Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

"ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ": Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. περιοδεύει στην Κρήτη

Το ταξίδι του στην ενδοχώρα των Χανίων και στην υπόλοιπη Κρήτη συνεχίζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. με την καλοκαιρινή παραγωγή 'Υπάρχει και φιλότιμο' σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παρτσαλάκη.

Επόμενος σταθμός της παράστασης είναι ο Αγιος Νικόλαος, όπου το έργο θα παρουσιαστεί αύριο στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου. Ακολουθεί ο Δήμος Σητείας το Σάββατο 3 Αυγούστου (3ο Δημοτικό Σχολείο) και η Ιεράπετρα την Κυριακή 4 Αυγούστου (3ο Γυμνάσιο).

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου η παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. θα παρουσιαστεί στις Μοίρες και την Τρίτη 6 Αυγούστου στο Πέραμα Μυλοποτάμου.

Στα Χανιά η παράσταση επιστρέφει την Τετάρτη 7 Αυγούστου όπου θα παρουσιαστεί στις 9.30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Πλατανιά, την Πέμπτη 8 Αυγούστου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καστελίου Κισάμου, το Σάββατο 10 Αυγούστου στο Γυμνάσιο - Λύκειο Παλαιόχωρας, την Κυριακή 11 Αυγούστου στο Γυμνάσιο Καντάνου, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στο θέατρο 'Αλέξης Μινωτής' στον Αγιο Αντώνιο Κολυμπαρίου και την Τρίτη 13 Αυγούστου στο θέατρο 'Κρεμαστός' στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου.

Η γενική είσοδος σε αυτές τις παραστάσεις θα είναι 10 ευρώ.

Οπως γνωστοποίησε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. κ. Μιχάλης Αεράκης, μιλώντας για την περιοδεία της παράστασης, οι ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. μπορούν να προσέλθουν στα Κ.Ε.Π. της περιοχής τους προσκομίζοντας την αστυνομική ταυτότητα και το ασφαλιστικό βιβλιάριο προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν εισιτήρια για τους ίδιους και τα προστατευόμενα μέλη τους.

«Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης είναι υποχρεωμένο -παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες- να πάει και στην ξεχασμένη ενδοχώρα της Κρήτης που δεν τολμά να πάει άλλο θεατρικό σχήμα, διότι το κόστος των εισιτηρίων είναι δυσανάλογο με το κόστος της παραγωγής τους. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. τολμά, αλλά χρειάζεται και τη στήριξη του κόσμου για να παραμείνει ζωντανό, όπως είναι μέχρι σήμερα για να μπορεί να δημιουργεί και να ταξιδεύει το όνομα της Κρήτης όπου πάει με ποιοτικές παραστάσεις», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.

Ο κ. Αεράκης τόνισε ότι μέχρι στιγμής οι τέσσερις παραστάσεις του έργου στα Χανιά συνάντησαν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό καθώς τις παρακολούθησαν συνολικά 3.500 άτομα.

Να σημειωθεί πως το έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. θα περιοδεύσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα με την τελευταία παράσταση στο Χαλάνδρι στις 17 Σεπτεμβρίου. Συνολικά θα δοθούν 37 παραστάσεις.

Αγώνες παραλίας στην Κρήτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη από τις 29 Ιουλίου, εξαήμερο αθλητικών, ναυτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΣΙΔΩΝΙΑ 2013», στην παραλία της Σιδωνίας (Ψαρής Φοράδας).

O Aθλητικός και Ναυτικός Όμιλος Καλαμίου συνδιοργανώνουν τις εν λόγω εκδηλώσεις και προκηρύσσει τους παρακάτω αγώνες:

Α. Αγωνίσματα ΣΤΙΒΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
1) Tσουβαλοδρομίες (όλες οι κατηγορίες)
2) Κουταλοδρομίες (όλες οι κατηγορίες)

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
1) Δρόμος 400 μ. Αγοριών - Κοριτσιών Α', Β', Γ', Δ’ και Ε’ κατηγ. (από 4 - 12 ετών)

2) Μπαλάκι 200 gr. Αγοριών - Κοριτσιών Α', Β', Γ', Δ’ και Ε’ κατηγ. (από 4 - 12 ετών)

