούν , όπως έχουν δικαίωμα και πως το Ηράκλειο θα χάσει αρκετά έσοδα από τους χιλιάδες επισκέπτες που δεν θα έρθουν, αλλά από τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα.

"Εντάξει οι άνθρωποι αυτοί κάνουν απεργία. Σεβαστό. Αλλά γιατί να μην μπορεί να μπει στο λιμάνι του Ηρακλείου ένα πλοίο επειδή απεργεί η πλοηγική υπηρεσία όταν αλλού στο Κατάκωλο πχ ή στον Άγιο Νικόλαο που δεν έχου πλοηγούς γιατί μπαίνουν τα πλοία;" τόνισε στο CRETALIVE ναυτιλιακός πράκτορας.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι ότι εξαιτίας της απεργίας το Norwegian Jade δεν θα έρθει τελικά και θα πάει Μύκονο-Σαντορίνη.
Enhanced by Zemanta

Νοτιοδυτικά του Τυμπακίου: Νέα "επίσκεψη" του Εγκέλαδου

Νέα "επίσκεψη" του Εγκέλαδου είχαμε απόψε στην Κρήτη.


Συγκεκριμένα, στις 20.19 το βράδυ, 3.1 R σημειώθηκαν 24 χλμ Δυτικά - Βορειοδυτικά του Τυμπακίου ενώ 5 λεπτά αργότερα καταγράφηκε άλλη μία δόνηση 3.2 R, 31 χλμ Δυτικά - Νοτιοδυτικά του Τυμπακίου. 

Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα.

Ξιφομάχοι από όλη την Κρήτη διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Φαιστό

Στο αγωνιστικό μέρος, στο κύπελλο FAISTOS CUP, οι αθλητές αγωνίστηκαν στα όπλα Ξίφος Ασκήσεως και Ξίφος Μονομαχίας Στο αγωνιστικό μέρος, στο κύπελλο FAISTOS CUP, οι αθλητές αγωνίστηκαν στα όπλα Ξίφος Ασκήσεως και Ξίφος Μονομαχίας


Ξιφομάχοι από όλη την Κρήτη διασταύρωσαν τα ξίφη τους, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες, σε μια γιορτή Ξιφασκίας που περιελάμβανε ατομικούς αγώνες ξιφασκίας, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων της Κρήτης. Το 3ο κύπελλο, FAISTOS CUP είναι μια διοργάνωση Πανελλήνιας εμβέλειας που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η Αθλητική Λέσχη Μεσαράς Καπετάν Μιχάλης Κόρακας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας και Μαζικού Αθλητισμού του Δήμου Φαιστού και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού.

Στο αγωνιστικό μέρος, στο κύπελλο FAISTOS CUP, οι αθλητές αγωνίστηκαν στα όπλα Ξίφος Ασκήσεως και Ξίφος Μονομαχίας στις κατηγορίες ηλικιών 8-13,14-17, καθώς και 10-13 και 14-17, αντίστοιχα σε αγόρια και κορίτσια και απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μπορούν να φέρουν επιτυχημένα αποτελέσματα σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Την παράσταση όμως έκλεψαν οι μικροί ξιφομάχοι που αγωνίστηκαν με πάθος, αποδεικνύοντας την αγάπη τους για το άθλημα.

Στους αγώνες, παρόν ήταν η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη που έκανε και τις απονομές στους νικητές, μέλη του Δ.Σ Φαιστού, ενώ σε δήλωσή της, η Δήμαρχος συνεχάρη την Αθλητική Λέσχη Μεσαράς, όλους τους προπονητές και αθλητές που αγωνίστηκαν, καθώς και τα σωματεία που συμμετείχαν στη διοργάνωση.


prismanews.gr

Ανακαλύφτηκε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο στη Κρήτη

ΦΩΤΟ από το FlashNews

Ένα σπουδαίο κέντρο γραμμάτων και παιδείας των βυζαντινών χρόνων, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, ανέσκαψε ο καθηγητής Αθ. Παλιούρας στην τοποθεσία Λουσούδι των Αστερουσίων, σε υψόμετρο 880 μ., κάτω από την κορυφή του Κόφινα!


