Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ρέθυμνο: Ξεκινά το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης

Εκδήλωση – Συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς


Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Οκτώβριο στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε την π. Δευτέρα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, με πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων και Μαθητών του δήμου.

 Το Πρόγραμμα αυτό είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, μία ομάδα επιστημόνων, όπως ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί, βρίσκεται στο Ρέθυμνο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών γύρω από το θέμα κακοποίησης και σεξουαλικής βίας ανηλίκων.

Ο ψυχολόγος από το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού, ο οποίος βρίσκεται στο Ρέθυμνο, Γιώργος Τσουβέλας, μίλησε για το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα κάναμε μία ενημέρωση στους συλλόγους γονέων αναφορικά με τις δράσεις πρόληψης που έχουν σχεδιαστεί για τις τρεις ομάδες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές. Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση φορέων, ειδικών και ανθρώπων που έχουν να κάνουν με παιδιά αναφορικά με ζητήματα κακοποίησης και σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων είτε αυτή προέρχεται από ενήλικους είτε από ανηλίκους. Στο Ρέθυμνο υπάρχει μία σημαντική ομάδα συναδέλφων που αποτελείται από παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι ακριβώς θα αναλάβουν να πλαισιώσουν τόσο τις δράσεις πρόληψης όσο και τις δράσεις της μονάδας ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιού και εφήβου».

Όσον αφορά στην έναρξη του Προγράμματος και ποιες θα είναι οι δράσεις του ο κ. Τσουβέλας διευκρίνισε: «Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο και παράλληλα με τις δράσεις πρόληψης θα γίνει μια ενημέρωση αναφορικά με τη μονάδα υποστήριξης παιδιού και εφήβου, η οποία θα λειτουργεί υποστηρικτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα χρόνο. Οι δράσεις έχουν εγκριθεί από τη Διεύθυνση Αγωγής Υγείας και θα γίνουν εντός του ωραρίου σε ό, τι έχει να κάνει με τους μαθητές. Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, οι δράσεις θα γίνουν εκτός ωραρίου. Οι ανάγκες της πόλης είναι κάτι το οποίο θα ανατροφοδοτείται και μέσα από τα προγράμματα πρόληψης. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις με φορείς ώστε να κάνουμε μια συζήτηση για να δούμε ποιες από τις προσχεδιασμένες δράσεις έχει νόημα να γίνουν. Από εκεί και πέρα όμως, όλα αυτά τα αιτήματα και η διερεύνηση των αναγκών θα είναι κάτι που θα γίνεται και στην πορεία του προγράμματος. Είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω δράσεις και ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες δράσεις ευαισθητοποίησης και σε κάποιες εξειδικευμένες ομάδες, όπως ιερείς και γυμναστές».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Μαθητών δήμου Ρεθύμνου Μανόλης Μυλωνάκης σχετικά με το Πρόγραμμα αυτό υπογράμμισε: «Καλέσαμε τους ανθρώπους από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο Ρέθυμνο, να κάνουν μια ενημέρωση στους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για τις δράσεις που πρόκειται να έχει κατά τη διάρκεια της χρονιάς με βάση το πρόγραμμα που έχουν αναπτύξει, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση επαφή των γονέων με το κλιμάκιο του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Παιδιού για να διευκολύνουμε τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων αυτών με τους γονείς».

http://rethemnosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...