3) Δρόμος 1500 μ. Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων, Κορασίδων

4) Κρητικό Βόλι Ανδρών, Γυναικών

5) Μήκος άνευ φοράς Ανδρών, Γυναικών, Παίδων, Κορασίδων

Β. Αγωνίσματα ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ
1) Πινγκ πονγκ. Ανδρών, Γυναικών, Παίδων, Κορασίδων ( Προκριματικοί: Τετάρτη 31 Ιουλίου)
2) Τάβλι ( Προκριματικοί: Δευτέρα 29 Ιουλίου )
3) Δηλωτή ( Προκριματικοί: Δευτέρα 29 Ιουλίου )

Γ. Αγωνίσματα ΟΜΑΔΙΚΑ.
1) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ. ( Προκριματικοί: Δευτέρα 29 Ιουλίου )
Ανδρών, Εφήβων,Παίδων
Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 6 παίκτες και 3 αναπληρωματικούς.

2) ΜΠΑΣΚΕΤ 3Χ3. ( Προκριματικοί Δευτέρα 29 Ιουλίου:)
Ανδρών, Γυναικών, Παίδων, Κορασίδων
Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 3 παίκτες και 1 αναπληρωματικό.

3) BEACH VOLLEY. ( Προκριματικοί: Δευτέρα 29 Ιουλίου)
Ανδρών, Γυναικών, Παίδων, Κορασίδων
Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 3 παίκτες και 1 αναπληρωματικό.

4) ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ. (Τελικοί: Σάββατο 3 Αυγούστου)
Ανδρών, Γυναικών, Παίδων, Κορασίδων
Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 5 παίκτες.

Όλα τα ομαδικά αγωνίσματα, εκτός της διελκυστίνδας, θα διεξαχθούν με κατάρτιση Ομίλων και οι αγώνες θα γίνονται τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Το Τάβλι κ η Δηλωτή θα διεξαχθούν με νοκ άουτ αγώνες και θα ξεκινήσουν από το πρωί της 29ης Ιουλίου.

ΤΑΛΛΑΙΑ 2013: “Εκθεση φωτογραφίας για τη λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία και θα παρουσιαστεί σε τρία χωριά του Δήμου Μυλοποτάμου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ «Ταλλαία 2013» θα ξεκινήσει την Παρασκευή 2 Αυγούστου και εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ένωσης της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα.
Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας «Η λαογραφία της Κρή
της τον περασμένο αιώνα» με έργα των φωτογράφων EFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη και AFIAP Γιώργη Παπαδάκη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 2 Αυγούστου στο Δημαρχείο Περάματος ενώ δύο ακόμα επίσημες παρουσιάσεις θα γίνουν την Δευτέρα 12 Αυγούστου στο Γυμνάσιο Γαράζου και την Δευτέρα 26 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Μάμα.
Μάλιστα μετά την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης θα ακολουθεί εσπερίδα με θέμα την συμβολή του Μυλοποτάμου στην ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα με ομιλητή τον Φιλόλογο και συγγραφέα κ. Μιχάλη Τρούλη και θα ολοκληρώνεται με την προβολή του ντοκιμαντέρ ¨Κρήτη πορεία προς την Ένωση 1821-1913¨, παραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨

Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνει 120 έργα των καταξιωμένων φωτογράφων EFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη και AFIAP Γιώργη Παπαδάκη.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε παραδοσιακούς οικισμούς του Δήμου Μυλοποτάμου και συγκεκριμένα στον παλαιό οικισμό και στο λαογραφικό μουσείο Γαράζου, στο Μούσσαι, στον Άγιο Μάμα, στο Καστρί και στις Αυδανίτες.
Η σκηνοθεσία είναι του κ. Μιχάλη Νικηφοράκη, ο οποίος με μαεστρία αξιοποίησε δημιουργικά τη νιότη και την ικανότητα των ερασιτεχνών ηθοποιών που συμμετέχουν στην Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, στο Θεατρικό Εργαστήρι «Άγιος Μάμας» και στον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «Ξαθέρια».
Χρησιμοποιήθηκαν τα κοστούμια των Μουσικοχορευτικών Συλλόγων «Ξαθέρια» και «Τ’ Aόρι» και τον συντονισμό διεκπεραίωσε με επιτυχία ο σκηνοθέτης των θεατρικών ομάδων Γιώργος Πολίτης.
Το πρόγραμμα παρουσίασης της έκθεσης έχει ως ακολούθως:


ΠΕΡΑΜΑ
Εγκαίνια Παρασκευή 2 Αυγούστου & ώρα 8μ.μ. Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως την Παρασκευή 9 Αυγούστου. Ώρες Λειτουργίας καθημερινά 9π.μ. με 2μ.μ.