Όπως διαβάζουμε στο FlashNews, πρόκειται για το μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών που ίδρυσε στα μέσα του 14ου αιώνα ο λόγιος μοναχός Ιωσήφ Φιλάγρης, ένας από τους πιο σημαντικούς σχολιαστές του Αριστοτέλη. 

Τον σημαντικό ρόλο του Φιλάγρη είχε αναδείξει το 1979 ο καθηγητής  Γ. Παπάζογλου, στη διδακτορική διατριβή του με επιβλέποντα τον αείμνηστο καθηγητή Νίκο Παναγιωτάκη.
Το ερειπωμένο μοναστήρι, που συνέχιζε να παραμένει άγνωστο, εντόπισε το 1992 ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης και το περιέλαβε στο έργο του "Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης".

Τα εντυπωσιακά στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα από τον καθηγητή κ. Παλιούρα, παρόντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γορτύνης & Αρκαδίας Μακαρίου, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, της αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου, του Ηγούμενου της Μονής Κουδουμά Αρχιμανδρίτη Μακάριου, του π. Ιλαρίωνα, του αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιαννάκη, που ανάλαβε τη μελέτη αναστήλωσης του ημιερειπωμένου καθολικού, και των αρχαιολόγων συνεργατών της ανασκαφής Μαρίας Σηφάκη και Στυλιανής Καλλεντάκη.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, ο λόγιος μοναχός και αριστοτελικός σχολιαστής Ιωσήφ Φιλάγρης δραστηριοποιήθηκε σε μια έρημη περιοχή της Νότιας Κεντρικής Κρήτης (αναφέρεται και ως Ερημούπολις), όπου υπήρχαν διάσπαρτα μονύδρια, ασκηταριά και σπήλαια -χώροι διαμονής των ερημιτών, που συνέχιζαν τη μακραίωνη πορεία του ασκητικού βίου.

Στην ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, βρίσκεται το Αγιοφάραγγο, ιερός τόπος ασκητών και αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο κ. Παλιούρας αναφέρθηκε αναλυτικά όχι μόνο στο "Διδακτήριο - Πανεπιστήμιο" του Φιλάγρη, αλλά και σε μια τελευταία του ανακάλυψη: στο μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών, στα ερημικά Αστερούσια, υπήρχε κέντρο αντιγραφής χειρογράφων.

Εκεί, ο Ιωσήφ Φιλάγρης αντέγραφε κώδικες, χειρόγραφα και περγαμηνές, όχι μόνο των πατερικών κειμένων, αλλά και αρχαίων συγγραφέων, ιδιαίτερα, μάλιστα του Αριστοτέλη.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Παλιούρας, ότι την εποχή εκείνη ο Αριστοτέλης ήταν σε διωγμό σε ολόκληρη την Ευρώπη "λόγω του ότι ήταν ο θεμελιωτής των θετικών επιστημών.

ΦΩΤΟ από το FlashNews
Η Καθολική Εκκλησία είχε εξαπολύσει ένα φοβερό διωγμό των έργων του. Οι κώδικες του Φιλάγρη μαρτυρούν μια πρώιμη πνευματική αναγέννηση και τα χειρόγραφά του διασώζονται σήμερα σε μεγάλες βιβλιοθήκες του Λονδίνου, της Βιέννης, του Παρισιού, του Βουκουρεστίου, κ.α."

