Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Σύντομα νερό σε Ηράκλειο- Άγιο Νικόλαο από το φράγμα Αποσελέμη!

Ήδη έχει κατασκευαστεί το 92% του συνολικού μήκους των αγωγών- Απομένουν οι τελικές εργασίες για να φτάσει μέχρι τις 3 κεντρικές δεξαμενές του Ηρακλείου που θα παίρνουν το νερό από το φράγμα, ενώ ο αντίστοιχος αγωγός έχει ολοκληρωθεί και προς τον Άγιο Νικόλαο- Νερό από του χρόνου στις βρύσες κατευθείαν από το φράγμα.

Φαίνεται απίστευτο, αλλά μετά από τόσα χρόνια γίνεται πραγματικότητα! Ο αγωγός που θα φέρνει το νερό από το φράγμα του Αποσελέμη έφτασε στην πόλη του Ηρακλείου! Και απομένουν οι τελικές εργασίες για να φτάσει μέχρι τις 3 κεντρικές δεξαμενές του Ηρακλείου που θα παίρνουν το νερό από το φράγμα, ενώ ο αντίστοιχος αγωγός έχει ολοκληρωθεί και προς τον Άγιο Νικόλαο ! Κι εάν όλα πάνε καλά και καιρού επιτρέποντος από του χρόνου θα φτάνει νερό στις βρύσες από τον Αποσελέμη...

Ήδη έχει κατασκευαστεί το 92% του συνολικού μήκους των αγωγών: τα 7 χιλιόμετρα από τον ταμιευτήρα του Αποσελέμη προς τα διυλιστήρια , τα 23 χιλιόμετρα από τα διυλιστήρια στο Ηρακλειο και απομένουν άλλα 7-8 περίπου και σχεδόν το σύνολο των 36 χιλιομέτρων προς την πόλη του Αγίου Νικόλαου

 . Χθες μάλιστα έγινε σύσκεψη για το θέμα αυτό μεταξύ της ειδικής υπηρεσίας του φράγματος και των τεχνικών της ΔΕΥΑΗ ώστε να λυθούν τα όποια θέματα προκύπτουν. Αυτή την ώρα οι εργασίες γίνονται στην Αλικαρνασό στον κόμβο της Βιομηχανικής και από εκεί ο αγωγός θα κατευθυνθεί στην Παπα Π.Γαβαλά όπου είναι η μια δεξαμενή, στην Αλικαρναρό που είναι η άλλη και στη συνέχεια στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου που είναι η κεντρική δεξαμενή του Ηρακλείου, η Δ4. Είναι η δεξαμενή που με αντλιοστάσιο δίνει νερό στις κεντρικές περιοχές της πόλης, δυτικά κα.

«Ναι, είχαμε αυτή τη συνάντηση γιατί έχουμε μπει σε ένα δύσκολο κομμάτι, σε αστική περιοχή και καταλαβαίνετε ότι είναι ένα θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε όμως πως θα κινηθούμε από εδώ και μετά» δήλωσε ο κ.Αγαπάκης προϊστάμενος της ΕΔΥΕ που τονίζει ότι «έκτος απροόπτου κι εάν δεν έχουμε την περισινή κακή από βρόχες χρονιά θα έρθει νερό στο Ηρακλειο από το φράγμα Αποσελέμη»!

Το έργο

Πρόκειται για ένα έργο- όραμα δεκαετιών για τις δύο πόλεις - ειδικά το Ηρακλειο που είχε παραδοσιακά πρόβλημα λειψυδρίας- το οποίο μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην υδροδότηση των βορείων παραλιων (στην αρχική του σύλληψη το έργο στόχευε να λύσει οριστικά το πρόβλημα, αλλά αυτό πλέον θεωρείται ανέφικτο).Θυμίζουμε ότι το φράγμα είναι υπερετήσιας εξίσωσης που σημαίνει ότι μαζεύει νερό για δύο έτη και δίνει τον χρόνο πάνω από 17 εκατομμύρια κυβικά νερού.

«Για μας Κάθε ποσότητα που μπαίνει στο σύστημα θα είναι σημαντική. Και το φράγμα Αποσελέμη θα βοηθήσει τα μέγιστα» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ.Στειακάκης.

Το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο αγωγός μέσω της σήραγγας που θα φέρνει το νερό από το Οροπέδιο δεν παίζει ρόλο, όχι πως δεν είναι σημαντικό έργο.

«Είναι το 50% για το φράγμα αυτό το έργο. Το νερό από το Οροπέδιο είναι σημαντικό. Αλλά έχουμε και τα νερά της λεκάνης που εάν έχουμε βρόχες μπορούν να δώσουν πολύ νερό στο φράγμα. Για παράδειγμα τη χρονιά που Πέρασε και τον αγωγό του Οροπεδίου να είχαμε δεν θα παίρναμε νερό. Δεν έβρεξε φέτος , ακόμη και στο Οροπέδιο είπαν το νερό νεράκι» επεσήμανε ο κ.Αγαπάκης.



Για τον προϊστάμενο της ΕΔΥΕ του χρόνου τέτοιο καιρό εάν δεν υπάρξει και πρόβλημα με τη χρηματοδότηση που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα (το έργο θυμίζουμε είχε ενταχθεί στο Ταμείο Συνοχής που έχει ολοκληρωθεί ως πρόγραμμα) και έχουμε φυσιολογικές βροχές θα έρθουν οι πρώτες ποσότητες στο Ηρακλειο.

«Έχουμε και τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια, που είναι ολοκληρωμένα και απομένουν τα ηλεκτρομηχανολογικά. Εκεί το νερό θα καθαρίζεται και θα έρχεται με φυσιολογική ροή προς το Ηρακλειο και τον άγιο Νικόλαο» λέει ο κ.Αγαπάκης.

«Δυστυχώς φέτος είχαμε την χειρότερη χρονιά της 30ετίας. Δεν έβρεξε και είχαμε μόνο 1,3 κυβικά εκατομμύρια στον ταμιευτήρα. Για να αρχίσει να δίνει χρειάζονται πάνω από 3-4 εκατομμύρια διότι δεν το δίνεις όλο το νερό» αναφέρει.
cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...