ΓΑΡΑΖΟ
Επίσημη παρουσίαση Δευτέρα 12 Αυγούστου και ώρα 8μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως την Δευτέρα 19 Αυγούστου. Ώρες Λειτουργίας καθημερινά 10π.μ. με 1μ.μ. και 6μ.μ. με 9μ.μ.

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ
Επίσημη παρουσίαση Δευτέρα 26 Αυγούστου και ώρα 8μ.μ. στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Αγίου Μάμα.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.
Ώρες Λειτουργίας καθημερινά 10π.μ. με 1μ.μ. και 7μ.μ. με 9μ.μ.

Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ
Η εσπερίδα, η οποία θα ακολουθεί την παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας έχει θέμα «Η συμβολή του Μυλοποτάμου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα»

Η Κεντρική Ομιλία θα γίνεται από τον Φιλόλογο & Συγγραφέα κ. Μιχάλη Τρούλη και θα ακολουθεί η προβολή του Ντοκιμαντέρ ¨Κρήτη πορεία προς την Ένωση 1821-1913¨, παραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨.

Ο χώρος φιλοξενίας της εσπερίδας είναι αντίστοιχος με την υλοποίηση των τριών εκδηλώσεων παρουσίασης της προαναφερόμενης έκθεσης.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:  Περιφέρεια Κρήτης – Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, Δήμος Μυλοποτάμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιομαμιτών – Αργουλιδιανών «Άγιος Μάμας» με τη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Περάματος .

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:  του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της επετείου των εκατό χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα.

Ξεκινούν εκστρατεία για τη διάσωση της Οικίας Χρονάκη!


Οι δυσάρεστες εξελίξεις και το μέλλον που διαγράφεται για την ιστορική Οικία Χρονάκη οδηγούν στην έναρξη αγώνα, με...επικεφαλής την αρχαιολόγο κ. Λιάνα Σταρίδα για τη διάσωση της!

Όπως είχε αναφέρει το CretePlus.gr από τις 17 Ιούλη, το ιστορικό αυτό κτίριο αναμένεται να περάσει από το Δήμο Ηράκλειου, στην Εφορία Νεότερων Μνημείων της Κρήτης. Μια εξέλιξη, η οποία - σύμφωνα με όσους παρευρέθηκαν χθες στην Οικία Χρονάκη - ενέχει τον κίνδυνο, το οίκημα αυτό να μην αναδειχθεί, αλλά να γίνει ακόμη και... γραφεία.



Μια ανησυχία, η οποία εντείνεται αν αναλογιστεί κανείς, ότι από το 2010 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε η τελευταία υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη για το κονάκι του Ρασίχ, το αριστοκρατικό αυτό κτίριο, παραμένει αναξιοποίητο.

"Διαμάντι" ξεχασμένο...

Το κτίριο που σώζεται σήμερα αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου αρχοντικού. Στις συμβάσεις αγοραπωλησίας το ακίνητο περιγράφεται ως "ανταλλάξιμο αποτελούμενο από πέντε ισόγεια δωμάτια, πέντε ανώγεια, ελαιαποθήκη, τρεις αποθήκας, τέσσερας αυλάς, τρεις εξόδους, κήπον λιθόκτιστον, υδαταποθήκη, φρέαρ, συνολικής εκτάσεως 1.456 τ.μ.
Το κτιριο αποτελεί αξιόλογο δείγμα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής στην κατασκευή του οποίου έγινε χρήση μορφολογικών στοιχείων του νεοκλασικισμού. Η διάταξη των επί μέρους όγκων του είναι πολύπλοκη και γίνεται γύρω από υπαίθριες και ημιυπαίθριες αυλές που ήταν επιστρωμένες με βοτσαλωτά δάπεδα. Το ισόγειο όπως και τμήματα του ορόφου είναι κατασκευασμένα με λιθοδομή, ενώ το υπόλοιπο κτίσμα είναι ξυλόπηκτο.