Μιλώντας για το βιβλιογραφικό εργαστήριο ο κ. Παλιούρας τόνισε: "Ανασκάπτοντας τον χώρο της μονής εντοπίσαμε ένα παραλληλόγραμμο δωμάτιο που έχει ακριβώς την τυπολογία των σκριπτορίων. Είναι το πρώτο βιβλιογραφικό εργαστήριο που ανακαλύπτουμε σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για μια σημαντική προσπάθεια, «μια μεγάλη ανακάλυψη για τον Ελληνικό Πολιτισμό, για την ιστορία της Κρήτης, από τον καθηγητή κ. Παλιούρα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.

Η Περιφέρεια έχει την υποχρέωση να στηρίξει τον πολιτισμό μας, να αναδείξει την ιστορία του νησιού. Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά όχι μόνο για την περιοχή του Κόφινα, αλλά για ολόκληρη την Κρήτη και την Ελλάδα».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας κ. Μακάριος ευχαρίστησε την Μονή Κουδουμά που χρηματοδοτεί τις ανασκαφικές εργασίες στο ΄΄Λουσούδι΄΄.

Ιστορικά στοιχεία

Ο Ιωσήφ Φιλάγρης, επειδή είχε να αντιμετωπίσει την απαγόρευση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας από τους Βενετούς κατακτητές και την καταπίεση της προπαγάνδας των ρωμαιοκαθολικών της Κρήτης, βρήκε πρόσφορο έδαφος στον απομακρυσμένο χώρο του Κόφινα, όπου έστησε το Μοναστήρι του, και με τους φοιτητές του, στους οποίους δίδασκε ελληνική φιλολογία, Πατέρες της Εκκλησίας, Μαθηματικά και Ιατρική, ανέπτυξε σε τρία σημεία τη δράση του:

ΦΩΤΟ από το FlashNews
α. Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε υψηλό επίπεδο.
β. Αντιρρητική Θεολογία, όπου μαζί με τους σύγχρονούς του σπουδαίους θεολόγους Ιωσήφ Βρυέννιο και Νείλο Δαμιλά ανασκεύαζαν τις κακοδοξίες των καθολικών.
γ. Αντέγραφε κώδικες με πατερικά κείμενα, αλλά και με έργα του Αριστοτέλη, το έργο του οποίου βρισκόταν σε διωγμό από την καθολική Εκκλησία. Σώζονται έργα του Αριστοτέλη που εγράφησαν «διά χειρός Ἰωσήφ Φιλάγρη, μοναχοῦ τοῦ Κρητός καί τῶν αὐτοῦ φοιτητῶν ἐν τῇ μονῇ τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, κάτωθι Κωφηνίου Ὄρους εἰς θέσιν Λουσούδι», στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στο Βουκουρέστι, στο Άγιον Όρος κλπ.

Η ανασκαφή, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ευτύχησε να αποκαλύψει ως σήμερα σειρά κελιών, το μαγκιπείον (κουζίνα), την Τράπεζα, αποθηκευτικούς χώρους, το Αρχονταρίκι και το σημαντικότερο όλων: το Scriptorium, δηλαδή το βιβλιογραφικό εργαστήριο, όπου ο Φιλάγρης και οι φοιτητές του αντέγραφαν τα χειρόγραφα, έργα των Πατέρων και ιδιαίτερα έργα του Αριστοτέλη, τον οποίο μάλιστα ο ίδιος ο Φιλάγρης σχολίαζε. 

Κατάληψεις στα σχολεία της Κρήτης

Στα 19 ανέρχονται τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη σε ολόκληρη την Κρήτη, με φόντο τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.


Η απόφαση της κατάληψης με το "καλημέρα" κιόλας της σχολικής χρονιάς έχει βρει "οπαδούς" κυρίως σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Χανιά

Τα Χανιά αποτελούν την εξαίρεση σε επίπεδο Κρήτης και τα μαθήματα γίνονται κανονικά καθώς σύμφωνα με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων, κανένα γυμνάσιο ή λύκειο μέχρι στιγμής δεν βρίσκεται υπό κατάληψη.