Το ξύλο γίνεται το κυρίαρχο δομικό και μορφολογικό στοιχείο του οικοδομήματος. Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι διάφορες ξυλοκατασκευές στο εσωτερικό όπως ταβάνια, μουσάντρες και διαχωριστικά πετάσματα, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της αρχιτεκτονικής αντίληψης που χαρακτηρίζει αυτή την ομάδα κτισμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ζωγραφικός διάκοσμος των κυρίων εσωτερικών χώρων, με τη θεματική του ποικιλία και τα ζωντανά χρώματα.
creteplus.gr

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τη Δευτέρα στα καμμένα της Μεσαράς

Τη Δευτέρα το πρωί ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος θα επισκεφτεί τις πυρόπληκτες περιοχές της Μεσαράς αλλά και της Βιάνου, ανακοίνωσε σε δηλώσεις του σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Μάλιστα το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 7μ.μ. προγραμματίζεται να ακολουθήσει συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης παράλληλα, ερωτηθείς για τη σημερινή επικινδυνότητα (βαθμό 4) πρόκλησης πυρκαγιών ζήτησε την προσοχή της κοινωνίας στο ανθρώπινο λάθος αλλά και την ενεργοποίησή της στις εσκεμμένες ενέργειες ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που για διάφορους λόγους βάζουν πυρκαγιές. Νωρίτερα για το θέμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μεσαρά ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφτηκε την Περιφέρεια και είχε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

Ο κ. Αυγενάκης στις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι, το σημαντικό είναι να προωθήσουμε άμεσα το ζητήματα που τίθενται και όλες τις διαδικασίες ώστε κα αποζημιώσεις να έρθουν και οι άνθρωποι να μπουν στην καθημερινότητα και στην παραγωγή τους.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης δήλωσε « Εμείς από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στον τόπο της πυρκαγιάς η Περιφέρεια ήταν δίπλα σε συνεργασία με τους Βουλευτές μας με τη Δήμαρχο και τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Η καταγραφή γίνεται από τον ΕΛΓΑ και μάλιστα τη Δευτέρα το πρωί θα επισκεφθεί την περιοχή ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος και αμέσως μετά θα πάμε στη Βιάννο την άλλη πυρόπληκτη περιοχή που είχαμε τα προβλήματα τα περσινά ».

Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα πρόσθεσε ότι « εμείς καταγράφουμε με τις Υπηρεσίες και με τις Υπηρεσίες του Δήμου τα δίκτυα της ύδρευσης και της άρδευσης για να δούμε πώς θα μπορέσουμε και όλα τα εγγειοβελτιωτικά έργα να βοηθήσουμε από μια χρηματοδότηση που σε συνεργασία θα έχουμε όλοι μαζί και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Αυγενάκη για αυτή τη συνεργασία κα τη βοήθεια που έχουμε αυτό το χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να επιλύσουμε προβλήματα γιατί χρειάζεται η συνέργια και η συμπόρευση όλων μας για να μπορούμε να επιλύουμε προβλήματα και εκτιμούμε ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί ».

Ίδρυση Κοιν.Σ.Επ. με την επωνυμία «Πολίτες για την Κρήτη»

Έπειτα από πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων ανθρώπων, εθελοντών, ολοκληρώθηκε η σύσταση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ. συλλογικού σκοπού) με την επωνυμία Πολίτες για την Κρήτη.

Ο νέος αυτόνομος φορέας που δημιουργείται με σύνεση και υπευθυνότητα έχει ως κύριο σκοπό να βοηθήσει να καλυφθεί το κενό που αφορά στην εύρεση / προσέκλυση δωρητών και χορηγών για τη πραγματοποίηση δράσεων μικρής κλίμακας και έργων κοινωφελούς, αναπτυξιακού και πολιτιστικού χαρακτήρα (από πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία, συνδέσμους, μη-κυβερνητικούς και μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς και λοιπούς φορείς που εδρεύουν στην Κρήτη).

Ξεκινώντας από τη δημιουργία ιστότοπου που θα εμφανίζει διεθνώς όλα τα αιτήματα, και συνακόλουθα τις ανάγκες των παραπάνω ενδιαφερόμενων φορέων της Κρήτης, η «Πολίτες για την Κρήτη» θα απευθύνεται προς κάθε δωρητή και χορηγό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στους Έλληνες της ομογένειας, καθώς και σε κάθε φιλέλληνα και φίλο της Κρήτης. Στόχος είναι η στήριξη των δράσεών τους, η ενδυνάμωση της συνεργασίας και η δημιουργία μιας σταθερής δομής επικοινωνίας μέσω ενός διαφανούς και ολοκληρωμένου πλαισίου, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών της Κρήτης.

Παρακαλούμε όλους τους παραπάνω φορείς της Κρήτης να μας ενημερώσουν για τα έργα και τις δράσεις τους για τις οποίες θα ήθελαν να αναζητήσουν δωρεές και χορηγίες από την Ελλάδα ή και την ομογένεια, μέσω του ιστότοπουwww.citizensforcrete.org από όπου και θα προβάλλονται δωρεάν.

Η «Πολίτες για την Κρήτη»επιθυμεί επίσης να ενθαρρύνει τη δικτύωση με άλλους αντίστοιχους φορείς εντός και εκτός των εθνικών συνόρων για την πραγματοποίηση και τη συμμετοχή σε κοινωφελείς εθελοντικές δράσεις, την ενίσχυση κάθε προσπάθειας αλληλεγγύης και την προώθηση δράσεων για την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης και του πολιτισμού.

Ταυτόχρονα θα επιδιώξει τη συνεργασία τόσο με περιφερειακές αρχές, δήμους και άλλους δημόσιους φορείς, όσο και με μέσα ενημέρωσης, οργανισμούς, συμβούλια, συλλόγους και ομοσπονδίες Κρητών εντός και εκτός Ελλάδας.

Όλα τα Μέλη είναι εθελοντές. Σύμφωνα με το καταστατικό της και τη σχετική νομοθεσία (Ν.4019/2011), η Πολίτες για την Κρήτηθα διαθέτει από τα όποια κέρδη της (τυχόν δωρεές, χορηγίες, προγράμματα) το 5% για το σχηματισμό αποθεματικού ώστε να είναι βιώσιμη, και το υπόλοιπο 95% για τις δραστηριότητες, τους μελλοντικά εργαζόμενους, και κυρίως για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Πολίτες για την Κρήτη καταχωρήθηκε επιτυχώς στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τη δημιουργία, τη σύσταση και την ίδρυσή της εμπνεύστηκε και υπέγραψε η εξής ομάδα νέων ανθρώπων, εθελοντών:

Μανώλης Βέργης, ειδικός σύμβουλος διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων
Μενέλαος Παναγιωτάκης, επιχειρηματίας
Ιωάννα Βουδούρη, οικονομολόγος
Αλέξανδρος Καλλέργης, πολ. επιστήμονας
Γεώργιος Μουστάκας, δικηγόρος
Άρτεμις Μανουρά, λογιστής
Χρύσα Στυλιανάκη, διεθνολόγος

Ρέθυμνο: Ζητείται η πλήρης στελέχωση του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς

Την πλήρη στελέχωση του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων του νομού.

Την έντονη διαμαρτυρία τους προς τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ εκφράζουν το Εργατικό Κέντρου Ρεθύμνου και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού, σχετικά με τα «οξύτατα προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλαν προς τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, αναφέρουν ότι οι μονάδες υγείας του Οργανισμού παρουσιάζουν «εικόνα διάλυσης», ενώ το μοναδικό νοσοκομείο στο νομό αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους 86.000 μονίμους κατοίκους, τους περίπου 5.500 φοιτητές και τους χιλιάδες επισκέπτες (τουρίστες) το καλοκαίρι.