Ρέθυμνο

8 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη στο νομό Ρεθύμνου. Πρόκειται για τα γυμνάσια: 1ο, 2ο, 3ο, το γυμνάσιο Επισκοπής και τα λύκεια 1ο, 2ο, 3ο, το ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και το λύκειο Επισκοπής.

Ηράκλειο

Εννέα σχολεία του Νομού Ηρακλείου τελούν υπό κατάληψη. Πρόκειται για επτά Λύκεια και δύο Γυμνάσια, εκ των οποίων μόλις το ένα είναι εκτός της πόλης του Ηρακλείου, συγκεκριμένα είναι σχολείο στο Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού.

Συγκεκριμένα καταλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο 9ο γυμνάσιο καθώς και στα γυμνάσια Τυμπακίου και το Καλλιτεχνικό.

Στα Λύκεια κατάληψη έχουν τα : 1ο, 3ο, 7ο, 11ο καθώς και το 2ο και 5ο ΕΠΑΛ

Την ίδια ώρα στην πλατεία ελευθερίας πραγματοποιείται συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων η συμμετοχή στη σημερινή απεργία φτάνει το 50%.

Λασίθι

Στο νομό Λασιθίου οι μαθητές δυο σχολείων έχουν προχωρήσει σε κατάληψη. Πρόκειται για το 3ο γυμνάσιο Ιεράπετρας και το ΕΠΑΛ Ιεράπετρας.

Κρητικός 16 ετών νίκησε την τετραπληγία και ετοιμάζεται για την Παραολυμπιάδα της Βραζιλίας [Video]

Δεν είχαν προλάβει καλά – καλά να χαρούν τις στιγμές με το παιδάκι τους, η Σόνια κι ο Μηνάς, όταν σαν κεραυνός εν αιθρία, ήρθε η διάγνωση…

Σπαστική τετραπληγία και εγκεφαλική παράλυση. Ο μικρός Μιχάλης ήταν μόλις 1,5 έτους.

Βλέποντας κανείς σήμερα, το 16χρονο να ιππεύει χαμογελαστός το άλογό του, δεν μπορεί να φανταστεί ότι … πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο!

Ο Μιχάλης Καλαράκης με όπλο την επιμονή και την πειθαρχία του, με τη στήριξη της οικογένειάς του και της προπονήτριάς του, αλλά κυρίως με μια αισιοδοξία που δε γνωρίζει κανενός είδους … κρίση, είναι συνεπής στις προπονήσεις του και … καλπάζει προς το στόχο του: την Παραολυμπιάδα του 2016, στη Βραζιλία!

Άλλωστε έχει ήδη δοκιμαστεί σε πανελλήνιους αγώνες, όπου μάλιστα διακρίθηκε με θέσεις στην εξάδα, ακόμη και στην τριάδα, κι ενώ συναγωνιζόταν με αρτιμελείς αθλητές!


Το πείσμα του 16χρονου αλλά και η αγάπη για την ιππασία αποδεικνύονται σημαντικά όπλα σε αυτό τον Αγώνα Ζωής! Οι δυσκολίες δεν τον έκαμψαν, αντιθέτως «έχτισαν» την ατσάλινη θέλησή του για να τα καταφέρει.

«Ποτέ δεν παραπονιέται. Πεισμώνει, έχει ένα "κάτι"» - λέει η μητέρα του νεαρού ιππέα, Σόνια και προσθέτει «θα μπορούσε να είναι ένα «κακό» παιδί και να μας τρέχει όλους, αλλά όχι!». Δεν «εκμεταλλεύεται» καταστάσεις, δε βαριέται, δεν παραιτείται. . «Οι γονείς μου είναι πολύ δοτικοί. Αν δεν είχα αυτούς δε θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα» - λέει ο 16χρονος από την πλευρά του για τους γονείς του, ενώ το δικό του ρόλο στο σπίτι παίζει ο μικρότερος αδερφός του, Νίκος.

Μια «αμαζόνα» … ολυμπιακού επιπέδου στο πλευρό του

Στο πλάι του Μιχάλη στέκεται εδώ και 8 χρόνια η Μαριάννα Γραμματικάκη – Βελιβασάκη, πρώην αθλήτρια, μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας Ιππασίας, η οποία το 2005 «μύησε» τον 8χρονο, τότε, Μιχάλη, στα μυστικά της ιππασίας. Η αρχή έγινε με τη θεραπευτική ιππασία προκειμένου το παιδί να βοηθηθεί σωματικά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως, έδειξε ότι είναι φτιαγμένος … από τη στόφα του πρωταθλητή!

«Η Μαριάννα είναι φίλη μου! Έχει πολύ τσαγανό. Με κάνει κάθε φορά που ιππεύω να θέλω να ξεπεράσω τον εαυτό μου» - λέει ο Μιχάλης για την προπονήτρια και φίλη του, η οποία όπως εκμυστηρεύεται ο ίδιος, είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα αγκαλιάσει όταν πετύχει κάτι σπουδαίο. «Στους πανελλήνιους, το Δεκέμβριο, έλαβα μέρος σε δύο κατηγορίες. Στη μία βγήκα 6ος και στην άλλη 3ος. Όταν βγήκα 3ος άρχισα … να χτυπιέμαι. Κρεμάστηκα στην αγκαλιά της Μαριάννας!» - θυμάται ο νεαρός ιππέας.

«Στο σπίτι κινείται κανονικά! Μόνο κορδόνια δε δένουμε» - λέει η μαμά Σόνια αλλά και πάλι βρέθηκε η λύση – δε χάθηκαν οι επιλογές σε παπούτσια! Δεν ήταν πάντα τόσο ανώδυνες, βέβαια, οι λύσεις για την οικογένεια, καθώς τα πρώτα χρόνια της ζωής του Μιχάλη, βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρά σχόλια από μικρά παιδιά…


«Δε θέλει να με στενοχωρεί» - λέει η μητέρα του και θυμάται τη δασκάλα του Μιχάλη στην πρώτη δημοτικού.

Ο Μιχάλης δεν της είχε πει ποτέ την αντιμετώπιση που είχε από τη δασκάλα, ενώ στα αλλεπάλληλα ερωτήματά της για το πώς πάει η ανάγνωση στο σχολείο εκείνος απαντούσε καθησυχαστικά «Μια χαρά!». Όταν η μητέρα αντιλήφθηκε ότι η δασκάλα ήταν πολύ σκληρή με το «πρωτάκι», λέγοντάς του «Αν είναι να διαβάσεις και να μην καταλαβαίνω τι λες και να αρχίσεις να κλαις … μη διαβάσεις!» την επισκέφθηκε και … έλυσε το ζήτημα… Ευτυχώς, η αδιανόητη αυτή αντιμετώπιση από την εκπαιδευτικό αποτέλεσε μόνο την εξαίρεση στα σχολικά χρόνια του Μιχάλη.

Πάλι η μητέρα «καθάρισε» στην Α’ Δημοτικού, όταν ένα παιδάκι, με τη χαρακτηριστική σκληρότητα των παιδιών, προσέβαλε το μικρό, τότε, Μιχάλη. Η Σόνια πήγε στο σχολείο και έλυσε την παρεξήγηση, όμως ακόμη και σήμερα, οι αναμνήσεις των δύσκολων στιγμών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο 16χρονος, πλημμυρίζουν τα μάτια της με δάκρυα.

Ιππέας με στόχους!


Ο Μιχάλης Καλαράκης, πειθαρχημένος και συνεπείς στις προπονήσεις του, κοιτάζει τώρα … προς το Ρίο, όπου φιλοδοξεί να ταξιδέψει το 2016, για να λάβει μέρος στην Παραολυμπιάδα.

Μάλιστα, στο Ηράκλειο θα βρίσκεται την επόμενη Παρασκευή ο διεθνούς φήμης προπονητής ιππασίας Clive Milkins, ο άνθρωπος πίσω από την εθνική ομάδα paradressage της Αγγλίας.