«H κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, λόγω έλλειψης γιατρών έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Η εικόνα της μονάδας είναι εικόνα διάλυσης, αφού τα περισσότερα Τμήματα παραμένουν κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες ανάγκες», αναφέρουν στη διαμαρτυρία τους οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων και σημειώνουν: «Δεν λειτουργούν τα Τμήματα Μικροβιολογικό, Ωτοριν/λογικό, Ακτινολογικό, Νευρολογικό, Γενικής Ιατρικής, το Ενδοκρινολογικό και Οφθαλμολογικό. Παράλληλα, με σοβαρά προβλήματα λειτουργούν τα Τμήματα: Παθολογικό, Παιδιατρικό, και το Καρδιολογικό, λόγω αυξημένων αναγκών και αδυναμίας των γιατρών να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανάγκες». Καταγγέλλουν, επίσης, πως σύμφωνα με πληροφορίες τους: «το Μικροβιολογικό Τμήμα όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του έχει μεταφερθεί σε άλλη περιφέρεια της Ελλάδας».

Οι εκπρόσωπος των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο Ρέθυμνο επισημαίνουν πως κατ’ επανάληψη έχουν υποβληθεί αιτήματα και διαμαρτυρίες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί οι αναγκαίες λύσεις και τονίζουν:

«Δικαιούμαστε αξιοπρεπή νοσηλεία και στον τόπο μας και όχι να τρέχουμε στους διπλανούς μας νομούς για να εξυπηρετηθούμε. Ζητάμε την λειτουργία και την πλήρη στελέχωση του ΕΟΠΥΥ, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να λειτουργήσουν όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα για την έγκαιρη και ομαλή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Παρακαλούμε επίσης τη διοίκηση του Ιδρύματος να σκύψει πάνω στα προβλήματα που εκθέτουμε ώστε να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις».

Χανιά: 40 βαθμοί… καιρός για σκι! | Μα τι κάνει ο Νορβηγός στο Πατελάρι;


Μπορεί μια φωτογραφία να είναι χίλιες λέξεις, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εικόνα του πατινέρ – σκιέρ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Χανίων… σηκώνει επεξήγηση!

Όπως βλέπετε, έχει προσαρμόσει ροδάκια στα πέδιλα του σκι ώστε να μπορεί να «ρολάρει» στην ενδοχώρα του Πλατανιά, χωρίς να τον εμποδίζει η έλλειψη χιονιού.

Και μη βιαστείτε να πείτε ότι τον «χτύπησε» η ζέστη!

Ο 41χρονος Helge Brandsdal, από το Bergen της Νορβηγίας είναι αθλητής του cross country roll-skiing.

Ένα άθλημα που –για προφανείς λόγους- παραμένει σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα, είναι όμως αρκετά διαδεδομένο στις Σκανδιναβικές χώρες και την Ελβετία.

Πρόκειται για το γνωστό μας δρόμο αντοχής, με τη διαφορά ότι ο «δρομέας» είναι στην πραγματικότητα «σκιέρ» ή καλύτερα… πατινό – σκιέρ!

Ο Helge παραθερίζει με τη γυναίκα του για δύο εβδομάδες σε ξενοδοχείο του Πλατανιά, όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία έξι χρόνια.

Τα πρώτα δύο εξερεύνησε την ενδοχώρα του νομού με ποδήλατο. «Διαπίστωσα ότι ενδείκνυται για roll-skiing επειδή δεν έχει πολύ κίνηση, σε σχέση με τον παραλιακό άξονα», εξηγεί στο zarpa.gr: «γι’ αυτό και τα τελευταία τέσσερα χρόνια φέρνω και τον εξοπλισμό μου και κάνω roll-skiing στα χωριά του Πλατανιά!», λέει.

Έτσι περνά τα απογεύματα των διακοπών του, την ώρα που η γυναίκα του, προτιμά όπως μας λέει, την ηλιοθεραπεία στην πισίνα του ξενοδοχείου.

Μάλιστα το Σαββατοκύριακο, περιμένει στα Χανιά και δύο ακόμα Νορβηγούς φίλους και συναθλητές του.

Ο Helge ασχολείται με το σκι 36 χρόνια, απ’ όταν ήταν δηλαδή, πέντε χρονών. Το roll-skiing το ανακάλυψε αργότερα, όμως το αγαπά εξίσου.