Ο προπονητής θα γνωρίσει το Μιχάλη Καλαράκη, θα κάνουν μαζί μια προπόνηση και θα δώσει οδηγίες στη Μαριάννα Γραμματικάκη-Βελιβασάκη σε σχέση με την προπονητική τεχνική που ακολουθείται στην περίπτωση του Μιχάλη.

Το τριήμερο της επίσκεψής του, στο Ηράκλειο (28, 29, 30 Σεπτεμβρίου) θα φιλοξενηθούν στην Ιππική Ακαδημία Κρήτης, παιδιά με αναπηρίες από την Αθήνα, έχοντας την ευκαιρία να προπονηθούν με ένα προπονητή υψηλού επιπέδου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μία βραδιά στήριξης για τον 16χρονο αθλητή, με προσκεκλημένους όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά μια ζωντανή έμπνευση ζωής!

«Θέλω να γίνω γνωστός παραολυμπιακός ιππέας, αλλά το κυριότερο … θέλω να βοηθάω τους ανθρώπους γύρω μου να είναι καλύτεροι» - λέει ο 16χρονος. Κι αυτό το καταφέρνει ήδη … χωρίς σπουδές! Μια συζήτηση μαζί του κάνει τον καθένα να παραδεχτεί … τη μαγκιά του 16χρονου Μιχάλη. Αν και δεν του ήρθαν όλα εύκολα, φρόντισε να τα φέρει στα μέτρα του!

flashnews.gr

Ιεράπετρα: ‘Εκλεισαν κακήν – κακώς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής!

Το κλίμα ήταν τεταμένο στην Ιεράπετρα, πολύ πριν την άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα.


Η παρουσία των γραφείων της Χρυσής Αυγής, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στην οδό Κόρακα, προκαλούσε κατά καιρούς εντάσεις, κυρίως όταν πραγματοποιούνταν αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα όμως λειτούργησε σαν καταλύτης για τις εξελίξεις, κάτι που ίσως είδαν και τα μέλη του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive, τα ίδια τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα, αποφάσισαν να βάλουν, άρον άρον, λουκέτο στα γραφεία τους.

Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη, κατέβασαν ακόμα και τις ταμπέλες από τα γραφεία, ενώ όλος ο εξοπλισμός, από γραφεία μέχρι τηλέφωνα και υπολογιστές, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του κόμματος στο Ηρακλείο, στη Νέα Αλικαρνασσό.

Τα γραφεία της Ιεράπετρας λειτουργούσαν από το Νοέμβριο του 2011 στην οδό Κόρακα 52 στον 3ο όροφο.

Κρήτη: 180 εκατομμύρια απώλειες από την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής και της πτώσης τιμών στο σταφύλι

Μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης, καθώς μετά τις απώλειες στην ελαιοπαραγωγή, λόγω καιρικών συνθηκών, η καθίζηση των τιμών στα επιτραπέζια σταφύλια διογκώνει το πρόβλημα.


«Οι απώλειες στο αγροτικό εισόδημα της Κρήτης ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς» τονίζει μιλώντας στο "R" ο Γιώργος Κοντζεδάκης, Γεωπόνος, που διατηρεί σχετική επιχείρηση στις Αρχάνες Ηρακλείου. «Μόνο από το λάδι, που φέτος είναι είδος εν ανεπαρκεία, λόγω των νοτιάδων που έπληξαν την παραγωγή τον περασμένο Απρίλη, η απώλεια είναι στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, για το σταφύλι, βασικό προϊόν του νομού Ηρακλείου, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα αρνητική, καθώς κατακρημνίσθηκε η τιμή του. Οι απώλειες φτάνουν τα 20 εκατομμύρια» σημειώνει ο κ. Κοντζεδάκης, που λόγω θέσης κι επαγγέλματος, έχει εποπτεία στην περιοχή με τη μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού.

Οικονομική ζημιά στο αμπέλι

Οι τιμές κατέπεσαν, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης με τα ισπανικά και τα ιταλικά σταφύλια, αλλά και λόγω της καθυστερημένης, λόγω πολιτικών γεγονότων, εισόδου των Αιγυπτιακών σταφυλιών. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 30 έως το πολύ 70 λεπτά το πολύ και μόνο για εξαιρετικές ποιότητες, την ώρα, που η αναμονή ήταν για τιμές κοντά στο 1 ευρώ. Σημειώνεται ότι το κόστος παραγωγής φτάνει τα 50-55 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες σταφυλιών για την αγορά της Γερμανίας, αγοράσθηκαν από τους παραγωγούς περίπου στα 40 λεπτά το κιλό

Σημειώνεται ότι η Ισπανία περίμενε τα τελειώσει η Αίγυπτος για να αρχίσει τις εξαγωγές που συνέπεσαν με το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αφού η παραγωγική περίοδος είναι πρώιμη κατά 10 – 15 ημέρες. Στο μεταξύ η Ιταλία «βγήκε» πιο αργά στην αγορά, διότι η παραγωγική χρονιά εκεί είναι όψιμη λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Έτσι τρεις χώρες έβγαλαν στην αγορά ταυτόχρονα επιτραπέζια σταφύλια. Η χώρα της Ιβηρικής είναι η μεγαλύτερη παραγωγός επιτραπέζιου σταφυλιού με ετήσια παραγωγή 1,2 εκατ. τόνους, η Ιταλία ακολουθεί με 800 χιλ. τόνους ενώ η χώρα μας διαθέτει παραγωγή 200 χιλιάδων τόνων με τις περιοχές της Κορινθίας και της Καβάλας να είναι στην κορυφή. Η Κρήτη παράγει 20 χιλιάδες τόνους, αλλά διαθέτει προϊόν περιζήτητο, λόγω κλιματικών συνθηκών και υψηλής ποιότητας γεύσης.


Νοτιάς και δάκος κατέστρεψαν το λάδι

Ακόμα και στη Βουλή έφτασε η μεγάλη φετινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη, την οποία είχε επισημάνει και ο Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης παρουσιάζοντας στοιχεία που έκαναν λόγο για ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές Ηρακλείου, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μιχάλη Κριτσωτάκη και Μαίρη Διακάκη οι ασυνήθιστες ακραίες θερμοκρασίες και οι νότιοι άνεμοι, που έπληξαν την ελαιοπαραγωγή κατά την ευαίσθητη περίοδο της άνθησης «προκάλεσαν μια συνολική μείωση της ελαιοπαραγωγής της τάξεως του 60-75% που εκτιμάται σε απώλεια 60-75 χιλ. τόνων ελαιολάδου αξίας 150-200 εκατ. ευρώ».

Επίσης ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς σε αναφορά του στη Βουλή σημειώνει ότι «μεγάλος αριθμός ελαιουργών οφείλει σημαντικά ποσά σε Τράπεζες, σε προμηθευτές (κυρίως ελαιουργικών μηχανημάτων) καθώς και στο ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή φόρων, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις».

Συγχρόνως, ο βουλευτής Ηρακλείου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», τονίζει πως «έμποροι ελαιολάδου που χρεοκόπησαν, οφείλουν στους ελαιουργούς υψηλά ποσά, ενώ δεν δανειοδοτούνται πλέον από τις Τράπεζες. Από πέρυσι ήδη λειτουργεί στην Κρήτη μικρότερος αριθμός ελαιουργείων, ενώ υπάρχει ο φόβος να οδηγηθούν σε 'λουκέτο' ή σε οικονομικό μαρασμό αρκετά από αυτά, αφού η επιβίωση ενός ελαιουργείου απαιτεί την παραγωγή τουλάχιστον 200 τόνων ελαιολάδου».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...