Μάλιστα ελπίζει σύντομα –και γιατί όχι εδώ στα Χανιά- να καταφέρει να βελτιώσει και το προσωπικό του ρεκόρ που είναι τα 12’ για μια απόσταση 4km.









zarpa.gr

Ρέθυμνο: Νέο δίκτυο Wi-Fi του Δήμου για δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο


Ο Δήμος Ρεθύμνης, στην συνεχή προσπάθεια του να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες στους πολίτες και στους επισκέπτες του. Παρέχει ένα νέο ασύρματο δίκτυο wi-fi με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση γι’ όλους. Ο Δημότης, στις περιοχές κάλυψης του δικτύου, μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο χωρίς κωδικό, είτε με το κινητό του τηλέφωνο, είτε με φορητό υπολογιστή, tablet ή οποιαδήποτε άλλη wi-fi ενεργοποιημένη συσκευή. Το δίκτυο του Δήμου Ρεθύμνης έχει ονομασία municipality_of_rethymno.

Οι περιοχές κάλυψης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 1500 μέτρα παραλίας από την Οδό Κιουλούμπαση μέχρι την Μαρίνα, τις πλατείες Μικρασιατών, Τεσσάρων Μαρτύρων και Αγνώστου Στρατιώτη, τον Δημοτικό Κήπο, το Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα και το χώρο γύρο από το Δημαρχείο.

Ο Δήμος, επιθυμώντας να παρέχει τη δωρεάν αυτή υπηρεσία σε ακόμα περισσότερους δημότες, προτίθεται να επεκτείνει το δίκτυο αυτό σταδιακά και σε βάθος χρόνου και σε άλλες περιοχές της πόλης, και θα αξιοποιείται ως πλατφόρμα για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες.

Είναι εντυπωσιακό ότι κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του δικτύου Wi-Fi συνδέθηκαν και απέκτησαν πρόσβαση στο Ίντερνετ 13.047 μοναδικές συσκευές/χρήστες και έκαναν χρήση δεδομένων όγκου (download volume) 391.760 Μbytes (~392 Gbytes)!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο Wi-Fi του Δήμου δείτε εδώ: http://www.rethymno.gr/e-services/wifi .

Χάρτης Κάλυψης Δικτύου Wi-Fi


Tango …by the sea στο Ρέθυμνο!

Η ομάδα τάνγκο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου πάει στη θάλασσα! Την Κυριακή 4 Αυγούστου από τις 16.00, θα είμαστε στην παραλία μπροστά από το καφέ μπαρ Αλμυρίκια (Πηγιανός κάμπος) για να απολαύσουμε τη θάλασσα πίνοντας καφεδάκι (όποιος πεινάσει η κουζίνα του μαγαζιού θα είναι ανοιχτή!).

Και αφού κάνουμε το μπανάκι μας, μετά τη δύση του ήλιου, θα γίνει η προβολή της παράστασης Malena, Amor y Tango. Η βραδιά θα συνεχιστεί με χορό για όλους, από τις 22.00 και όσο αντέξουμε!

Απαραίτητα αξεσουάρ: μαγιό-μάσκα-”τανγκοπάπουτσα” και καλή διάθεση!

http://rethemnos.gr/

Ο απολογισμός της φωτιάς στη Μεσαρά: ‘Εγιναν στάχτη 16.350 στρέμματα!


Αποκαρδιωτικός είναι ο απολογισμός της μεγάλης φωτιάς στη Μεσαρά που οδήγησε την απόγνωση εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής και προκάλεσε... τεράστια κινητοποίηση των αρχών.

Μπορεί η φωτιά να μην έκαψε σπίτια, ωστόσο οι περιουσίες αγροτών έγιναν στάχτη.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, η φωτιά έκαψε 6.000 στρέμματα καλλιεργειών, 6.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, 4.000 στρέμματα δασικής έκτασης και 350 στρέμματα δάσους!

Οι διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή έχουν ήδη δρομολογηθεί, ωστόσο είναι πλεόν θέμα χρόνων να επανέλθει η όμορφη περιοχή στην εικόνα που είχε πριν από τις 28 Ιουλίου...
cretalive.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...